Τα νέα το σιδηρόδρομου: συσσωρεύονται τα προβλήματα στον Προαστιακό ενώ στη Βουλή ψηφίζουν νομοσχέδια για το σιδηρόδρομο

* * * Μπορεί η καθημερινή ταλαιπωρία των επιβατών του Προαστιακού της Αθήνας να έχει αμβλυνθεί εδώ και δύο εβδομάδες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα προβλήματα των υποδομών έχουν εξαφανιστεί. Τις τελευταίες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους ντιζελοκίνητοι συρμοί ακόμα και στα δρομολόγια του Αεροδρομίου, ενώ ακούγεται πως η Hellenic Train είναι έτοιμη ακόμα και να τροποποιήσει δραστικά τα δρομολόγια του Προαστιακού αν δεν βρεθούν προσωρινές λύσεις, αφού κανείς δεν περιμένει την αποκατάσταση του δικτύου σε άμεσο χρόνο. Μία μικρή πρόγευση πήραν οι επιβάτες που κατευθύνονται στον Πειραιά από σήμερα Πέμπτη αφού, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, όλοι οι συρμοί που διέρχονται από το σταθμό της Λεύκας θα χρησιμοποιούν την αποβάθρα της ανόδου (κατεύθυνση προς Αθήνα). Στο αυριανό Δ.Σ. του ΟΣΕ πάντως αναμένεται να εγκριθεί η διακήρηξη διαγωνισμού για τη συντήρηση γραμμών και αλλαγών του Προαστιακού.

* * * Σχετικά με τα δρομολόγια του Προαστιακού προς και από τον Πειραιά, τα οποία εδώ και πάνω από ένα χρόνο δεν πραγματοποιούνται απευθείας αλλά μέσω μετεπιβίβασης σε ντιζελοκίνητο συρμό στο σταθμό του Ρέντη, εξέδωσε ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης. Η Π.Ε.Π.Ε. καταγγέλλει το γεγονός πως τα δρομολόγια από και προς τον Πειραιά παραμένουν υποβαθμισμένα, λίγο πριν παραδοθεί η επέκταση του Μετρό και ενώ και τα δρομολόγια της Χαλκίδας θα έπρεπε να επεκταθούν ως τον Πειραιά.

* * * Αντιπαράθεση είχαμε χτες στη Βουλή μεταξύ του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά με αφορμή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει άρθρα και για την αναδιοργάνωση των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. Ο κ. Παππάς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απάλαξε την Hellenic Train από την υποχρέωση πραγματοποίησης επενδύσεων πλέον των 700 εκατ. ευρώ (τελικά θα γίνουν 160 εκατ. ευρώ), ενώ με τη σειρά του ο κ. Καραμανλής μίλησε ακόμα μία φορά για «ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ» και υποστήριξε πως πλέον τα σιδηροδρομικά έργα θα εκτελούνται πολύ πιο γρήγορα.

* * * Αμφίκλεια: Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω για κλοπή από αποθήκη του ΟΣΕ στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας // Θριάσιο: Νέο διαγωνισμό προωθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το πολυδιαφημισμένο «Θριάσιο ΙΙ» που εξακολουθεί να μένει στα αζήτητα // Έβρος: Στο έλεος του χρόνου οι σιδηροδρομικοί σταθμοί του Έβρου

* * * Για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια εμπορική αμαξοστοιχία πέρασε τη γέφυρα του Πυθίου από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Το τρένο μετέφερε πρώτες ύλες για τον όμιλο YTONG – THRAKON. Να ευχηθούμε να δούμε και επιβατικά δρομολόγια, όταν ο ΟΣΕ αποφασίσει να προχωρήσει στην ανάταξη του σιδηρόδρομου στη Μακεδονία.

* * * Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το έργο της κατασκευής των σιδηροδρομικών γραμμών στην πόλη της Πάτρας με μερική υπογειοποίηση και κόστος 477 εκατ. ευρώ. Προηγουμένως, η Κομισιόν είχε απορρίψει το αίτημα χρηματοδότησης της ΕΡΓΟΣΕ, γιατί θεωρούσε υψηλό το κόστος του έργου και δαπανηρή την λύση της πλήρους υπογειοποίησης στο τμήμα της γραμμής Ρίο – Αγιος Διονύσιος – Νέο Λιμάνι μήκους 6,5 χιλιομέτρων. Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή της Πάτρας εξακολουθεί να αρνείται το σχέδιο μερικής υπογειοποίησης, απειλώντας ουσιαστικά να «τινάξει στον αέρα» την επιστροφή του σιδηρόδρομου στην Πάτρα.

* * * Βουλευτές του ΜέΡΑ25 κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή με θέμα «Υπογειοποίηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής εντός του πολεοδομικού ιστού της Πάτρας και αξιοποίηση της περιοχής για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και γραμμικού πάρκου» νέα επιστολή του Δήμου Πατραίων με την οποία ζητείται βεβαίως η πλήρης υπογειοποίηση των γραμμών.

* * * Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα «Η Βοιωτία “θύμα” της υποβάθμισης των σιδηροδρομικών υπηρεσιών και της περικοπής δρομολογίων από την “Hellenic Train”». Μέσω της ερώτησης, στην οποία μάλιστα γίνεται και αναφορά σε πρόσφατο άρθρο του Athens Transport για τα προβλήματα με τα δρομολόγια της εταιρείας ανά την Ελλάδα, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τον σχεδιασμό της Hellenic Train βάση του οποίου καταργήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια από τη Λιβαδειά προς την Αθήνα, για το πώς θα παρέμβει το Υπουργείο προκειμένου να επανέλθουν τα δρομολόγια αυτά και για το αν υπάρχει σχεδιασμός για τη σύνδεση μέσω λεωφορείου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιβαδειάς με τον Ορχομενό.

* * * Στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, εντάχθηκε μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η σιδηροδρομική γραμμή Κοζάνης- Βέροιας όπως ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

* * * Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τροποποίησε την απόφαση για χρηματοδότηση του ΟΣΕ προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών των κυλιόμενων κλιμάκων και ανελκυστήρων στους σταθμούς, τα κτήρια και τις πεζογέφυρες του Προαστιακού της Αθήνας, στα τμήματα από Αεροδρόμιο έως Κιάτο και από Πειραιά έως Οινόη. Η συνολική πίστωση θα φτάσει τα 704.589,33 ευρώ, εκ των οποίων τα 563.671,46 ευρώ αφορούν το 2023 και τα 140.917,87 ευρώ το 2024.

* * * Ο ΟΣΕ προκήρυξε τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για  την «Παροχή υπηρεσιών για την Αποκατάσταση Υφιστάμενων Βλαβών-Ζημιών και πλήρους Προληπτικής συντήρησης με άρση βλαβών στο σύνολο του εγκατεστημένου εξοπλισμού Μέτρων και Μέσων Πυροπροστασίας των κτιριακών εγκαταστάσεων των σταθμών του άξονα της σιδηροδρομικής γραμμής Αεροδρόμιο-Α.Λιόσια-Κιάτο, του τμήματος γραμμής Αγ.Ανάργυροι-Σ.Κ.Α., καθώς και των κτιρίων των Υποσταθμών Έλξης Υ.Τ. Σπάτων, Λουτρόπυργου και Κορίνθου, των υποσταθμών Μ.Τ Νερατζιώτισσα και Κορίνθου, του (Κ.Ε.Κ)/ΣΚΑ και (ΚΕΚ)/Κορίνθου» με προϋπολογισμό 308.293 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

* * * Από τη Διαύγεια: Δαπάνη 30.000 ευρώ από την ΕΡΓΟΣΕ για απευθείας ανάθεση μελέτης για την αναδιοργάνωση της εταιρείας.

* * * Γερμανία: Ποσό ρεκόρ ύψους 19 δις ευρώ θα επενδύσουν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι σε νέα τρένα εντός της δεκαετίας // Ισπανία: 138 χλμ. σιδηροδρομικής γραμμής ιβηρικού εύρους θα μετρατραπούν σε γραμμή κανονικού εύρους προκειμένου να ξεκινήσουν διεθνή δρομολόγια μεταξύ Γαλλίας – Ισπανίας // Σερβία: Ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την ανάταξη της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγράδι – Νις // Ινδία: Οι vloggers που καταγράφουν τη ζωή στους ινδικούς σιδηρόδρομους

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*