Με προβλήματα η έκδοση καρτών για ανέργους και ΑΜΕΑ

Δείτε επίσης: Έκδοση Ath.ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ: Συχνές ερωτήσεις


Με προβλήματα και δυσλειτουργίες ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η online διαδικασία για την έκδοση προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card. Σε αυτή τη φάση, η διαδικασία απευθύνεται κυρίως σε δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης (άνεργους και ΑΜΕΑ) αφού οι υπόλοιποι επιβάτες είχαν την ευκαιρία να εκδώσουν κάρτες από τον περασμένο Οκτώβριο. Η έλλειψη προετοιμασίας και ενημέρωσης από την πλευρά του ΟΑΣΑ έκανε χειρότερα τα πράγματα αφού ούτε το τηλεφωνικό κέντρο του οργανισμού, ούτε κανένας εκδότης εισιτηρίων ήταν σε θέση να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία.

Η online πλατφόρμα βγήκε στον αέρα την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ δύο μέρες αργότερα με ένα δελτίο τύπου (το αρχικό άρθρο του Athens Transport είχε μάλλον περισσότερες πληροφορίες). Αρκετοί όμως από αυτούς προσπάθησαν να υποβάλλουν αίτηση αντιμετώπισαν προβλήματα. Κάποια από αυτά φαίνεται πως οφείλονται σε τεχνικούς λόγους ενώ κάποια άλλα σε ελλειπή πληροφόρηση προς τους χρήστες της σελίδας (δεν αναφέρεται για παράδειγμα το μέγιστο μέγεθος της φωτογραφίας).

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την υποβολή της αίτησης:

 1. Δοκιμάστε να ανεβάσετε μία φωτογραφία με μικρότερο μέγεθος αρχείου.
 2. Γράψτε το ονοματεπώνυμό σας όπως ακριβώς εμφανίζεται στο ΑΜΚΑ.
 3. Αν εμφανιστεί μήνυμα πως ο κωδικός captcha είναι λάθος, ανανεώστε την σελίδα πριν ξαναδοκιμάσετε.

Η προχειρότητα φαίνεται και από το γεγονός πως ενώ κατά την κατάθεση της αίτησης εμφανίζεται μήνυμα πως η διαδικασία μπορεί να παρακολουθείται από την ανάλογη ενότητα της σελίδας, η ενότητα αυτή δεν είναι ενεργοποιημένη. Επίσης, ενώ ο χρήστης δηλώνει διεύθυνση email, επιβεβαίωση δεν στέλνεται ποτέ με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να επιβεβαιώσει κανείς πως η διαδικασία έχει γίνει επιτυχώς.

Στα σχόλια του Athens Transport συγκεντρώθηκαν πολλές δεκάδες απορίες από όσους προσπάθησαν επιτυχώς αλλά κυρίως ανεπιτυχώς να προχωρήσουν σε αίτηση, καθώς από τον ΟΑΣΑ δεν προσφέρεται καμία υπηρεσία παροχής βοήθειας. Οι εκδότες εισιτηρίων μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την έκδοση καρτών σε δικαιούχους δωρεάν μετακίνησης ενώ άγνοια για τη διαδικασία δηλώνουν και οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού κέντρου του ΟΑΣΑ.

Για μία ακόμα φορά έρχονται στο προσκήνιο τα προβλήματα της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο λόγω έλλειψης συντονισμού και προγραμματισμού. Μία εικόνα που σίγουρα δεν τιμά τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας.

Επικοινωνιακή καμπάνια κατόπιν εορτής

Στην προκήρυξη διαγωνισμού προϋπολογισμού 40.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την υλοποίηση επικοινωνιακής καμπάνιας για το ηλεκτρονικό εισιτήριο προχώρησε ο ΟΑΣΑ. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο ανάδοχος θα αναλάβει να υλοποιήσει media plan για την προβολή διαφημίσεων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε ιστοσελίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Πέραν από τις διαφημίσεις τύπου banner, θα χρησιμοποιηθούν και native ads δηλαδή πληρωμένες δημοσιεύσεις (άρθρα) που θα μοιάζουν με το περιεχόμενο της κάθε ιστοσελίδας. Η καμπάνια θα τρέξει για 15 μέρες και το κοινό στόχος είναι κάτοικοι Αθηνών ηλικίας 16 έως 45 ετών για το διαδίκτυο, και έως 65 ετών για το ραδιόφωνο.

Και πάλι, η επικοινωνιακή καμπάνια γίνεται κατόπιν εορτής αφού το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι πλέον η μοναδική επιλογή μετακίνησης για όλους. Η έγκριση υλοποίησης του διαγωνισμού έγινε τον περασμένο Νοέμβριο αλλά η διαδικασία φαίνεται πως προχωρά με τους ρυθμούς του δημοσίου. Τι όφελος θα έχουν άραγε σήμερα οι διαφημίσεις αυτές (πέραν των ιστοσελίδων και ραδιοφωνικών σταθμών που θα εισπράξουν χιλιάδες ευρώ) τη στιγμή που οι εκδότες εισιτηρίων και το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο;

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει υπηρεσίες δημιουργίας «viral video», ενώ χιλιάδες ακόμα ευρώ έχουν ξοδευτεί για άλλες υπηρεσίες επικοινωνίας σχετικές με το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Δείτε επίσης:

 • da psi

  Καλησπέρα,μήπως μπορεί να μου απαντήσει κανείς πότε θα ξεκινήσει η αποστολή ταχυδρομικά των καρτών για ανέργους και ΑΜΕΑ

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Γύρω στις 20 του μήνα, σύμφωνα με την προθεσμία που έχει ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την έκδοση των καρτων.

   • Θα παρακαλέσω να μην δίνονται απαντήσεις που αποτελούν προσωπική εκτίμηση.

 • Κουντρέτ Σπύρου-Μαντάλ

  Δοκίμασε να ανεβάσεις εικόνα μικρότερου μεγέθους, αυτο το προβλημα, απο πληροφοριες μεσα απο αυτο το site βλεπω οτι εχει να κανει με το χρονο που θελει ο υπολογιστης σου να στειλει ολοκληρωμενη την αιτηση στο site, δηλαδη αν δεν ανεβει η εικονα σε ενα χρονικο περιθωριο τοτε καταληγει σε αυτο το σφαλμα

 • Κουντρέτ Σπύρου-Μαντάλ

  δεν έχει ανοίξει ακόμα η ειδική πλατφόρμα στο ΗΔΙΚΑ για την ενεργοποίηση του προφιλ δωρεάν μετακίνησης, λογικά μέσα στην βδομάδα θα ανοίξει από ότι είπαν κάποιοι την περασμένη βδομάδα που πήραν τον ΟΑΣΑ

 • l_k

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ κάτι. Είμαι άνεργη και θα ήθελα να μάθω εάν εκτός από την επιβεβαίωση που θα κάνουμε μέσω της ΗΔΙΚΑ εάν όντως θα πρέπει να την “φορτώσουμε” την κάρτα με κάποιο χρηματικό ποσό για να ενεργοποιηθεί. Επιπλέον γνωρίζεται εάν αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα ή απλά με τα δικαιολογητικά της ανεργίας γίνεται η ανανέωση;

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Αφού οι άνεργοι είναι δωρεάν, γιατί ρωτάτε αυτή την ερώτηση;
   Ούτως ή αλλως, εφόσον η καρτα ενεργοποιηθεί ως καρτα άνεργου, το σύστημα δεν επιτρέπει καν, τη φόρτισή της.
   Λογικά, θα το κάνετε μόνο μια φορά και μετά θα ανανεώνεται αυτόματα, όταν εσείς θα ανανεώνετε την καρτα ανεργίας. Με την ίδια λογική, αν δεν ανανεώσετε την καρτα ανεργίας ή βρείτε δουλειά, η καρτα θα πάψει αυτομάτως να είναι δωρεάν μετακίνησης.

   • l_k

    Ευχαριστώ πολύ ήθελα απλά να επιβεβαιώσω ότι ήτα λάθος η ενημέρωση που είχα, είναι αρχή ακόμη και ίσως και οι υπάλληλοι θέλουν λίγο τον χρόνο τους.

    • Δημήτρης Σαρτζετάκης

     Σας είπε υπάλληλος να φορτίσετε την καρτα μετά την ενεργοποίηση από την ΗΔΙΚΑ; Δεν είμαστε καλά.

     • l_k

      Δεν θα ήθελα να κατηγορήσω τον υπάλληλο, πιστεύω απλά ότι και αυτοί λόγω του ότι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση με αυτό το θέμα έχουν μπερδευτεί και δυστυχώς πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει ότι ένα απλό “δεν ξέρω” κατακρίνεται εύκολα, οπότε ίσως προσπάθησε να εξυπηρετήσει με υποθέσεις.

 • George Diakos

  καλησπέρα. υπεβαλα για λογαριασμο της μητερας μου αιτηση εκδοσης καρτας Αμεα ομως εκ των υστερων διαπιστωσα οτι δεν καταχωρησα στην διευθυνση αποστολης της καρτας τον αριθμο οικιας.δεν δεχεται επαναυποβολη το συστημα, σε αυτην την περιπτωση η κατα που θα αποσταλει; η πως μπορω να κανω διορθωση; ευχαριστω

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Δεν γίνεται να τροποποιηθεί.
   Τώρα, αν η καρτα εκδοθει και την στείλουν στα ΕΛΤΑ, αυτή θα παραμείνει στο κοντινότερο σε εσάς υποκατάστημα ως «φάκελος με ελλιπή διεύθυνση».
   Αλλιώς, η καρτα δεν θα εκδοθει και θα πρέπει να ξανακάνετε την αίτηση.

   Για να ελέγξετε τι από τα δυο έγινε, απλά, αν δεν έχει έρθει η καρτα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, πηγαίνετε στα κοντινότερα ΕΛΤΑ. Αν δεν είναι εκεί, δοκιμάστε να ξανακάνετε την αίτηση.

   Τώρα, αν θέλετε να το αποφύγετε αυτό και αν η μητέρα σας μπορεί να πάει μαζί σας σε ένα εκδοτήριο, μπορείτε να πάτε (σε σύντομο χρονικό διάστημα) και να εκδώσετε την καρτα επί τόπου.

 • Giorgos

  Καλημέρα! Είμαι άνεργος και πριν περίπου 10 μέρες έκανα αίτηση για προσωποποιημένη κάρτα μέσα από το link της ath.ena card με αποθήκευση στοιχείων. Όταν το προσπάθησα ξανά δεν με άφησε γιατί έγραφε πως ο αριθμός μητρώου μου είναι καταχωρημένος. Αυτό σημαίνει πως η αίτησή μου είναι δεκτή; Πόσες μέρες ακόμη πρέπει να περιμένω;

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Ναι, σημαίνει ότι η αίτηση έχει καταχωρηθεί και υπάρχει ο ΑΜΚΑ σας στη βάση δεδομένων των καρτών που αναμένουν έκδοση.

   Ο ΟΑΣΑ είχε πει πως οι κάρτες θα ταχυδρομηθούν μετά το τέλος του μήνα, ενώ αφού την παραλάβετε θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε από μια ειδική πλατφόρμα που θα υπάρχει στο http://www.idika.gr

   • Giorgos

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

   • Giorgos

    Κε Σαρτζετάκη μήπως έχει γίνει γνωστό αν έχει ήδη ξεκινήσει η ταχυδρόμηση των καρτών από τον ΟΑΣΑ;

    • Δημήτρης Σαρτζετάκης

     Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου για την έκδοση των καρτων, θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
     Στη συνέχεια, ο ανάδοχος έχει προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών, να εκδόσει και να στείλει 50.000 κάρτες. Μετά, θα πρέπει να στέλνει 5.000 την ημέρα, μέχρι να σταλούν 100.000 κάρτες συνολικά.

     Άρα, την καρτα θα την λάβετε σίγουρα μετά τις 21/2.

     • Giorgos

      Καλημέρα! Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι για την άμεση απάντηση και την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση!

 • Despoina Romaiou

  Καλημερα. Ο συζυγος μου ειναι συνταξιουχος οδηγος της ΕΘΕΛ -ΟΑΣΑ και εχει καρτα ελευθερας διελευσης για το εισιτηριο.Κατα την ηλεκτρονικη αιτηση για εκδοση της καρτας, στο κουτακι “επιλεξτε κατηγορια” ποια επιλογη εχει ,οταν εκει οι επιλογες ειναι¨καμμια/ανεργοι/ΑΜΕΑ.ΤΙ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ?? σΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑς.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Θα επικοινωνήσει με την ΟΣΥ ή τον ΟΑΣΑ για να του πουν τι θα κάνει, μιας και το site δεν απευθύνεται (προς το παρόν) στους εργαζόμενους ή τους συνταξιούχους των εταιριών.

   • Despoina Romaiou

    Σας ευχαριστω πολυ.

 • Foteini Anthi

  Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτήσω τι ισχύει για την κατηγορία ΑΜεα οσον αφορα τις μετακινησεις με κτελ,πλοια κλπ.Η athens card αφορα τις δωρεαν μετακινήσεις τους με τα ΜΜΜ.Στα εκδοτήρια μου ειπαν οτι μπορουν να βγαλουν απλα την κάρτα και για τα υπολοιπα θα πρεπει να ενημερωθώ ηλεκτρονικά.Ισχύει αυτο? Έχουμε μπερδευτεί ακομα κι εμεις που ειμαστε εξοικειωμένοι με το Ίντερνετ ποσο μαλλον οι γονείς μας που προσπαθούν να βγαλουν άκρη.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Μπορούν να σου βγάλουν την καρτα, αλλά θα πρέπει να την ενεργοποιήσεις από μια ειδική πλατφόρμα στο http://www.idika.gr, η οποία δεν έχει ξεκίνησει ακόμα.

   Για μετακινήσεις με μέσα πέραν του ΟΑΣΑ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, απευθυνθείτε στους αντίστοιχους φορείς ή εταιρίες.

 • dion

  Καλησπερα.Πηγα σημερα με εκτυπωμενο τον κωδικο qr code σε εκδοτηριο για να βγαλω την καρτα για ανεργια. Ο υπαλληλος σκαναρησε τον κωδικο, με εβγαλε φωτο και σε δυο λεπτα μου εδωσε την καρτα και μου λεει τελειωσαμε. Τον ρωταω δεν χρειαζεστε τα δικαιολογητικα για την ανεργια και μου λεει οχι και δεν μου ειπε και κουβεντα για ενεργοποιηση της μεσο ΗΔΙΚΑ. Ξερετε σας παρακαλω αν ηταν σωστη η διαδικασια η επρεπε να δει την βεβαιωση αν εργιας;

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Βεβαιωση ανεργίας δεν χρειάζεται να δει.

   Την δοκιμάσατε την καρτα;

   • dion

    Καλησπερα. Οχι δεν την δοκιμασα γιατι διαβασα εδω απο τα σχολια οτι θα την ενεργοποιησουμε απο το site της ΗΔΙΚΑ. Μηπως δεν εχω καταλαβει κατι καλα; Αν θελετε πεστε μου τι πρεπει να κανω. Ευχαριστω

    • Δημήτρης Σαρτζετάκης

     Απλά, περιμένετε να ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα στο site της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr). Μέχρι τότε, συνεχίζετε να μετακινείστε όπως τώρα.

 • Dorin Yuma Diana

  Καλησπέρα θα ήθελα μια βοήθεια έβγαλα καρτα και μου είπαν να κανο εγράφη στο ΗΔΙΚΑ μπενο αλα δεν καταλαβαίνο ποσ πρεπη να το κανό.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Σύμφωνα με το τηλ. κέντρο του ΟΑΣΑ, η ειδική πλατφόρμα στο http://www.idika.gr, θα ενεργοποιηθεί σε 10 μέρες περίπου.

 • Chris Bitzilis

  Καλησπέρα εχθές έβγαλα την προσωποποιημένη κάρτα και η υπάλληλος μου είπε ότι πρέπει να μπω στην ιστοσελίδα ηδικα για να την ενεργοποιήσω επειδή δεν ξέρω πως ακριβώς γίνεται μπορεί να μου πει κάποιος; Ευχαριστώ

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Σύμφωνα με το τηλ. κέντρο του ΟΑΣΑ, η ειδική πλατφόρμα στο http://www.idika.gr, θα ενεργοποιηθεί σε 10 μέρες περίπου.

   • Chris Bitzilis

    Ευχαριστώ πολύ!

 • noise

  Καλησπερα.
  θα ειμαι στη Αθήνα για ενα 3ημερο στις αρχες φλεβαρη.
  ειμαι ανεργος και εχω μπερδευτει με το τι πρεπει να κανω.
  χρειαζεται και για τον επισκεπτη εκδοση καρτας
  η απλα δικαιολογητικα εγγραφα σε συνδυασμο με ταυτοτητα;
  αν ειναι οκ με δικαιολογητικα μπορειτε να μου πειτε ποια
  ακριβως χρειαζομαι;
  ευχαριστω πολυ.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Αν έχουν κλείσει οι πύλες θα πρέπει να βγάλετε κάρτα κατά την άφιξή σας, από κάποιο εκδοτήριο.

   Αλλιώς αρκούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον ΟΑΕΔ που πιστοποιούν ότι είστε άνεργος.

   Πάντως, και να μην έχουν κλείσει, αν έχετε χρόνο, καλό είναι να βγάλετε, ώστε σε περίπτωση που ξαναέρθετε, να την έχετε έτοιμη.

 • ‘Γιαννης Α’

  καλησπερα.εβγαλα καρτα και ειμαι ανεγος πως μπορω να την ενεργωπισω??

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Η ενεργοποίηση θα πρέπει να γίνει από εσάς, μέσω μιας πλατφόρμας στο site της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr), η οποία θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 10 μέρες, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

 • Kostas Faniou

  καλησπερα.εβγαλα στην πεθερα μου καρτα απεριοριστων διαδρομων απο εκδοτηριο λογω αναπηριας κ μου ειπαν να μπω στο site του ΗΔΙΚΑ να την ενεργοποιησω.Μπηκα στο site αλλα δεν βρισκω κατι.Μηπως μπορειτε να με βοηθησετε που ακριβως γινετε η ενεργοποιηση στο site του ΗΔΙΚΑ;ευχαριστω

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Από το 11 185 (τηλ. κέντρο ΟΑΣΑ) είπαν σε 10 μέρες περίπου θα ξεκινήσει η συγκεκριμένη πλατφόρμα στο site της ΗΔΙΚΑ.

   • Kostas Faniou

    σας ευχαριστω πολυ οποτε σε δεκα μερες θα ξαναπροσπαθησω

 • Αν θέλετε επίσημη ενημέρωση απευθυνθείτε στον ΟΑΣΑ αντί να ζητάτε τα ρέστα από όσους προσπαθούν να βοηθήσουν εθελοντικά.

 • Mary Gasparakis

  Καλησπέρα! Ενώ έκανα ηλεκτρονικά την αίτηση για τη δική μου κάρτα, χωρίς πρόβλημα, τώρα που προσπαθώ να κάνω αίτηση για μια γειτόνισσά μου, μου βγάζει συνεχώς “ελέξτε το πεδίο επώνυμο”.
  Τσέκαρα το επώνυμό της με το σάιτ για το ΑΜΚΑ και είναι οκ.
  Τί έχει το σκασμένο (το σύστημα) και δεν το παίρνει;;;

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Αν έχετε πρόβλημα με την ηλεκτρονική αίτηση, μπορεί η γειτόνισσά σας, να πάει σε ένα εκδοτήριο και να τη βγάλει κατευθείαν.

  • Taki Pan

   ειναι πιθανο να θελει χαμηλοτερης ποιοτητας φωτογραφια . σε μενα δουλεψε σε δυο περιπτωσεις αμεα .

   • Δημήτρης Σαρτζετάκης

    Όχι, δεν είναι αυτό. Όταν θέλει χαμηλότερη φωτογραφία είτε βγάζει error από τον server είτε βγάζει λαθος το captcha.

    • Taki Pan

     Μαιστα.με τους συνοδους αμεα τι ισχυει? Μπορουν ηδη να κανουν αιτηση σαν αμεα ή περιμενουν?

     • Δημήτρης Σαρτζετάκης

      Ο ΟΑΣΑ δεν έχει διευκρινίσει κάτι ακόμα.
      Υπάρχει κάποια κάρτα ή κάποιο χαρτί που πιστοποιεί ότι είστε συνοδός ενός συγκεκριμένου ΑΜΕΑ; Αν ναι, λογικά θα περνάτε μαζί από την πύλη (αυτή με το μεγαλύτερο πλάτος), μιας και είναι πιο ευέλικτη όσον αφορά το χρόνο κλεισίματος των θυρών, ενώ σε περίπτωση ελέγχου θα επιδεικνύετε το δικαιολογητικό.

 • Αρβανιτης Δυτικα

  Καλησπέρα, στις 10 Ιανουαρίου συμπλήρωσα και την δέχτηκε κανονικά και αποθήκευσε την φόρμα για άνεργους. Η απορία είναι, αλλοδαπός, και επέλεξα ΑΜΚΑ με τον αριθμό του και όχι διαβατήριο με τον αριθμό του. Ελπίζω να βγει κάρτα και περιμένω να την παραλάβουμε.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Εφόσον έχετε ΑΜΚΑ, δεν υπάρχει πρόβλημα.

   • Αρβανιτης Δυτικα

    Ευχαριστώ, περιμένω και θα σας ενημερώσω σχετικώς..

 • Ανένταχτος

  Κάποιος έχει ήδη προσωποποιημένη κάρτα και μένει άνεργος. Τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να ισχύει η κάρτα του στο εξής ως κάρτα ανέργου;

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Ο ΟΑΣΑ δεν έχει διευκρινίσει τι ακριβώς γίνεται σε αυτήν την περίπτωση.

   • Ανένταχτος

    Και πότε περιμένει να το διευκρινήσει; Ώρα είναι να πουν οτι πρέπει να βγάλεις εξαρχής νέα κάρτα ανέργου!

 • Ανένταχτος

  Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω για ποιό ακριβώς λόγο επιβάλλεται να χτυπάμε την μηνιαία κάρτα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μπάρες. Σε ενδεχόμενο έλεγχο, η ισχύς μιάς κάρτας είναι αυταπόδεικτη, ανεξάρτητα από το αν τη χτυπάμε η όχι. Την ίδια άποψη έχουν και όλοι οι αρμόδιοι υπάλληλοι στους οποίους εξέφρασα την απορία μου, οι οποίοι μου είπαν (πράγμα απολύτως λογικό) οτι δεν υπάρχει λόγος να την “επικυρώνω” κάθε φορά.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Έτσι λειτουργεί το σύστημα.
   Οι υπάλληλοι στην πλειοψηφία τους, παραπληροφορούν. Εγώ ακούω τι λένε από τα μεγάφωνα και τι λέει στο athenacard.gr
   Με βάση τον κανονισμό, αν τύχετε έλεγχο και η καρτα δεν έχει επικυρωθεί για τη συγκεκριμένη διαδρομή, ο ελεγκτής οφείλει να σας κόψει πρόστιμο για λανθασμένη χρήση της κάρτας.

   Ούτως ή αλλως, είναι μεγάλη ταλαιπωρία να την επικυρωνετε κάθε φορά; Εμένα προσωπικά δεν με καθυστερεί καθόλου, ούτε στις πύλες ούτε στα λεωφορεία.

   • Ανένταχτος

    “Με βάση τον κανονισμό, αν τύχετε έλεγχο και η καρτα δεν έχει επικυρωθεί
    για τη συγκεκριμένη διαδρομή, ο ελεγκτής οφείλει να σας κόψει πρόστιμο
    για λανθασμένη χρήση της κάρτας.”

    Απλά δεν υπάρχει! Πληρωμένο το αντίτιμο, ενεργοποιημένη και αρχικά επικυρωμένη η κάρτα, για ποιά παράβαση ακριβώς θα κόψει πρόστιμο; Υπάρχει εισιτηριο-αποφυγή; Πασιφανώς όχι!! Σε κανένα δικαστήριο δε θα σταθεί κάτι τέτοιο! Τι θα πει “έτσι λειτουργεί το σύστημα”; Ποιά είναι κατά τη γνώμη σου η λογική του συστήματος; Ταλαιπωρία δεν είναι η επικύρωση, αλλά δε μου αρέσει η διοίκηση να με υποχρεώνει σε πράξεις η παραλείψεις που ανάγονται στη σφαίρα του παραλόγου. Αυτά θυμίζουν άλλα καθεστώτα, δε συμφωνείς αγαπητέ Δημήτρη;

    • Δημήτρης Σαρτζετάκης

     Έτσι λειτουργεί το σύστημα, θα πει ότι δεν αλλάζει ο τρόπος επικύρωσης επειδή είναι ανοικτές οι πύλες. Το σύστημα δεν γνωρίζει αν η πύλη είναι ανοικτή. Απλά κάθε φορά που την επικυρώσεις ελέγχει αν είναι κλειστή, ώστε να την άνοιξη.
     Η παράβαση είναι η λανθασμένη χρήση της κάρτας.
     Γιατί αν πει ο ΟΑΣΑ μην χτυπάτε τις κάρτες, κάποιοι θα καταλάβουν πως μέχρι να κλείσουν οι πύλες, τα ΜΜΜ είναι δωρεάν.

     Επίσης, καλό είναι να καταλάβουμε πως άλλο το παλιό σύστημα και αλλο το καινούργιο. Με το καινούργιο, την χτυπάς κάθε φορά.

     • Ανένταχτος

      Αν και δε με έπεισες, ας πιάσουμε λεωφορεία και τρόλεϊ: Εδώ δεν υπάρχουν και δεν προβλέπεται να υπάρξουν (από όσο γνωρίζω) μπάρες. Εδώ λοιπόν τι νόημα έχει η “επικύρωση” ξανά – μανά της κάρτας; Η είναι σε ισχύ, οπότε είμαι εντάξει, η έχει λήξει, οπότε τρώω δικαιολογημένα το πρόστιμο. Η επικύρωση τι προσθέτει; Και μη μου πεις πάλι για το “σύστημα” του (κατ΄εμέ) παραλόγου, γιατί αυτά παραπέμπουν σε Οργουελιανές καταστάσεις.

     • Δημήτρης Σαρτζετάκης

      Εγώ συνεχιζω να μην καταλαβαίνω γιατί να ΜΗΝ τη χτυπήσεις.

      Και καλό θα ήταν να βάλουν μπάρα στην μπροστινή είσοδο, η οποία να λειτουργεί έστω στις στάσεις χωρίς τεράστια επιβατική κίνηση.

     • Nikitas Iliopoulos

      Το σύστημα είναι ηλεκτρονικό. Η κάρτα που έχεις λειτουργεί με μια διαφορετική νοοτροπία. Η RFID κάρτες δεν είναι μόνο για τα ΜΜΜ. Πολλες εταιρίες χρησιμοποιούν τις κάρτες αυτές για την είσοδο σε διάφορες πόρτες. Το δικαίωμα να μπεις το γνωρίζει η κάθε πόρτα μόνο εάν επικυρώσεις την έγκυρη κάρτα σου. Η απλή κατοχή μιας έγκυρης κάρτας δεν φτάνει. Δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε διαφορετικά. Το έχουμε γράψει ΤΟΣΕΣ φορές. Εσύ έχεις την ενεργοποιημένη κάρτα σου αλλά το σύστημα δεν το ξέρει μέχρι να την επικυρώσεις. Και για αυτό είναι υποχρεωτικό. (Και για καμιά άλλους 3-4 λόγους που έχω βαρεθεί να τους γράφω.) Το σύστημα του ελεγκτή δεν θα μπορει να δει ότι εσύ έχεις ενεργοποιημένη κάρτα αλλιώς. Δεν μπορώ να καταλάβω το νόημα όλης αυτής της συζητήσεις. Άσε τους υπαλλήλους να λένε ότι θελουν. Αυτό τους είναι παράλογο. Γελάμε.

     • Θα σου δώσω 2 λόγους που νομίζω ότι είναι κοινή λογική:
      1) Δημογραφικά διαδρομών από τις επικυρώσεις: Για να ξέρουν ποιες γραμμές χρειάζονται ενίσχυση σε στόλο.
      2) Νοοτροπία: Αν όλοι επικυρώνουν κάρτα, κάποιος που δεν επικύρωσε, θα είναι σαν την μύγα μες στο γάλα, με ότι αυτό συνεπάγεται αν πέσει σε επιβάτες που ενδιαφερόμαστε (και θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε αν θέλουμε το τζαμπατζιλικι να τελειώσει).

      Οπότε στην ουσία η ερώτηση δεν είναι αν είναι περιττό ή όχι, αλλά αν θέλεις να βγει κάτι θετικό από αυτό ή όχι.

     • Δημήτρης Σαρτζετάκης

      Και για τον δευτερο λόγο που λες, και οι άνεργοι θα πρέπει να επικυρώνουν την καρτα κάθε φορά, παρότι δεν πληρώνουν.
      Είναι και για να καταλάβει ο άνεργος ότι δεν πληρώνει για καποιο λόγο και όχι επειδή είναι τζάμπα τα ΜΜΜ.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Εδώ ( https://athenacard.gr/jsp/smartafc/general/customers/xrhsimopoihse.jsp ) γράφει: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
   Η επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τους σταθμούς πρέπει να γίνεται παρά το γεγονός ότι οι πύλες θα παραμείνουν ανοικτές στην περίοδο της ταυτόχρονης ύπαρξης χάρτινου και ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Επίσης, η καρτα δεν είναι μηνιαία. Δέχεται όλους τους τύπους κομίστρου και ο τρόπος επικύρωσής της είναι ο ίδιος για κάθε τύπο κομίστρου, είτε είναι 90 λεπτών, είτε 30 ημερών.

 • Ελέγξτε αν είναι γραμμένο όπως και στο amka.gr

 • Mr VJ VJ

  Προσπαθώ εδώ και μία εβδομάδα να κάνω ηλεκτρονικά την αίτηση (για ανέργους – αποθήκευση στοιχείων) και παρόλο που η εισαγωγή των στοιχείων είναι σωστή παίρνω επανειλημμένα το μήνυμα “Η επιβεβαίωση με captcha απέτυχε”. Έχω δοκιμάσει να ανανεώσω την σελίδα και να επαναλάβω την καταχώρηση, αλλά πάλι τα ίδια. Δεν έχω καμία πληροφόρηση για το αν τελικά έχουν αποθηκευτεί τα στοιχεία ή όχι, ούτε έχω λάβει email σχετικά με την πορεία της αίτησης. Τελικά λειτουργεί ή όχι? Έχει κανείς ολοκληρώσει επιτυχώς την αίτηση παίρνοντας κάποιο αποδεικτικό καταχώρησης στο email του?

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Πριν συμπληρώσετε το captcha, ανανεωστε το με το ειδικό κουμπί που υπάρχει δίπλα και φροντίστε η φωτογραφία να έχει μέγεθος μικρότερο των 100KB.

   Το σύστημα δεν στέλνει email επιβεβαίωσης, ωστόσο όταν πατάτε αποθήκευση, γράφει πως τα στοιχεία έχουν αποθηκευτεί.

   • Mr VJ VJ

    Ευχαριστώ, φαίνεται πως το πρόβλημα ήταν στο μέγεθος του αρχείου της φωτογραφίας. Με αρχείο 60 ΚΒ δέχθηκε την αίτηση κανονικά. Λέει ότι μπορώ να ελέγξω την πορεία της αίτησης από σχετική επιλογή στο μενού, αλλά τέτοιο μενού δεν υπάρχει. Προφανώς έχουν γίνει όλα πολύ βιαστικά και έχουμε να κάνουμε με αρχική, ημιτελή έκδοση της εφαρμογής. Ας ελπίσουμε ότι θα ολοκληρωθεί. Και πάλι ευχαριστώ για την απάντηση και τις πληροφορίες.

    • Δημήτρης Σαρτζετάκης

     Παρακαλώ.

     Μάλλον ημιτελή, καθώς η σελίδα υπάρχει (έχω βρει κρυφό κουμπί στον κώδικα της σελίδας: https://athenacard.gr/request.dev που αναφέρεται σε SearchCardStatus) αλλά δεν την έχουν ενεργοποιήσει ακόμα.

 • Ria Sakka

  Ερώτηση , έκανα την αίτηση κανονικά και πάτησα αποθήκευση. Τώρα τι πρέπει να κάνω ?

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Θα περιμένετε να σας αποσταλεί η καρτα ταχυδρομικά.

 • Maria Choibou

  Μπορείτε να πάτε στα εκδοτήρια με τα δικαιολογητικά, απλά δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να κάνετε πρώτα την διαδικασία με το QR code

  • Nikitas Iliopoulos

   Μόλις θα το έγραφα. Και από τα ταμεία η κάρτα των άνεργων κανονικά

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Η αίτηση με το QR Code, μόνο για εξοικονόμηση χρόνου κατά την έκδοση. Δεν είναι υποχρεωτική.

   Επίσης, σε αυτή τη διαδικασία, απλά δημιουργείται ένα QR code, δεν καταχωρούνται στοιχεία.

 • Giota Efstratiou

  Αυτή τη στιγμή ο άνεργος μπορεί να βγάλει κάρτα με δωρεάν μετακίνηση από εκδοτήριο, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά του; Ή πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσει την online διαδικασία;

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Προς το παρόν, μόνο ηλεκτρονικά. Πάντως, πηγαίνετε σε ένα εκδοτήριο να ρωτήσετε για σιγουριά.
   Καλύτερα εκτυπώστε και το QR Code από το athenacard.gr καθώς σας γλιτώνει πολύ χρόνο στο εκδοτήριο.

  • Μανώλης

   Βγαίνουν κάρτες και από εκδοτήριο. Εκεί λένε ότι αρχικά οι επιβάτες θα περνάνε πάλι από τις ανοικτές πόρτες. Όταν γίνει διασταύρωση των στοιχείων θα ενεργοποιηθούν οι κάρτες κανονικά.

   • Δημήτρης Σαρτζετάκης

    Και όπως ανέφερε κάποιος άλλος, η ενεργοποίηση γίνεται σε 10-15 μέρες από την έκδοση.

    • Giota Efstratiou

     ευχαριστώ για τις απαντήσεις! το QR θα της το εκτυπώσω κανονικά (πρόκειται για τη θεία μου), απλώς ρώτησα επειδή το άρθρο παραπάνω λέει ότι οι εκδότες εισιτηρίων δεν είναι ενήμεροι,μην τη στείλω στον ηλεκτρικό σταθμό άδικα τη γυναίκα!
     και μια χαζή ερώτηση-πώς θα ξέρει,αφού τη βγάλει,ότι έχει ενεργοποιηθεί η κάρτα της; απλά θα δοκιμάζει συνεχώς να την επικυρώνει;

   • Nikitas Iliopoulos

    Καλά εμένα σε ένα εκδοτήριο μου είπαν να μην την βγάλω γιατί δεν είναι τίποτα σίγουρο ακόμα για την δωρεάν μετακινήσεις των άνεργων με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τι να λέμε…. Με αυτούς τους υπαλλήλους δεν θα κλείσουν ποτέ οι πύλες..

 • Dimitris Patelas

  Καλησπερα.Ισως ειμαι ο μοναδικος που εχει προβλημα με το email.Δεν το αναφερει οτι ειναι λαθος ομως το εχει σε κοκκινο πλαισιο.Οταν κανω αποθηκευση βγαζει μνμ,Παρακαλω ελεγξτε τα πεδια.Απο διασταυρωση που εκανα με την ΗΔΙΚΑ ειναι δηλωμενο και σωστο.Τι συμβαινει τι αλλο μπορω να κανω;;Να πω ακομη οτι οταν γραφω τα 2 πρωτα γραμματα του email το βγαζει
  μονο του.Δεν εχει κενα.Και ομως συνεχιζει και το εχει σε κοκκινο πλαισιο.[ειναι καρτα για ΑΜεΑ] Ευχαριστω.

  • apollon

   εμένα μου έβγαζε το ίδιο επειδή είχε ένα κενό μετά το e-mail

 • Maria Choibou

  Επίσης όσοι παραλαμβάνουν από τα εκδοτήρια κάρτες είναι απενεργοποιημένες και η δυνατότητα ενεργοποίησης θα ξεκινήσει σε δέκα με Δεκαπέντε μέρες σύμφωνα με το 11185

  • Alexios

   της μάνας μου της είχαν βγάλει απενεργοποιημένη κάρτα γιατι η μοσχάρα μίλαγε στο τηλέφωνο όταν την έφτιαχνε (το κατάλαβα όταν πήγα να περάσω κόμιστρα.).
   την έδωσα σε υπάλληλο και είπα ενεργοποίησε την. το έκανε επιτόπου χωρίς καθυστέρηση.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Ορισμένοι υπάλληλοι της αφήνουν εν άγνοιά τους απενεργοποιημένες. Κανονικά εκδίδονται ενεργοποιημένες και άδειες ή φορτωμένες με κάποιο κόμιστρο ή αποθηκευμένη αξία.

   • Maria Choibou

    Μας είπαν μέλη μας ότι τους ενημερώνουν από τα εκδοτήρια ότι για την ενεργοποίηση θα πρέπει να μπουν στο site

    • Δημήτρης Σαρτζετάκης

     Οι κάρτες δίνονται ενεργοποιημενες και μπορούν να φορτιστουν κανονικά.
     Μηπως οι υπάλληλοι εννοούσαν να κάνουν εγγραφή στο site;

     • Maria Choibou

      Όχι πρέπει να ενεργοποιηθούν μέσω ΗΔΙΚΑ. Έλαβα σχετικό email σήμερα από οασα και το λέει ξεκάθαρα. Απλά θα γίνει σε 15 περίπου μερες

     • Δημήτρης Σαρτζετάκης

      Α, για των ανέργων λες; Σωστά. Και σου έγραψαν πως θα γίνει αυτόματα έτσι; Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ο επιβάτης;

 • Maria Choibou

  Να προσθέσουμε ότι για δικαιούχους όπως είναι οι τυφλοί που χρειάζονται σύνοδο δεν υπάρχει δυνατότητα Συνόδου. Επίσης τα λάθη από ΗΔΙΚΑ είναι τραγικά στα ονόματα και στα επώνυμα, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να πρέπει να τρέχουν στα ΚΕΠ για διόρθωση.
  Δεν υπάρχει διευκρίνηση για το τι θα γίνει με τα ΚΤΕΛ και τον προαστιακό Μιας και δεν αναγράφεται επάνω στις κάρτες τίποτα από όλα αυτά. Φυσικά από το Υπουργείο Εργασίας δεν υπάρχει ενημερωτική εγκύκλιος, και ΟΑΣΑ Τις περισσότερες φορές είναι ανενημέρωτος για να απαντήσει.

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Για τον Προαστιακό θα υπάρξει αργότερα ενημέρωση με την πλήρη διασύνδεση του συστήματος.

   Τα ΚΤΕΛ τι σχέση έχουν με τον ΟΑΣΑ (ή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και συνεπώς με το ηλεκτρονικο εισιτήριο;

   • Maria Choibou

    Καμία σχέση, έχει όμως η νομοθεσία που λέει ότι ο αμεα έχει δικαίωμα 50% μειωμένο εισιτήριο στα ΚΤΕΛ. Επίσεις μέχρι τώρα ήταν μια κάρτα και δεν υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο

    • Δημήτρης Σαρτζετάκης

     Ωραία, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την ATH.ENA Card ούτε με τον ΟΑΣΑ.
     Οι ATH.ENA Card και τα ATH.ENA Ticket αφορούν μόνο τα μέσα του ΟΑΣΑ και τον προαστιακό.

     • Maria Choibou

      Δεν αντιλέγω, αλλά τι θα γίνει με τα ΚΤΕΛ; αυτό θέλουν πολλοι να το μάθουν και δεν ξέρουμε ακόμα. Βλέπετε κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για τα ΚΤΕΛ

     • Δημήτρης Σαρτζετάκης

      Λογικά, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την κάρτα από τα ΚΕΠ. Αυτή δεν καταργείται, μιας και η ΑΤΗ.ΕΝΑ Card, δεν την αντικαθιστά.

      Απλά, κάποιος που είναι ΑΜΕΑ, θα έχει δύο κάρτες.

 • apollon

  Κατά την αποδοχή της online αίτησης για ΑΜΕΑ (αφού μείωσα πρώτα το μέγεθος φωτογραφίας) μου εμφάνισε μήνυμα που έλεγε για παρακολούθηση της αίτησης από ειδική σελίδα (χωρίς να αναφέρει που θα τη βρούμε) κι όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα κάτι. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι για την παρακολούθηση της αίτησης ας βοηθήσει. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

  • Δημήτρης Σαρτζετάκης

   Η σελίδα υπάρχει (έχω βρει ένα κρυφό κουμπί στο site που αναφέρεται σε “SearchCardStatus”) αλλά δεν την έχουν ενεργοποιήσει ακόμα.

 • Ανένταχτος

  “Και πάλι, η επικοινωνιακή καμπάνια γίνεται κατόπιν εορτής αφού το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι πλέον η μοναδική επιλογή μετακίνησης για όλους. Η έγκριση υλοποίησης του διαγωνισμού έγινε τον περασμένο Νοέμβριο αλλά η διαδικασία φαίνεται πως προχωρά με τους ρυθμούς του δημοσίου. Τι όφελος θα έχουν άραγε σήμερα οι
  διαφημίσεις αυτές (πέραν των ιστοσελίδων και ραδιοφωνικών σταθμών που θα εισπράξουν χιλιάδες ευρώ) τη στιγμή που οι εκδότες εισιτηρίων και το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ δεν μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο;”

  Τι να πεις, τι να σχολιάσεις; Δε θα οργανωθεί ποτέ αυτή χώρα; Μια ζωή αρπακόλλα, μια ζωή πεταμένα λεφτά από τους φόρους του κοσμάκη, μια ζωή ημίμετρα, σπατάλες, αποφάσεις στο παρά πέντε, ωχαδερφισμός, αδιαφορία και σαδιστική αντιμετώπιση των πολιτών από τη διοίκηση. Δεν υπάρχει σωτηρία!

 • mondeo21

  Ξερει κανεις απο την ημερα της online αιτησης για αμεα η ανεργους σε ποσες ημερες θα ερθει ταχυδρομικως η καρτα?

  • Θα αναφερθεί σίγουρα στη σελίδα μας στο facebook πριν το γράψουμε σε άρθρο. Μην περιμένεις πάντως ότι το ίδιο διάστημα θα απαιτείται για όλους.

   • mondeo21

    ευχαριστω

 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΡΗΣ

  Καλημέρα , άλλαξα το μέγεθος φωτογραφίας ( υπάρχει on line δωρεάν πρόγραμμα ) και δέχθηκε την αίτηση αμέσως το σύστημα , (με μεγαλύτερο μέγεθος φωτό μου έβγαζε μήνυμα λάθους )