Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ο διαγωνισμός για τον ιδιώτη του Μετρό Θεσσαλονίκης και το μέλλον του Μετρό της Αθήνας

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Μόλις μία πενταετία έχει περάσει από τότε που η ΣΤΑ.ΣΥ., η εταιρεία λειτουργίας των μέσων σταθερής τροχιάς της Αθήνας, προσπαθούσε να κάνει βήματα εξωστρέφειας συμμετέχοντας μέσω κοινοπραξιών σε διαγωνισμούς για την κατασκευή και λειτουργία γραμμών Τραμ αρχικά στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια στο Τελ Αβίβ.

Σήμερα, η εταιρεία ακόμα και αν το επιθυμούσε δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό που μόλις προκηρύχθηκε για τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, αφού προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός να ανατεθεί σε μεγάλο «παίκτη» από το εξωτερικό. Όπως προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο ανάδοχος της 11ετούς σύμβασης εκτιμώμενης αξίας 292 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ πρέπει να είναι εταιρεία με τουλάχιστον 3ετή εμπειρία στην λειτουργία πλήρως αυτοματοποιημένων γραμμών Μετρό. Τέτοια εμπειρία δεν υπάρχει στην Αθήνα, όπου το πιθανέστερο σενάριο είναι ότι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ. θα εκπαιδευτούν από τον κατασκευαστή του έργου για την αυτοματοποιημένη λειτουργία της γραμμής 4.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες με την απαιτούμενη εμπειρία, οι οποίες μάλιστα αναλαμβάνουν τη λειτουργία γραμμών και σε άλλες χώρες, είναι γνωστές και μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Φυσικά, η όποια πολυεθνική θα αναλάβει το έργο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει και τοπικούς υπεργολάβους τουλάχιστον όσον αφορά  λειτουργίες όπως η καθαριότητα και η ασφάλεια, χωρίς φυσικά να αποκλείεται και συνεργασία με ελληνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που έχουν εμπειρία κυρίως από το σιδηρόδρομο.

Η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να επηρεάσει το Μετρό της Αθήνας και μέσω της στελέχωσής του. Στα τεύχη του διαγωνισμού αναφέρονται με λεπτομέρειες τα προφίλ των στελεχών της ανώτατης διοίκησης του Μετρό, με την πλειοψηφία αυτών να έχουν ως προαπαιτούμενο την (3ετή ως 15ετή) εμπειρία στον σιδηρόδρομο, και δη στον αστικό σιδηρόδρομο. Έτσι, η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση του Μετρό Θεσσαλονίκης είτε θα κληθεί να φέρει στελέχη από το εξωτερικό, είτε θα επιχειρήσει να προσεγγίσει στελέχη από την Αθήνα με προφανές δέλεαρ τις οικονομικές απολαβές.

Οι ασφυκτικές προθεσμίες για τη λειτουργία του έργου (οι οποίες μάλιστα αποκλείουν στα χαρτιά τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης ως τα τέλη του 2023 όπως επιμένει η κυβέρνηση), κάνουν πιθανή και την μετακίνηση και άλλων εργαζόμενων, με εμπειρία στο Μετρό, από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, αντί για την εκπαίδευση νεοπροσληφθέντων χωρίς καμία εμπειρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, από το βαθμό της επιτυχίας του εγχειρήματος παραχώρησης σε ιδιώτη του Μετρό Θεσσαλονίκης, θα εξαρτηθούν πολλά και για το μακροπρόθεσμο μέλλον του Μετρό της Αθήνας.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: Σήμερα, δημοσιεύουμε τις εμπειρίες τριών αναγνωστών του Athens Transport στον Προαστιακό της Αθήνας μέσα στον τελευταίο μήνα:

Η Δ. Β. γράφει για την εμπειρία της στον Προαστιακό αυτή την εβδομάδα:

Σήμερα, πήρα τον προαστιακό των 10.32 από τη Νεραντζιώτισσα με προορισμό μου τον Πειραιά. Ο συρμός έφτασε με ολιγόλεπτη καθυστέρηση στη Νεραντζιώτισσα και γενικότερα δεν πήγαινε και πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες φορές. Τελικά φτάνοντας στην Αθήνα μας ανακοίνωσαν ότι λόγω βλάβης στην ηλεκτροδότηση οι συρμοί σταματούν στην Αθήνα, δεν υπάρχει ανταπόκριση προς Πειραιά και απλά πρέπει να βγούμε από το συρμό! Αν είναι δυνατόν! Δε θα έπρεπε να υπάρχουν ανακοινώσεις σε κάθε σταθμό ώστε να ξέρουν οι επιβάτες από πριν τι να κάνουν και πώς να προγραμματίσουν τις διαδρομές τους; Εγώ π.χ. θα μπορούσα να πάρω απευθείας το τραίνο του ΗΣΑΠ για να πάω Πειραιά και επέλεξα τον προαστιακό που είναι πιο άνετες οι διαδρομές. Εντέλει έπρεπε να πάω από Σταθμό Λαρίσης στην Αττική και να πάρω από εκεί τον ΗΣΑΠ.

Ο Π. Δ. γράφει για το συνωστισμό που προκαλείται εξαιτίας της αναστολής δρομολογίων:

Πρώτη μέρα Σεπτεμβρίου και τα τοπικά πρωινά του προαστιακού ακυρώθηκαν. Μετά το δρομολόγιο των 8:10 το επόμενο των 8:19 προς αεροδρόμιο (από μεταμόρφωση) ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Ακόμα και στην Νερατζιώτισσα (όπου έκανε στάθμευση το λεωφορειο της Hellenic bus) υπήρχαν παρά πόλοι που περίμεναν. Μέσα στο τρένο δεν υπήρχε χώρος ούτε για δειγμα.

Ο Σ. Π. γράφει για την ελλιπή ενημέρωση στους σταθμούς λόγω και της μη λειτουργίας των ηλεκτρονικών πινάκων δρομολογίων:

Χρησιμοποίησα σήμερα τον προαστιακό για να κατευθυνθώ στο αεροδρόμιο από το σταθμό  Νερατζιώτισσας. Το θετικό γεγονός ήταν πως ο συρμός έφτασε στην ώρα του (βάση του online προγράμματος), όμως ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός πως στο χώρο του σταθμού δεν δούλευε ούτε μια από τις ηλεκτρονικές πινακίδες. Ως αποτέλεσμα δεν υπήρχε ενημέρωση ούτε για τις ώρες διέλευσης των συρμών, ούτε για την κατεύθυνση. Μια ομάδα ξένων τουριστών χρειάστηκε τις οδηγίες μας προκειμένου να κατευθυνθεί στη σωστή πλατφόρμα. Επίσης, δεν υπήρχε και κάποιος υπεύθυνος στην πλατφόρμα του προαστιακού σε αντίθεση με το σταθμό του ηλεκτρικού στο πιο πάνω επίπεδο.

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Δυστύχημα στον ΗΣΑΠ: Ευθύνες στον Αυστριακό εργολάβο του έργου της λύανσης των γραμμών επιρρίπτει το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων των ανακριτικών αρχών για το δυστύχημα στη γραμμή του ΗΣΑΠ τον περασμένο Νοέμβριο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 41χρονος εργοδηγός, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στον τύπο. Όπως αναφέρεται, υπήρξαν παραλείψεις, έλλειψη ενημέρωσης και λειτουργία εκτός των κανόνων του πρωτοκόλλου από την Αυστριακή εταιρεία ενώ δεν φαίνεται να προκύπτουν ευθύνες για τη διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. πέρα από αναφορά σε επιπλέον μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η εταιρεία για την ενίσχυση της ασφάλειας.

Παράταση σύμβασης ΟΑΣΑ – ΚΤΕΛ: Με αφορμή την απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχεδίου παράτασης για ένα χρόνο της σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ, για την οποία έγραψε πρώτο το Athens Transport την περασμένη Παρασκευή, δελτίο τύπου εξέδωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς. Όπως αναφέρεται, “δυόμισι χρόνια από την έναρξη της πανδημίας δεν μπορούν να επικαλούνται δήθεν έκτακτες καταστάσεις για να συνεχίσουν να κάνουν «δουλειές» και «δουλίτσες». Με τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης με τα ΚΤΕΛ, η ένδεια του έργου  Καραμανλή θα είναι ακόμα πιο εμφανής. Τα ΜΜΜ βιώνουν την απόλυτη απαξίωση.”

Νέες στάσεις στην Αγία Παρασκευή: Την αποδοχή ποσού κρατικής επιχορήγησης 49.989,36 ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αγίας Παρασκευής για την προμήθεια και εγκατάσταση νέων στάσεων λεωφορείων. Σημειώνεται ότι πολλοί δήμοι αναθέτουν σε διαφημιστικές εταιρείες την εγκατάσταση και συντήρηση των στάσεων χωρίς κόστος για το δήμο και εισπράττοντας παράλληλα τα έσοδα από τις διαφημίσεις.

Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ: Την αστυνομική βία στα πανεπιστήμια καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, «εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στους φοιτητές, που αγωνίζονται για να μη μπει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια και καταγγέλλουμε αυτό το αντιδημοκρατικό όργιο βίας και καταστολής, που έχει εξαπολυθεί ενάντια σε εργαζόμενους, νέους και σε κάθε αγωνιζόμενο πολίτη.»

Έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή: 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού αποδίδει τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας, αλλά και σε όσους επιβίωσαν της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Ξεριζωμού, διοργανώνοντας  στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» την έκθεση του ζωγράφου Αλέξανδρου Βακιρτζή,  με τίτλο «Για να μην ξεχάσουμε ποτέ». Η έκθεση εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στο Μετρό του Συντάγματος έως τις 10 Σεπτεμβρίου και ώρες 10:00 – 19:00.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ που αφορά στην εκπόνηση μελέτης διαμόρφωσης της πολιτικής πρακτόρευσης και αναδιάρθρωσης του δικτύου λιανικής πώλησης ΟΑΣΑ μέχρι 31/12/2022

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ζητούμενο η αξιοκρατία στις προσλήψεις, μετ’ εμποδίων η παράταση της σύμβασης ΟΑΣΑ – ΚΤΕΛ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*