Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τα προβλήματα των ΜΜΜ δεν κρύβονται, χάθηκαν τα «ανοικτά δεδομένα», εξελίξεις με τηλεματική

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Το “ήξεις αφήξεις” του υπουργού σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής χρέωσης για την είσοδο οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (που τη μια μέρα είναι “στο τραπέζι” και την άλλη αποκλείεται κατηγορηματικά) δείχνει πόσο καλά μελετημένες (δεν) είναι οι εξαγγελίες που ακούγονται κατά καιρούς για τις μεταφορές στην Αθήνα.

Όσον αφορά το ζήτημα της επαναφοράς του δακτυλίου, αποτελεί μία πικρή ήττα το γεγονός ότι οι συγκοινωνίες της Αθήνας δεν είναι καν μέρος της συζήτησης.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, και σε μία φυσιολογική πόλη, το κεντρικό σύνθημα θα ήταν «Ξεκινάει ο δακτύλιος, ας κατεβούμε στο κέντρο με το Μετρό». Εδώ, η κυβέρνηση δεν τολμά να προτρέψει κάτι ανάλογο αφού θα προσκρούσει μπροστά σε δύο σημαντικά προβλήματα που συνδέονται μεταξύ τους:

  • Καταρχάς, τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται στα μέσα κατά τις ώρες αιχμής. Όσα στατιστικά και να ανακοινωθούν περί αυξημένης πληρότητας μόλις στο 2% (!) των δρομολογίων και της ενίσχυσης των δρομολογίων που έχει επέλθει τα τελευταία δύο χρόνια, αυτά θα αγγίζουν κυρίως όσους βρίσκονται «έξω από το χορό» και όχι όσους καθημερινά πρέπει να πάνε στη δουλειά ή τη σχολή τους με τις συγκοινωνίες.
  • Στη συνέχεια υπάρχει το ζήτημα του φόβου χρήσης των μέσων λόγω του κορωνοϊού, ο οποίος όμως δεν βασίζεται απαραίτητα σε επιστημονικά δεδομένα (εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε δει κάποια σχετική έρευνα). Η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσπαθήσει να ανατρέψει όσο γίνεται αυτή την εικόνα μέσω της θεσμοθέτησης της χρήσης διπλής μάσκας στις συγκοινωνίες (το είδαμε να γράφεται αλλά δεν έγινε ακόμα πράξη), της τοποθέτησης μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα (που εξαγγέλθηκαν από πέρυσι αλλά ακόμα περιμένουμε) κ.λπ.

Κάτι που τέλος οι ιθύνοντες δεν πρέπει να ξεχνούν, είναι ότι η προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου των αστικών συγκοινωνιών της πόλης μας, που έπιασε πάτο την περασμένη δεκαετία, είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και έτσι βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από τη μέρα που ένας υπουργός ή πρόεδρος του ΟΑΣΑ θα μπορέσει να δηλώσει ότι «βελτιώσαμε τις συγκοινωνίες» χωρίς να ακουστεί κυνικός από τη μεγαλύτερη μερίδα του επιβατικού κοινού. Είναι κρίμα ένα θετικό αποτύπωμα να «καίγεται» μέσα από θριαμβολογίες.


Εν αναμονή του πορίσματος για το λεωφορείο: Εντελώς θλιβερά αλλά προβλέψιμα είναι όσα ακολούθησαν τη βύθιση αρθρωτού λεωφορείου κάτω από γέφυρα στην Ποσειδώνος την περασμένη Πέμπτη, εξαιτίας της μεγάλης συσσώρευσης υδάτων. Από την πρώτη στιγμή, η ΟΣΥ στήριξε τον οδηγό υποστηρίζοντας πως ενήργησε σύμφωνα με όσα προβλέπονται και η άνοδος της στάθμης του νερού έγινε εντελώς απότομα και αιφνιδιαστικά. Αντιθέτως, ο περιφερειάρχης Αττικής, χωρίς να έχει στα χέρια του κάποιο πόρισμα, και με την ελαφρότητα ενός tweet επέρριψε τις ευθύνες στον οδηγό λες και ήταν παρών κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Για την ιστορία, το επίσημο πόρισμα της ΟΣΥ αναμένεται ως και τις 25 Οκτωβρίου, από τριμελή επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και σχετική εισαγγελική έρευνα (έχοντας στο επίκεντρο το γιατί συγκεντρώθηκε τόσο νερό και γιατί ήταν ανοιχτός ο δρόμος), με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης. Καλού κακού ας κλείσει το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου και στις επόμενες βροχές, μέχρι τουλάχιστον να τελειώσουν τα έργα της περιφέρειας.

Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας

Πού πήγαν τα «ανοικτά δεδομένα»; Από τις 12 Οκτωβρίου έχει ανεξήγητα σταματήσει η παροχή ανοικτών δεδομένων του ΟΑΣΑ (μέσα από την σχετική πύλη που εγκαινίασε προ ολίγων μηνών το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) αναφορικά με την επιβατική κίνηση στα μέσα του οργανισμού. Έτσι, τελευταία μέρα για την οποία έχουμε στοιχεία είναι η Παρασκευή 8 Οκτωβρίου. Εμείς θέσαμε το ζήτημα υπόψιν του ΟΑΣΑ αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ενημέρωση σχετικά με την φύση του προβλήματος και το πότε θα αποκατασταθεί. Προφανώς και θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να αποκατασταθεί και γι’ αυτό θα επανέλθουμε, αν χρειαστεί.

Τηλεματική και ΚΤΕΛ: Εξελίξεις ίσως έχουμε πολύ σύντομα αναφορικά με ένα ζήτημα που το Athens Transport έχει αναδείξει πολλάκις: το γεγονός ότι οι επιβάτες των αστικών γραμμών που εδώ και ένα χρόνο έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ, δεν μπορούν να λάβουν ζωντανές πληροφορίες για τα δρομολόγια μέσω της τηλεματικής. Εν τω μεταξύ, και μέχρι να έχουμε να πούμε περισσότερα, ο ΟΑΣΑ προκήρυξε διαγωνισμό προϋπολογισμού 9.758,8 ευρώ με ΦΠΑ για «Ανάθεση υπηρεσιών για ανάπτυξη εφαρμογής διαχωρισμού βασικού δικτύου γραμμών στην Τηλεματική προς χρήση στη Νέα Βάση Συγκοινωνιακών Δεδομένων». Ο διαγωνισμός, στον οποίο καλείται να υποβάλλει προσφορά η εταιρεία που ήδη λειτουργεί το σύστημα της τηλεματικής, αφορά τη δημιουργία λογισμικού με στόχο την καταχώρηση και εύκολη διαχείριση των διαφορετικών κατηγοριοποιήσεων που αφορούν στους κλάδους των γραμμών του δικτύου ΟΑΣΑ. Μία εσωτερική βελτίωση δηλαδή του συστήματος που λειτουργεί ήδη.

Διαμαρτυρίες για «απολύσεις καθαριστριών στο Μετρό»: Κινητοποίηση οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών για την «απόλυση 25 καθαριστών / καθαριστριών που εργάζονται στο μετρό», μέσω μη ανανέωσης συμβάσεων. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τροποποίησε απόφαση ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης για τα έτη 2022, 2023, 2024 και 2025, για την πραγματοποίηση διαγωνισμού για τον καθαρισμό των σταθμών των γραμμών 2 και 3, συνολικού ύψους 14.770.000 ευρώ, και 3.026.721,32 ευρώ για τον καθαρισμό τροχαίου υλικού και αμαξοστασίων κατά τα ίδια έτη. Επίσης υπήρξε τροποποιητική απόφαση για ανάληψη υποχρέωσης για τον καθαρισμό των σταθμών των γραμμών 2 και 3 το 2022 ύψους 2.585.000 ευρώ. Τέλος θα διατεθούν 2.052.000 ευρώ για τον καθαρισμό γραφείων ως το 2025, και ποσό κάτω του ενός εκατομμυρίου για τον καθαρισμό σταθμών και γραφείων το 2022.

Στρατηγικό σχέδιο για την μεταφορές στην Αττική: Αυτή την εβδομάδα, υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε την οριστική παραλαβή της από Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Συμβούλου με τίτλο «Σύμβουλος παροχής υπηρεσιών για την εκπόνηση και υλοποίηση Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αναδιοργάνωσης των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών και Ανάπτυξης των απαιτούμενων δομών, υποδομών και λειτουργίας στην Αττική». Η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2019, επί των ημερών της προηγούμενη κυβέρνησης.

Ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού: Σε διευκρινίσεις σχετικά με το ποιος οφείλει να διενεργεί τον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικών τεστ (και του σχετικού πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας) στα ΚΤΕΛ και το σιδηρόδρομο προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, πέραν από τις αστυνομικές και άλλες αρχές, στα ΚΤΕΛ ο έλεγχος διενεργείται και από τους υπεύθυνους διαχείρισης των τερματικών σταθμών ΚΤΕΛ (προσωπικό) κατά την έκδοση των εισιτηρίων και κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία, ενώ στο σιδηρόδρομο ο έλεγχος διενεργείται και από τους ελεγκτές εισιτηρίων εντός των σιδηροδρομικών συρμών.

Οι κυλιόμενες του ΗΣΑΠ: Στο Νέο Ηράκλειο υπάρχουν παράπονα για τη μη λειτουργία των κυλιόμενων κλιμάκων του σταθμού εδώ και μέρες λόγω βλάβης. Η δημοτική αρχή της πόλης έχει επικοινωνήσει με την ΣΤΑΣΥ που έχει την ευθύνη και αναμένει από την εταιρεία να αναλάβει δράση….

Ερώτηση στη Βουλή για την τηλεματική του Τραμ: Ερώτηση στη Βουλή για τα συνεχή καταγγελλόμενα προβλήματα του συστήματος της Νέας Τηλεματικής κατέθεσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Μπακαδήμα Φωτεινή, ζητώντας ενημέρωση από το υπουργείο για το πώς σκοπεύει να λύσει τα προβλήματα.

Και για τα λεωφορεία στη δυτική Αττική: Σε άλλη ερώτηση, ο βουλευτής της ΝΔ Λιάκος Ευάγγελος, ζητούσε επέκταση των δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών 878 και 879 ώστε να εξυπηρετούν την μετακίνηση των κατοίκων του Ασπροπύργου προς τα γραφεία του ΕΦΚΑ στα Άνω Λιόσια και το Ίλιον. Ο ΟΑΣΑ απάντησε πως δεν μπορούν να επεκταθούν οι συγκεκριμένες γραμμές αφού οι προορισμοί είναι πολύ μακριά από τη σημερινή διαδρομή και πως η μετακίνηση προς τα σημεία αυτή μπορεί να γίνει μέσω μετεπιβιβάσεων.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε καταβολή επιχορήγησης ύψους 3.153.914,52 ευρώ στον ΟΑΣΑ για την ΟΣΥ με σκοπό την κάλυψη της δαπάνης για  τη μίσθωση λεωφορείων (leasing), εκ των οποίων ποσό ύψους 2.899.554 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο έτους 2021, καθώς και ποσό ύψους 254.360,52 ευρώ, που αφορά υπολειπόμενο προς καταβολή ποσό ΦΠΑ.

Αποζημίωση των ΚΤΕΛ: Στο ποσό των 2.045.103,81 ευρώ ανέρχεται η δαπάνη του ΟΑΣΑ για την εξόφληση της προκαταβολής της μηνιαίας αποζημίωσης των ΚΤΕΛ (μηνός Οκτωβρίου) για τα αστικά δρομολόγια στην Αθήνα. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΟΑΣΑ θα κατανεμηθεί ως εξής: 1.198.824,01 ευρώ στα ΚΤΕΛ Αττικής, 570.449,28 ευρώ στα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 162.403,67 ευρώ στο ΚΤΕΛ Ευβοίας και 113.426,85 ευρώ στο ΚΤΕΛ Θηβών.

Συνεργασία ΣΤΑΣΥ με Μέγαρο Μουσικής: Σύμφωνο συνεργασίας σύναψε η ΣΤΑΣΥ με τον «Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών». Η ΣΤΑΣΥ θα παρέχει δωρεάν προβολή βίντεο στα μέσα και τους σταθμούς της εταιρείας καθώς και παραχώρηση διαφημιστικών πλαισίων με το μη κερδοσκοπικό τίμημα καθώς και άλλες μορφές διαφήμισης. Ως αντάλλαγμα, θα λάβει ως 300 διπλές προσκλήσεις για παραστάσεις, διοργάνωση 2 events στο δίκτυο της εταιρείας, και προβολή της ΣΤΑΣΥ ως υποστηρικτή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Παραχώρηση διαφημιστικών μέσων: Η ΣΤΑΣΥ έλαβε απόφαση για παραχώρηση διαφημιστικών μέσων στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών για 14 μέρες, και συγκεκριμένα οθόνες σε σταθμούς και μέσα της εταιρείας καθώς και 31 πλαίσια σε σταθμούς.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο

Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 79.986,20 ευρώ για εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού πώλησης Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου.
  • Δαπάνη ύψους 16.696 ευρώ για παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης μετεγκαταστάσεων της Τηλεματικής μηνός Ιουλίου 2021
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 12.400 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά απεγκατάσταση και θέση σε λειτουργία και συντήρηση εξοπλισμού ΑΣΣΚ σε λεωφορεία της ΟΣΥ.
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 9.758,80 ευρώ που αφορά την ανάπτυξη εφαρμογής για τη Νέα Βάση Συγκοινωνιακών Δεδομένων.
  • Δαπάνη ύψους 5.170,80 ευρώ για εκτύπωση και τοποθέτηση εικαστικών σε χώρους προβολής του Ομίλου ΟΑΣΑ.

  • Κατακύρωση του διαγωνισμού «Προμήθεια σταθμών & οθονών εργασίας για το προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε» αντί τιμήματος 153.750 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Δαπάνη ύψους 6.423,20 ευρώ για κατασκευή νέου εταιρικού ιστότοπου
  • Απόφαση για απόσπαση τριών υπαλλήλων στη ΣΤΑΣΥ σε γραφεία βουλευτών και γραφείο αντιπεριφεριάρχη.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός υπαλλήλου λόγω μετάταξης.

  • Απόφαση του Δ.Σ. για συμμετοχή και προβολή του έργου της Αττικό Μετρό Α.Ε. στο στρατηγικό συνέδριο 4th Athens Investment Forum 2021: Ελλάδα 2.0 – Μια Επενδυτική Επανάσταση για την Ελληνική Οικονομία, αντί ποσού 3.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Οι μεταβολές των δρομολογίων των μέσων δημοσιεύονται πλέον στο Athens Transport κάθε Σάββατο, σε ξεχωριστό άρθρο, προκειμένου να περιλαμβάνονται και οι ανακοινώσεις του ΟΑΣΑ για το Σαββατοκύριακο οι οποίες συνήθως βγαίνουν το απόγευμα της Παρασκευής ή και μετά τα μεσάνυχτα μέσω της τηλεματικής.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*