Τα νέα του σιδηρόδρομου: η γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο, οι προσλήψεις στον ΟΣΕ και τα μανιτάρια

* * * Για να δουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα που παρουσιάζει ο ελληνικός σιδηρόδρομος, δεν ήταν απαραίτητο να κάνουν τον κόπο να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη για να μπουν σε ένα παροπλισμένο βαγόνι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΟΣΕ/ΓΑΙΑΟΣΕ (μέχρι και οι βουλευτές μπερδεύονται). Θα μπορούσαν να ρίξουν μια ματιά στους σταθμούς του Προαστιακού της Αθήνας, ακόμα και τον κεντρικό σταθμό Λαρίσης, που παρουσιάζουν μία απαράδεκτη εικόνα εγκατάλειψης, έως και παρακμής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Θα μπορούσαν να ρωτήσουν να μάθουν για τις καθυστερήσεις και αναστολές δρομολογίων που αυξάνονται επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα. Για τα σοβαρά προβλήματα στη σιδηροδρομική υποδομή και επιδομή που επηρεάζουν τα δρομολόγια καθημερινά.

* * * Το ίδιο και για τις επιθέσεις με πέτρες που δέχονται τρένα από γνωστούς-αγνώστους με αποτέλεσμα -ευτυχώς!- μόνο υλικές ζημιές προς το παρόν και όχι τραυματισμούς.  Και για να «τσιγκλήσουν» τους ιδιώτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μπορούσαν να αναφερθούν στο φιάσκο των νέων τρένων που κανείς δεν ξέρει σίγουρα πότε θα κυκλoφορήσουν (ολόκληρη ΤΡΑΙΝΟΣΕ αγνοούσε ή πίστευε ότι μπορούσε να παρακάμψει την ελληνική νομοθεσία) ή στις επενδύσεις που επίσης υπόσχονταν αλλά ποτέ δεν είδαμε ή στα δρομολόγια που κόπηκαν λόγω των προηγούμενων lockdown χωρίς να επιστρέψουν μέχρι σήμερα. Αντί αυτών, αποφάσισαν να φτιάξουν hashtag για μανιτάρια.

* * * Στην πρόσληψη 120 εργαζομένων διάφορων ειδικοτήτων θα προχωρήσει ο ΟΣΕ μέσα στο 2022, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση της βουλευτού Μαρίας Απατζίδη του ΜέΡΑ25 σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στον οργανισμό, αφού πρώτα εκδοθεί σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως επίσης αναφέρεται, κατά τα έτη 2018 και 2019 ολοκληρώθηκε η επιστροφή 49 πρώην υπαλλήλων του ΟΣΕ από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

* * * Σχετικά με τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο ενημέρωσε ο ΟΣΕ το υπουργείο Υποδομών και τη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου. Έτσι λοιπόν, έχει εκπονηθεί η μελέτη του έργου και έχουν συνταχθεί τα τεύχη δημοπράτησης ενώ αυτό τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη σκοπιμότητας. Με την ωρίμανση όλων των μελετών, θα υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση στη Διαχειριστική Αρχή και μετά από 3 μήνες, εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότηση, θα ακολουθήσει ο διαγωνισμός για το έργο.

* * *  Όπως ανέφερε επίσης ο ΟΣΕ, στο στρατηγικό σχεδιασμό του οργανισμού περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία της γραμμής Άργος – Τρίπολη – Καλαμάτα, πλην όμως δεν έχει γίνει ακόμα η μελέτη σκοπιμότητας. ώστε να αξιολογηθεί και η συνδεσιμότητα της γραμμής με ΒΙ.ΠΕ. καθώς και το λιμάνι της Καλαμάτας.

* * * Οι κάτοικοι της νότιας Πάτρας, αλλά και αυτοί της Δυτικής Αχαΐας πιέζουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να επεκταθούν τα δρομολόγια της συγκεκριμένης γραμμής του Προαστιακού της Πάτρας και μετά τις 17:30 το απόγευμα.

* * * Περιστατικό εκτροχιασμού railbus σημειώθηκε στον Προαστιακό της Πάτρας την Τρίτη 26 Οκτωβρίου κατά την είσοδό του στο σταθμό της Πάτρας. «Το περιστατικό συνέβη λόγω έλλειψης συντήρησης της γραμμής, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν».

* * * Ακινητοποιημένη έμεινε η αμαξοστοιχία 57 στο σταθμό του Λιανοκλαδίου επί 1 ώρα και 40 λεπτά την Τρίτη 2 Νοεμβρίου καθώς 25 περίπου άτομα που επιβιβάστηκαν στο σταθμό του Παλαιοφαρσάλου δεν έφεραν τα απαραίτητα υγειονομικά παραστατικά με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η παρέμβαση της αστυνομίας για να αποβιβαστούν.

* * * Πραγματική «Οδύσσεια» βιώνουν τους τελευταίους μήνες όσοι Λαρισαίοι εργάζονται σε διαφορετικές πόλεις και επιλέγουν για την καθημερινή τους μετακίνηση τον Προαστιακό της Λάρισας. Άτομα που ξεκινούν νωρίς το πρωί με το τρένο αλλά δεν γνωρίζουν σχεδόν σε καμία των περιπτώσεων ούτε πότε θα φτάσουν στην εργασία τους, μα ούτε πότε θα επιστρέψουν στη Λάρισα. Κι ενώ όλα στην αρχή της λειτουργίας του προαστιακού έδειχναν πως κυλούσαν άψογα, πλέον η έγκαιρη άφιξη και αναχώρηση ενός τρένου αποτελεί το λιγότερο «είδηση».

* * * Καθυστερήσεις άνω τις μίας ώρας σημειώθηκαν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου λόγω διακοπής ρεύματος στο τμήμα Τιθορέα – Παλαιοφάρσαλος που είχε ως αποτέλεσμα οι αμαξοστοιχίες 52 και 53 να παραμείνουν για 80 και 87 λεπτά στους δύο σταθμούς. Λόγω της καθυστέρησης της αμαξοστοιχίας 52, οι επιβάτες για Δ. Θεσσαλία και Δ. Μακεδονία μεταφέρθηκαν με λεωφορεία.

* * * Με ποσοστό έκπτωσης 18,34%, η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ αναλαμβάνει το έργο της ηλεκτροκίνησης και της σηματοδότησης, στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Ροδοδάφνη, η οποία ήδη λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2020. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου σε 2,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

* * * Δύο τεχνολογικά έργα ΣΔΙΤ προωθούν ο ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών. Το πρώτο αφορά τα τεχνολογικά συστήματα του ΟΣΕ με στόχο τουλάχιστον το 60% των επιβατών να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά εισιτήρια μέχρι το 2025, υποδομή για έξυπνους σταθμούς, διαδίκτυο υψηλών ταχυτήτων σε τρένα και σταθμούς και σύστημα τηλεματικής οχημάτων (θα ενημερώνονται οι επιβάτες με ακρίβεια για την ώρα άφιξης των συρμών). Το έργο υλοποιείται με ΣΔΙΤ και ο ανάδοχος θα λειτουργεί τα συστήματα μετά την εγκατάστασή τους. Το δεύτερο είναι οι «έξυπνες γέφυρες» και αφορά την εγκατάσταση ειδικών συστημάτων μέτρησης φορτίου και αισθητήρων ή οπτικών ινών που μετρούν τη μετατόπιση των γεφυρών σε πραγματικό χρόνο. Οι πληροφορίες αυτές θα καταγράφονται και θα υποβάλλονται σε επεξεργασία με ειδικούς αλγόριθμους με σκοπό την αξιολόγηση της δομικής ευπάθειας των γεφυρών.

* * * Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Πατέρας δεσμεύτηκε σε συνάντηση ότι ο ΟΣΕ θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (μελέτες – κατασκευή έργων) μέσα στο προσεχές διάστημα, προκειμένου να κατασκευαστούν όλα τα απαραίτητα έργα για να προχωρήσει η σιδηροδρομική σύνδεση από τον επιβατικό σταθμό του Βόλου μέχρι την είσοδο του λιμανιού.

* * *  «Σε τρία χρόνια υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει την σιδηροδρομική σύνδεση του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας με την Πάτρα και κατά συνέπεια με την Αθήνα και το αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’» δήλωσε σε συνέδριο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Θανάσης Κοτταράς. Η αναβάθμιση της τουριστικής γραμμής Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 ενώ παράλληλα, σχεδιάζεται η μελέτη της σύνδεσης του σιδηροδρομικού δικτύου με το λιμάνι της Κυλλήνης και το αεροδρόμιο του Αράξου. (Σχόλιο: Ειλικρινά τώρα, πιστεύει κανείς ότι σε τρία χρόνια ο σιδηρόδρομος θα φτάνει από την Αθήνα στην Πάτρα, πόσο μάλλον από την Αθήνα στην Ηλεία όπου συν τοις άλλοις απαιτούνται διαφορετικά τρένα λόγω της μετρικής γραμμής;)

* * * Η υπόθεση του ξεχασμένου τρένου στην Ήπειρο έρχεται στην επικαιρότητα καθώς, όπως έγινε γνωστό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενημερώθηκε σε συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση του ΟΣΕ για την ένταξη της μελέτης της σιδηροδρομικής γραμμής δικτύου Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα στον Μηχανισμό CEF «Συνδέοντας την Ευρώπη» και για την επικείμενη δημοπράτησή της. Όπως ανφέρει άλλο δημοσίευμα, στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει γύρω στο 2030.

* * * Με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωσε το επιβατικό κοινό πως ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων ποιότητας των επιβατικών υπηρεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2021 τα οποία δείχνουν μεταξύ άλλων πως οι επιβάτες σε ποσοστό 76,95% είναι απόλυτα ή παρά πολύ ικανοποιημένοι από το ταξίδι τους.

* * * Χάρη στο άρθρο του περιοδικού Κ της Καθημερινής για το «brain gain» μάθαμε ότι ο assistant COO (βοηθός Επιχειρησιακός Διευθυντής) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ο 36χρονος κ. Έκτορας Χανδακάς ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια στη Γαλλία για να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση.

* * * Η μοναδική στον κόσμο αυτοκινητάμαξα Linke Hofmann μπήκε και πάλι στις ράγες μετά από μεγάλες προσπάθειες Ελλήνων και Γερμανών τεχνικών – Στα βαγόνια της γράφτηκε η ιστορία της Ελλάδας για περισσότερο από 50 χρόνια

* * * Η γέφυρα Παπαδιάς στη Λαμία, η ξεχασμένη -ψηλότερη- σιδηροδρομική γέφυρα της Ελλάδος. // Η παλιά μηχανή του ΟΣΕ στο σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας.

* * * Βουλγαρία – Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία: Οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για κατασκευή σιδηροδρομικού διαδρόμου // Τσεχία: Δοκιμές για αυτόνομα αστικά και υπεραστικά τρένα θα κάνει ινστιτούτο // Ρωσία: Φιλόδοξο σιδηροδρομικό έργο σύνδεσης της Βόρειας Θάλασσας με τον Ινδικό Ωκεανό // Ισπανία: «Απόβαση» στη Μάγχη ετοιμάζουν οι ισπανικοί σιδηρόδρομοι Renfe // Ηνωμένο Βασίλειο 1: Σύγκρουση δύο τρένων με τραυματίες στο Σάλσμπερι // Ηνωμένο Βασίλειο 2: Με μία αναθηματική πλάκα τιμήθηκε ο πρώτος μαύρος μηχανοδηγός της χώρας

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*