Τα νέα του σιδηρόδρομου: έρχονται προσλήψεις στον ΟΣΕ αλλά τα προβλήματα παραμένουν, καθυστερεί κι άλλο η νέα σύμβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * Εν αναμονή βρισκόμαστε, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, της προκήρηξης για τις προσλήψεις προσωπικού στον ΟΣΕ, ενώ υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες ο Υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης είχε εξαγγείλει και μετατάξεις προσωπικού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την ενίσχυση του κρατικού οργανισμού. Από την πλευρά των επιβατών πάντως ίσως και να μην παρατηρηθεί καμία διαφορά αφού το βασικό πρόβλημα, η συντήρηση της υποδομής, θα παραμείνει άλυτο.

* * * Στην αναστολή δρομολογίων στη γραμμή Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία προχώρησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε αυθημερόν.

* * * Σε εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή αιτημάτων για την αποζημίωση των 1.000 ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για όσους είχαν αποκλειστεί σε τρένα τον περασμένο Ιανουάριο. Μέσω της διαδικασίας, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραδέχτηκε και δημοσίως ότι έχει εξαιρεθεί από τη σημερινή κυβέρνηση από την ευρωπαϊκή οδηγία περί αποζημιώσεων (για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα κάποια εξήγηση) ενώ όπως αναφέρεται ρητώς η αποζημίωση δεν συνεπάγεται με ανάληψη ευθύνης. Σύμφωνα με την «ανάγνωση» του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Νίκου Παππά, «τα χίλια ευρώ ενίσχυσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς όσους εγκλωβίστηκαν στα τρένα της κατά την πρόσφατη κακοκαιρία αποτελούν «παγίδα» για τους επιβάτες» και η «εταιρεία, με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ζητά ως αντάλλαγμα από τους αιτούντες να παραιτηθούν από κάθε άλλη αξίωση εναντίον της. »

* * * Μετά το ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής έφερε στη Βουλή το ζήτημα της δρομολόγησης των τρένων ETR-470 στην Ελλάδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσω κατάθεσης σχετικής αναφοράς με τίτλο «Προβληματικές αμαξοστοιχίες φέρεται να έχει αγοράσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους». Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα η ιταλική εταιρεία δεν έχει απαντήσει στα σχετικά δημοσιεύματα.

* * * Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από τη Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25 σχετικά με το αν υπάρχει απόφαση για την άμεση εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1371/2007 για την προστασία των επιβατών του ελληνικού σιδηροδρόμου ή αν η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εξαίρεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον κανονισμό.

* * * H έγκριση της διενέργειας διαγωνισμού για την κατασκευή βαρέως τύπου περίφραξης κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής στη θέση Πυρί Θήβας, όπου και έχουν σημειωθεί πολλά επισόδεια επιθέσεων με πέτρες κατά τρένων περιαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

* * * Σε ερώτηση του βουλευτή κ. Βελόπουλου σχετικά τη βλάστηση που εμποδίζει τη διέλευση των τρένων στις σιδηροδρομικές γραμμές, τα μέτρα ασφαλείας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και την εκπαίδευση των εργαζόμενων στους σταθμούς στην εξυπηρέτηση ΑμεΑ απάντησε ο ΟΣΕ. Σύμφωνα με τον οργανισμό, το 2022 θα πραγματοποιηθούν στοχευμένες (σ.σ. σε συγκεκριμένα μόνο σημεία) εργασίες εκχορτώσεων και κοπών δέντρων, ενώ έχουν συνταχθεί τεύχη δημοπράτησης διετούς διάρκειας για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, οι μεγάλοι σταθμοί φυλάσσονται επί 24ου βάσεως από εταιρεία σεκιούριτι ενώ σε 220 εγκαταστάσεις έχουν τοποθετηθεί κάμερες και συναγερμοί, συμπεριλαμβανομένων όλων των σταθμών του Προαστιακού. Τέλος, σύμφωνα με τον ΟΣΕ, όλοι οι νέοι και οι ανακατασκευαζόμενοι σταθμοί είναι προσβάσιμοι σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

* * * Με την υπογραφή της νέας σύμβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις «άγονες γραμμές» να καθυστερεί, η μόνιμη απάντηση των κρατικών φορέων σε παράπονα για τα δρομολόγια είναι ότι «η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφασίζει, απευθυνθείτε εκεί». Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει με τη νέα σύμβαση…

* * * Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές της Ελληνικής Λύσης για το αν κατόπιν της κατάργησης της παλαιάς γραμμής Ν. Πόροι – Πλαταμώνας, θα συντηρηθεί και αξιοποιηθεί το κτήριο του τέως Σ.Σ. Πλαταμώνα, προκειμένου να ενισχυθεί η ιστορικότητά του και να αναδειχθεί ως τοπικό αξιοθέατο.

* * * Φωτογραφίες από 13 -σήμερα εγκαταλελειμμένους- σιδηροδρομικούς σταθμούς της Πελοπονήσσου

* * * Ουκρανία: Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων στη σύρραξη στην Ουκρανία // Μαυροβούνιο: Διεθνή δρομολόγια και εργασίες συντήρησης έχουν στο πλάνο τους οι σιδηρόδρομοι του Μαυροβουνίου. // Ρωσία: Σαμποτάζ σε τρένα της Ρωσίας από hackers της Λευκορωσίας

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*