Οι νέοι οδηγοί πιάνουν τιμόνι, τα νέα λεωφορεία όμως αργούν

Οι 367 νέοι οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϊ  που προσλήφθηκαν στην ΟΣΥ την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να πιάσουν τιμόνι μέσα στις επόμενες μέρες, θα κληθούν να οδηγήσουν ένα γερασμένο στόλο αστικών λεωφορείων που έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει εδώ και χρόνια την ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση κατάφερε κάτι που φαινόταν πολύ δύσκολο μέχρι πριν από ένα χρόνο: να προσλάβει εκατοντάδες εργαζόμενους στις συγκοινωνίες της Αθήνας με διαδικασίες fast track. Μετά τον ενδελεχή έλεγχο των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ (ο οποίος επέφερε σημαντικό αριθμό αλλαγών στα προσωρινά αποτελέσματα που είχε ανακοινώσει η ΟΣΥ), οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό προσλήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ σειρά παίρνουν οι προσληφθέντες στην ΣΤΑΣΥ, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει να αποστέλουν στην εταιρεία τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πρόσληψή τους.

Αντίθετα, οι διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον λεωφορείων καθυστερούν ολοένα και περισσότερο. Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση, η ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών ακύρωσε το διαγωνισμό της προηγούμενης κυβέρνησης για την προμήθεια 750 λεωφορείων. Έκτοτε, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προαναγγέλει συνεχώς τη διενέργεια νέου διαγωνισμού ο οποίος όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, 19 περίπου μήνες αργότερα.

Το περασμένο καλοκαίρι, κάτω από την πίεση που δημιούργησαν στην κυβέρνηση οι εικόνες συνωστισμού μέσα σε λεωφορεία, επιλέγη ως προσωρινή λύση η εκμίσθωση μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing για μία περίοδο 3+1 ετών. Αν και οι διαδικασίες κινήθηκαν σχετικά γρήγορα (για τα δεδομένα του δημοσίου), η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων σκόνταψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Κύρια αιτία, ο όρος του διαγωνισμού για προμήθεια λεωφορείων με ανοιγοκλειόμενα παράθυρα (σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας), που αφενός περιόρισε κατά πολύ την προσφορά οχημάτων (τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές λεωφορείων επιλέγουν κατά κανόνα να μη τοποθετούν ανοιγοκλειόμενα παράθυρα), αφετέρου οδήγησε στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία ζητείται η απόρριψη συγκεκριμένων προσφορών στο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, και όπως υποστήριξε η ΟΣΥ στην αίτηση ανάκλησης της απόφασης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έλαβε απόφαση λόγω παρανόησης, αφού η ΟΣΥ δεσμεύει όλους τους προμηθευτές να παραδώσουν λεωφορεία τα οποία διαθέτουν παράθυρα που ανοίγουν.  Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του πως το θέμα θα ξεκαθαριστεί σύντομα, ώστε να προχωρήσει η παράδοση των λεωφορείων.

Όσον αφορά την προμήθεια καινούριων αυτή τη φορά λεωφορείων, ο πρώτος από τους δύο σχετικούς διαγωνισμούς αναμένεται να βγει στον αέρα «μέσα σε λίγες μέρες», σύμφωνα με άλλη δήλωση του υπουργού. Μέσα στο μήνα πάντως αναμένεται η ολοκλήρωση της συγγραφής των τεχνικών προδιαγραφών του διαγωνισμού (για τους οποίους θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα από τα δοκιμαστικά δρομολόγια ηλεκτρικών λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας), ενώ ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο πρώτος διαγωνισμός θα αφορά 800 οχήματα, ενώ αργότερα (ίσως και μέσα στο 2022) θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνισμός ο οποίος θα περιλαμβάνει 700 επιπλέον λεωφορεία, κάποια εκ των οποίων ηλεκτρικά. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις, αν και τα περισσότερα από τα λεωφορεία αυτά προορίζονται για την Αθήνα, ένας αριθμός τους θα δοθεί στον ΟΑΣΘ για την ενίσχυση του στόλου αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης.

Η παράδοση των λεωφορείων αυτών πάντως δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη της χρονιάς (στην καλύτερη περίπτωση, και εφόσον ο διαγωνισμός όντως βγει στον αέρα μέσα στην άνοιξη) ενώ η παράδοση του συνόλου των λεωφορείων, και των ηλεκτρικών, θα συνεχιστεί σταδιακά ως και τα μέσα του 2024. Οι σχετικές λεπτομέρειες πάντως θα διευκρινιστούν όταν δημοσιευτούν οι όροι του διαγωνισμού.

Πιθανότητα επιπλέον προσλήψεων τα επόμενα χρόνια

Μιλώντας προσφάτως για τις προσλήψεις προσωπικού στις συγκοινωνίες της Αθήνας, ο κ. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί πως οι σημερινές προσλήψεις είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες σταδιακά με στόχο να διπλασιστεί τουλάχιστον ο σημερινός αριθμός οδηγών.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  «για να έχουμε 2.000 λεωφορεία στους δρόμους [όπως αναμένεται όταν προχωρήσει η προμήθεια καινούριων λεωφορείων], χρειαζόμαστε 6.000 οδηγούς αλλά δεν έχουμε ούτε τους μισούς γι’ αυτό και κάνουμε σταδιακά προσλήψεις.»

Δεδομένου βέβαια ότι η προμήθεια του συνόλου των νέων λεωφορείων δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2024, είναι σχεδόν σίγουρο πως μέχρι τότε παρεμβάλονται εκλογές (και η προεκλογική περίοδος), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγγελίες του υπουργού.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*