Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Κι άλλη καθυστέρηση στο ηλεκτρονικό εισιτήριο – Άνεργοι και ΑΜΕΑ δεν έχουν λάβει ακόμα κάρτες

Share

  Εξαιρετικά δύσκολη φαίνεται πως είναι πλέον η ολοκλήρωση της μετάβασης στο ηλεκτρονικό εισιτήριο «ως τα τέλη Φεβρουαρίου» αφού ακόμα υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες. Σήμερα, μία ακριβώς εβδομάδα πριν το τέλος του μήνα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η αποστολή των προσωποποιημένων καρτών Ath.ena Card σε άνεργους και ΑΜΕΑ παρόλο που η έναρξη υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων είχε ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.

  Αν και η έκδοση των καρτών για τους άνεργους και ΑΜΕΑ, που αποτελούν την πλειοψηφία όσων δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση είναι δυνατή και από τα εκδοτήρια, προκειμένου αυτές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να γίνει ενεργοποίησή τους online μέσω εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). Η εφαρμογή αυτή δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

  Δείτε αναλυτικά:

  Οι καθυστέρηση στην έκδοση και αποστολή των καρτών σε άνεργους και ΑΜΕΑ είναι πιθανό να φέρει και νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο των πυλών εισόδου και εξόδου στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζη εδώ και ένα μήνα, οι μπάρες θα κλείσουν αφού πρώτα αποσταλούν οι περισσότερες προσωποποιημένες κάρτες σε άνεργους και ΑΜΕΑ (περί τα τέλη Φεβρουαρίου). Προηγουμένως βέβαια ο υπουργός υποστήριζε πως οι μπάρες δεν κλείνουν ακόμα καθώς το επιβατικό κοινό δεν έχει ακόμα εξοικειωθεί με το ηλεκτρονικό εισιτήριο ενώ άγνωστο είναι αν έχει ακόμα ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών διασύνδεσης του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου με το σύστημα πυρασφάλειας.

  Στις 20 Νοεμβρίου, όταν το κλείσιμο των πυλών ξεκίνησε από τέσσερις σταθμούς, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως όλες οι μπάρες θα έχουν κλείσει ως τις 20 Δεκεμβρίου. Σήμερα, δύο μήνες αργότερα οι μπάρες είναι κλειστές σε πέντε μόνο σταθμούς: Άγιος Αντώνιος και Άγιος Δημήτριος της γραμμής 2 και ΑεροδρόμιοΔουκίσσης Πλακεντίας, Ελαιώνας και Αιγάλεω τις γραμμής 3. Με τους περισσότερους σταθμούς να προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση, πολλοί είναι και οι επιβάτες που επιλέγουν να μην επικυρώνουν τα εισιτήριά τους, όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει οποιοσδήποτε μετακινείται με το Μετρό.

  Σύσκεψη για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

  Σύσκεψη με θέμα το ηλεκτρονικό εισιτήριο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες μεταξύ εκπροσώπων της Ένωσης Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (ΗΣΑΠ) και των διευθύνων συμβούλων του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι των δύο εταιρειών.

  Σύμφωνα με το σωματείο, στη σύσκεψη συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Θα εκδοθεί πληροφοριακό φυλλάδιο το οποίο θα δίνεται σε άνεργους και ΑΜΕΑ καθώς δεν είναι ενημερωμένοι πως η προσωποποιημένη κάρτα που εκδίδεται για αυτούς χρειάζεται να ενεργοποιηθεί μέσω εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί (δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία).
  • Τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων που χειρίζονται οι εκδότες θα επανατοποθετηθούν σε εργονομικές θέσεις από τον άνοδο, αφού αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωσή του.
  • Θα ανασχεδιαστεί το μενού των αυτόματων μηχανημάτων πώλησης ηλεκτρονικών εισιτηρίων προκειμένου αυτά να είναι πιο φιλικά για το χρήστη και να αποσυμφορηθούν τα εκδοτήρια από την παροχή πληροφοριών.
  • Θα διατίθενται ομαδικά ηλεκτρονικά εισιτήρια ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου για μετακινήσεις group τουριστών.
  • Θα προχωρήσει η στελέχωση του Κέντρου Διαχείρισης Φορέα, με ανθρώπινο δυναμικό και τον ανάλογο εξοπλισμό για να «τρέχει» τα θέματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση στην αντιμετώπιση προβλημάτων και ο ανάδοχος να παρεμβαίνει μόνο σε τεχνικά θέματα.
  • Θα στελεχωθούν σταδιακά οι σταθμοί με τους Υπεύθυνους Σταθμού- Σταθμάρχες, επιτυχόντες της αντίστοιχης προκήρυξης.

  Την ίδια στιγμή όμως το σωματείο σημειώνει πως παραμένουν σε εκκρεμότητα τρία ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη:

  • η ανεπαρκή τροφοδότηση του συστήματος με ρολά εισιτηρίων, καθώς μέχρι σήμερα παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις
  • δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες συμβάσεις με όλα τα Υπουργεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα, επειδή δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών, π.χ. της Σχολής Ευελπίδων, δεν μπορούν να εκδίδουν προσωποποιημένη κάρτα μειωμένου τιμολογίου ακόμα και εάν προσκομίζουν βεβαίωση από τη σχολή τους.
  • η πώληση μειωμένων εισιτηρίων από τα περίπτερα, χωρίς να επιδεικνύονται τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, ενώ ο εκδότης είναι υποχρεωμένος να τα ζητάει. Αυτό προσκρούει στον ισχυρισμό του ΟΑΣΑ ότι η προσκόμιση δικαιολογητικών είναι ο μοναδικός λόγος που δεν μπορεί να εκδοθεί μειωμένο εισιτήριο από τα αυτόματα μηχανήματα. Είναι προφανές ότι πρέπει να ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις σε όλα τα σημεία πώλησης για να αποφεύγονται εντάσεις από επιβάτες στο πρόσωπο των εκδοτών, που δεν ευθύνονται.

  Δείτε επίσης:

 
 

Διαβάστε Περισσότερα