Οι ειδήσεις της Παρασκευής: «φάλτσα» και παραλειπόμενα από την παράδοση του Μετρό στον Πειραιά, μήνυμα Μητσοτάκη για εισιτηριοδιαφυγή

Φωτογραφία: ΣΤΑΣΥ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παράδοση των τριών σταθμών του Μετρό στην πόλη του Περαιά αυτή την εβδομάδα αποτελεί μία χαρμόσυνη είδηση. Μόνο θετικά υπάρχουν για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και την πόλη του Πειραιά. Είναι μεγάλη χαρά και ανακούφιση να παραδίδεται ένα σημαντικό έργο μετά από αναμονή πολλών ετών.

Μέσα στη συλλογική χαρά όμως ειπώθηκαν και αρκετές υπερβολές, με πρώτη την υποτιθέμενη «συγκοινωνιακή απομόνωση» του Πειραιά. Δεν χρειάζονται τέτοιες ανακρίβειες για να αναδειχθεί η αξία των νέων σταθμών. Οι Πειραιώτες θα διευκολυνθούν, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν βρίσκονταν στη μέση του πουθενά. Τι να πουν και οι κάτοικοι του «ακριτικού» Βαρνάβα στα βόρεια της Αττικής…

Είναι αλήθεια πως με τη γραμμή 3 μπορείς να πας από το κέντρο της Αθήνας στο κέντρο του Πειραιά σε 20 λεπτά. Αλλά αυτό ήταν δυνατό ανέκαθεν με τη γραμμή 1. Ναι, με τη γραμμή 3 σε σχεδόν μία ώρα είσαι από το αεροδρόμιο στο λιμάνι. Αλλά το ίδιο δρομολόγιο μπορούσες να κάνεις ήδη με τον Προαστιακό, με το ίδιο ακριβώς εισιτήριο, στον ίδιο περίπου χρόνο.

Η φράση «το Μετρό έφτασε επιτέλους στον Πειραιά» αγνοεί το γεγονός πως το Μετρό βρισκόταν ήδη στον Πειραιά από όταν γεννηθήκαμε, μέσω της γραμμής του ΗΣΑΠ (αν καποιοι πιστεύουν ότι δεν ισχύει, ας καταργήσουν την επίσημη ονομασία «γραμμή 1 του Μετρό»). Βέβαια, το να εξαιρείς τη γραμμή 1 από την ονομασία «Μετρό», ίσως σημαίνει ότι θεωρείς πως πρόκειται για διαφορετικό μέσο με σημαντικά μειονεκτήματα τα οποία δεν μπορούν να διορθωθούν και έτσι χρήζει αποφυγής, όταν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική. Το οποίο ομολογουμένως είναι αλήθεια εν έτει 2022. Εδώ και πολλά χρόνια εμείς αποκαλούμε τη γραμμή 1 ως τον «φτωχό συγγενή του Μετρό» και δυστυχώς η ονομασία αυτή παραμένει επίκαιρη όσο το μέσο συνεχίζει να αγνοείται.

Πίσω στη γραμμή 3 όμως που πλέον εκτείνεται από το Αεροδρόμιο ως το Δημοτικό Θέατρο. Έχουμε δηλαδή το παράδοξο σε σταθμούς όπως αυτοί του Προαστιακού έως και Δουκίσσης Πλακεντίας αλλά και στο Μοναστηράκι να συνυπάρχουν πλέον πινακίδες με κατευθύνσεις “Προς Πειραιά” για τη γραμμή του Προαστιακού ή τη γραμμή 1 και “Προς Δημοτικό Θέατρο” για τη γραμμή 3. Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό θα ήταν καλό να διορθωθεί για λόγους πληροφόρησης (και μάρκετινγκ). Η λέξη “Πειραιάς” καλό είναι να μπει στις πινακίδες της γραμμής 3 (π.χ. “Προς Πειραιά/Δημοτικό Θέατρο”) για να μη δημιουργούνται και μπερδέματα σε όσους δεν είναι γνώστες του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς ή της γεωγραφίας της Αττικής.

Σχόλια έγιναν και για τις αγγλικές μεταφράσεις κάποιων ονομασιών σταθμών του Μετρό στο νέο χάρτη της ΣΤΑ.ΣΥ. που είναι διαφορετικές από αυτές στις πινακίδες των ίδιων των σταθμών. Έτσι ο σταθμός “Elliniko” γίνεται “Helliniko” (για να ταιριάζει με το brand της επένδυσης;) και ο σταθμός Λαρίσης από “Larissa Station” γίνεται “Larissis Station”. Εδώ το μπέρδεμα είναι μεγαλύτερο αφού οι ανακοινώσεις του Προαστιακού αναφέρουν το σταθμό ως “Athens Central” και όχι “Λαρίσης” ενώ και οι πινακίδες του σταθμού αναφέρουν σκέτο “Athens”. Μήπως πρέπει να ασχοληθεί κάποιος με το συγκεκριμένο ζήτημα για να επέλθει μία ομοιομορφία;

Ο χρόνος εν τω μεταξύ θα δείξει αν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη γραμμή 3 τις τελευταίες μέρες με καθυστερήσεις, συνωστισμό επιβατών και προβλήματα σε συρμούς είναι προσωρινό φαινόμενο, λόγω της νέας επέκτασης ή αν είναι κάτι που θα πρέπει να συνηθίσουν οι επιβάτες. Μη ξεχνάμε και την έλλειψη συρμών για την οποία όλοι γνώριζαν αλλά δεν έθεσαν ως προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Ο Υπουργός κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «τρέχει ο διαγωνισμός» για την προμήθειά τους, κάτι που προφανώς δεν ισχύει (εκτός αν η λέξη «τρέχει» έχει κάποιο άλλο νόημα από το προφανές). Μία μέρα πριν άλλωστε, ο Υφυπουργός κ. Καραγιάννης δήλωσε πως ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023 (προηγουμένως είχε αναφερθεί ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2022).

Ανακοίνωση με αφορμή τα εγκαίνια του Μετρό εξέδωσε το συνδικάτο ‘Πρώτη Γραμμή’ καταγγέλοντας «την εγκληματική κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα στελέχωσης των σταθμών των Γραμμών 1, 2, και 3». Όπως αναφέρουν, με αφορμή τα εγκαίνια επισκιάζεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης των σταθμών με προσωπικό, με τους σταθμούς που ήδη λειτουργούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις σε σταθμάρχες.

Προς το τέλος της ομιλίας του στο σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή ανέφερε πως κάτι πρέπει να γίνει, και θα γίνει, για το ζήτημα της εισιτηριοδιαφυγής, αφού δεν είναι δυνατό άλλοι επιβάτες να πληρώνουν και άλλοι να μη πληρώνουν. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό δείχνει πως κάτι ετοιμάζεται στο παρασκήνιο για το θέμα αυτό, διαφορετικά δεν θα είχε νόημα η αναφορά του πρωθυπουργού. Η ειρωνία είναι πως η δήλωση έγινε σε ένα σταθμό (όπως και οι υπόλοιποι από Αγία Βαρβάρα ως Δημοτικό Θέατρο) που δεν διαθέτει πύλες εισόδου/εξόδου αφού ο διαγωνισμός δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Όχι βέβαια ότι οι πύλες σταματούν απαραίτητα την εισιτηριοδιαφυγή, αφού ως γνωστόν δεν τις ελέγχει κανείς.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Κι άλλη «επίθεση» σε σταθμό Μετρό: Ένα περίεργο περιστατικό που σημειώθηκε στο σταθμό Νομισματοκοπείο του Μετρό κατήγγειλε ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Μετρό Σπύρος Ρεβύθης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, κατά την ώρα ανοίγματος του σταθμού, άγνωστοι πέταξαν αέριο τύπου δακρυγόνου μέσα στο σταθμό κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι υπάλληλοι ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες αλλά στο σταθμό δεν προσήλθε η αστυνομία.

Διαγωνισμός για τα social media: Έναν ακόμα διαγωνισμό για τη διαχείριση των social media του οργανισμού προκήρυξε ο ΟΑΣΑ. Ο ανάδοχος θα κληθεί να διαχειριστεί τους λογαριασμούς σε Instagram, YouTube και LinkedIn για διάστημα τριών μηνών παράγοντας και το σχετικό υλικό που θα ανέβει, καθώς και να πραγματοποιήσει μία καμπάνια για brand awareness και 3 καμπάνιες διάρκειας 30 ημερών έκαστη πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 12.400 ευρώ με ΦΠΑ Μιλώντας για social media, εδώ και λίγο καιρό η ΣΤΑ.ΣΥ. βρίσκεται στο instagram.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για την καταβολή της 10ης μηνιαίας δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2022, για την εταιρεία Ο.ΣΥ. Α.Ε. ποσού ύψους 10.356.150 ευρώ που αφορά την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 1.747.218,81 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Ιουλίου 2022

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τα προβλήματα της ασφάλειας στις συγκοινωνίες και η σύμβαση του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*