Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing

Ολοκληρώθηκε -χωρίς την απαραίτητη διαφάνεια αφού εκκρεμεί η δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στη Διαύγεια- ο διαγωνισμός της ΟΣΥ για την προμήθεια 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing για τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Πρόκειται για 300 ντιζελοκίνητα λεωφορεία (90 αρθρωτά και 210 κανονικά) τα οποία σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή πρόκειται να κυκλοφορήσουν (ή τουλάχιστον να αρχίσουν να παραδίδονται) μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Σύμφωνα με το businessdaily.gr, προσωρινοί ανάδοχοι, μετά την αξιολόγηση των προσφορών, αναδείχθηκαν τρεις από τους τέσσερις συμμετέχοντες στον διαγωνισμό: ο όμιλος Σαρακάκη, το Μεσογειακό Κέντρο Φορτηγού & Λεωφορείου (συμφερόντων Παπαδάκη) και η Εθνική Leasing. Η τέταρτη εταιρεία συμφερόντων Μαρούλη, τέθηκε εκτός διαγωνισμού, λόγω μη κάλυψης ορισμένων τεχνικών προδιαγραφών.

Πλέον, αναμένεται ο έλεγχος της απόφασης και των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου αυτές να υπογραφούν στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική διάταξη, τα λεωφορεία που θα προμηθευτεί η ΟΣΥ μέσω leasing απαλάσσονται προσωρινά από την υποχρέωση υποβολής τεχνικής μελέτης μηχανολόγου-μηχανικού κατά τη διαδικασία ταξινόμησης. Αντί αυτής θα υποβληθεί μόνο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου καθώς και η πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας από τη χώρα προέλευσης. Η άδεια κυκλοφορίας που θα χορηγήσει το υπουργείο θα έχει διάρκεια 4 μηνών και θα αντικατασταθεί στη συνέχεια από μόνιμη αφού η ΟΣΥ Α.Ε. καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας και την τεχνική μελέτη μηχανολόγου-μηχανικού

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020, η μίσθωση θα ισχύει για 3 έτη με δικαίωμα προαίρεσης για ένα ακόμα έτος. Η συντήρησή τους θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της ΟΣΥ από ήδη απασχολούμενο τεχνικό προσωπικό της εταιρείας, υπό την εποπτεία των μειοδοτών.

Εντός 10 ημερών, μετά το τέλος κάθε μήνα, η ΟΣΥ θα εκδίδει βεβαίωση για τον αριθμό των λεωφορείων που διέθεσε ο ανάδοχος στην ΟΣΥ κάθε ημέρα του παρελθόντος μηνός, με βάση τα στοιχεία της τηλεματικής της ΟΣΥ για την κίνηση των λεωφορείων, με βάση την οποία θα γίνεται η πληρωμή του αναδόχου για τις μέρες κίνησης των λεωφορείων αυτών.

Τα μισθωμένα λεωφορεία δύναται να μεταβιβαστούν στην ΟΣΥ (δικαίωμα εξαγοράς), μετά την ολοκλήρωση της Σύμβασης, και εφόσον είναι σε πλήρη και αποδοτική λειτουργία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Συμβατικών Τευχών της διακήρυξης, με αντίτιμο (τιμή εξαγοράς) κατ’ ανώτατο 12.000 ευρώ ανά κανονικό λεωφορείο και 15.000 ευρώ ανά αρθρωτό λεωφορείο.

Ακολουθεί το χρονολόγιο των διαγωνισμών για τα νέα λεωφορεία (περιλαμβάνει μόνο επίσημες δηλώσεις):

  • 12 Νοεμβρίου: Κεφαλογιάννης – Διαγωνισμός για 1.300 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ως τον Ιανουάριο, παράδοση των 300 λεωφορείων μέσω leasing ως τον Μάρτιο.
  • 5 Νοεμβρίου: Ι. Γκόλιας (πρόεδρος ΟΑΣΑ) – Προκήρυξη το Δεκέμβριο για 600 λεωφορεία για τις συγκοινωνίες της Αθήνας ΚΑΙ της Θεσσαλονίκης.
  • 12 Οκτωβρίου: Αθανασόπουλος (δ.σ. ΟΑΣΑ) – Προκήρυξη το Νοέμβριο για 250 Diesel Euro VΙ & 350 φυσικού αερίου. Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για 400 ηλεκτρικά. (Ισχύει το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη)
  • 23 Σεπτεμβρίου: Προκήρυξη διαγωνισμού για leasing 300 λεωφορείων από ΟΣΥ, προθεσμία κατάθεσης προσφορών 30 Οκτωβρίου.
  • 12 Σεπτεμβρίου: Β. Ξυπολυτάς (πρόεδρος ΟΣΥ) – Μετά την προκήρυξη διαγωνισμού για 600 λεωφορεία ως το Νοέμβριο, θα ακολουθήσει διαγωνισμός για προμήθεια 400 ηλεκτρικών λεωφορείων
  • 9 Σεπτεμβρίου: Καραμανλής – προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing, παράδοση στις αρχές του 2021.
  • 7 Αυγούστου: Μητσοτάκης – 1000 λεωφορεία για την Αθήνα, διαγωνισμός για τα πρώτα 600 το Νοέμβριο, κυκλοφορία 300 εξ αυτών ως τα τέλη του 2021, προκήρυξη διαγωνισμού το Σεπτέμβριο για προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing.
  • 27 Μαΐου: Κ. Καραμανλής – 1000 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 13 Μαΐου: Ν. Σταθόπουλος (Γ.Γ. Υποδομών) – προκήρυξη στα τέλη του φθινοπώρου, παράδοση στα τέλη του 2021
  • 9 Φεβρουαρίου: Κ. Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Ιούλιο (σε 4-5 μήνες), πάνω από 700 λεωφορεία, παράδοση σε 18 μήνες
  • 4 Φεβρουαρίου: Γ. Κεφαλογιάννης – 800 λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • 21 Ιανουαρίου: Κ Καραμανλής – προκήρυξη ως τον Απρίλιο (σε 3-4 μήνες), 700-800 λεωφορεία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*