Τα νέα του σιδηρόδρομου: διαφημίσεις για το Αθήνα-Θεσσαλoνίκη, αναστολές δρομολογίων στο υπόλοιπο δίκτυο

* * * Παράνομες κρίθηκαν οι στάσεις εργασίας τις οποίες είχαν εξαγγείλει για την περασμένη Τρίτη συνδικάτα σιδηροδρομικών με αίτημα την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζόμενων, κυρίως στη γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η αναστολή τους από τα σωματεία. Όπως σχολίασε φίλος, η απεργία των σιδηροδρομικών ήταν παράνομη, οι καθημερινές αναστολές δρομολογίων από την Hellenic Train, προφανώς απολύτως νόμιμες.

* * * Οι όποιες ελπίδες είχαμε να δούμε τα δρομολόγια του Προαστιακού να επιστρέφουν στην κανονικότητα, διαψεύστηκαν αυτή την εβδομάδα αφού συνεχίστηκε η αναστολή των περισσότερων (τουλάχιστον των απογευματινών) δρομολογίων Άνω Λιόσια – Κάντζα και η αντικατάστασή τους με λεωφορεία που πραγματοποιούν μόλις δύο στάσεις. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη για τους επιβάτες τις επόμενες εβδομάδες λόγω αύξησης της επιβατικής κίνησης.

* * * Πέρα από το δρομολόγιο-φάντασμα Άνω Λιόσια – Κάντζα του Προαστιακού της Αθήνας, τα δρομολόγια της Hellenic Train που μετρούν εξίσου πολλές ακυρώσεις δρομολογίων τις τελευταίες μέρες είναι τα Τιθορέα – Λιανοκλάδι και Λιανοκλάδι – Στυλίδα, ο προαστιακός δηλαδή της Φθιώτιδας, καθώς και τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Φλώρινα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πολλές καθυστερήσεις και στο δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη καθώς πριν λίγες μέρες δημιουργήθηκε και πρόβλημα με την ηλεκτροκίνηση στην περιοχή των Νέων Πόρων.

* * * Έκπτωση 20% για τα δρομολόγια με ETR μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης και Λάρισας – Θεσσαλονίκης παρέχει η Hellenic Train εντός του Σεπτεμβρίου με αφορμή τη ΔΕΘ. Λέτε φέτος οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες να προτιμήσουν το γρήγορο τρένο αντί του αεροπλάνου για τη μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη ή εξακολουθούν να θεωρούν το μέσο απαξιωμένο; Κάτι μας λέει ότι πιο πιθανό είναι να οδηγήσουν τα 500 χιλιόμετρα παρά να πάρουν το τρένο. Πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι νοοτροπίες σε αυτή τη χώρα.

* * * ΟΣΕ-Κατάρευση: Σε έγγραφο-εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΟΣΕ αναφέρεται πως η διεύθυνση δεν διαθέτει πλέον το απαραίτητο προσωπικό για την πλήρη λειτουργία της, με τα σχετικά αιτήματα για προσλήψεις να μην έχουν γίνει δεκτά. Για το λόγο αυτό θα ανατεθεί σε ιδιώτη συνεργάτη η παροχή σχετικών υπηρεσιών (πλην εργοδοτικών) για περίοδο 5 μηνών έναντι αμοιβής 7.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

* * * Προκηρύχθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ ο διαγωνισμός για την κατασκευή της νέου σιδηροδρομικού σταθμού στο Κρυονέρι, ανάμεσα σε Δεκέλεια και Άγιο Στέφανο. Και ένα περυσινό άρθρο που φοβόμαστε ότι θα παραμείνει επίκαιρο μέχρι και τα εγκαίνια του σταθμού (σε ενάμιση χρόνο από την υπογραφή της σύμβασης): Νέος σταθμός του Προαστιακού στο Κρυονέρι αλλά με τι δρομολόγια; Και άλλη μία απορία: πότε επιτέλους θα πραγματοποιηθεί το έργο για την αναβάθμιση της γραμμής ΣΚΑ – Οινόη;

* * * Η ΕΡΓΟΣΕ προκήρυξε διαγωνισμό για «Παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενων έργων και την υλοποίηση νέων έργων», εκτιμώμενης συνολικής αξίας 38.315.188,30 ευρώ με ΦΠΑ. Πάντα το σχολιάζουμε, αλλά είναι δύσκολο να κατανοηθεί ο ρόλος της ΕΡΓΟΣΕ τη στιγμή που αναθέτει σε ιδιώτες αντί εκκατομυρίων το έργο που θα έπρεπε να επιτελεί η ίδια η εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για τα σιδηροδρομικά έργα.

* * * Θεσσαλονίκη: Έναν 50χρονο συνέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη ο οποίος νωρίτερα αποπειράθηκε να αφαιρέσει καλώδια από τις εγκαταστάσεις του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

* * * Γαλλία: Η σιδηροδρομική σύνδεση Αβινιόν – Νιμ επαναλειτουργεί έπειτα από 50 χρόνια // Αυστρία: Παρουσιάστηκαν οι νέες κλινάμαξες των Αυστριακών σιδηροδρόμων που θα δρομολογηθούν στα βραδινά τους δρομολόγια στην κεντρική Ευρώπη // Σερβία: Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές εξαιτίας διακοπής κυκλοφορίας στην περιοχή του Sid // Τουρκία: Το Orient Express επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του -ετήσιου πλέον- ταξιδιού του με τιμή εισιτηρίου 20.000 ευρώ // Κίνα: Ξεκίνησε τη λειτουργία της η πρώτη προαστιακή γραμμή στην πόλη Jinhua με μήκος 38,4 χλμ.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*