Οι ειδήσεις της Παρασκευής: το «πράσινο» μνημόνιο για τη Γραμμή 4, η τηλεματική των ΚΤΕΛ και άλλο ένα κατεστραμμένο λεωφορείο

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Η κατάρτιση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Αττικό Μετρό και του Δήμου Αθηναίων με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της φύτευσης/αντικατάστασης περισσότερων δέντρων από όσα κοπούν στα εργοτάξια της Γραμμής 4 του Μετρό είναι μία θετική είδηση, η δημοσιοποίηση της οποίας απαντά στο πρόσφατο ερώτημά μας για τη δημόσια σιωπή της Αττικό Μετρό γύρω από τις περιβαλλοντικές προεκτάσεις του έργου.

Αν και το μνημόνιο αυτό έρχεται «κατόπιν εορτής» και αφορά μόνο το δήμο Αθηναίων και όχι τους δήμους Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου όπου επίσης θα στηθούν εργοτάξια για το έργο (μάλλον επειδή ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν αυτός που «σήκωσε» το θέμα ενώ οι αντιδράσεις, για κάποιο μυστήριο λόγο, αφορούσαν μόνο τους σταθμούς του Κολωνακίου και του Ευαγγελισμού), αποτελεί μία βάση για παρόμοιες πρωτοβουλίες και για το μέλλον.

Σε μία εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος απασχολεί όλο και περισσότερους πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς, κάθε φορέας δημόσιου έργου, μικρότερου ή μεγαλύτερου, πρέπει όχι μόνο να ακολουθεί την περιβαλλοντική νομοθεσία αλλά και να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, ώστε να διασφαλίσει ότι το έργο θα έχει το βέλτιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας, σημαντική είναι και η πρόβλεψη για τη διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών για την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων, κάτι που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να ισχύει και για τους ίδιους τους σταθμούς. Αρκεί βέβαια να μην δούμε πάλι αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς «αλά Ελληνικά» όπου άλλη συμμετοχή κερδίζει το διαγωνισμό και άλλη παίρνει το πράσινο φως από τον φορέα του έργου.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Ανάφλεξη λεωφορείου στην Παλλήνη: Αρκετές φορές έχουμε παραπονεθεί για το γεγονός πως οι συγκοινωνιακοί φορείς δεν βγάζουν ανακοινώσεις για σημαντικά συμβάντα, όπως ατυχήματα ή σοβαρές βλάβες λεωφορείων. Αυτή την εβδομάδα είδαμε μία εξαίρεση αφού ο ΟΑΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση για την ολοσχερή καταστροφή από πυρκαγιά λεωφορείου της γραμμής 314 στην Παλλήνη. Το λεωφορείο άνηκε στον στόλο των ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει τα δρομολόγια της συγκεκριμένης γραμμής, αν και φυσικά παρόμοια περιστατικά έχουμε δει κατά καιρούς και με λεωφορεία της ΟΣΥ. Το άλλο, διαχρονικό μας παράπονο είναι ότι ποτέ δεν δημοσιοποιούνται τα πορίσματα των επιτροπών που εξετάζουν τα αίτια των περιστατικών αυτών. Μήπως είναι καιρός αυτό να αλλάξει; Δεν δικαιούνται οι επιβάτες να γνωρίζουν τι πήγε στραβά;

Τηλεματική ΚΤΕΛ: Σε τελική φάση (αν δεν έχει ολοκληρωθεί αυτές τις μέρες) βρίσκεται η εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεματικής (συμπεριλαμβανομένων των οθονών για τους επιβάτες) στο σύνολο των αστικών λεωφορείων που έχουν δρομολογήσει τα ΚΤΕΛ. Το πότε τα δεδομένα της τηλεματικής θα φαίνονται και στην εφαρμογή OASA Telematics του ΟΑΣΑ είναι μία άλλη συζήτηση αφού θα πρέπει να γίνουν οι συνεννοήσεις μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ιδιωτών. Οι επιβάτες πάντως αναμένουν εδώ και πάνω από δύο χρόνια…

Ξενοδοχείο για αποκλεισμένους εργαζόμενους: Μέρες πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας, η ΣΤΑ.ΣΥ. είχε φροντίσει να έρθει σε συνεννόηση με δύο ξενοδοχεία κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας και τον Άλιμο προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα διαμονής εργαζόμενων σε αυτά σε περίπτωση που αποκλειστούν λόγω του χιονιά.

Πρώτος επισκέπτης Διευθύνουσας Συμβούλου ΟΑΣΑ: Ούτε κάποιος εκπρόσωπος των εργαζομένων, ούτε κάποιος δήμαρχος της Αττικής. Η πρώτη επίσκεψη (που δημοσιοποιήθηκε) της νέας Διευθύνουσας Συμβούλου του ΟΑΣΑ, κ. Ίριδας Αντωνοπούλου ήταν από το δήμαρχο Πύργου, περιοχή από την οποία κατάγεται. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η μελλοντική συνεργασία του Ομίλου με τον Δήμο Πύργου. Σημειώνεται ότι η Διευθύνουσα Σύμβουλος προχώρησε στην πρόσληψη μίας Ειδικού Συνεργάτη – Συμβούλου επί θεμάτων που αφορούν τη διοικητική λειτουργία του Οργανισμού.

Επέκταση Μετρό προς Ίλιον: Ερώτηση με θέμα τη σχεδιαζόμενη επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης του ΜέΡΑ25. Ο βουλευτής ζητά να πληροφορηθεί για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου και τη δυνατότητα επίσπευσής του, ενώ μεταφέρει και το αίτημα των δημάρχων Πετρούπολης, Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού για τη δημιουργία λεωφορειακής γραμμής “express” από το σταθμό της Ανθούπολης προς τις περιοχές αυτές.

Προαστιακός μετ’ εμποδίων: Χτες στα Νέα του Σιδηρόδρομου γράφαμε πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα έλλειψης συρμών που έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή συγκεκριμένων δρομολογίων. Αναγνώστης μάς πληροφόρησε ότι από την περασμένη εβδομάδα οι συρμοί προς τον Πειραιά τερματίζουν στο σταθμό του Ρέντη όπου γίνεται μετεπιβίβαση σε άλλο συρμό. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ φυσικά δεν έχει ανακοινώσει την αλλαγή αυτή στα δρομολόγια.

Προϋπολογισμοί ΟΣΥ-ΣΤΑΣΥ: Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε τους προϋπολογισμούς της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ για το 2022. Για την ΟΣΥ, προβλέπονται έσοδα ύψους 238.086.074 ευρώ και έξοδα ύψους 240.910.665 ευρώ, με το ισοζύγιο να είναι αρνητικό κατά 2.824.591 ευρώ. Για την ΣΤΑΣΥ, προβλέπονται έσοδα 164.328.194 ευρώ και έξοδα 184.408.235 ευρώ, δηλαδή έλλειμμα 20.080.041 ευρώ. Οι διοικήσεις των φορέων καλούνται να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους εγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, λαμβάνοντας εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προς το σκοπό αυτό.

Μονοπώλιο ΚΤΕΛ: Μέσω διευκρινιστικού εγγράφου, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς πως με βάση τους σχετικούς νόμους, το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών δημόσιων υπεραστικών και αστικών οδικών μεταφορών επιβατών από τα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ Α.Ε. και ΚΤΕΛ εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης και ανάληψης ανά γεωγραφική περιοχή του έργου αυτού. Το πότε αυτό θα συμβεί δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο:

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*