Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου: 24ωρη απεργία στα ταξί

0
Χωρίς ταξί θα μείνει η Αθήνα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, λόγω 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (Σ.Α.Τ.Α.) από τις 5 το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, έως τις 5 το πρωί της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο εκθεσιακό κέντρο...

Ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεκινά προσλήψεις, οι επιβάτες του Προαστιακού εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται

Share

    Την πρόσληψη 60 μηχανοδηγών αμέσως μετά τις γιορτές ανακοίνωσε η ιδιωτική πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι μηχανοδηγοί αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των δρομολογίων, ωστόσο άγνωστο είναι πόσοι από αυτούς θα διατεθούν στον Προαστιακό της Αθήνας. Εκτός από μηχανοδηγούς αναμένεται να προσληφθεί επιπλέον επιστημονικό προσωπικό σε συγκεκριμένους τομείς που έχει ανάγκη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπως τα χρηματοοικονομικά, τον παραγωγικό τομέα, το ΙΤ, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

    Κατά τη διάρκεια γεύματος που παρατέθηκε σε δημοσιογράφους, η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε επίσης πως ως το τέλος του Ιανουαρίου τα ηλεκτροκίνητα δρομολόγια του Προαστιακού θα επεκταθούν ως το σταθμό του Πειραιά, εξέλιξη αναμενόμενη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ηλεκτροκίνησης. Επισημάνθηκε επίσης πως αν και όλο το δίκτυο του Προαστιακού θα είναι πλέον ηλεκτροκινούμενο, σήμανση και τηλεδιοίκηση υπάρχει μόνο στο κομμάτι ΣΚΑ-Αεροδρόμιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Όσον αφορά τα έργα εκτός Αττικής, αναφέρθηκε πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παραδοθεί η νέα γραμμή Τιθορέα-Λιανοκλάδι με ντιζελοκίνηση και μονοδρόμηση. Η διπλή γραμμή και η ηλεκτροκίνηση θα παραδοθούν μέχρι τέλος Μαρτίου. Η γραμμή περιλαμβάνει 2 σήραγγες μήκους 9 χιλιομέτρων περίπου, ίσως οι μεγαλύτερες στα Βαλκάνια. Η ηλεκτροκίνηση σε όλο το μήκος της γραμμής μέχρι τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2018.

    Άγνωστο πάντως παραμένει πότε και αν θα βελτιωθεί η κατάσταση στον Προαστιακό της Αθήνας όπου δεν έχει τελειωμό η ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών που καθημερινά στοιβάζονται στα τρένα που πραγματοποιούν αραιά δρομολόγια.

    Το νέο πλέγμα των δρομολογίων που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την ακόμα δημόσια (τουλάχιστον θεωρητικά) ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είχε ως αποτέλεσμα η αφετηρία των δρομολογίων προς Αεροδρόμιο και προς Κιάτο να είναι ο κεντρικός σταθμός της Αθήνας, μετά από την ολοκλήρωση της α’ φάσης των εργασιών αναβάθμισής του.

    Οι αλλαγές προκάλεσαν αμέσως τις αντιδράσεις κατοίκων αλλά και δημοτικών αρχών των δυτικών προαστίων καθώς χάθηκε η απευθείας σύνδεσή τους με τους με πολλούς σταθμούς αφού καταργήθηκε το δρομολόγιο Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποστήριξαν πως η κατάργηση του δρομολογίου είναι προσωρινή λόγω έργων του ΟΣΕ μεταξύ ΣΚΑ – Άνω Λιοσίων τα οποίο αναμενόταν να ολοκληρωθούν ως το τέλος της χρονιάς. Με τον καινούριο χρόνο να μπαίνει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η επαναφορά των δρομολογίων δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

    Για να ηρεμήσουν οι τοπικές αντιδράσεις, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολόγησε λεωφορεία μεταξύ του σταθμού Άνω Λιοσίων και του σταθμού της Νερατζιώτισσας (τα δρομολόγια σήμερα πραγματοποιούνται μόνο τις καθημερινές). Ο υπουργός επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία γραμμής του ΟΑΣΑ από το Σεπτέμβριο που θα ενώνει τους σταθμούς Άνω Λιόσια και Δουκίσσης Πλακεντίας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

    Πολλά προβλήματα και στο τμήμα μεταξύ ΣΚΑ – Αεροδρομίου αφού τα τρία δρομολόγια ανά ώρα πλέον έχουν γίνει δύο (ένα προς ΣΚΑ και ένα προς Αθήνα). Αν και το πλέγμα των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περιλαμβάνει δύο δρομολόγια ΣΚΑ – Αεροδρόμιο την ώρα, δρομολογείται μόνο το ένα. Κάτι παρόμοιο γίνεται και μεταξύ Αθήνας – Χαλκίδας όπου αντί ενός δρομολογίου την ώρα πραγματοποιείται ένα δρομολόγιο ανά δύο ώρες.

    Η επερχόμενη επέκταση των ηλεκτροκίνητων δρομολογίων Αθήνα – Αεροδρόμιο και Αθήνα – Κιάτο ως τον Πειραιά ως το τέλος του Ιανουαρίου, θα ήταν καλή ευκαιρία για την πύκνωση των δρομολογίων του Προαστιακού. Αυτό όμως είναι αμφίβολο δεδομένου ότι δεν θα έχει ακόμα ολοκληρωθεί η πρόσληψη και εκπαίδευση των μηχανοδηγών ενώ δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για πρόσθετο τροχαίο υλικό.

    Επιπλέον, το γεγονός πως όλα τα έργα στο σιδηρόδρομο πραγματοποιούνται από φορείς που είναι εκτός ελέγχου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (από την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ) και πάντα με χαρακτηριστική καθυστέρηση, δεν επιτρέπει στην εταιρεία να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα.

    Ανεξαρτήτως αυτού, η εδώ και μήνες ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πέρα από τις δημόσιες σχέσεις με δημοσιογράφους πρέπει να ξεκινήσει να επικοινωνεί με τους επιβάτες, να παραδεχτεί την προβληματική κατάσταση στον Προαστιακό και να τους ενημερώσει για το τι μέλλον γενέσθαι. Η όποια περίοδος χάριτος έχει πλέον λήξει.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα