LIVE: Κακοκαιρία Ελπίς – Χωρίς Λεωφορεία και Τρόλεϊ η Αθήνα – Προβλήματα σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακό

Ενημέρωση ώρα 23:10:

Νεότερη ενημέρωση για την κυκλοφορία των μέσων αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου:

  • Γραμμή 1 Μετρό (ΗΣΑΠ): Η κυκλοφορία θα γίνεται στο τμήμα Πειραιάς – Αττική Νέα Ιονία από την έναρξη της λειτουργίας
  • Γραμμές 2 και 3 Μετρό: Κανονική κυκλοφορία από την έναρξη. Στη γραμμή 3 δεν θα κινούνται συρμοί στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας -Αεροδρόμιο
  • Τραμ: Έναρξη κυκλοφορίας από τις 8:00 π.μ.
  • Προαστιακός: Τα δρομολόγια σε όλες τις γραμμές θα ξεκινήσουν από τις 12 το μεσημέρι. 

Τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν τις πρωινές ώρες. Η σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΑ:

Ο  ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη αύριο την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ χωρητικότητας 300 επιβατών με εξοπλισμό εκχιονισμού που θα χρησιμοποιηθεί απόψε το βράδυ για μεταφορά όσων απεγκλωβίζονται από την Αττική Οδό, μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας: 


Ενημέρωση ώρα 22:20:

Αναγνώστρια μεταφέρει είδηση σχετικά με αποκλεισμό συρμών Τραμ εξαιτίας της χιονόπτωση:

Αυτό που συνέβη και συμβαίνει ακόμα και τώρα με τα τραμ του δικτύου είναι απλά τραγικό. Δεν πήρε κάνεις απόφαση να σταματήσει τη λειτουργία των τραμ την ώρα που η χιονόπτωση είχε κατάκλυσει κάθε πλευρά της Αττικής, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχει εκτροχιαστεί ένα τραμ στην Λεωφόρο Ποσειδώνος (ελληνικό) και πολλοί οδηγοί τραμ να βρίσκονται ακινητοποιημένοι μέσα στο δίκτυο (Μπακνανά , Κασομούλη , Νέα Σμύρνη κτλπ) λόγω βλάβης ρεύματος. Δεν γίνεται να μετακινηθούν τα τραμ χωρίς ρεύμα ούτε να ρυμουλκηθουν λογο των καιρικών συνθηκών και οι οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί μέσα στα οχήματά τους , μέσα στο κρύο , χωρίς θέρμανση , έχοντας τελειώσει η βάρδια τους χωρίς καμία ενημέρωση από τους ανωτερους. (Επιβάτης ενός εκ των τραμ αυτή τη δύσκολη μέρα).


Ενημέρωση 20:55:

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι αυτή τη στιγμή, αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς (αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα τμηματική λειτουργία ΗΣΑΠ).

Τα Λεωφορεία και τα Τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν αργότερα το πρωί και ως το μεσημέρι και μόνο στις γραμμές όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν. 

Σχετικά με την αργία σε Αττική, Βοιωτία, Ευβοία, Κυκλάδες, Σποράδες και Κρήτη, θα ισχύουν τα εξής:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας. 

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας. (Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.


Ενημέρωση ώρα 20:50:

Αποσύρονται αυτή την ώρα όλοι οι συρμοί του Τραμ λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.

Η γραμμή του ΗΣΑΠ κινείται αυτή τη στιγμή στο τμήμα Πειραιάς – Αττική.


Ενημέρωση ώρα 20:45:

Σύμφωνα με καταγγελία στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ βαγόνι του Προαστιακού με επιβάτες παραμένει αποκλεισμένο εδώ και μία ώρα στους Αγίους Αναργύρους.

Εν τω μεταξύ, η Αττική Οδός με ανακοίνωσή της ζητά συγνώμη από τους οδηγούς που αποκλείστηκαν στο δρόμο και αναφέρει πως η εταιρεία κλήθηκε να αντιμετωπίσεις πρωτοφανείς συνθήκες:

Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό  και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της.

Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια.


Ενημέρωση ώρα 19:45

Γενική αργία θα ισχύει αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. 

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση από τους συγκοινωνιακούς φορείς για τη λειτουργία των συγκοινωνιών την Τρίτη.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε:

«Χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στην Αττική Οδό και σε άλλα σημεία τις τελευταίες ώρες από το ανεπαρκές “επιτελικό” κράτος της ΝΔ. Εδώ και μέρες υπάρχει ενημέρωση για ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προετοιμασία”.


Ενημέρωση ώρα 18:30

Η κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αυτή την ώρα έχει ως εξής:

Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Δεν κυκλοφορεί κανένα όχημα

Γραμμή 1 Μετρό (ΗΣΑΠ): Μεταξύ Πειραιά – Νέας Ιωνίας η κυκλοφορία λόγω έντονης χιονόπτωσης.

Μετρό: Κανονική λειτουργία πλην του τμήματος Πλακεντίας – Αεροδρόμιο της γραμμής 3 που είναι κλειστό. Μετεπιβίβαση σε συρμούς του Προαστιακού.

Τραμ: Στη γραμμή Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση Παλαιό Δημαρχείο λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή στο Κολυμβητήριο προς Βούλα. Στη γραμμή Πικροδάφνη – Σύνταγμα προσωρινός τερματικός είναι η στάση Λεωφ. Βουλιαγμένης.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την αναστολή μεσημεριανών και απογευματινών δρομολογίων του Προαστιακού ως εξής:

  • Στη γραμμή της Χαλκίδας, 1546 (12:51 από Αθήνα), 1551 (14:25 από Χαλκίδα), 1554 (16:51 από Αθήνα), 1559 (18:25 από Χαλκίδα)
  • Στη γραμμή Αεροδρόμιο – Λιόσια 2230 (13:32 από Άνω Λιόσια), 2231 (12:52 από Αεροδρόμιο), 2238 (15:32 από Άνω Λιόσια), 2239 (14:52 από Αεροδρόμιο), 2246 (17:32 από Άνω Λιόσια), 2247 (16:52 από Αεροδρόμιο).

Σε κοινή δήλωση σχετικά με τις συνέπειες της κακοκαιρίας προχώρησαν ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Διονύσης Καλαματιανός και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Γιαννούλης:

Η επονομαζόμενη κακοκαιρία «Ελπίδα» ξεσκεπάζει για ακόμα μία φόρα την ανικανότητα και την ένδεια του επιτελικού κράτους της Ν.Δ. Η κυβέρνηση βρίσκεται ξανά βαρύτατα εκτεθειμένη και προκαλεί το κοινό αίσθημα όταν βαυκαλίζεται για την προετοιμασία της και την αποτελεσματικότητά της, ενώ κεντρικοί οδικοί άξονες κλείνουν και οι πολίτες ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ τα καιρικά φαινόμενα σε όλη την επικράτεια είχαν εγκαίρως προβλεφθεί, ο «άριστος» συντονισμός Υπουργών και Περιφερειαρχών της ΝΔ κατάφερε να είναι κλειστές 

  • η λεωφόρος Κηφισίας, 
  • η λεωφόρος Μεσογείων, 
  • η λεωφόρος Μαραθώνος, 
  • η λεωφόρος Κατεχάκη, 
  • η Αττική οδός και 
  • οι κεντρικοί δρόμοι στο σύνολο των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και της Βόρειας Αθήνας καθώς και 
  • η Εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας.

Αυτή τη φορά πέτυχαν να υπάρχουν και πολίτες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους και στην Αττική οδό και την Μεσογείων για ώρες. Πως είναι δυνατόν, αλήθεια, να κλείνουν μέσα σε μία ώρα, κλειστοί αυτοκινητόδρομοι για τους οποίους οι πολίτες καταβάλλουν και διόδια;

Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, όπως σε Άγιο Στέφανο, Ανθούσα, Παλλήνη, Μαραθώνα, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Εύβοια κ.α.

Η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα τους ξεχωρίζει, ενώ οι δημόσιες αλληλοκατηγορίες των υπευθύνων στελεχών της ΝΔ, δίνουν και παίρνουν. Και ας έχουν περάσει ελάχιστες μέρες από τότε που δεσμεύονταν ότι η Αθηνών-Λαμίας σε μια επικείμενη κακοκαιρία θα παρέμενε ανοικτή.

Αλήθεια, τί έχει να πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη  για τους χιλιάδες πολίτες που ταλαιπωρούνται; 

Για τους εργαζόμενους που αναγκάστηκαν να πάνε στη δουλειά τους το πρωί αλλά δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους; Για όλους όσοι μετακινούνται στην πρωτεύουσα με τα ανύπαρκτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ; 

Έστω και τώρα να δώσουν μια εξήγηση, έστω και τώρα να ζητήσουν μια συγγνώμη. 

Έστω και τώρα, ας κάνουν κάτι για να μην κινδυνεύσουν εγκλωβισμένοι συμπολίτες μας.


Τραγικοί και μοιραίοι για ακόμα μία φορά. 

Ας αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν έστω κάτι πριν φύγουν. 

Αυτή είναι η πραγματική Ελπίδα του λαού. Να φύγουν το συντομότερο δυνατό.


Ενημέρωση ώρα 14:50

Η κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αυτή την ώρα έχει ως εξής:

Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Δεν κυκλοφορεί κανένα όχημα

Γραμμή 1 Μετρό (ΗΣΑΠ): Το τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά θα παραμείνει κλειστό ως τη λήξη της κυκλοφορίας απόψε

Μετρό: Κανονική λειτουργία πλην του τμήματος Πλακεντίας – Αεροδρόμιο της γραμμής 3 που είναι κλειστό. Μετεπιβίβαση σε συρμούς του Προαστιακού.

Τραμ: Στη γραμμή Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση Παλαιό Δημαρχείο λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή στο Κολυμβητήριο προς Βούλα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την αναστολή μεσημεριανών και απογευματινών δρομολογίων του Προαστιακού ως εξής:

  • Στη γραμμή της Χαλκίδας, 1546 (12:51 από Αθήνα), 1551 (14:25 από Χαλκίδα), 1554 (16:51 από Αθήνα), 1559 (18:25 από Χαλκίδα)
  • Στη γραμμή Αεροδρόμιο – Λιόσια 2230 (13:32 από Άνω Λιόσια), 2231 (12:52 από Αεροδρόμιο), 2238 (15:32 από Άνω Λιόσια), 2239 (14:52 από Αεροδρόμιο), 2246 (17:32 από Άνω Λιόσια), 2247 (16:52 από Αεροδρόμιο).

Η Πολιτική Προαστασία εξέδωσε ανακοίνωση για όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι εκτός Αττικής και αδυνατούν να επιστρέψουν στις οικίες τους:

«Ενημερώνουμε τους πολίτες με μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής που δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στις οικίες τους εξαιτίας της κακοκαιρίας ότι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας 2131331038, 2131331210, 2131331216, καθώς έχουν διασφαλιστεί ξενοδοχεία για τη διαμονή τους» 

Νωρίτερα, λεωφορείο των ΚΤΕΛ απεγκλωβίστηκε από τον Ωρωπό. Οι επιβάτες, δημότες του Ωρωπού, επικοινώνησαν με τον Δήμο και αμέσως κινητοποιήθηκε ο δημοτικός μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας. Επί τόπου έσπευσε και ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης. Καλά εξοπλισμένο όχημα βοήθησε στον απεγκλωβισμό του λεωφορείου και των επιβατών με ασφάλεια, όλοι ήταν καλά στην υγεία τους και στη συνέχεια με λεωφορείο του Δήμου οδηγήθηκαν στα σπίτια τους.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε σύσταση για χρήση αλυσίδων από όλα τα Ι.Χ.

Ενημερώσεις της τροχαίας για σημεία με διακοπή κυκλοφορίας:

4-1-2022 14:07 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTHN Λ. ΠAN. KANEΛΛOΠOYΛOY AΠO TH ΣYMBOΛH THΣ ME THN Λ. MEΣOΓEIΩN KAI ΣTA ΔYO PEYMATA.

24-1-2022 12:35 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN ΣTH Λ. EΛ. BENIZEΛOY (HΛIOYΠOΛH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA AΠO THN ΠΛATEIA 28HΣ OKTΩBPIOY ΠPOΣ THN ΠEP. KAPEA.

24-1-2022 12:25 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN 1) ΣTHN  E.O. OINOHΣ – MAΓOYΛAΣ AΠO TO YΨOΣ TOY EPΓOΣTAΣIOY TITAN PEYMA ΠPOΣ BOIΩTIA. 2) ΣTHN E.O. MEΓAPΩN- AΛEΠOXΩPIOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA AΠO TO 12O XΛM. ΘEΣH ΛOYMΠA  ΠPOΣ MEΓAPA. 3) ΣTHN Λ. ΠAN. KANEΛΛOΠOYΛOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA  AΠO THN OΔO ΠINΔOY ΠPOΣ THN ΠEP. YMHTTOY.

24-1-2022 10:53 ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ 1) ΣΤΗ Λ. ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΩΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ. 2) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΧΛΟΗΣ ΕΩΣ ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ. 3) ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΑΤΟΪΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΆΓΙΟΣ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΕΩΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.

24-1-2022 10:30 ΛOΓΩ XIONOΠTΩΣHΣ YΠOXPEΩTIKH XPHΣH ANTIOΛIΣΘHTIKΩN AΛYΣIΔΩN 1) ΣTHN OΔO ΔEPBENOXΩPIΩN AΠO TO YΨOΣ THΣ KANTINAΣ ME THN EΠΩNYMIA ΘANAΣHΣ ΣTO PEYMA ΠPOΣ BOIΩTIA 2) ΣTHN Π.E.O. AΘHNΩN – ΘHBAΣ AΠO TO YΨOΣ ΠPATHPIOY YΓPΩN KAYΣIMΩN CYCLON  KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ.

24–01-2022 09:50 ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN 1) ΣTHN OΔO ANAΣTAΣEΩΣ (ΠAΠAΓOY) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TA KOIMHTHPIA ΠAΠAΓOY ΠPOΣ TON YMHTTO. 2) ΣTH Λ. ΔIONYΣOY KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO THN ΠEPIOXH THΣ ANATOΛHΣ (N. MAKPH) ΠPOΣ ΠENTEΛH. 3) ΣTHN ANΩNYMO OΔO (KAIΣAPIANH) KAI ΣTA ΔYO PEYMATA KYKΛOΦOPIAΣ AΠO TO YΨOΣ THΣ KAΛOΠOYΛAΣ ΠPOΣ YMHTTO.

24-01-2022 08:50 ΛOΓΩ XIONOΠTΩΣHΣ ΔIAKOΠH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN OXHMATΩN 1) ΣTHN ΛEΩΦOPO ΠAPNHΘOΣ AΠO TO YΨOΣ TOY TEΛEΦEPIK  KAI ΣTA ΔYO PEYMATA. 2) ΣTHN OΔO ΔIONYΣOY AΠO TO YΨOΣ TOY 414 ΣNEN ΠPOΣ TON AΓ. ΠETPO. KAI 3) AΠAΓOPEYΣH THΣ KYKΛOΦOPIAΣ TΩN ΦOPTHΓΩN  ΣTHN Π.E.O. AΘHNΩN – ΘHBAΣ AΠO TO YΨOΣ TOY ΠPATHPIOY YΓPΩN KAYΣIMΩN CYCLON PEYMA ΠPOΣ ΘHBA.


Ενημέρωση ώρα 15:45:

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αττική Οδός σχετικά με τις ουρές χιλιομέτρων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ακινητοποίησης οχημάτων εντός του αυτοκινητοδρόμου. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν «είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών». Η Αττική Οδός συνιστά στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες:

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές. Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά. Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο Τρίτη, συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.


Ενημέρωση ώρα 14:25:

Αποσύρθηκαν στα αμαξοστάσια το σύνολο των Λεωφορείων και Τρόλεϊ σε όλη την Αθήνα. 

Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ δεν πραγματοποιούνται στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά λόγω εργασιών εκχιονισμού ενώ τα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό δεν πραγματοποιούνται στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο, όπου γίνεται μετεπιβίβαση σε συρμούς του Προαστιακού.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την αναστολή μεσημεριανών και απογευματινών δρομολογίων του Προαστιακού ως εξής:

  • Στη γραμμή της Χαλκίδας, 1546 (12:51 από Αθήνα), 1551 (14:25 από Χαλκίδα), 1554 (16:51 από Αθήνα), 1559 (18:25 από Χαλκίδα)
  • Στη γραμμή Αεροδρόμιο – Λιόσια 2230 (13:32 από Άνω Λιόσια), 2231 (12:52 από Αεροδρόμιο), 2238 (15:32 από Άνω Λιόσια), 2239 (14:52 από Αεροδρόμιο), 2246 (17:32 από Άνω Λιόσια), 2247 (16:52 από Αεροδρόμιο)

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη πιάστηκε για μια ακόμα φορά απροετοίμαστο και σε πανικό.

Η κακοκαιρία που πλήττει και το Λεκανοπέδιο, αν και η έλευσή της ήταν γνωστή εδώ και μέρες, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Τα δρομολόγια του μετρό για αεροδρόμιο σταματούν στη Δουκίσσης Πλακεντίας, καθώς δεν προβλέφθηκε συντήρηση των «κλειδιών» ενόψει χιονιά και πάγωσαν.Τα πρώτα σημερινά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για Χαλκίδα ακυρώθηκαν.

Λεωφορεία, υπό το κράτος του επιτελικού πανικού, επέστρεψαν στα αμαξοστάσια Λιοσίων και Ανθούσας, χωρίς κανείς να εξετάσει ποιες γραμμές μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και ποιες όχι.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες περιμένουν χωρίς ενημέρωση στις χιονισμένες και επικίνδυνες λόγω παγετού αποβάθρες του προαστιακού για αεροδρόμιο και Χαλκίδα, αλλά και στις στάσεις των λεωφορείων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις συγκοινωνίες όρθιες.

Οι πολίτες να οπλιστούν με υπομονή και οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής να ζητήσουν ένα συγγνώμη από τον κόσμο για την ταλαιπωρία που υφίσταται λόγω της κυβερνητικής αδράνειας και της επιτελικής ανικανότητας.


Ενημέρωση ώρα 12:25:

Η κυκλοφορία του Τραμ αποκαταστάθηκε ως το Σύνταγμα.


Ενημέρωση ώρα 12:00

Προβλήματα στην κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς με δεκάδες γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ να σταματούν την κυκλοφορίας τους, ενώ επηρεάστηκε και η κυκλοφορία των μέσων σταθερής τροχιάς. Μέχρι αυτή τη στιγμή (ώρα 12:00), η εικόνα έχει ως εξής:

  • Στη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ), το τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά είναι προσωρινά κλειστό και εκτελούνται εργασίες εκχιονισμού
  • Στη γραμμή 3 του Μετρό δεν εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο. Πραγματοποιείται μετεπιβίβαση σε συρμούς του Προαστιακού.
  • Το Τραμ φτάνει ως τη στάση Λεωφ. Βουλιαγμένης και δεν τερματίζει στο Σύνταγμα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε την αναστολή μεσημεριανών και απογευματινών δρομολογίων του Προαστιακού ως εξής:

  • Στη γραμμή της Χαλκίδας, 1546 (12:51 από Αθήνα), 1551 (14:25 από Χαλκίδα), 1554 (16:51 από Αθήνα), 1559 (18:25 από Χαλκίδα)
  • Στη γραμμή Αεροδρόμιο – Λιόσια 2230 (13:32 από Άνω Λιόσια), 2231 (12:52 από Αεροδρόμιο), 2238 (15:32 από Άνω Λιόσια), 2239 (14:52 από Αεροδρόμιο), 2246 (17:32 από Άνω Λιόσια), 2247 (16:52 από Αεροδρόμιο)

Εκτός λειτουργίας παραμένουν οι γραμμές Λεωφορείων και Τρόλεϊ:

  • 024, 036, 057
  • 203, 204, 204Β, 209, 211, 214, 220, 221, 235,
  • 302,
  • 402, 405, 406, 407, 409, 410, 411, 416, 418, 420, 421, 444, 446, 450, 451, 460, 461,
  • 503, 504, 507, 509, 535, 535Α, 536, 537, 543, 543Α,
  • 602, 608, 642, 651, 653,
  • 700, 701, 704, 705, 706, 709, 711, 712, 719, 720, 721, 723, 724, 725, 726, 727, 728, 730, 732, 733, 725, 726, 727, 728, 740, 747, 748, 749, 752, 755, 755Β 
  • 805, 815, 817, 822, 823, 861, 862, 863, 864, 876, 881, 890, 892,
  • Α5, Α8, Α11, Β5, Β11, Β12, Γ12, Ε14, Χ93, Χ95, Χ96, Χ97
  • Τρόλεϊ 18, 19

Ισχύουν επίσης οι εξής τροποποιήσεις δρομολογίων:

  • Τρόλεϊ 2-4: Έως Πανελλήνιο
  • Τρόλεϊ 3: Έως Ιπποκράτους
  • Τρόλεϊ 5: Από Τζιτζιφιές έως Πατήσια
  • Τρόλεϊ 10: Έως Γηροκομείο
  • Τρόλεϊ 11: Έως Ζάππειο
  • Τρόλεϊ 15: Έως Πανελλήνιο
  • 054: Έως Πλ. Παπαλουκά
  • 310: Από Αγ. Κωνσταντίνο έως Πλ. Βουτζά
  • 622: Έως Πλ. Κυψέλης
  • Α7, 550: Έως Γηροκομείο
  • Α10, Β10: Έως Αγ. Αναργύρους

Ενημέρωση ώρα 11:35:

Τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ δεν πραγματοποιούνται στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά. 

Ενημέρωση ώρα 11:10:

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναστέλλονται τα εξής δρομολόγια του Προαστιακού σήμερα Δευτέρα 24 Ιανουαρίου:

  • Στη γραμμή της Χαλκίδας, 1546 (12:51 από Αθήνα), 1551 (14:25 από Χαλκίδα), 1554 (16:51 από Αθήνα), 1559 (18:25 από Χαλκίδα)
  • Στη γραμμή Αεροδρόμιο – Λιόσια 2230 (13:32 από Άνω Λιόσια), 2231 (12:52 από Αεροδρόμιο), 2238 (15:32 από Άνω Λιόσια), 2239 (14:52 από Αεροδρόμιο), 2246 (17:32 από Άνω Λιόσια), 2247 (16:52 από Αεροδρόμιο)

Ενημέρωση ώρα 10:30:

Η γραμμή 3 του Μετρό δεν κυκλοφορεί στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο. Οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται σε συρμούς του Προαστιακού στο σταθμό Δουκ. Πλακεντίας.

Το Τραμ τερματίζει προσωρινά στη στάση Λεωφ. Βουλιαγμένης λόγω ολισθηρότητας. Κανονικά τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ.

Εκτός λειτουργίας παραμένουν οι λεωφορειακές γραμμές:

  • 024, 036, 057
  • 203, 204Β, 209, 211, 214, 220, 221, 235,
  • 302,
  • 402, 405, 409, 410, 411, 416, 420, 421, 444, 446, 420, 421, 446, 450, 451, 460, 461,
  • 503, 504, 507, 509, 535, 535Α, 536, 537, 543, 543Α,
  • 602, 608, 642, 653,
  • 700, 701, 704, 705, 706, 709, 711, 712, 719,  720, 721, 723, 724, 730, 732, 733, 725, 726, 727, 728, 740, 747, 748 749, 752, 755, 755Β 
  • 805, 817, 822, 823, 861, 862, 863, 864, 876, 881, 890, 892,
  • Α5, Α8, Α11, Β5, Β11, Β12, Γ12 Ε14, Χ97

Ισχύουν επίσης οι εξής τροποποιήσεις δρομολογίων:

  • Τρόλεϊ 2-4: Έως Πλ. Κυψέλης
  • Τρόλεϊ 3: Έως Ιπποκράτους
  • Τρόλεϊ 5: Από Τζιτζιφιές έως Πατήσια
  • Τρόλεϊ 11: Έως Ζάππειο
  • Τρόλεϊ 15: Έως Πανελλήνιο
  • 054: Έως Πλ. Παπαλουκά
  • 310: Από Αγ. Κωνσταντίνο έως Πλ. Βουτζά

Σημειώνεται ότι με μήνυμα στο 112, η Πολιτική Προαστασία ζητά την αποφυγή κάθε άσκοπης μετακίνησης λόγω έντονων χιονοπτώσεων τις επόμενες ώρες.


 

Αρχικό άρθρο:

Τροποποιήσεις σε δρομολόγια Λεωφορείων και Τρόλεϊ λόγω της χιονόπτωσης έχουμε από το πρωί της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου 2022.

Κανονικά πραγματοποιούνται αντίθετα τα δρομολόγια των μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό – ΗΣΑΠ – Τραμ) μέχρι αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, σε ισχύ βρίσκονται οι παρακάτω τροποποιήσεις δρομολογίων:

  • Τρόλεϊ 2-4: Έως Πλ. Κυψέλης
  • Τρόλεϊ 5: Από Τζιτζιφιές έως Πατήσια
  • Τρόλεϊ 15: Έως Πανελλήνιο
  • 310: Από Αγ. Κωνσταντίνο έως Πλ. Βουτζά
  • 460, 461: Έως Πλ. Αγ. Τριάδας
  • 503, 537: Έως Πλ. Βαρυμπόμπης
  • 535Α: Εκτελείται ως 535
  • 535: Έως Λεωφ. Πιπερόπουλου
  • 727: Εκτός Αγ. Παρασκευής
  • 728: Έως Μεσονύχι, εκτός Αγ. Διονυσίου
  • 752: Έως στάση Στροφή, εκτός Αγ. Διονυσίου

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Τροχαία, λόγω χιονόπτωσης ισχύει διακοπή της κυκλοφοριας των οχημάτων 1) στην λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο ρευματα. 2) στην οδό Διονύσου από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ πως τον Άγ. Πέτρο. και Β) απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών στην Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων CYCLON ρεύμα προς Θήβα.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*