Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων

Με εισοδηματικά κριτήρια, θα είναι πλέον δυνατή η δωρεάν μετακίνηση ανέργων εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για μία σειρά παροχών σε ανέργους προβλεπόταν σε πρόσφατο νόμο του Υπουργείο Εργασίας.

Στις 14 Δεκεμβρίου υπεγράφη υπουργική απόφαση που αφορά τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων το τρέχον β’ εξάμηνο του 2022, που ακολουθεί την προηγούμενη απόφαση τον περασμένο Φεβρουάριο για το α’ εξάμηνο.

Όπως αναφέρεται, για την δωρεάν μετακίνηση των ανέργων (εγγεγραμμένων στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ ή κάτοχοι βεβαιώσεων ανεργίας του e-ΕΦΚΑ) στα μέσα του ομίλου ΟΑΣΑ (δεν περιλαμβάνεται ο Προαστιακός) στην Αθήνα και του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, εξακολουθεί να ισχύει και το κριτήριο της εντοπιότητας (για την Αθήνα, μόνιμη διαμονή εντός της Περιφέρειας Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων), καθώς και νέα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως αναφέρεται, κατ’ εξαίρεση, δεν εφαρμόζονται σε όσους είναι άνεργοι για περίοδο μικρότερη των 12 μηνών, ενώ η απόφαση θα έχει ισχύ από την δημοσίευση της απόφασης έως τις 31/12/2022.

Πιο αναλυτικά, δωρεάν μετακίνηση θα δικαιούνται οι άνεργοι που έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και έως 20.000 ευρώ για ζευγάρια, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκές οικογένειες, εισόδημα έως 23.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. 

Για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στα μέσα του ΟΑΣΑ απαιτείται η έκδοση προσωποποιημένης κάρτας, ενώ οι δικαιούχοι πρέπει να επιδυκνείουν και αποδεικτικό της ιδιότητάς τους σε περίπτωση ελέγχου.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*