Τα νέα του σιδηρόδρομου: νέα έργα αλλά άφαντη η συντήρηση, ρουτίνα οι συνεχείς εκτροχιασμοί τρένων

* * * Επεκτάσεις προς Λαύριο και προς Ραφήνα, νέος σταθμός στο Κρυονέρι και (κάποια στιγμή) στον Καρελλά Κορωπίου και στον Γέρακα, υπογειοποίηση στο τμήμα Τρεις Γέφυρες – Σταθμός Λαρίσης, β’ φάση έργων στο Σταθμό Λαρίσης τώρα και Προαστιακός Δυτικής Αττικής ως τα Μέγαρα μέσω ανακατασκευής της παλιάς μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής (να ‘ναι καλά τα Ελληνικά Πετρέλαια). Πολλά είναι τα έργα που υλοποιούνται ή ετοιμάζονται στον Προαστιακό της Αθήνας, ωστόσο τίποτα δεν γίνεται για την επίλυση των ήδη γνωστών προβλημάτων. Το δίκτυο χρειάζεται επειγόντως εργασίες για την επιδιόρθωση προβλημάτων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και γενικότερα τακτική συντήρηση που δεν πραγματοποιείται προς το παρόν. Όταν επιβάτες ταλαιπωρούνται κάθε βδομάδα, όπως συνέβη και την περασμένη Τρίτη,  οι εξαγγελίες νέων έργων χαροποιούν μόνο κομματικά στελέχη και δημοσιογράφους που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε σταθμό του Προαστιακού.

* * * Ειδικότερα όσον αφορά τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής (ελπίζουμε να μην ακούσουμε πάλι «ο Προαστιακός φτάνει στη Δυτική Αττική» αφού βρίσκεται ήδη εκεί εδώ και μία 15ετία…) μία απορία που δεν έχει ακόμα απαντηθεί είναι τί είδους δρομολόγια θα πραγματοποιούνται στη μονή γραμμή μήκους 36 χλμ. από τα Άνω Λιόσια ως τα Μέγαρα. Η λογική λέει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε ένα δρομολόγιο ανά μία με μιάμιση ώρα ανά κατεύθυνση μεταξύ των δύο σταθμών (ενδιάμεσοι σταθμοί θα υπάρχουν σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Λουτρόπυργο, Νεράκι και Νέα Πέραμο) ενώ το ενδεχόμενο για δρομολόγια από και προς τον κεντρικό σιδηροδρομικό της Αθήνας πρέπει προς το παρόν να αποκλειστεί λόγω έλλειψης χωρητικότητας.

* * * Επιστρέφοντας στο περιστατικό με το «κομμένο καλώδιο» (χωρίς περαιτέρω εξήγηση) κοντά στο σταθμό Λαρίσης την περασμένη Τρίτη, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης κατήγγειλε τον τραυματισμό ενός εργαζομένου που βρέθηκε στην περιοχή από το καλώδιο το οποίο βρίσκονταν υπό τάση. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και έλαβε αναρρωτική άδεια. Για τον τραυματισμό δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση από την πλευρά του ΟΣΕ.

* * * Σημαντική ταλαιπωρία προκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή 21 Οκτωβρίου μετά από περιστατικό εκτροχιασμού της επιβατικής αμαξοστοιχίας 882 από Αθήνα προς Καλαμπάκα στο σταθμό της Τιθορέας στις 9:40 το πρωί, με μεγάλο αριθμό επιβατών να συγκεντρώνεται στο σταθμό του Λιανοκλαδίου και το τμήμα της γραμμής Λιανοκλάδι – Τιθορέα να ανοίγει και πάλι από τις 4 το απόγευμα αφού απαιτήθηκε η συμβολή γερανού για να επιστρέψει η μηχανή του τρένου επί της τροχιάς.

* * * Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΣΕ για το συμβάν, ο εκτροχιασμός σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις «οφείλεται σε λάθος χειρισμό στην αλλαγή τροχιάς κατά την είσοδο του συρμού στο Σταθμό της Τιθορέας», ενώ «τα ακριβή αίτια και οι ευθύνες του συμβάντος θα αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας.»

* * * Παρατήρηση πρώτη: ο ΟΣΕ μέσω της ανακοίνωσής του φαίνεται να επιρρίπτει την ευθύνη για τον εκτροχιασμό σε συγκεκριμένο εργαζόμενο, χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα. // Παρατήρηση δεύτερη: ο ΟΣΕ βγάζει ανακοινώσεις για παρόμοια συμβάντα επιλλεκτικά. Για παράδειγμα δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση για τον εκτροχιασμό στο Λιανοκλάδι στις 10 Οκτωβρίου. // Παρατήρηση τρίτη: τα πορίσματα ανάλογων συμβάντων δεν ανακοινώνονται ποτέ δημοσίως, ούτε και υπάρχει κάποια ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνει ο ΟΣΕ προκειμένου να μην ξανασυμβούν. // Παρατήρηση τέταρτη: αξίζει να καταγραφεί και η αφωνία της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για το συμβάν αυτό, όπως και όλα τα προηγούμενα. // Παρατήρηση πέμπτη: εν έτει 2022, η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμα έναν ανεξάρτητο φορέα για τη διερεύνηση των σιδηροδρομικών ατυχημάτων και λοιπών συμβάντων. Στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε επιτέλους το νομοσχέδιο για τη συνένωση της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (που δεν στελεχώθηκε και δεν διερεύνησε ποτέ κανένα ατύχημα) με την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων όπως είχε προαναγγείλλει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών νωρίτερα φέτος. Να δούμε αν αυτή τη φορά το εγχείρημα θα έχει επιτυχία // Συμπέρασμα: Τα συνεχή περιστατικά εκτροχιασμών τρένων έχουν καταλήξει να αποτελούν ρουτίνα. Χωρίς καμία ουσιαστική διερεύνηση και με το ενδιαφέρον των media να εξαντλείται στην πρόσκαιρη ταλαιπωρία των επιβατών. Οι αρμόδιες αρχές (αυτές που υπάρχουν) είναι απούσες και η δικαιοσύνη ασχολείται μόνο αν υπάρξουν νεκροί.

* * * Ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν εξέδωσε και η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης σημειώνοντας πως ο εκτροχιασμός «αποτελεί απόδειξη για το ότι τίποτα δεν λειτουργεί καλά στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο». Το σωματείο ψέγει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που «αρνείται τον διάλογο με τους μηχανοδηγούς» και διευθυντές του ΟΣΕ που «αντί να εργαστούν για το καλό του Ελληνικού Σιδηροδρόμου συμμετέχουν σε συνέδρια ως εκλεγμένοι συνδικαλιστές».

* * * Με τη λήξη του 37ου Πανσιδηροδρομικού Συνεδρίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ενημέρωσε για το νέο προεδρείο της εταιρείας καθώς και για τους στόχους του συνδικαλιστικού κινήματος: Ενιαίος Δημόσιος Σιδηρόδρομος με κοινωνικά χαρακτηριστικά καθώς και Δημόσιες μεταφορές των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, πραγματοποίηση μόνιμων προσλήψεων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, υπογραφή Σ.Σ.Ε. μέσα από ελεύθερες διαπραγματεύσεις, αναγνώριση – πιστοποίηση του σιδηροδρομικού επαγγέλματος, ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου.

* * * Ξεκίνησε στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΣΕ η εκπαίδευση της νέας “τάξης” των μηχανοδηγών (40 υποψήφιοι μηχανοδηγοί της Hellenic Train και 6 της Pearl) οι οποίοι υπέβαλαν αιτήσεις μέσα στο καλοκαίρι. Είχε προηγηθεί η εκπαίδευση 74 μηχανοδηγών της εταιρείας οι οποίοι αυτές τις μέρες αναμένεται να αναλάβουν υπηρεσία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει προαναγγείλλει περισσότερες προσλήψεις με στόχο η έλλειψη μηχανοδηγών να γίνει παρελθόν για την εταιρεία. Προς το παρόν πάντως σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης ηλεκτροτεχνιτών και μηχανοτεχνιτών.

* * * Ο ΟΣΕ προχώρησε στην ανάθεση της σύμβασης για παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την υποβοήθηση του ΟΣΕ στην εκπόνηση μελέτης Ανάλυσης Κόστους Οφέλους (ΑΚΟ) του έργου αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης μεταξύ των σταθμών Άνω Λιόσια και Κόρινθος. Η αξία της σύμβασης που έχει ισχύ δύο μηνών ανέρχεται σε 19.845 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

* * * Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μίλησε για τη σιδηροδρομική γραμμή από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο. Όπως είπε, θα προχωρήσει η επαναλειτουργία της γραμμής και στη συνέχεια η αναβάθμισή της σε ηλεκτροκίνητη γραμμή. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έργο που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει ανακαινισμένη η υφιστάμενη γραμμή μετρικού εύρους. Αυτό θα επιτρέψει στα υφιστάμενα πετρελαιοκίνητα τραίνα τα επονομαζόμενα «railbus» να μπορέσουν να διεξάγουν προαστιακά δρομολόγια από το Ρίο μέχρι τον Πύργο.

* * * Με διπλή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα CEF 2, θα προχωρήσει από την ΕΡΓΟΣΕ η υλοποίηση του μεγάλου σιδηροδρομικού έργου Ρίο-Νέος Λιμένας Πατρών, που περιλαμβάνει την υπογειοποίηση της γραμμής.

* * * Θεσσαλονίκη: Μία ξενάγηση στο Μουσείο του ΟΣΕ (για εμάς στην Αθήνα όπου το νέο σιδηροδρομικό Μουσείο παραμένει κλειστό αν και εγκαινιασμένο πριν 3 χρόνια) // Κρήτη: Μια μελέτη βιωσιμότητας θα δείξει την αναγκαιότητα τρένου στην Κρήτη // Εύβοια: «Στα πράσα» ο κλέφτης των καλωδίων ρεύματων του ΟΣΕ- Ξήλωσε 150 μέτρα σε κουλούρα // Λιβαδειά: Την επέκταση του Προαστιακού της Αθήνας ως την Λιβαδειά ζητά η βουλευτής του νομού Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Γιώτα Πούλου // Πελοπόννησος: «Ικανοποιημένος ο Νίκας από τις εξελίξεις στη Γραμμή Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο» // Κοζάνη: Συνεχείς βανδαλισμοί και δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ

* * * Στη σημασία των σιδηροδρομικών υποδομών ως ολοκληρωμένης υπηρεσίας μεταφορών υψηλού επιπέδου για τους πολίτες αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής κατά την συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου ο κ. Καραμανλής είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Βουλγαρίας, κατά την διάρκεια της οποίας επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την ανάπτυξη του διακρατικού έργου «Sea2Sea».

* * * Αυστρία: Οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι παρουσίασαν τη νέα τους στρατηγική για τα νυκτερινά τρένα // Βέλγιο: Για κίνδυνο κλεισίματος σιδηροδρομικών γραμμών αν η κυβέρηση δεν χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες επενδύσεις προειδοποιεί ο διαχειριστής της υποδομής. // Ευρώπη: 15 σιδηροδρομικές εταιρείες συμφώνησαν να επιτρέπουν στο εξής σε επιβάτες που χάνουν το τρένο να μετακινούνται με το επόμενο διαθέσιμο δρομολόγιο χωρίς επιπλέον κόστος

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*