Μπλακάουτ στη τηλεματική των λεωφορείων – Υπό διερεύνηση η σημαντική βλάβη

0
Ενημέρωση ώρα 18:30 Σε εξέλιξη παραμένει η διερεύνηση του περιστατικού που έχει θέσει εκτός λειτουργίας το πληροφοριακό σύστημα της τηλεματικής του ΟΑΣΑ, με το μπλακάουτ να έχει πλέον ξεπεράσει τις 12 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή βλάβη, όπως καταδεικνύει και η διάρκεια του προβλήματος, καθώς μέχρι αυτή την...

Οι παρενέργειες του μπλακάουτ στην τηλεματική, «θέμα ημερών» ο ανανεωμένος συρμός του ΗΣΑΠ και το μέλλον του ΚΤΕΛ Αττικής

Share

    Σχεδόν 30 ώρες έχουν περάσει από τη στιγμή που μία βλάβη «έριξε μαύρο» στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ, με τον οργανισμό να μην έχει δώσει ακόμα σαφή απάντηση ούτε για το είδος του προβλήματος ούτε για τις ενέργειες στις οποίες προχωρά ο ιδιώτης ανάδοχος του έργου για την επίλυσή του. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που σχεδιάσε και λειτουργεί την τηλεματική βάση σύμβασης ΣΔΙΤ που υπεγράφη το 2014, ενώ φέτος δόθηκε ολιγόμηνη παράτασή της.

    Πρόκειται σαφώς για το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το σύστημα. Αν και η εκτέλεση των δρομολογίων δεν επηρεάζεται, οι επιβάτες επιστρέφουν όχι απλώς στην εποχή πριν από το 2016, όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία η τηλεματική, αλλά σε μία εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε καν η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης μέσω διαδικτύου για τις ώρες αναχώρησης των λεωφορείων από τις αφετηρίες.

    Όπως είχε επισημάνει το Athens Transport ήδη από το 2016, η αφαίρεση των ωραρίων των λεωφορειακών γραμμών από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ (έκτοτε είναι προσβάσιμα μόνο μέσω της τηλεματικής) ήταν μία λανθασμένη κίνηση. Δέκα χρόνια αργότερα, το αποτέλεσμα είναι πλέον προφανές. Έστω και τώρα, ο οργανισμός θα πρέπει να δημοσιοποιήσει το σύνολο των στοιχείων των δρομολογίων (ώρες αναχώρησης, χάρτες διαδρομής κ.λπ.) μέσω της ιστοσελίδας του, όπως κάνουν οι περισσότεροι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών σε όλο τον κόσμο.

    Την ίδια στιγμή, η τηλεματική έχει καταστεί πλέον ιδιαίτερα σημαντική και για την ίδια τη λειτουργία του ΟΑΣΑ. Μέσω του συστήματος παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η κίνηση των οχημάτων, πιστοποιείται η εκτέλεση των δρομολογίων από τον ιδιώτη ανάδοχο των γραμμών στην ανατολική και τη δυτική Αττική, οι οδηγοί ενημερώνονται για τις βάρδιές τους και οι σταθμάρχες αποστέλλουν γραπτές ειδοποιήσεις για μεταβολές στα δρομολόγια ή άλλα συμβάντα. Από χτες, όλα τα παραπάνω γίνονται με εναλλακτικούς τρόπους.

    Εν αναμονή του ανανεωμένου συρμού: 

    Με τις προηγούμενες προβλέψεις να έχουν πέσει έξω, η ΣΤΑ.ΣΥ. ετοιμάζεται να θέσει σε κυκλοφορία μέσα στις επόμενες ημέρες τον πρώτο από τους 14 ανακατασκευασμένους συρμούς της γραμμής του ΗΣΑΠ. Το καλοκαίρι μπορεί να φτάνει στο τέλος του, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν και έτσι ο ισχυρός κλιματισμός του ανανεωμένου συρμού αναμένεται να είναι ευπρόσδεκτος από τους επιβάτες.

    Σειρά θα πάρουν οι υπόλοιποι 13 συρμοί της ίδιας εργολαβίας, με τρεις από αυτούς να βρίσκονται ήδη στον Βόλο, όπου πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργασίες, προκειμένου να επιστρέψουν στις γραμμές μέσα στους επόμενους μήνες.

    Όσο για τη συνολική προθεσμία του έργου, η οποία προβλέπει την παράδοση όλων των συρμών πριν από το επόμενο καλοκαίρι, μένει να φανεί αν θα τηρηθεί, καθώς οι μέχρι σήμερα καθυστερήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

    Θα υπάρξει ενδιαφέρον για το ΚΤΕΛ Αττικής;

    Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η έκβαση του διαγωνισμού για την «απελευθέρωση» των υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών που σήμερα εκτελούνται από το ΚΤΕΛ Αττικής, με το σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Τα τελευταία χρόνια, το ΚΤΕΛ Αττικής αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα οικονομικής και διοικητικής φύσης, με άμεσες συνέπειες στα δρομολόγια και την εξυπηρέτηση των επιβατών, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΚΤΕλ για να μετακινούνται καθημερινά από και προς την εργασία τους, σε περιοχές εντός του νομού.

    Η κατάσταση όμως περιπλέκεται από το γεγονός πως κατά την τελευταία δεκαετία ο ΟΑΣΑ έχει αυξήσει την περιοχή ευθύνης του, η οποία πλέον περιλαμβάνει το σύνολο της Περιφέρειας Αττικής, πλην νήσων, εξυπηρετώντας με αστικά λεωφορεία περιοχές στις οποίες μέχρι πρότινος έφτανε μόνο το ΚΤΕΛ. Η συνέπεια είναι ο ΟΑΣΑ να έχει καταστεί ουσιαστικά ανταγωνιστής του ΚΤΕΛ, με αρκετά φθηνότερο μάλιστα εισιτήριο, ενώ εκκρεμούν ακόμα πολλά αιτήματα για κάλυψη επιπλέον περιοχών. Κάπως έτσι, οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι για τις υπηρεσίες του ΚΤΕΛ δεν έχουν μέχρι στιγμής κάποια διαβεβαίωση πως μελλοντικά δεν θα βρουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ στις ίδιες γραμμές που θα αναλάβουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ρίσκο της επένδυσης. 

    Ο αντίλογος πάντως λέει πως ο ανταγωνισμός υπεραστικών λεωφορείων-ΟΑΣΑ θα μπορούσε δυνητικά να έχει θετικό αποτέλεσμα για τους επιβάτες, μέσω της προσφοράς περισσότερων και φθηνότερων δρομολογίων. Αν κρίνουμε πάντως από τον «ανταγωνισμό» της σταθερής τροχιάς μεταξύ Hellenic Train-ΣΤΑΣΥ στα δρομολόγια Αεροδρόμιο-Πειραιάς, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό. 

    Νέα πλατφόρμα για το Τραμ

    Νέο τρόπο διαχείρισης των δρομολογίων που πραγματοποιεί το Τραμ θα έχει προσεχώς η ΣΤΑ.ΣΥ., η οποία εντός του Αυγούστου ανέθεσε σε εταιρεία τεχνολογίας την παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση των δρομολογίων και την καταγραφή της λειτουργίας του δικτύου Τραμ, με στόχο τη δημιουργία οργανωμένης υποδομής για την παρακολούθηση της καθημερινής λειτουργίας. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται η διαχείριση των προγραμματισμένων δρομολογίων, η καταγραφή των στάσεων και διελεύσεων των συρμών, η έκδοση ημερήσιων αναφορών και η αποθήκευση ιστορικών δεδομένων. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε πέντε μήνες, ενώ το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

    Δεν θέλει να δημιουργήσει θέμα για τα δρομολόγια το σωματείο

    Παρελθόν έχουν γίνει -κατά τα φαινόμενα- οι εποχές που τα σωματεία των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες «ανέβαιναν στα κάγκελα» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται κατά την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου. Στις αρχές του μήνα υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα εργαζομένων σχετικά με τον προγραμματισμό των δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών του Αεροδρομίου, με αίτημα την επανεξέτασή τους, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, οι επίσημοι χρόνοι δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες, δημιουργώντας προβλήματα στους οδηγούς.

    Σε συνέχεια των αντιδράσεων, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΟΣΥ-ΗΛΠΑΠ εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι τα σωματεία εκπροσωπούνται αποκλειστικά από τα θεσμοθετημένα όργανά τους και ότι μεμονωμένες απόψεις δεν εκφράζουν τις θέσεις τους. Για το επίμαχο ζήτημα, αναφέρουν πως τα θέματα που αφορούν τους χρόνους των δρομολογίων και τις συνθήκες εργασίας αποτελούν αντικείμενο θεσμικού διαλόγου με τη διοίκηση της ΟΣΥ, με τις προτάσεις των σωματείων να εξετάζονται με βάση τις πραγματικές κυκλοφοριακές συνθήκες.

    Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «η ασφάλεια δεν αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης, ούτε επικοινωνιακής εκμετάλλευσης», αλλά αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και κοινό στόχο εργαζομένων και διοίκησης. Προσθέτουν ότι αποσπασματικές ή μονομερείς αναφορές δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων ούτε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού.

    Κοινώς, τα δύο σωματεία δεν αμφισβητούν ότι υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τους χρόνους των δρομολογίων, (τα οποία, σύμφωνα με οδηγούς, δεν περιορίζονται στις γραμμές του Αεροδρομίου). Επιλέγουν, ωστόσο, για τους δικούς τους λόγους, να μην έρθουν σε δημόσια αντιπαράθεση με εκείνους που καταρτίζουν τα δρομολόγια, αλλά με τους συναδέλφους που επισημαίνουν το πρόβλημα.

    Στα αζήτητα τα παλιά λεωφορεία

    Στη ματαίωση του διαγωνισμού που αφορούσε την εκποίηση, κατά ομάδες, 710 αποσυρμένων λεωφορείων προχώρησε η Ο.ΣΥ. λόγω μη υποβολής προσφορών. Φαίνεται ότι το τίμημα των 1.300 (περίπου) ευρώ ανά λεωφορείο από το οποίο ξεκινούσε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός κρίθηκε πολύ υψηλό για σκραπ. 

    Λεωφορεία για εργαζόμενους στο Μετρό

    Στην εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού της τις ώρες κατά τις οποίες δεν λειτουργούν τα μέσα σταθερής τροχιάς προχωρά η ΣΤΑΣΥ, με στόχο να διερευνηθεί κατά πόσο ένα οργανωμένο σύστημα μεταφοράς εργαζομένων είναι επιχειρησιακά και οικονομικά βιώσιμο, στα πρότυπα παρόμοιων συστημάτων που λειτουργούν σε άλλες χώρες. 

    Η μελέτη, συνολικού κόστους 29.950 ευρώ πλέον ΦΠΑ, θα εξετάσει τα δεδομένα μετακίνησης των εργαζομένων, καταγράφοντας μεταξύ άλλων τις αποστάσεις μεταξύ κατοικίας και εργασίας, ενώ θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια δρομολόγησης λεωφορείων και mini bus, καθώς και το κόστος και τα επιχειρησιακά οφέλη κάθε σεναρίου, με τα αποτελέσματα να παρουσιάζονται στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ. 

    4.399.670 ευρώ με ΦΠΑ: Το ύψος της επιχορήγησης που έλαβε ο ΟΑΣΑ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών ανάθεση επιβατικών μεταφορών σε Ανατολική και Δυτική Αττική. Για το σκοπό αυτό, ο ΟΑΣΑ ενέκρινε την πληρωμή δύο τιμολογίων συνολικού ύψους 3.869.295 ευρώ εντός του μηνός Αυγούστου.

    3.140.539 ευρώ με ΦΠΑ: Στο ποσό αυτό ανέρχεται η Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για το μήνα Μάιο από τον ΟΑΣΑ προς την ανάδοχο Hellas Smartticket. 

    1.802.935 ευρώ με ΦΠΑ: Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού της ΣΤΑ.ΣΥ. για την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων panel για αποβάθρες και χώρους διακίνησης επιβατών του Μετρό.

    1.384.500 ευρώ με ΦΠΑ: Πρόκειται για τον προϋπολογισμό ενός ακόμα διαγωνισμού που αφορά την «Παροχή υπηρεσιών συντήρησης του συστήματος τηλεχειρισμού των υποσταθμών έλξεως και φωτισμού εγκαταστάσεων του δικτύου των Γραμμών 2 & 3 της ΣΤΑ.ΣΥ Μ.Α.Ε.»

    578.351 ευρώ με ΦΠΑ: Το σύνολο των πληρωμών που ενέκρινε ο ΟΑΣΑ προς την εταιρεία Advanced Transport Telematics και αφορούν τη Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για τον μήνα Μάιο, της ζημιές στο ίδιο σύστημα ευθύνης ΟΑΣΑ για το μήνα Απρίλιο και τις ζημιές ευθύνης ΟΑΣΑ κατά της διάρκεια εργασιών εγκατάστασης τηλεματικής σε 100 λεωφορεία leasing. Ο ΟΑΣΑ ενέκρινε επίσης την πληρωμή ποσού ύψους 20.000 ευρώ που αφορά την αποστολή δεδομένων του συστήματος Τηλεματικής & διαχείρισης του στόλου των οχημάτων της γραμμής Τραμ της ΣΤΑΣΥ στην mobile εφαρμογή του ΟΑΣΑ, για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού.


    Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στην Ελλάδα…

    …και στον κόσμο

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα