Ένα ακόμα εντυπωσιακό ηλεκτρικό λεωφορείο πραγματοποιεί δοκιμαστικά δρομολόγια στους δρόμους της Αθήνας

Facebook/Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Ένα ακόμα ηλεκτρικό λεωφορείο, το τέταρτο κατά σειρά και μάλλον αυτό με την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, πραγματοποιεί αυτές τις μέρες δοκιμαστικά δρομολόγια στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της πρόσκλησης που είχε απευθύνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς κατασκευαστές για δοκιμή ηλεκτρικών λεωφορείων επί ελληνικού εδάφους πριν την πραγματοποίηση του σχετικού διαγωνισμού.

Πρόκειται για ένα IRIZAR ie tram, της IRIZAR e-mobility, θυγατρικής της Irizar Group, που εδρεύει στη χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, το οποίο έφεραν στην Ελλάδα οι Αφοι Σαρακάκη, σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της ΟΣΥ με το οποίο γίνεται δεκτή η δωρεάν παραχώρησή του για δοκιμαστική λειτουργία. 

Όπως αναφέρει το sakisgeorgiadis.blogspot.com, το Irizar ie tram είναι ένα ηλεκτρικό λεωφορείο 100% μηδενικών εκπομπών με τα αισθητικά χαρακτηριστικά ενός τραμ που συνδυάζει την υψηλή χωρητικότητα, την ευκολία πρόσβασης και την εσωτερική κυκλοφορία ενός τραμ, με την ευελιξία ενός αστικού λεωφορείου.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει αναπτυχθεί σε εκδόσεις από 12m έως αρθρωτό 18m, με χωρητικότητα από 105 έως 155 άτομα. Στο εσωτερικό του, διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις ενώ είναι πλήρως προσβάσιμο χάρη στο χαμηλό του δάπεδο και τη φωτεινή, άνετη, ευρύχωρη και ασφαλή καμπίνα.

Facebook/Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

Το Irizar ie tram διαθέτει μια μινιμαλιστική αισθητική, με τα χαρακτηριστικά του να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες λειτουργικές πτυχές, επιτρέποντας τη δημιουργία μιας ταυτότητας και μιας εικόνας που αναγνωρίζεται εύκολα από τους χρήστες. Η προσβασιμότητα, η ασφάλεια, η κυκλοφορία και η άνεση των επιβατών εμπνέουν την εσωτερική αρχιτεκτονική, με αποτέλεσμα μια φωτεινή, άνετη, ευρύχωρη, ευχάριστη και ασφαλή καμπίνα με μεγάλους διάδρομους κυκλοφορίας, θέσεις για αναπηρικά αμαξίδια ή/και παιδικά καροτσάκια, σύστημα ηχητικής πληροφόρησης, συσκευές για επικύρωση εισιτηρίων κ.ά.

Προηγουμένως, στους δρόμους της Αθήνας δοκιμάστηκαν λεωφορεία των κινεζικών YUTONG και BYD και της πολωνικής Solaris.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών κ. Γιάννη Ξυφαρά, βρισκόμαστε εν αναμονή της προκήρυξης της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την απόκτηση 800 νέων λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μέρος των οποίων θα είναι ηλεκτρικά, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα ακολουθήσει διαγωνισμός για 500 ακόμα λεωφορεία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο τέθηκαν σε διαβούλευση οι όροι του διαγωνισμού αυτού. 

Πηγή: sakisgeorgiadis.blogspot.com, φωτο: Facebook/Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα

 

Δείτε όλες τις δημοσιεύσεις του Athens Transport σε χρονολογική σειρά (blog view)

 
 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*