Υπεγράφη η νέα σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΑ και ΚΤΕΛ – Δείτε ποιες επιπλέον γραμμές αναλαμβάνουν τα ΚΤΕΛ

Μετά πολλών εμποδίων μέχρι και την τελευταία στιγμή, υπεγράφη σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου η σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και των εταιρειών ΚΤΕΛ για την παράταση της παροχής συγκοινωνιακού έργου με αστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ σε γραμμές του ΟΑΣΑ, κάτι που αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για την ενίσχυση του στόλου των αστικών λεωφορείων της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα σύμβαση προβλέπει προσαύξηση του συγκοινωνιακού έργου, δηλαδή εκτέλεση περισσότερων δρομολογίων και οχηματοχιλιομέτρων, όπως προέβλεπε και προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση που άνοιγε το δρόμο στην επέκταση της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις 60 γραμμές στις οποίες λεωφορεία των ΚΤΕΛ πραγματοποιούν δρομολόγια εδώ και δύο χρόνια, τα ΚΤΕΛ αναλαμβάνουν 12 ακόμα γραμμές, κάποιες εκ των οποίων κινούνται και στο κέντρο της Αθήνας. Αναλυτικά οι νέες γραμμές των ΚΤΕΛ είναι:

  • 051 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ – ΟΜΟΝΟΙΑ (ΜΕΣΩ ΑΚΑΔ. ΠΛΑΤ.)(ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 052 ΣΤ. ΕΛΑΙΩΝΑ – ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 124 ΓΛΥΦΑΔΑ – ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ – ΣΤ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 128 ΓΛΥΦΑΔΑ – ΤΕΡΨΙΘΕΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 162 ΒΟΥΛΑ – ΠΑΝΟΡΑΜΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 205 ΓΛΥΦΑΔΑ – ΣΟΥΡΜΕΝΑ – ΤΕΡΨΙΘΕΑ
  • 302 ΣΤ. ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΓΕΡΑΚΑΣ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 801 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΠΑΛΑΣΚΑ
  • 845 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΕΛΕΥΣΙΝΑ (ΜΕΣΩ ΘΗΒΩΝ)
  • 868 ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΣΤ.ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ
  • 871 ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΕΛΕΥΣΙΝΑ (ΜΕΣΩ Λ. ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ)
  • 871Τ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΣΧΙΣΤΟ (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες των ΚΤΕΛ έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να προετοιμάζονται για τη δρομολόγηση περισσότερων λεωφορείων. Κάποιος αριθμός οχημάτων θα ανήκει στα 4 ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν ήδη δρομολόγια (Αττικής, Κορίνθου, Εύβοιας και Θηβών), ενώ άλλα οχήματα θα προέλθουν από άλλες εταιρείες ΚΤΕΛ, μεταξύ αυτών τα ΚΤΕΛ Σαλαμίνας, αλλά και εταιρείες ΚΤΕΛ από την Κρήτη, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Στόχος είναι το σύνολο των οχημάτων να βρίσκεται στην Αθήνα μέσα στο Δεκέμβριο έτσι ώστε να ξεκινήσουν δρομολόγια στις παραπάνω γραμμές ως το τέλος της χρονιάς.

Όσον αφορά το ζήτημα της αποζημίωσης, αναμένεται να παραμείνει η τιμή του 1,41 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο, όπως ισχύει από το 2020. Σημειώνεται πως σύμφωνα με σημερινή απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε η ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης ύψους 32.945.935,67 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για το 2023, που αφορά τη δαπάνη κάλυψης κόστους της νέας σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ, ΚΤΕΛ Ν. Αττικής και ΟΣΥ Α.Ε. και την εκκαθάριση των δύο προηγούμενων συμβάσεων.

Μέσω της παραχώρησης στα ΚΤΕΛ περισσότερων λεωφορειακών γραμμών, στόχος είναι να «απελευθερωθούν» οχήματα της ΟΣΥ τα οποία και θα δρομολογηθούν σε γραμμές όπου απαιτούνται συχνότερα δρομολόγια.

Είχε προηγηθεί η έγκριση του προσχεδίου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την τρίτη προσπάθεια, αφού τις προηγούμενες δύο φορές -μία τον Αύγουστο και μία τον Σεπτέμβριο– οι αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου ήταν απορριπτικές. Στην απόφασή του Ελεγκτικού Συνεδρίου γινόταν αναφορά στην διατύπωση των κειμένων που κατατέθηκαν, καθώς αυτά δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του νόμου προκειμένου να γίνει αποδεκτή η απευθείας ανάθεση.

Καθώς η προηγούμενη σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ έληξε τον Οκτώβριο, οι εταιρείες των ΚΤΕΛ σύναψαν δύο διαδοχικές συμβάσεις δωρεάς με τον ΟΑΣΑ και την ΟΣΥ προκειμένου να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η κυκλοφορία των λεωφορείων τους μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης. Η τελευταία από αυτές, έληγε σήμερα Τρίτη, ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*