Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Σχόλιο: Απαραίτητη η δρομολόγηση λεωφορειακής γραμμής για την εξυπηρέτηση των επιβατών του Προαστιακού

Share

    Οι επιβάτες του Προαστιακού μπορούν να κατανοήσουν την αναγκαιότητα εκτέλεσης κάποιων έκτακτων εργασιών στο δίκτυο (αν και ο ΟΣΕ θα μπορούσε να εξηγήσει καλύτερα για ποιο λόγο είναι απαραίτητες οι εργασίες και τι ακριβώς θα αλλάξει προς το καλύτερο, ενώ και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών αυτών -που αποτελούν μέρος σύμβασης που υπογράφηκε το 2002- σήμερα, ασφαλώς και δεν είναι ιδανικό).

    Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν είναι για ποιο λόγο κανείς δεν λαμβάνει κάποιο μέτρο για τη μείωση της ταλαιπωρίας που θα υποστούν από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 16 Δεκεμβρίου (ελπίζουμε χωρίς επιπλέον παράταση), το διάστημα δηλαδή που θα διαρκέσουν οι εργασίες αυτές. 

    Δείτε: Από 29 Νοεμβρίου ως 18 Δεκεμβρίου: Μεταβάλλονται τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας

    Το πρόβλημα δεν το έχουν οι επιβάτες του τμήματος Αεροδρόμιο – Νερατζιώτισσα που θέλουν να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας ή τον Πειραιά. Πολλοί από αυτούς εξάλλου ήδη έκαναν μετεπιβίβαση στο Μετρό ή τον Ηλεκτρικό.

    Πρόβλημα θα έχουν όσοι από το τμήμα αυτό θέλουν να μεταβούν στους σταθμούς μεταξύ Άνω Λιοσίων και Κιάτου και το αντίθετο. Όχι για να πάνε βόλτα αλλά για να πάνε στις δουλειές τους νωρίς το πρωί. Επιπλέον, όσοι χρησιμοποιούν τους σταθμούς Ηράκλειο και Μεταμόρφωση δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου τον Προαστιακό για 18 μέρες (προφανώς επειδή δεν μπορεί να γίνει αναστροφή του συρμού στους σταθμούς αυτούς, ενώ τα έστω και ανά 30′ λεπτά δρομολόγια δεν θα έβγαιναν με μονοδρόμηση του τμήματος Νερατζιώτισσα – Μεταμόρφωση).

    Γιατί λοιπόν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν κάνει το προφανές; Να δρομολογήσει λεωφορεία που θα συνδέουν τους σταθμούς από Άνω Λιόσια ως Νερατζιώτισσα για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα. Αν τα δικά της πούλμαν δεν είναι διαθέσιμα, θα μπορούσε εύκολα να βρει τα λίγα αστικά λεωφορεία που απαιτούνται μέσω συνεννόησης με την ΟΣΥ, ή τα ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αθήνα, ενώ εννοείται ότι υπάρχουν και αμέτρητα τουριστικά γραφεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.  

    Αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η εταιρεία αδιαφορεί, για ποιο λόγο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν παρεμβαίνει για τη δρομολόγηση μίας έκτακτης λεωφορειακής γραμμής για όσες μέρες διαρκέσουν τα έργα; 

    Το όχι και τόσο μακρινό 2017 είχαμε ξανά ένα παρόμοιο πρόβλημα όταν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ένα νέο πλέγμα δρομολογίων με το οποίο «κόβονταν» δρομολόγια από τα Άνω Λιόσια, λόγω της κατάργησης του δρομολογίου Αεροδρόμιο – Κιάτο αλλά και έργων του ΟΣΕ. Τότε, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε ανακοινώσει πως «θα καταβληθεί προσπάθεια σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ ώστε να δρομολογηθεί λεωφορειακή σύνδεση στο τμήμα του Προαστιακού, μεταξύ των σταθμών Άνω Λιοσίων και Νερατζιώτισσας» με την εταιρεία να δρομολογεί τελικά δικά της πούλμαν, ενώ ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είχε ανακοινώσει πως μία νέα λεωφορειακή γραμμή θα συνδέει τους δύο σταθμούς Άνω Λιόσια – Νερατζιώτισσα – Δουκ. Πλακεντίας, αλλά αυτό τελικά δεν συνέβη.

    Σημειώνεται πως ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς είχε εκφράσει την αντίδρασή του για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων έργων από τον ΟΣΕ αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ και ο δήμος Φυλής (όπου ανήκουν τα Άνω Λιόσια) ζήτησε μέσω παρέμβασής του, είτε τη χρονική μετάθεση των έργων τη θερινή περίοδο, είτε τη δρομολόγηση λεωφορειακής γραμμής από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

 
 

Διαβάστε Περισσότερα