Αμφιβολίες για την ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσα στο Φεβρουάριο

Αλέξανδρος Λιάρος

Έωλες είναι οι προβλέψεις για ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο μέσα στον Φεβρουάριο. Με τρεις εβδομάδες να απομένουν μέχρι το τέλος του μήνα, πολλές είναι ακόμα οι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν ενώ οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σήμερα, η κατάσταση όσον αφορά τις επί μέρους εκκρεμότητες της μετάβασης έχει ως εξής:

  1. Ελλείψεις σε εισιτήρια και κάρτες: Πριν από 2 περίπου εβδομάδες υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια επιπλέον Ath.ena Cards και Ath.ena Tickets και εκτός απροόπτου τις επόμενες εβδομάδες θα εφοδιαστούν τα αυτόματα μηχανήματα και τα εκδοτήρια. Με αυτό τον τρόπο θα μπει τέλος και στην χαριστική δωρεάν μετακίνηση για όσους θέλουν να αγοράσουν νέα εισιτήρια αφού λόγω έλλειψης ανταλλακτικών πολλά αυτόματα μηχανήματα πραγματοποιούν μόνο επαναφορτίσεις εισιτηρίων και καρτών.
  2. Έκδοση καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ: Μέλλον έχει ακόμα η διαδικασία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την προσωποποίηση 100.000 καρτών και έτσι, αν όλα γίνουν γρήγορα, η έκδοση και η ταχυδρομική αποστολή των καρτών μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα (οι αιτήσεις εκκρεμούν εδώ και ένα μήνα). Πολύ δύσκολα πάντως η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου. Επίσης, εκκρεμεί και η έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης των καρτών για άνεργους και ΑΜΕΑ μέσω της Η.ΔΙ.Κ.Α.
    Για περισσότερες πληροφορίες: Έκδοση Ath,ena Card για άνεργους και ΑΜΕΑ: Συχνές ερωτήσεις
  3. Ελλιπής αριθμός αυτόματων μηχανημάτων: Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής των παλαιών παλαιών αυτόματων εκδοτικών μηχανημάτων ώστε να είναι σε θέση να εκδίδουν και να επαναφορτίζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει αρκετό καιρό. Εν τω μεταξύ αναμένεται να συνεχιστούν και οι διάφορες μετακομίσεις νέων αυτόματων μηχανημάτων ώστε να καλυφθούν σταθμοί του Μετρό με μεγάλη ζήτηση.
  4. Έκδοση προσωποποιημένων καρτών μέσω διαδικτύου για επιπλέον κατηγορίες επιβατών: Αυτή τη στιγμή η διαδικτυακή πλατφόρμα επιτρέπει την έκδοση καρτών Ath.ena Card μόνο για δικαιούχους ολόκληρου εισιτήριου, για άνεργους και για ΑΜΕΑ. Εκκρεμεί η έναρξη της διαδικασίας για δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου (φοιτητές, ανήλικους κ.λπ.) όπως και για κατηγορίες όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση (π.χ. ένστολοι).
  5. Αποδοχή πιστωτικών καρτών από τα αυτόματα μηχανήματα: Τις τελευταίες μέρες οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες έχουν ξεκινήσει να γίνονται δεκτές από συγκεκριμένα αυτόματα μηχανήματα έκδοσης και επαναφόρτισης ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Εκκρεμεί όμως ακόμα η διασύνδεση της πλειοψηφίας των μηχανημάτων με το τραπεζικό σύστημα.
  6. Κλείσιμο των πυλών εισόδου/εξόδου στους σταθμούς του Μετρό/ΗΣΑΠ: Οι πύλες στην συντριπτική πλειοψηφία των σταθμών Μετρό και ΗΣΑΠ παραμένουν ανοικτές καθώς -επισήμως- το επιβατικό κοινό δεν έχει ακόμα εξοικειωθεί με τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Βλέποντας όμως πως ο αριθμός όσων επιμένουν να μην «επικυρώνουν» το εισιτήριο ή την κάρτα τους στους σταθμούς αλλά και στα λεωφορεία παραμένει σταθερά υψηλός είναι προφανές ότι οι ανοικτές μπάρες μάλλον δεν έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εναλλακτικά, ο ΟΑΣΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποια διαδικασία ενημέρωσης του επιβατικού κοινού (τις έχουμε πληρώσει άλλωστε αλλά το αποτέλεσμα είναι μάλλον μηδενικό) αλλά και των υπαλλήλων καθώς πολλές φορές εξακολουθούν να δίνουν λανθασμένες πληροφορίες σε επιβάτες. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πύλες θα κλείσουν στα τέλη Φεβρουαρίου όταν θα έχει ολοκληρωθεί η έκδοση προσωποποιημένων καρτών κατά το μεγαλύτερο ποσοστό για τους άνεργους. Καθώς όμως αυτή η προθεσμία δύσκολα θα επιτευχθεί, το πιο πιθανό είναι πως οι μπάρες είτε θα κλείσουν εν μία νυκτί «με εντολή υπουργού» είτε θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και το Μάρτιο.

4 Comments

  1. Με τους φοιτητές δε μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά η διαδικασία γιατί όσοι έχουν μπει πριν το 2015 δεν είναι ταυτοποιημένοι με το ΑΜΚΑ τους στο σύστημα του ακαδημαϊκού πάσο. Τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις θα παίρνουν την κάρτα τους προφανώς μέσω της μονάδας τους, όπως συμβαίνει και με όσους έχουν ετήσιες κάρτες μέσω σωματείων (συνεργάστηκαν τα σωματεία με τον ΟΑΣΑ για να εκδοθούν μαζικά κάρτες).

  2. Νομίζω για ανηλίκους και παιδία η προσωποποιημένη κάρτα μπορεί να εκδοθεί μέσω διαδικτύου. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά την επιλογή την βγάζει. Το υπολογίζει αυτόματα νομίζω με την ημερομηνία γέννησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*