Σεπτέμβριος 2021: Αύξηση της επιβατικής κίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας σε επίπεδα ρεκόρ για φέτος

Σε επίπεδα ρεκόρ για το 2021 αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα η επιβατική κίνηση στις συγκοινωνίες της Αθήνας, ύστερα από τις «χαμηλές πτήσεις» του Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις επικυρώσεις εισιτηρίων του ΟΑΣΑ τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσιάζει το Athens Transport.

Όπως βλέπουμε και στο σχετικό διάγραμμα, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου παρατηρείται μία ξεκάθαρη αυξητική τάση των επικυρώσεων η οποία κορυφώνεται στο τέλος του μήνα. Τις περισσότερες εργάσιμες μέρες οι επικυρώσεις κυμαίνονται μεταξύ 1 εκατομμυρίου και 1.200.000, λίγες παραπάνω δηλαδή από τον περασμένο Ιούνιο, πριν ξεκινήσει η κάμψη λόγω των διακοπών.

Το Σεπτέμβριο του 2021 καταγράφηκαν συνολικά 28.072.387 επικυρώσεις εισιτηρίων, αριθμός αυξημένος κατά 43,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ημερήσιος μέσος όρος των επικυρώσεων εισιτηρίων ανήλθε σε 968.013, αυξημένος κατά 53,6% σε σχέση με τον Αύγουστο. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ για το 2021, που ξεπέρασαν τα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Οι τρεις μέρες με το μεγαλύτερο αριθμό επικυρώσεων εισιτηρίων ήταν η τελευταία μέρα του μήνα, Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου (1.209.074 επικυρώσεις), η Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου (1.170.380 επικυρώσεις) και η Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου (1.144.919 επικυρώσεις εισιτηρίων).

Αντίθετα, οι τρεις μέρες με το μικρότερο αριθμό επικυρώσεων εισιτηρίων ήταν η Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου (478.876 επικυρώσεις), η Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου (528.530 επικυρώσεις) και η Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου (566.955 επικυρώσεις εισιτηρίων).

Όλα δείχνουν ότι εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας εντός του Οκτωβρίου, η αύξηση των επιβατών θα συνεχιστεί και αυτό το μήνα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με το φθινόπωρο του 2020 (πριν το χειμωνιάτικο lockdown), όταν τα στοιχεία έδειχναν 2 εκατ. εισιτήρια σε καθημερινή βάση.

Σημειώνεται πως καθώς οι αριθμοί που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αφορούν επικυρώσεις εισιτηρίων, δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με την πραγματική επιβατική κίνηση, αφού δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις χωρίς εισιτήριο.

* Σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς δεν λήφθηκε υπόψη η Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου καθώς τη μέρα εκείνη ο αριθμός των επικυρώσεων εισιτηρίων του δημοσίευσε ο ΟΑΣΑ ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, χωρίς κάποια προφανή αιτία. 

Επιβατική κίνηση το 2021:

Σημαντικές παρατηρήσεις:

  1. Ο ημερήσιος αριθμός επικυρώσεων υπολογίστηκε μέσω του αθροίσματος των ωριαίων δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ.
  2. Για καλύτερη αποτύπωση των δεδομένων, αποφασίσαμε ο αριθμός των επικυρώσεων για κάθε μέρα να αφορά την περίοδο από 5:00 π.μ. έως 5:00 π.μ. της επόμενης.
  3. Το Athens Transport δεν φέρει ευθύνη για την ακρίβεια των δεδομένων που δημοσιεύει ο ΟΑΣΑ αλλά ούτε και για την ακρίβεια των υπολογισμών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*