Οι ειδήσεις της Παρασκευής: χωρίς τέλος οι βανδαλισμοί στη γραμμή 1, μία λεωφόρος της Αθήνας χωρίς λεωφορεία

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

 

Η γραμμή 1 του Μετρό, ο γνωστός Ηλεκτρικός, μάς δίνει πολλές αφορμές να ασχοληθούμε μαζί της τώρα τελευταία, και δυστυχώς οι περισσότερες είναι εντελώς αρνητικές. Τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή, με τους οπαδούς οι οποίοι ξέσπασαν τα νεύρα τους πάνω στη δημόσια περιουσία μάλλον δεν εκπλήσουν κανέναν, αφού επαναλαμβάνονται κάθε λίγο καιρό. 

Το «χάπενινγκ» εξάλλου επαναλήφθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο σταθμό Νερατζιώτισσα με αφορμή αγώνα βόλεϊ γυναικών στο Μαρούσι, με ζημιές και πάλι σε συρμούς, οι οποίοι παρέμειναν εκτός κυκλοφορίας και το πρωί της Πέμπτης. Αυτή τη φορά τουλάχιστον έγιναν προσαγωγές 50 ατόμων

Πέρα από διαπιστώσεις, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ έχει ευθύνη να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εγκαταστάσεών της. Είναι προφανές πως αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με τη συμβολή εργαζόμενων της εταιρείας ή υπαλλήλων σεκιούριτι αλλά χρειάζεται και η παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. Αν η εταιρεία, και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δεν μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι με το υπουργείο Προαστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, αλλά ίσως και τις μεγάλες Αθηναϊκές ΠΑΕ για να αποφασίσουν τι πρέπει να αλλάξει, τα επεισόδια απλά θα επαναλαμβάνονται. 

Το πρόβλημα των βανδαλισμών στη γραμμή του ΗΣΑΠ βεβαίως δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό. Οι καταστροφές από τους οπαδούς είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα, αφού σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά συμβαίνει ένας βανδαλισμός τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Μέρος της κοινωνίας φαίνεται ότι έχει λάβει κάποιο μήνυμα ότι η γραμμή του ΗΣΑΠ είναι ένας χώρος όπου όλα επιτρέπονται. Σε αυτό προφανώς συμβάλει και η διαχρονική εικόνα παρακμής του τροχαίου υλικού (που κάποιοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ως Αθηναϊκό ‘φολκλόρ’ αξιοθέατο). 

Το κόστος σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο οικονομικό, αφού η έλλειψη συρμών έχει σοβαρό αντίκτυπο στις συχνότητες των δρομολογίων. Περισσότεροι βανδαλισμένοι συρμοί σημαίνει περισσότερη αναμονή σε σταθμούς.

Το πρόγραμμα ανακατασκευής των συρμών του ΗΣΑΠ που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες προσφέρει μία σημαντική ευκαιρία για τη γραμμή 1. Θα είναι κρίμα να πάει χαμένη εξαιτίας όσων δεν σέβονται την πόλη τους και όσων δεν προστατεύουν τη δημόσια περιουσία από αυτούς. 


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Τροχαίο με λεωφορείο στη Γλυφάδα: Τροχαίο σημειώθηκε στη Γλυφάδα το πρωί της περασμένης Κυριακής, με ένα αστικό λεωφορείο να καταλήγει στον προαύλιο χώρο του παλιού δημαρχείου .Το ατύχημα έγινε στις 10:30 το πρωί, ακριβώς έξω από το παλιό δημαρχείο Γλυφάδας. 

Μετακινούμενος με τον «φτωχό συγγενή του Μετρό»: Ο αναγνώστης μας Π.Δ. μάς έστειλε το παρακάτω κείμενο σχετικά με την εμπειρία του ως επιβάτης στη γραμμή 1

Ήμουν σήμερα στον ηλεκτρικό («Μέτρο» γραμμή 1 ή ο φτωχός συγγενής). Από τον σταθμό του Αμαρουσίου μέχρι τον σταθμό της Βίκτωρας. Στην διαδρομή παρατηρούσα τους συρμούς που περνούσαν από την απέναντι πλευρά προς Κηφισιά. Σε όλους επικρατούσε συνωστισμός. Ο πρώτος που αντίκρισα ήταν γεμάτος αλλά όχι ασφυκτικά. Στους υπόλοιπους ~4 επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ο ένας πάνω στον άλλο. Τέλος στον συρμό που ήμουν μέσα δεν υπήρχε χώρος ούτε για δείγμα. Στον σταθμό Αγ. Νικόλαος πολύ απλά δεν χωρούσε άλλος επιβάτης. Δεν μου έχει τύχει ποτέ να μην χωράει στην κυριολεξία κανείς. Αλλά οι πόρτες δεν έκλειναν ούτε με 1 άτομο που κουτσά στραβά μπήκε.

Δεν θέλω να φανταστώ καν τι θα γινόταν αν κάποιος είχε COVID.

Νομίζω ότι ο υπουργός είναι εκτός τόπου και χρόνου όταν λέει ότι έχουν γίνει όσα μπορούσαν για την ενίσχυση τον συγκοινωνιών.

Αν θέλετε, στείλτε μας και εσείς το κείμενό σας, μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Ερώτηση για λεωφορεία στην Ηλιούπολη: Με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος ζητά την εξυπηρέτηση της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου στην Ηλιούπολη από λεωφορεία αφού πρόκειται για μία κύρια οδική αρτηρία της πόλης από την οποία δεν διέρχεται καμία λεωφορειακή γραμμή. 

Σταθμός Ρουφ Προαστιακού: Σε ερώτηση του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με την απουσία διάβασης για την είσοδο στο σταθμό Ρουφ του Προαστιακού από την οδό Κωνσταντινουπόλεως, και συγκεκριμένα για το «ξήλωμα» διάβασης που είχε τοποθετηθεί με αφορμή εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με την απάντηση, η είσοδος από την οδό Κωνστανινουπόλεως εξυπηρετεί μόνο εργαζόμενους του ΟΣΕ και όχι το επιβατικό κοινό και η διάβαση που τοποθετήθηκε ήταν μόνο προσωρινή. Ο ΟΣΕ προτίθεται να μελετήσει τη δημιουργία μόνιμης διάβασης, αλλά σύμφωνα με τον υφυπουργό, απαιτείται συνεργασία του ΟΣΕ με την Περιφέρεια Αττικής για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Συνάντηση για τα λεωφορεία στο Μαρούσι: Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του προέδρου της Εταιρείας Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε., Βασίλη Ξυπολυτά. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στον κυκλοφοριακό φόρτο λόγω υπερτοπικής χρήσης που αντιμετωπίζει το Μαρούσι και στην καλύτερη διευθέτηση αλλά και πύκνωση των δρομολογίων της ΟΣΥ Α.Ε., που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Τομέα Αθηνών. Επιπλέον, έγινε αναφορά για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την ΟΣΥ Α.Ε. προς τη Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου, δεδομένου και του προγράμματος ανανέωσης του στόλου που εκτελεί ο Δήμος.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

 

  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 9.100 ευρώ που αφορούν την διαιτητική απόφαση με αρ. 10/2021 για την αποκατάσταση βλαβών στον εξοπλισμό του ΑΣΣΚ από κακή χρήση και βανδαλισμούς.
  • Δαπάνη ύψους 4.960 ευρώ που αφορά προβολή και διαφήμιση.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*