Οι ειδήσεις της Παρασκευής: προετοιμασία προσλήψεων στις συγκοινωνίες και οι προσπάθειες «απαγόρευσης» των απεργιών

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Δεν ήταν η πρώτη φορά που δικαστική προσφυγή συγκοινωνιακού φορέα κατά σωματείων που έχουν προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις γυρίζει μπούμερανγκ, ήταν όμως η πιο θεαματική. ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να πάνε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, κάτι που δεν έφερε τα αναμενόμενα για τους συγκοινωνιακούς φορείς και την κυβέρνηση, αποτελέσματα.

Τα δικαστήρια έκριναν μεν τις περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων παράνομες και καταχρηστικές, ωστόσο είχε ήδη γίνει γνωστό ότι οι εργαζόμενοι νομιμοποιούνται να απεργήσουν «υπό την ομπρέλα» της ΓΣΕΕ. Έτσι, μέρος των απεργιών πραγματοποιήθηκε όπως είχε εξαγγελθεί, και επιπλέον, τα σωματεία των εργαζόμενων στα Λεωφορεία και το Μετρό εξήγγειλαν νέα 24ωρη απεργία τη στιγμή που νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως τα μέσα αυτά θα κινούνταν τις περισσότερες ώρες της μέρας.

Το ηθικό δίδαγμα, το οποίο ο χρόνος θα δείξει αν έλαβαν οι συγκοινωνιακοί φορείς και η κυβέρνηση, είναι πως η πολιτική των συνεχών δικαστικών προσφυγών κατά των σωματείων (τη στιγμή που δεν έχει γίνει δυνατή η εφαρμογή του νόμου που προβλέπει λειτουργία των συγκοινωνιών με προσωπικό ασφαλείας), δημιουργεί τελικά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Αντί για «ραντεβού στα δικαστήρια» ίσως να χρειάζεται περισσότερη διαλλακτικότητα και τακτ.

Αλλά και για τα σωματεία προκύπτει το ερώτημα: αν η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για κάποιες ώρες της μέρας εξυπηρετεί τους πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις και πορείες, πώς οι 24ωρες απεργίες εξυπηρετούν τους ίδιους ακριβώς πολίτες;


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Προετοιμασία για προσλήψεις προσωπικού: Προετοιμάζεται, αν και με καθυστέρηση, η φετινή διαδικασία προσλήψεων προσωπικού στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Πριν από λίγες μέρες, η ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 14.260 ευρώ με ΦΠΑ και απέστειλε σε εταιρεία πρόσκληση υποβολής προσφοράς που αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την κατάρτιση Τεύχους Προκήρυξης προσλήψεων θέσεων εργασίας στον κλάδο Λειτουργίας της εταιρείας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2022, αναμένεται να προσληφθούν συνολικά 655 άτομα στην Ο.ΣΥ. και την ΣΤΑ.ΣΥ., περίπου 50 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη διαδικασία. Σημειώνεται ότι η διαδικασία του 2020/2021 ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Μόλις στις 6/11 έπιασαν τιμόνι έξι νέοι οδηγοί στην ΟΣΥ, από την προκήρυξη 1/2020.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση: Ενδιαφέρον έχει το άρθρο που δημοσιεύουμε σήμερα σχετικά με τα «καθαρά λεωφορεία» στην Ευρώπη. Ενώ στην Ελλάδα συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς ο διαγωνισμός για την προμήθεια 650 λεωφορείων, τα δύο τρίτα εκ των οποίων θα είναι για την Αθήνα, υπάρχουν χώρες που βρίσκονται πολύ πιο μπροστά, ενώ σε άλλες (κυρίως στην ανατολική Ευρώπη) η κατάσταση είναι παρόμοια με εδώ ή λίγο καλύτερη. Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός πως η Αθήνα και η Ελλάδα γενικότερα δεν έχουν κάποιο ποσοτικό στόχο για τη μετάβαση αυτή. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε πόλεις και χώρες με 100% καθαρά λεωφορεία τη στιγμή που αλλού το diesel θα συνεχίσει να κυριαρχεί.

Λεωφορείο έπεσε σε στάση: Ατύχημα σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν αρθρωτό λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο στη γραμμή 550 προσέκρουσε σε στάση επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψους του νοσοκομείου Υγεία. Το λεωφορείο, άγνωστο πώς, παρέσυρε το στέγαστρο της στάσης με αποτέλεσμα να την καταστρέψει. (Σχόλιο: Αφού δεν μπορούμε να γλιτώσουμε την παραχώρηση των στάσεων σε ιδιώτες, ας υπάρχει τουλάχιστον κάποιος έλεγχος για το αν τηρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές).

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 13.912.957,63 ευρώ για την έκτακτη επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών της ΣΤΑ.ΣΥ. και 4.387.090,61 ευρώ για την επιχορήγηση των λειτουργικών δαπανών της Ο.ΣΥ. λόγω της ενεργειακής κρίσης κατά το έτος 2022.

Πληρωμή ΚΤΕΛ από ΟΑΣΑ: Ενώ από μέρα σε μέρα αναμένουμε κάποια είδηση για την τύχη της σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ, ο οργανισμός πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 1.253.028,41 ευρώ που αφορά την εκκαθάριση Α’ τριμήνου 2022 για τα δρομολόγια που πραγματοποίησαν τα ΚΤΕΛ σε γραμμές του ΟΑΣΑ. Στο ποσό έχει συμψηφιστεί και ποινική ρήτρα ύψους 48.067,08 ευρώ, προφανώς για ανεκτέλεστα δρομολόγια. Το ποσό πληρωμής κατανέμεται ως εξής: 602.822,56 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 435.453,81 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 118.130,02 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 96.622 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: προσφυγή κατά της κατασκευής του σταθμού Μετρό στα Εξάρχεια και η «εξαφάνιση» μίας γραμμής Τρόλεϊ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*