Ας μην πάει κι αυτή η ευκαιρία χαμένη για το νέο σταθμό των ΚΤΕΛ

Η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με τελικό στόχο την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα είναι μια καλή είδηση για την ίδια την πόλη πέρα από τους φιλάθλους της συγκεκριμένης ομάδας. Κι αυτό επειδή με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μπαίνουν τα θεμέλια για τη μεταμόρφωση της περιοχής του Ελαιώνα η οποία μπορεί να εφάπτεται ουσιαστικά με το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο είναι υποβαθμισμένη και χωρίς βασικές υποδομές. 

Μία από αυτές τις υποδομές η οποία λείπει από την πόλη είναι ένας σύγχρονος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων ο οποίος θα έχει άμεση διασύνδεση με τα μέσα σταθερής τροχιάς και θα αντικαταστήσει τους δύο σημερινούς σταθμούς σε Κηφισό και Λιοσίων, η λειτουργία των οποίων στην κατάσταση που βρίσκονται αποτελεί ντροπή για την πρωτεύουσα. 

Ο χώρος υπάρχει, άνωθεν του αμαξοστασίου της Αττικό Μετρό στον Ελαιώνα. Το 2017 μάλιστα τα δικαστήρια είχαν ορίσει την τιμή για την απαλλοτρίωση πέντε ιδιοκτησιών (ανάμεσα στο αμαξοστάσιο και τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό) συνολικής έκτασης 17.160 περίπου τετραγωνικών μέτρων, με συνολική επιβάρυνση ύψους 8.246.856 ευρώ για την Αττικό Μετρό. 

Ένα χρόνο αργότερα, η τότε διοίκηση της Αττικό Μετρό είχε για τους δικούς της λόγους παρουσιάσει μακέτες του έργου αν και ήταν σαφές που είμαστε πολύ μακριά από την υλοποίηση. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή ενός σταθμού ο οποίος θα αντικαταστήσει τους σταθμούς του Κηφισού και της Λιοσίων, εξυπηρετώντας 40.000 επιβάτες καθημερινά. Επίσης εκεί θα μεταφερθεί η αφετηρία των λεωφορείων της δυτικής Αττικής του ΚΤΕΛ Αττικής που μέχρι σήμερα βρίσκεται στο Θησείο. Πέρα από το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, οθόνες για την άφιξη και αναχώρηση των λεωφορείων και χώρους αναμονής. 

Το κυριότερο πρόβλημα βεβαίως ήταν πάντα η έλλειψη χρηματοδότησης. Αρχικά είχε προωθηθεί η επιλογή της μεθόδου ΣΔΙΤ, με τη συμμετοχή στο έργο και των ΚΤΕΛ, αλλά γρήγορα έγινε σαφές πως τα ΚΤΕΛ δεν ήταν διατεθειμένα να πληρώσουν για την κατασκευή ενός νέου σταθμού λεωφορείων. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε το έργο να χρηματοδοτηθεί μέσω του «πακέτου Γιούνκερ» (όπως και η γραμμή 4 του Μετρό, οι επεκτάσεις του Προαστιακού προς Λαύριο και Ραφήνα κ.ά.) κάτι που τελικά απεδείχθη πυροτέχνημα.  

Και φτάνουμε στο σήμερα που βρισκόμαστε σε αναμονή της χρηματοδότησης ύψους 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, 13 δις από τα οποία θα διατεθούν για έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της για την πλήρη λίστα των έργων που προτείνονται προς χρηματοδότηση και δεν είναι πολύ πιθανό ότι ο σταθμός των ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα θα είναι ένα από αυτά, δεδομένου αφενός ότι το έργο δεν περιλαμβάνονταν καν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αφετέρου του ότι ο σημερινός υπουργός δεν έχει κάνει ποτέ κάποια αναφορά σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση είναι νομίζουμε προφανής η αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, που αφενός θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που λαμβάνουν χιλιάδες επιβατών κάθε χρόνο που μετακινούνται με τα υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ, αφετέρου θα συμβάλει στην απαραίτητη μεταμόρφωση της περιοχής του Ελαιώνα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*