Πρόοδος επεκτάσεων Μετρό και Τραμ: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2019

Το «πρόγραμμα καθυστερήσεων» στην παράδοση των σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά ανακοίνωση η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό στα τέλη του 2019.

Όσον αφορά τους 3 πρώτους σταθμούς (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια) που η προηγούμενη κυβέρνηση αφελώς επέμενε πως θα παραδοθούν τον Ιούνιο του 2019 αν και υπήρχαν σοβαρές εκκρεμότητες, η νέα επίσημη ημερομηνία παράδοσης είναι το «καλοκαίρι του 2020» σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Κουρέτας τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο και αυτό το χρονοδιάγραμμα τέθηκε στη συνέχεια υπό αμφισβήτηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο δήλωσε πως νέα καθυστέρηση είναι πιθανή καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα ο διαγωνισμός για το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα εγκατασταθεί εντός των σταθμών.

Εντός του Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού για τους νέους σταθμούς του Μετρό και πλέον αναμένονται οι ενέργειες για την προμήθεια και την εγκατάστασή του. Πολύ δύσκολο θεωρείται πάντως οι συγκεκριμένες διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι ενώ δεν θα ήταν περίεργο αν οι σταθμοί δεν είναι έτοιμη για παράδοση μέχρι το τέλος του 2020 καθώς και άλλες εργασίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Καθυστέρηση θα έχουμε και στην παράδοση των τριών τελευταίων σταθμών της επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο), οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό θα παραδοθούν το 2022, αντί του Ιουνίου του 2021, όπως αναμενόταν μέχρι σήμερα. Αν και η πρόοδος των εργασιών στον τερματικό σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου είναι καλή, η κατάσταση είναι απογοητευτική όσον αφορά τους σταθμούς σε Μανιάτικα και κυρίως το σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2019 έχει ως εξής:

  • Σήραγγα ΝΑΤΜ 2Τ αρχή: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.
  • Φρέαρ Κομνηνού: Έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάτω εργασίες: τοιχοποιία, επιχρίσματα, τοποθέτηση θυρών, βιομηχανικό δάπεδο, βαφές, τοποθέτηση σχάρας επιπέδου οδού, κιγκλιδώματα κλιμακοστασίου, καταπακτή και αποκατάσταση επιπέδου οδού.
  • Σταθμός Αγία Βαρβάρα: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Εγκατάσταση ανελκυστήρων εντός του σταθμού, επένδυση τοίχων και υποστυλωμάτων (μεταλλικές, γυάλινες, κλπ), τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, λοιπά αρχιτεκτονικά τελειώματα, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης σταθμού και λοιπές πινακίδες, εγκατάσταση σιντριβανιού, φύτευση και σύστημα ποτίσματος, τοποθέτηση ψευδοροφών στο επίπεδο έκδοσης εισιτηρίων.
  • Φρέαρ Μεγ. Αλεξάνδρου: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η φύτευση (επίπεδο οδού).
  • Φρέαρ Ταξιαρχών: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Χρωματισμοί, γεμίσματα και Βιομηχανικά Δάπεδα, τοποθέτηση Θυρών, τοποθέτηση Κεραμικών Πλακιδίων, τοποθέτηση Μεταλλικών Κατασκευών.
  • Σταθμός Κορυδαλλός: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Τοποθέτηση Θυρών, τοποθέτηση Γρανιτών και Μαρμάρων, επενδύσεις Τοίχων και Υποστυλωμάτων, τοποθέτηση Ψευδοροφών, τοποθέτηση ανελκυστήρα επιπέδου οδού, τοποθέτηση Χειρολισθήρων, τοποθέτηση Κιγκλιδωμάτων.
  • Φρέαρ Πεισιδίας: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Κιγκλιδώματα – χειρολισθήρες στο κλιμακοστάσιο διαφυγής, τελική αποκατάσταση στη στάθμη οδού (καθαιρέσεις- αποξηλώσεις).
  • Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Επενδύσεις οροφών με πανέλα οριζόντιας ψευδοροφής σε διάφορα επίπεδα του Σταθμού, επενδύσεις τοίχων με μεταλλικά πανέλα στο επίπεδο – 3 των αποβαθρών, τελική αποκατάσταση περιβάλλοντος χώρου στο επίπεδο οδού (πλακοστρώσεις –σκυροδέματα μικροκατασκευών), εγκατάσταση του μεταλλικού στεγάστρου στην κεντρική είσοδο του Σταθμού, εγκατάσταση σιδηροκατασκευής για την στήριξη των υαλοστασίων στους ανελκυστήρες ΑΜΕΑ, προεργασίες τοποθέτησης πυράντοχων υαλοπετασμάτων στα κλιμακοστάσια κοινού στο επίπεδο  – 3 των αποβαθρών, προεργασίες τοποθέτησης υαλοστασίων αλουμινίου σε χώρους κοινού στο επίπεδο -1 Η/Μ ορόφου.
  • Σταθμός Μανιάτικα: Έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάτω εργασίες: Μόνιμη επένδυση θεμελίωσης (επίπεδο -4), μόνιμη επένδυση πλάκας Η/Μ (επίπεδο -3), μόνιμη επένδυση κλίμακας S
  • Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: Σε αναμονή βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: τοποθέτηση θυρών στον Η/Μ όροφο, υδατοστεγάνωση επιπέδου οδού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι παρακάτω εργασίες: Σκυροδέτηση απόληξης ανατολικού φρέατος, σκυρόδεμα πλήρωσης κάτω από τις αποβάθρες.

Δείτε επίσης:


Γραμμή 4 Μετρό

Ουδέν νεότερο από την εξέλιξη του διαγωνισμού για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 του Μετρό (Άλσος Βεΐκου – Γουδή). Αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού απορρίπτωντας τόσο την προσφυγή του Ομίλου Μυτιληναίος όσο και την προσφυγή της ΤΕΡΝΑ, των δύο εταιρειών οι κοινοπραξίες των οποίων δεν είχαν περάσει στη β’ φάση, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα η ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη.

Εν τω μεταξύ, ρεπορτάζ του economistas.gr υποστηρίζει πως οι δύο κοινοπραξίες που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού προσανατολίζονται στο να υποβάλλουν νέες δικαστικές προσφυγές μετά το άνοιγμα των τεχνικών προσφορών του διαγωνισμού, καθυστερώντας περαιτέρω την εξέλιξή του.

Πλέον, η υπογραφή της σύμβασης εντός του 2020 μοιάζει αδύνατη ενώ απομακρύνεται και το ενδεχόμενο έναρξης των πρόδρομων εργασιών μέσα στη χρονιά αφού δικαστική εμπλοκή υπάρχει και στο διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες του έργου, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν πριν από τα κύρια έργα.

Δείτε επίσης:


Επέκταση Τραμ

Ολοκληρωμένα πρέπει να θεωρούνται τα έργα της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η ολοκλήρωση των δοκιμαστικών δρομολογίων, τα οποίο πραγματοποιούν κανονικά τα δρομολόγια της επέκτασης χωρίς επιβάτες, προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα της περιφέρειας για τη μετατόπιση της γραμμής του Τραμ στον Φαληρικό όρμο.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων που αναμένεται να διαρκέσουν 4-6 μήνες, θα γίνει δυνατή η παράδοση της επέκτασης, κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή προς τα τέλη της χρονιάς. Μέχρι τότε, είναι πιθανό πως θα έχουν τοποθετηθεί και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στις νέες στάσεις του Τραμ.

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*