Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η έλλειψη εισιτηρίων και οι ασυντήρητοι πυροσβεστήρες του Μετρό, πλησιάζει η ώρα των προσλήψεων στις συγκοινωνίες

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Τα δύο πρόσφατα άρθρα στο Athens Transport σχετικά με το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αθήνας αλλά και το σύστημα τηλεματικής των λεωφορείων και τρόλεϊ είχαν ως κύριο σκοπό να φέρουν στην επιφάνεια το πιο σημαντικό πρόβλημα με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στις συγκοινωνίες: την ακαμψία που χαρακτηρίζει τις πολυετείς αυτές συμβάσεις, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα που άπτονται της τεχνολογίας που ως γνωστόν εξελίσσεται από μέρα σε μέρα.

Καλά και χρυσά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και η τηλεματική, αλλά ποιο το όφελος (σε σχέση με το τεράστιο κόστος των πολλών εκατομμυρίων ευρώ) αν για τα επόμενα έτη και μέχρι τη λήξη των συμβάσεων εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση προδιαγραφές που γράφτηκαν το 2010 ή νωρίτερα, χωρίς δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμοστούν με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα; Είναι πολυτέλεια άραγε μία δημοφιλής εφαρμογή να ενημερώνεται και να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της;

Αλλά αυτό εξάλλου ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο έργο. Είναι ωραίο να έχουμε νέα λεωφορεία (πριν από μία και πλέον δεκαετία, για όσους θυμούνται) ή νέους σταθμούς του Μετρό, αλλά απαραίτητη είναι και η συντήρηση σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι που ενδιαφέρει όσους χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες καθημερινά και δεν παρευρίσκονται απλά σε τελετές υπογραφής συμβάσεων και εγκαινίων.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Η έλλειψη εισιτηρίων στο Μετρό: Εδώ και χρόνια ήταν γνωστό ότι η μη επαναφόρτιση εισιτηρίων αποτελεί πρόβλημα για τον όμιλο ΟΑΣΑ αφού υπάρχει σημαντική επιβάρυνση για την προμήθεια χάρτινων «πολλαπλών εισιτηρίων» για το κατά τα άλλα ηλεκτρονικό σύστημα. Ένα σύμπτωμα αυτής της κατάστασης ήταν η έλλειψη εισιτηρίων που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα, ένα μήνα μετά από την καμπάνια υπέρ της επαναφόρτισης των εισιτηρίων. Αυτή την εβδομάδα, η ΣΤΑ.ΣΥ. ανέθεσε σε εταιρεία την προμήθεια 3.600.600 εισιτηρίων σε μορφή ρολών, αντί ποσού 355.019,16 ευρώ πλέον ΦΠΑ με τη σχετική σύμβαση να αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόεμενες μέρες. Το ερώτημα είναι αν ο ΟΑΣΑ θα προχωρήσει και σε κάποια άλλη ενέργεια είτε για την προώθηση των πλαστικών καρτών είτε για τις πολυαναμενόμενες ανέπαφες συναλλαγές, διαφορετικά το πρόβλημα δεν θα λυθεί οριστικά.

Πυροσβεστήρες στο Μετρό: Φαίνεται ότι αρκετοί από τους πυροσβεστήρες που έχουν τοποθετηθεί στους συρμούς του Μετρό χρειάζονται αναγόμωση και συντήρηση, όπως παρατηρεί παρακάτω και αναγνώστης του Athens Transport. Το πρόβλημα έχει εντοπίσει και η ΣΤΑ.ΣΥ. και έτσι αυτή την εβδομάδα ανατέθηκε σε εταιρεία το έργο αυτό κόστους 22.874,50 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα θα συντηρηθούν 2.559 πυροσβεστήρες σε εγκαταστάσεις και 490 πυροσβεστήρες σε συρμούς όλων των γραμμών του Μετρό και του Τραμ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 6 μήνες.

Δρομολόγια ΚΤΕΛ Αττικής: Για όσους χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αττικής προς Λαύριο και Σούνιο, έρχεται τροποποίηση των δρομολογίων τους από το ερχόμενο Σάββατο 28 Ιανουαρίου.

Αξιοποίηση περιουσίας ΣΤΑΣΥ: Μετά το άνοιγμα της καντίνας μέσα στο σταθμό-μνημείο του Πειραιά, η ΣΤΑ.ΣΥ. συνεχίζει τις προσπάθειες για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της. Στο επίκεντρο βρίσκεται το πιο πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο, η έκταση που παραμένει ανεκμετάλλευτη πέριξ του σταθμού και της τεχνικής βάσης στο κέντρο του Πειραιά. Πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία απέστειλε πρόσκληση υποβολής προσφοράς σε εταιρεία συμβούλων για πραγματοποίηση σχετικής μελέτης για την αξιοποίηση του ακινήτου και αναβάθμιση της τεχνικής βάσης προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Παράλληλα, το Δ.Σ. της εταιρείας έλαβε απόφαση για την πραγματοποίηση πλειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση 17 καταστημάτων/γραφείων σε σταθμούς της γραμμής 1.

Το δυστύχημα του ΗΣΑΠ: Πάνω από δύο χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα στη γραμμή 1 του Μετρό, η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε σε εταιρεία την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου ο οποίος θα παράσχει υπηρεσίες σχετικά με αυτοψίες, που πραγµατοποιήθηκαν μετά το ατύχηµα, εξέταση των εγγράφων και τεχνικών στοιχείων που τέθηκαν υπόψη της ανακριτικής αρχής και, τέλος, σύνταξη της τελικής τεχνικής έκθεσης για την εξέλιξη και τα αίτια του ατυχήµατος. Το έργο του τεχνικού συμβούλου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός μήνα. Με την αφορμή αυτή να σημειώσουμε και πάλι ότι ακόμα δεν έχει συσταθεί η ανεξάρτητη αρχή που θα εξετάζει σιδηροδρομικά ατυχήματα και συμβάντα.

Προσλήψεις στις συγκοινωνίες: Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η φετινή διαδικασία των προσλήψεων στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Πριν από λίγες μέρες, η ΣΤΑΣΥ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 15.500 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά τα έξοδα για το Τεύχος Προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων εργασίας για την ΣΤΑΣΥ Α.Ε.

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών: Παράταση στο διαγωνισμό για την κατάρτιση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών έδωσε ο ΟΑΣΑ, με τη νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών να είναι η Τρίτη 14/2/2023. Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του μελετητικού έργου που θα διαρκέσει 23 μήνες ανέρχεται σε 2,37 εκατ ευρώ.

Αποζημίωση ΚΤΕΛ: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 18.614.500 προς τον ΟΑΣΑ που αφορά την κάλυψη της δαπάνης της σύμβασης ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με τα Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. Αττικής.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύεται ποσό ύψους 62.136.900 ευρώ για την επιχορήγηση του ΟΑΣΑ για τις λειτουργικές δαπάνες της Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ποσό ύψους 12.568.500 ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες της ΣΤΑ.ΣΥ. Μ.Α.Ε.

Ιστορία: Η μεγάλη απεργία των τραμβαγέρηδων συνέβη τον Ιανουάριο του 1911, μετά από την απόλυση τεσσάρων επιθεωρητών από την ελληνο-βελγική εταιρεία που λειτουργούσε το Τραμ λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Η απεργία μπορεί να μην πέτυχε τον άμεσο στόχο της αλλά οδήγησε στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η επικοινωνία με συγκοινωνιακούς φορείς, η μελέτη για τα λεωφορεία και η ψηφιοποίηση των συγκοινωνιών

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*