Οι ειδήσεις της Παρασκευής: Πύκνωση δρομολογίων λεωφορείων λόγω των ΚΤΕΛ, αλλαγές στην πώληση εισιτηρίων και τα έλατα του Μετρό

ΚΤΕΛ Σαλαμίνας

Κάθε Παρασκευή, μεταφέρουμε ειδήσεις που πέρασαν «στα ψιλά» και σχολιάζουμε την επικαιρότητα γύρω από τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα και παντού. Αν θέλετε να λαμβάνετε και το newsletter του Athens Transport με όλες τις ειδήσεις της εβδομάδας στο email σας, εγγραφείτε εδώ

Πύκνωση των δρομολογίων υφιστάμενων γραμμών μέσω της προσθήκης επιπλέον οχημάτων αναμένεται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα μέσω της εφαρμογή της νέας σύμβασης μεταξύ των ΚΤΕΛ και του ΟΑΣΑ που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο.

Επιπρόσθετα, τα ΚΤΕΛ ξεκινούν δρομολόγια σε 12 επιπλέον γραμμές, με ένα σημαντικό ερωτηματικό να είναι αν και αυτές οι γραμμές θα «εξαφανιστούν» από την τηλεματική ή όχι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά του ΟΑΣΑ προκειμένου οι νέες γραμμές που θα αναλάβουν τα ΚΤΕΛ (αλλά και γενικά το σύνολο των γραμμών) να παραμείνουν ενεργές στην εφαρμογή της τηλεματικής, έτσι ώστε το επιβατικό κοινό να μπορεί να ενημερώνεται σε ζωντανό χρόνο για τα δρομολόγια και για τον ακριβή χρόνο άφιξης των λεωφορείων στη στάση, καθώς το αντίθετο κρίνεται ότι θα έχει αρνητικό αντίτυπο στους επιβάτες.

Εν τω μεταξύ, αν και με κάποια καθυστέρηση, μέχρι την επόμενη εβδομάδα νέα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, (τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προέρχονται από εταιρείες ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα μέσω υπεργολαβιών), αναλαμβάνουν δρομολόγια στην Αττική, ενισχύοντας το συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΑ. Η αρχή έγινε πριν λίγες μέρες όταν δύο λεωφορεία των ΚΤΕΛ Σαλαμίνας ξεκίνησαν δρομολόγια στη γραμμή 120.

Η περιοχή των Μεσογείων αναμένεται να βγει κερδισμένη, αφού, όπως προκύπτει και από απάντηση του ΟΑΣΑ σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, οι λεωφορειακές γραμμές που εξυπηρετούν το σταθμό του Προαστιακού στο Κορωπί θα ενισχυθούν με επιπλέον οχήματα. Έτσι, ένα επιπλέον όχημα θα αποκτήσει η γραμμή 120 (4 συνολικά), ένα όχημα η γραμμή 307 (5 συνολικά), 1 όχημα η γραμμή 309 (2 συνολικά) και 1 επιπλέον όχημα θα μοιραστούν οι γραμμές 308 και 330 (και οι δύο μαζί θα έχουν 10).

Επιπλέον δρομολόγια αναμένονται και στη δυτική Αθήνα όπου η γραμμή 871 προς Ελευσίνα θα αποκτήσει νέα βραδινά δρομολόγια αφού θα επεκταθεί ως τα μεσάνυχτα.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Προεκλογικά: Έντονο προεκλογικό τόνο είχε η ομιλία του υπουργού Κώστα Καραμανλή κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας και ένα δείγμα του τι θα ειπωθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τα πεπραγμένα όσον αφορά τις συγκοινωνίες της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «στην Αθήνα από 850 οχήματα, σήμερα έχουμε 1.310. Στη Θεσσαλονίκη από 235, σήμερα έχουμε 460. Αυξήσαμε με ανάταξη τους διαθέσιμους συρμούς Μετρό κατά 19% και μειώσαμε τις χρονοαποστάσεις κατά 2 με 3 λεπτά. Τους επόμενους μήνες ξεκινούν να έρχονται 650 νέα, πράσινα λεωφορεία μηδενικών ρύπων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Και το πιο σημαντικό: Δημιουργήσαμε 1.389 νέες θέσεις απασχόλησης.  Εσείς, σε 4,5 χρόνια, δεν πήρατε ούτε ένα λεωφορείο! Δεν προσθέσατε ούτε έναν συρμό! Δεν κάνατε ούτε μία πρόσληψη! Αυξήσατε μόνο την τιμή του εισιτηρίου».

Αλλάζει ο τρόπος πώλησης εισιτήριων: Μετά και την έλλειψη προεκτυπωμένων εισιτηρίων σε σημεία πώλησης (λόγω έλλειψης φακέλων) που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα, ο ΟΑΣΑ φαίνεται ότι αλλάζει το μοντέλο πώλησης εισιτηρίων, επιδιώκοντας να απομακρυνθεί από τα προεκτυπωμένα εισιτήρια που ουσιαστικά αποτελούν κατάλοιπο των παλιών χάρτινων εισιτηρίων που πουλούσαν τα περίπτερα και δεν ευνοούν την επαναφόρτιση που αποτελεί και ζητούμενο για τον οργανισμό. Έτσι, ο ΟΑΣΑ πρόκειται να προμηθεύσει σημεία πώλησης όπως περίπτερα και mini market με 400 επιπλέον φορητές συσκευές πώλησης κομίστρου. Από τον ΟΑΣΑ επίσης αναφέρεται πως οι επαναφορτίσεις εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 10% μετά την έναρξη της σχετικής καμπάνιας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι καθυστερήσεις στα έργα Μετρό κοστίζουν: Δύο αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό από το 2022 και οι οποίες αφορούν την καταβολή ποσών αποζημιώσεων στην εταιρεία SIEMENS που είχε αναλάβει το έργο σηματοδότησης των επεκτάσεων του Μετρό της Αθήνας λόγω «θετικών ζημιών» ανέβηκαν στη Διαύγεια τις τελευταίες μέρες. Η πρώτη απόφαση, που ελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, αφορά την καταβολή ποσού ύψους 746.961,90 ευρώ πλέον ΦΠΑ για τα χρονικά διαστήματα από 16.07.2018 μέχρι 09.09.2018, από 19.04.2019 μέχρι 18.09.2019, από 25.09.2019 μέχρι 22.10.2019, από 19.11.2019 μέχρι 06.03.2020 και από 21.04.2020 μέχρι 22.06.2020. Με τη δεύτερη απόφαση που ελήφθη, το Νοέμβριο, η εταιρεία αποζημιώνεται με το ποσό των 567.400,47 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για το χρονικό διάστημα από 01.07.2020 μέχρι 30.06.2021.

Τα Χριστουγεννιάτικα έλατα του Μετρό: Σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προς το περιβάλλον και την κοινωνία, η ΣΤΑ.ΣΥ. επέλεξε την περίοδο των εορτών τα χριστουγεννιάτικα δέντρα κεντρικών σταθμών του δικτύου της να είναι έλατα, που στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον και μάλιστα σε μια περιοχή που επλήγη από την καταστροφική πυρκαγιά το 2021, δηλαδή την κατασκήνωση «Οι Φίλοι Του Χαρούμενου Χωριού». Το έργο της μεταφύτευσης ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια κοπής της βασιλόπιτας της κατασκήνωσης, ενώ ένα από αυτά τα έλατα φύτεψε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης της ΣΤΑ.ΣΥ κ. Απόστολος Σιαμπάνης.

Μεταβολή δρομολογίων λεωφορείου: Από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου τροποποιήθηκε η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής 825 Νεάπολη – Άγ. Αντώνιος – Πειραιάς Β προκειμένου να έχει σύνδεση με το νέο σταθμό του Μετρό στα Μανιάτικα. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη γραμμή αποτελεί παραλλαγή της γραμμής 824 η οποία διαθέτει πολύ πιο πυκνά δρομολόγια. Ο ΟΑΣΑ είχε προαναγγείλει πως μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων σταθμών του Μετρό στον Πειραιά, θα ακολουθούσαν και νέες μεταβολές δρομολογίων λεωφορείων.

Προσλήψεις στην ΣΤΑ.ΣΥ.: Ολοένα και πιο κοντά έρχεται η ώρα για την προκήρυξη των διαγωνισμών για προσλήψεις στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Την περασμένη εβδομάδα, η ΣΤΑ.ΣΥ. ανέθεσε σε εταιρεία την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την κατάρτιση Τεύχους Προκήρυξης προσλήψεων θέσεων εργασίας στον κλάδο λειτουργίας της ΣΤΑ.ΣΥ ΜΟΝ. Α.Ε. αντί ποσού 12.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Πρόκειται συγκεκριμένα για 21 θέσεις σε 15 διαφορετικές ειδικότητες, μεταξύ των οποίων διοικητικοί υπάλληλοι, μηχανικοί τροχαίοι υλικού, τεχνικός πληροφορικής κ.ά.

Πληρωμές προς ΚΤΕΛ: Δαπάνη ποσού ύψους 2.104.793,93 ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΑΣΑ για την προκαταβολή μηνιαίας αποζημίωσης Ιανουαρίου 2023 προς τα ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει την πραγματοποίηση αστικών δρομολογίων στην Αθήνα βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 1.119.329,38 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 652.785,05 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 192.577,38 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 140.102,11 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Θηβών.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή στον ΟΑΣΑ ποσού ύψους 2.970.368,93 ευρώ για το μήνα Ιανουάριο που αφορά τη σύμβαση ανάθεσης εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με το «Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ».


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Έγκριση Δ.Σ. για καταβολή ποσού ύψους 1.661.513,25 ευρώ με ΦΠΑ, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για το μήνα Δεκέμβριο 2022 προς την ανάδοχο εταιρεία HELLAS SMARTICKET A.E.
  • Δαπάνη ύψους 511.366,90 ευρώ για αλλαγή πυλών του ηλεκτρονικού εισιτηρίου
  • Έγκριση Δ.Σ. για καταβολή ποσού ύψους 465.251,76 ευρώ με, που αφορά την Μηνιαία Ενιαία Πληρωμή τηλεματικής για το μήνα Δεκέμβριο 2022 προς την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «ADVANCED TRANSPORT TELEMATICS A.E. – ΑΤΤ»

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η έλλειψη εισιτηρίων και οι ασυντήρητοι πυροσβεστήρες του Μετρό, πλησιάζει η ώρα των προσλήψεων στις συγκοινωνίες

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*