Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η αδράνεια έφερε υποβάθμιση των δρομολογίων του Μετρό προς Αεροδρόμιο

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Το πρόβλημα με το οποίο ήρθε αντιμέτωπη η ΣΤΑ.ΣΥ. λίγο πριν τη παράδοση της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά ήταν το πώς θα συνδεθεί το Αεροδρόμιο της Αθήνας με το λιμάνι του Πειραιά με απευθείας δρομολόγια τη στιγμή που οι διαθέσιμοι συρμοί για τα δρομολόγια αυτά δεν επαρκούν ώστε να πραγματοποιούνται ανά 30 λεπτά, όπως συμβαίνει τα τελευταία 18 χρόνια.

Το γεγονός ότι η Αττικό Μετρό και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έδειξαν αναβλητικότητα εδώ και χρόνια ως προς την προμήθεια νέων διρευματικών συρμών (τρένα τα οποία μπορούν να κινούνται τόσο στο υπόγειο τμήμα του Μετρό όσο και στο υπέργειο τμήμα του ΟΣΕ από το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ως το Αεροδρόμιο), πέραν των 7 που πραγματοποιούν δρομολόγια από το 2004, σημαίνει ότι οι επιλογές ήταν δύο: ή το σύνολο των δρομολογίων από το Αεροδρόμιο δεν θα έφταναν ως τον τερματικό σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά ή η συχνότητα των δρομολογίων θα έπρεπε να μεταβληθεί.

Τελικά, η ΣΤΑΣΥ επέλεξε το δεύτερο δρόμο, με μεταβολή της συχνότητας των δρομολογίων αυτών από τα 30′ στα 36′, που έχει και ως συνέπεια τη μείωση του αριθμού τους, από τα 35 την ημέρα ανά κατεύθυνση στα 30.

Σαφώς τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα, αλλά είναι σαφές ότι το νέο πλέγμα δρομολογίων είναι εξαιρετικά οριακό. Δηλαδή, μία απρόβλεπτη βλάβη ενός εκ των 7 διρευματικών συρμών είναι ικανή να «τινάξει στον αέρα» τον προγραμματισμό των δρομολογίων του Αεροδρομίου και να οδηγήσει στην προσωρινή μεταβολή τους.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, για την επιστροφή της συχνότητας των δρομολογίων προς και από το Αεροδρόμιο στα 30 λεπτά, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα, μέχρι να προχωρήσει η προμήθεια νέων διρευματικών συρμών από την Αττικό Μετρό. Σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί ως το τέλος του 2022, αν και ανάλογες εξαγγελίες τα τελευταία χρόνια τελικά διαψεύστηκαν.

Ίσως το ότι φτάσαμε να δούμε τις συνέπειες της καθυστέρησης του συγκεκριμένου διαγωνισμού να προκαλέσει την αμεσότερη αντίδραση των υπευθύνων.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Αγνοούνται οι προσλήψεις στις συγκοινωνίες: Ενώ ο προγραμματισμός για τις προσλήψεις στο δημόσιο το 2023 πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο, αγνοούνται ακόμα οι διαδικασίες για τις προσλήψεις του 2022 στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Σύμφωνα με τον περυσινό προγραμματισμό, 655 νέοι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονταν φέτος σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, πέραν των 609 που προσλήφθηκαν πέρυσι με διαδικασίες fast track (πολλοί εξ’ αυτών άρχισαν να εργάζονται μέσα στο 2022 ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν καλύφθηκαν και οι 609 θέσεις). Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξαγγελία για το πότε ακριβώς θα προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, αν και αναμένεται να γίνει και πάλι με fast track διαδικασίες. Όσον αφορά το 2023, αναμένεται η πρόσληψη 872 εργαζόμενων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς διευκρίνιση για το πόσοι εξ’ αυτών θα αφορούν τις συγκοινωνίες της Αθήνας.

Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό επιχείρησαν να απεργήσουν λόγω της έλλειψης ασφάλειας στα δρομολόγια, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σας όσα έγραψε μία αναγνώστρια που χρησιμοποιεί το μέσο καθημερινά:

Θα ήθελα να ενημερώσω ότι παρόλες τις φόρμες παραπόνων που έχω υποβάλλει για θέματα ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του προαστιακού Αθηνών, δεν έχω δει άλλη ανταπόκριση πλην των ομολογουμένως ευγενικών αλλά αόριστων και γενικόλογων απαντήσεων από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της trainose. Καταγγέλω δημόσια λοιπόν βίαιο επεισόδιο που σημειώθηκε [σε δρομολόγιο του] προαστιακού Αθηνών ανάμεσα στους σταθμούς Μαγούλα και Άνω Λιόσια μεταξύ παραβατικών επιβατών. Το συμβάν έλαβε χώρα στο τελευταίο βαγόνι και αρχικά είχε την μορφή της αψιμαχίας που σύντομα κορυφώθηκε σε γρονθοκοπήματα και προπηλακισμούς με χρήση αχαρακτήριστων φράσεων. Η πλειοψηφία των εμπλεκομένων αποβιβάστηκε, όπως συνηθίζεται, στον σταθμό των Άνω Λιοσίων αφήνοντας πίσω τους αποσβολωμένους και τρομοκρατημένους επιβάτες. Τονίζω ότι η παρουσία αυτών των -ίδιων αυτών- παραβατικών επιβατών είναι καθημερινή στο συγκεκριμένο δρομολόγιο. Συνεπώς, ο εντοπισμός τους και η περιφρούρηση του χώρου είναι απολύτως εφικτή. Έχουν δε μετατρέψει σε καπνιστήριο το τελευταίο βαγόνι και την τουαλέτα του διπλανού, εκθέτοντας όλους τους υπόλοιπους επιβάτες σε ανθυγιεινές, επισφαλείς και όπως έχει καταγραφεί στο βίντεο, επικίνδυνες συνθήκες.

Στην συνέχεια, και όταν αποβιβάστηκα από τον συρμό στον σταθμό του Ρουφ, διαπίστωσα ότι στην καμπίνα του μηχανοδηγού στο τελευταίο βαγόνι όπου έλαβε χώρα το βίαιο επεισόδιο, υπήρχαν τρία άτομα κανένα εκ των οποίων δεν έπραξε οτιδήποτε κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι έχω ήδη καταδείξει στο παρελθόν αναφορικά με την επισφάλεια, εφόσον οι συγκεκριμένοι επιβάτες γίνονται επιθετικοί όταν «ενοχληθούν» από τους συνεπιβάτες του ή το προσωπικό του συρμού και συνεπώς ταξιδεύουν κάνοντας κατάχρηση του χώρου και των υπηρεσιών σε βάρος των υπόλοιπων πελατών

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Στη Βουλή η θέση μιας στάσης: Δεν συμβαίνει κάθε μέρα αλλά αυτή την εβδομάδα η βουλευτής Μαρία Απατζίδη του ΜέΡΑ24 κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη θέση της στάσης Αγαμέμνονος της γραμμής 535 που βρίσκεται στην Άνοιξη. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται ο ΟΑΣΑ έλαβε πρόσφατα απόφαση για μετατόπιση της στάσης -η οποία βρίσκονταν επί 45 χρόνια αμετακίνητη- κατά 70 μέτρα χωρίς προφανή αιτιολογία, σε επικίνδυνο σημείο λόγω έλλειψης ορατότητας και χωρίς να λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Διονύσου. Η βουλευτής ζητά ενημέρωση για το λόγο μετακίνησης της στάσης, ζητώντας μάλιστα να μάθει και ποιος θα έχει ευθύνη σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος.  (Σχόλιο: υπό φυσιολογικές συνθήκες ένας υπουργός δεν θα έπρεπε να έχει αρμοδιότητα να απαντά για τη θέση μίας στάσης λεωφορείου.)

Φοιτητικά δρομολόγια: Δρομολόγια για την μετάβαση των φοιτητών στην Πολυτεχνειούπολη και Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου ξεκίνησαν και από το Δήμο Παπάγου – Χολαργού. Μάλλον πρόκειται για το πιο σύντομο αντίστοιχο δρομολόγιο, λόγω της κοντινής απόστασης. Δρομολόγια θα πραγματοποιεί και ο Δήμος Πεντέλης.

Περί αντιολισθητικών αλυσίδων: Όσοι είχαν αμφιβολία ότι η περυσινή απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών περί καθολικής υποχρέωσης των οδηγών Ι.Χ. για εφοδιασμό με αντιολισθητικές αλυσίδες ελήφθη υπό το βάρος των συνεπειών της κακοκαιρίας Ελπίδα, με πολλούς οδηγούς να αποκλείονται σε δρόμους της Αττικής, μάλλον θα αλλάξουν γνώμη μετά και τη χτεσινή διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου, με βάση την οποία η υποχρέωση για χρήση των αλυσίδων θα ισχύει μόνο όταν λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις από την Τροχαία και την Πολιτική Προστασία. Τι αλλάζει λοιπόν σε σχέση με το παρελθόν, όταν και πάλι ανακοινώνονταν ποιοι θα πρέπει να φέρουν τα συγκεκριμένα μέσα ανάλογα με τις περιοχές που κινούνται; Προφανώς τίποτα, εκτός κι αν από φέτος η πολιτική προστασία αρχίσει να επιβάλει την χρήση των αλυσίδων ακόμα και στους οδηγούς που χρησιμοποιούν την Κηφισίας και την Μεσογείων. Όχι φυσικά επειδή θα γίνονται έλεγχοι της τροχαίας αλλά για να μπορούν να πουν «εμείς τα λέγαμε» σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές ξεχάσουν πάλι να κάνουν έγκαιρο αποχιονισμό…


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ανεφάρμοστος ο νόμος της κυβέρνησης για τις απεργίες στις Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*