Προαστιακός Αθήνας: Έκτακτη αναστολή δρομολογίων και επιστροφή των τρένων ντίζελ και του συνωστισμού

Την έκτακτη αναστολή των τοπικών δρομολογίων Άνω Λιόσια – Κορωπί στον Προαστιακό της Αθήνας ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το απόγευμα της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου 2022. Στο τμήμα αυτό, οι σταθμοί θα εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο και Περαιάς – Αεροδρόμιο.

Νωρίτερα σήμερα, λόγω διακοπής ρεύματος στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών προκλήθηκαν καθυστερήσεις στις αμαξοστοιχίες 1546, 1547 (προς/από Χαλκίδα) και 53, 54 (προς/από Θεσσαλονίκη).

Εν τω μεταξύ, ενώ η κυβέρνηση και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξαγγέλουν την αγορά τρένων υδρογόνου και την πραγματοποίηση νέων έργων ηλεκτροκίνησης, τα ντιζελοκίνητα τρένα επιστρέφουν στον Προαστιακό της Αθήνας.

Όπως καταγγέλλουν σιδηροδρομικοί, ντιζελοκίνητοι συρμοί τύπου railbus έχουν ξεκινήσει δρομολόγια, αρχής γενομένης από την περασμένη Παρασκευή, στη γραμμή του Αεροδρομίου, προφανώς λόγω της έλλειψης ηλεκτροκίνητων συρμών Desiro.

Στις φωτογραφίες που μας απέστειλε αναγνώστης του Athens Transport φαίνεται να επικρατούν σκηνές συνωστισμού στο εσωτερικό του συρμού, αφού ένα railbus με δύο βαγόνια αντικατέστησε συρμό Desiro με 5 βαγόνια.

Επιστολή για υγειονομικά μέτρα και έλλειψη προσωπικού

Την επάνδροση όλων των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού με προσωπικό κίνησης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενημέρωση των επιβατών και ο έλεγχος της τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού ζήτησε με επιστολή της προς τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης Ο.Σ.Ε.

Όπως αναφέρει το σωματείο, η επάνδρωση των συρμών στα δρομολόγια του Αεροδρομίου μέσω νέων προσλήψεων κρίνεται επιβεβλημένη εξαιτίας της υπολειτουργίας του συστήματος της τηλεματικής και της λειτουργίας των εκδοτηρίων εισιτηρίων από εργολάβους που «δεν μπορούν να παρέχουν στις περσότερες περιπτώσεις πληροφορίες για την κυκλοφορία των τρένων» ενώ δεν πραγματοποιούνται και έλεγχοι εισιτηρίων.

Επιπλέον, η Π.Ε.Π.Ε. ζητά την πραγματοποίηση ανακοινώσεων για τα μέτρα εντός των συρμών του Προαστιακού με την ενεργοποίηση του συστήματος ηχητικών ανακοινώσεων των συρμών.

Λίγες μέρες αργότερα, επιστρολή προς τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, απαντώντας στην επιστολή του προηγούμενου σωματείου.

Σύμφωνα με την νεότερη επιστολή, ηχογραφημένες ανακοινώσεις για τα μέτρα πραγματοποιούνται κανονικά εντός των συρμών αλλά το προσωπικό της εταιρείας δεν εμπλέκεται με τη λειτουργία των σταθμών, η οποία έχει παραχωρηθεί σε εργολάβους. Επιπλέον, το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν πραγματοποιεί ελέγχους εισιτηρίων στο αστικό τμήμα του προαστιακού, λόγω αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ.

Το σωματείο τέλος επισημαίνει πως οι προσλήψεις που δρομολογήθηκαν από το 2019 και πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2021 δεν έλυσαν το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, λόγω των παραιτήσεων εργαζόμενων για συνταξιοδότηση.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*