Τα νέα του σιδηρόδρομου: έργα-ασπιρίνες στον Προαστιακό και η απελπισία των Ιταλών

* * * Αν και ο ελληνικός σιδηρόδρομος είναι από τα ελάχιστα μέσα τα οποία πλέον πραγματοποιούν δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας τις μέρες των απεργιών, η Hellenic Train αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας η χτεσινή απεργία να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον το αντίθετο από αυτό που περίμενε η ιταλική εταιρεία, αφού σωματεία εργαζομένων ανακοίνωσαν πως νομιμοποιούνται να προχωρήσουν στην 24ωρη απεργία «υπό την ομπρέλα» της ΓΣΕΕ. Θα λέγαμε ότι η εταιρεία δεν ήξερε (και δεν ρώταγε) αλλά τα ίδια και χειρότερα έγιναν και στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

* * * Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώθηκαν στον Προαστιακό της Αθήνας το προηγούμενο Σάββατο 5 Νοεμβρίου, λόγω πτώσης δέντρου που προκάλεσε διακοπή ηλεκτροδότησης στο τμήμα Πειραιάς – Λιόσια. Φυσικά είναι ευθύνη του ΟΣΕ να προχωρά σε προληπτικά κλαδέμματα ή κοπές δέντρων πλησίον των γραμμών για λόγους ασφαλείας. Το αν αυτό γίνεται είναι άλλο θέμα.

* * * Κόρινθος: Ξεκινά το έργο της ανάπλασης του παλιού σταθμού του ΟΣΕ στην είσοδο της Κορίνθου // Ο Δήμος Ξάνθης υποστηρίζει την προσπάθεια για δρομολόγηση τουριστικού τρένου που θα συνδέει τη Δράμα με την Ξάνθη μέσω Παρανεστίου.

* * * Η ΕΡΓΟΣΕ ανακοίνωσε τη μετάθεση των ημερομηνιών του διαγωνισμού του έργου κατασκευής στάσης του Προαστιακού στο Κρυονέρι. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών μετατίθεται για τις 28 Νοεμβρίου ενώ οι προσφορές θα αποσφραγιστούν στις 5 Δεκεμβρίου.

* * * Το ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ θα διαθέσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον ΟΣΕ το 2023 για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στους σταθμούς του Προαστιακού σιδηροδρόμου μεταξύ Σ.Σ. Κιάτου – Σ.Σ. Άνω Λιοσίων» ενώ άλλες 100.000 ευρώ θα διατεθούν το τελευταίο δίμηνο του 2022. Κατά μέσο όρο δηλαδή θα διατεθούν 60.000 ευρώ ανά σταθμό για επισκευή βλαβών, ποσό που παραδόξως φαίνεται μικρό. (Αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει τακτική συντήρηση…)

* * * Τουλάχιστον 3 διαφορετικά άρθρα σε ανάλογο αριθμό διαφορετικών μέσων διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες τα οποία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: οι Ιταλοί της Hellenic Train έχουν κάθε καλή πρόθεση αλλά έχουν απελπιστεί με την κατάσταση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου και την ασυνεννοησία με τον διαχειριστή της υποδομής ενώ την ίδια στιγμή, ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας καλοβλέπει την απόκτηση της εταιρείας.

* * * Ερώτηση στη Βουλή προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επεκτάσεων του Προαστιακού προς Λαύριο και προς Ραφήνα. Ο σχετικός διαγωνισμός μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου βρίσκεται σε εξέλιξη.

* * * Ολλανδία: Νέα νυκτερινά δρομολόγια από τη Arriva μεταξύ του Μάαστριχτ και του αεροδρομίου Σχίπχολ // Μεγάλη Βρετανία: Νέο πρόγραμμα δρομολογίων για την Elizabeth line, τον προσεχή Μάιο η ολοκλήρωση της παράδοσης της γραμμής // Ξεκίνησε η εκσκαφή με το δεύτερο μετροπόντικα για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή HS2 που θα ενώνει το Λονδίνο με το Μπέρμινχαμ και το Μάντσεστερ // Πολύ πιθανή η υπέρβαση του προϋπολογισμού για το έργο της γραμμής HS2 // Ισπανία: Τα δωρεάν εισιτήρια έφεραν την επιβατική κίνηση στους ισπανικούς σιδηροδρόμους στα προ πανδημίας επίπεδα // Τουρκία: Εγκαινιάστηκε προαστιακή γραμμή μήκους 25,5 χλμ στο Γκαζιαντέπ

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*