Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τα προβλήματα της ασφάλειας στις συγκοινωνίες και η σύμβαση του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ

ΥΠΟΜΕ

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Πάντα επίκαιρο παραμένει το ζήτημα τις ασφάλειας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού, όσες λύσεις κι αν έχουν δοκιμαστεί τα προβλήματα παραμένουν.

Οι εργαζόμενοι του Μετρό με κάθε ευκαιρία υποστηρίζουν πως πρέπει και πάλι να δημιουργηθεί σώμα φύλαξης και ασφάλειας με εργαζόμενους της εταιρείας αφού οι εργαζόμενοι σε εταιρείες security είναι σε πολλές περιπτώσεις αόρατοι, όπως και στην περίπτωση επίθεση σε σταθμάρχη του ΗΣΑΠ την ώρα που υπάλληλοι security βρίσκονταν στο σταθμό. Οι εργαζόμενοι θυμίζουν και τους βανδαλισμούς σε συρμούς και σταθμούς κατά τη διάρκεια μεταφοράς οπαδών τα Σαββατοκύριακα, ενώ ας μη ξεχνάμε ότι πριν από λίγες μέρες μία γυναίκα τραυματίστηκε μέσα σε συρμό από επίθεση πέτρας στην -σίγουρα όχι επικίνδυνη- περιοχή του Νέου Ηρακλείου.

Στην ίδια γραμμή, έχει επισημανθεί και στο παρελθόν η επικινδυνότητα των οδικών γεφυρών πάνω από τις γραμμές. Πριν δύο χρόνια ένα Ι.Χ. είχε πέσει από γέφυρα στην Κηφισιά ενώ πριν από μία εβδομάδα ευτυχώς έπεσε μόνο το κάγκελο και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί η ασφάλεια στα σημεία αυτά;

Με τη λήξη των περιορισμών στις μετακινήσεις που ίσχυαν την τελευταία διετία αλλά και του καλοκαιριού, άρχισαν εν τω μεταξύ να κάνουν την εμφάνισή τους τα φαινόμενα καταδρομικών επιθέσεων σε σταθμούς του Μετρό από άτομα που προφανώς θεωρούν διασκέδαση την καταστροφή της δημόσια περιουσίας.

Στο Τραμ οι εργαζόμενοι έπρεπε να προσφύγουν στα δικαστήρια (προηγουμένως υπήρξαν ανακοινώσεις και κινητοποιήσεις) προκειμένου η ΣΤΑΣΥ να αναγκαστεί να επισκευάσει την προφανώς περίπλοκη βλάβη ένα φωτεινό σηματοδότη στο Σύνταγμα.

Στον Προαστιακό από την άλλη μεριά, τα παράπονα των επιβατών για χρήστες και εμπόρους ναρκωτικών σε σταθμούς και αποβάθρες, κυρίως στη δυτική Αθήνα, δεν έχουν τέλος, στη γραμμή της Χαλκίδας οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για επιθέσεις από άτομα που επιβιβάζονται στα τρένα από δομές μεταναστών, ενώ δεν είναι καθόλου σπάνια και τα φαινόμενα επιθέσεων με πέτρες. Πριν λίγες εβδομάδες είδαμε και διακοπή δρομολογίων λόγω κλοπής καλωδίων μέρα μεσημέρι στην περιοχή του ΣΚΑ. Όσα «μνημόνια συνεργασίας» και να υπογραφούν με την αστυνομία τα προβλήματα δεν λύνονται αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Προφανώς και πολλά από τα παραπάνω είναι προεκτάσεις μεγαλύτερων κοινωνικών προβλημάτων που δεν έχουν να κάνουν με τις αστικές συγκοινωνίες. Όσο όμως οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι διατρέχουν σε αυτές διατρέχουν κίνδυνο από τέτοια περιστατικά, τα ζητήματα της ασφάλειας θα εξακολουθούν να ζητούν λύσεις.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Η σύμβαση του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ: Εκνευρισμός αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να επικρατεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά το τη δεύτερη κατά σειρά απόρριψη από το Ελεγκτικό Συνέδριο του προσχεδίου επέκτασης της σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ για ένα ακόμα έτος. Όπως δήλωσε ο Υπουργός αυτή την εβδομάδα, θα επιχειρηθεί να υπάρξει λύση μέσω (προφανώς της ολομέλειας) του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο διάστημα. Εν τω μεταξύ, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις ώστε τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ να συνεχίσουν τα δρομολόγιά τους μέχρι να γίνει δυνατή η επέκταση της σύμβασης. Αν και η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε και αυτή τη συγκυρία για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι καμία πλευρά (συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των δικαστών) δεν θα ήθελε μία απόφαση που θα αφαιρεί λεωφορεία από τους δρόμους προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.

Το Μετρό στον Πειραιά: Παραπάνω, μέρος της απόφασης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με ένδειξη “εξαιρετικά επείγον” για την επέκταση της άδειας λειτουργίας του Μετρό ως τον Πειραιά. Μετά τα εγκαίνια της ερχόμενης Δευτέρας, δεν πρόκειται να δούμε εγκαίνια άλλης επέκτασης του Μετρό (στην Αθήνα) ως το 2029, το νωρίτερο.

Παράπονα στο Κορωπί για τα Λεωφορεία: Τα παράπονά του προς τον ΟΑΣΑ εκφράζει μέσω ανακοίνωσής του ο Δήμος Κρωπίας, κάνοντας λόγο για μη τήρηση ωραρίων, παράλειψη δρομολογίων και μείωση του αριθμού των λεωφορείων που εξυπηρετούν την περιοχή. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει και «βέλη» προς τη διοίκηση του ΟΑΣΑ η οποία, όπως αναφέρεται, δεν απαντά σε επιστολές του δημάρχου για τα προβλήματα.

Ζητούν επέκταση του Τραμ: Αίτημα για επέκταση του Τραμ από το Ασκληπιείο Βούλας ως το σταθμό του Μετρό Ελληνικό μεταφέρει μέσω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και ζητάει να ενημερωθεί για το αν θα υπάρξει αυτό το δρομολόγιο. Εμείς υπενθυμίζουμε πως η επέκταση του Τραμ από την παραλιακή ζώνη ως τους σταθμούς του Μετρό σε Ελληνικό και Αργυρούπολη περιλαμβάνεται ανάμεσα στα έργα της επένδυσης του Ελληνικού, πλην όμως μέχρι στιγμής ούτε η Lamda Development, ούτε το υπουργείο, ούτε και η Αττικό Μετρό έχουν κάνει ουδεμία αναφορά σε αυτό. Να η ευκαιρία.

Δημοτική Συγκοινωνία Ηλιούπολης: Ενώ ο Δήμος Ηλιούπολης ξεκινά δρομολόγια για φοιτητές προς την Πανεπιστημιούπολη αγνοείται η τύχη των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας του δήμου η οποία τα περασμένα χρόνια επαναλειτουργούσε από το Σεπτέμβριο μετά τη θερινή ανάπαυλα.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Σύμφωνα με ΚΥΑ που υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, για τα έτη 2022 και 2023, το ποσό της κρατικής επιδότησης του Ομίλου ΟΑΣΑ μπορεί να ανέλθει κατά το μέγιστο σε ποσό ίσο με το 40% του λειτουργικού κόστους (προ αποσβέσεων) του Ομίλου και αφορά στις λειτουργικές δαπάνες αυτού. Από το ποσό αυτό εξαιρούνται οι δαπάνες για τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών επιβατικών οδικών μεταφορών (σύμβαση με ΚΤΕΛ), καθώς και οι δαπάνες για τη μίσθωση λεωφορείων (leasing) οι οποίες επιδοτούνται ξεχωριστά.

Πληρωμή leasing: Σχεδόν 2 εκατ. ευρώ διέθεσε ο ΟΑΣΑ για την τελευταία πληρωμή για την εκμίσθωση λεωφορείων μέσω leasing που αφορά τη 16η και 17η συμβατική περίοδο. Συγκεκριμένα, η MED BUS & TRUCK CENTER έλαβε 984.381,44 ευρώ με ΦΠΑ, η ΕΘΝΙΚΗ LEASING 552.811,84 ευρώ με ΦΠΑ και η ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ 393.308,16 ευρώ με ΦΠΑ. Θυμίζουμε ότι η κυκλοφορία των μισθωμένων λεωφορείων έγινε αντικείμενο διαμάχης χτες μετά από δημοσίευμα εφημερίδας για το κόστος τους.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 10.000 ευρώ που αφορά σε υπηρεσίες Digital Marketing και Διαχείριση Social Media.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η αδράνεια έφερε υποβάθμιση των δρομολογίων του Μετρό προς Αεροδρόμιο

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*