Οι ειδήσεις της Παρασκευής: η επέκταση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ, ηλεκτρικά λεωφορεία για την Παιανία και το ενδιαφέρον Πιερρακάκη για τις συγκοινωνίες

twitter.com/Κυριάκος Πιερρακάκης

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, ο νόμος όριζε με ακρίβεια την περιοχή ευθύνης του ΟΑΣΑ, τους δήμους δηλαδή όπου ο οργανισμός είχε ευθύνη να παρέχει υπηρεσίες αστικής συγκοινωνίας, με τις υπόλοιπες περιοχές να εξυπηρετούνται από τα ΚΤΕΛ.

Στη συνέχεια η περιοχή ευθύνης «θόλωσε» μετά και τις συνενώσεις δήμων, και έτσι είδαμε τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΑ να φτάνουν μέχρι την Ανάβυσσο και την Παλαιά Φώκαια, τη Ραφήνα, την πόλη του Μαραθώνα, το Φράγμα και το Καλέτζι Μαραθώνα, αλλά και τις Ερυθρές.

Η επέκταση των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων δεν συνάντησε την αντίδραση των ΚΤΕΛ, όπως κάποιοι μπορεί να περίμεναν, αφού όπως είδαμε στη συνέχεια, και οι ιδιώτες μπήκαν στα «χωράφια» του ΟΑΣΑ, αναλαμβάνοντας συγκοινωνιακό έργο τόσο στις παρυφές της Αθήνας (συμπεριλαμβανομένων, όπως είχαμε προβλέψει, όλων των παραπάνω νέων αποκεντρωμένων γραμμών του ΟΑΣΑ) αλλά εσχάτως και στο κέντρο της πόλης και τον Πειραιά.

Είναι βεβαίως προφανές πως πολλά έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, αφού το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας έχει επεκταθεί ραγδαία, κυρίως στα ανατολικά, αλλά ακόμα και στο Θριάσιο και τα πολύ βόρεια προάστια. Περιοχές που κάποτε ήταν αγροτικές ή παραθεριστικές πλέον έχουν αυξανόμενο μόνιμο πληθυσμό και αποτελούν έδρες μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι, είναι λογικό να υπάρχει ζήτηση για την πραγματοποίηση συχνών δρομολογίων σε περιοχές που μέχρι σήμερα υποεξυπηρετούνται συγκοινωνιακά και το ποσοστό των πολιτών που βασίζεται στο αυτοκίνητο για την μετακίνησή του είναι δυσανάλογα μεγάλο.

Είναι θετικό ότι η εξυπηρέτηση των περιοχών αυτών θα περιλαμβάνεται στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της Αττικής, όπως ανέφερε στη Βουλή αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Η κατάρτιση του νέου σχεδίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά και θα περιλαμβάνει και διαβουλεύσεις με δήμους. Έτσι, οι σημερινές ανάγκες θα αποτυπωθούν σε έναν επίσημο σχεδιασμό, από τον οποίο προφανώς θα προκύψει και η ανάγκη ίδρυσης νέων γραμμών, αντί να βασίζεται στο lobbying από δημάρχους, βουλευτές και υπουργούς, όπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Νέα έρευνα για τα λεωφορεία: Σε εταιρεία δημοσκοπήσεων ανέθεσε η ΟΣΥ τη διενέργεια έρευνας μέτρησης και αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της εταιρείας, αντί τιμήματος 16.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η έρευνα θα υλοποιηθεί με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε 1.500 πολίτες και με
ζωντανές συνεντεύξεις σε στάσεις και μέσα στα οχήματα με την αξιοποίηση του «μυστικού επιβάτη» σε 500 πολίτες. Τα αποτελέσματα θα παραδοθούν με ανάλυση ανά Περιφερειακή Ενότητα, φύλο, ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, κάτι που θα επιτρέψει τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων στην στρατηγική της Ο.ΣΥ. Α.Ε.. Η εν λόγω ανάθεση γίνεται στο πλαίσιο σχεδιασμού στοχευμένης επικοινωνιακής στρατηγικής για την ενθάρρυνση των πολιτών για χρήση των οδικών μέσων μαζικής μεταφοράς ενόψει και της ενίσχυσης του στόλου της Εταιρείας με σύγχρονα οχήματα.

Οι αναγνώστες του Athens Transport γράφουν: Ο Χρήστος γράφει σχετικά με τις καθυστερήσεις των δρομολογίων του Τραμ:

Οι καθυστερήσεις των δρομολογίων του Τραμ δεν φτάνουν το μισάωρο, όπως στον προαστιακό αλλά το να υπάρχει αναμονή 20+ λεπτών και μάλιστα σε καθημερινές και ώρες αιχμής είναι το λιγότερο ντροπιαστικό. Οι προσλήψεις δεν ξέρουμε από πότε έχουν να γίνουν και το θέμα είναι ότι ενώ οι αρμόδιοι βγαίνουν κάθε μέρα και κάνουν μεγαλόστομες ανακοινώσεις για το μετρό και τις επεκτάσεις του, αφήνουν ένα μέσο να παρακμάζει το οποίο μάλιστα αποτελεί την μοναδική επιλογή μετακίνησης σε κάποιες περιοχές. Προφανώς το τραμ δεν πουλάει τόσο όσο το μετρό για αυτό έχει βγει εκτός από το μυαλό ορισμένων. Απόδειξη το γεγονός ότι κάποιο σκέφτονται ακόμα και κυκλική γραμμή μετρό στον Πειραιά και το Πέραμα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για γραμμές τραμ στις συγκεκριμένες γειτονιές. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί τότε πολύ πιθανό είναι σε λίγα χρόνια το σύγχρονο τραμ της Αθήνας να έχει την ίδια τύχη με το προηγούμενο και να καταργηθεί αφού δεν θα το χρησιμοποιεί πλέον κανένας…

Στις ανακοινώσεις που ακούγονται στους σταθμούς της γραμμής 1 του Μετρό αναφέρεται ο Δ.Κ.:

Υποτίθεται πως ο ΗΣΑΠ είναι πλέον η γραμμή 1 της ΣΤΑΣΥ, αλλά πέρα από τις προφανείς διαφορές που όλοι βλέπουμε (καθαριότητα, παλαιότητα συρμών κτλ..) και αποδεικνύουν πως το χάσμα με τις γραμμές 2 και 3 είναι μεγάλες, υπάρχει και κάτι άλλο που αξίζει προσοχής: οι ηχητικές ανακοινώσεις στους σταθμούς.

Αν κάποιος παραμείνει για ένα δεκάλεπτο σε σταθμό του ΗΣΑΠ, περιμένοντας συρμό (συνηθισμένο), θα ακούσει κάθε είδους ανακοινώσεις, η μία μετά την άλλη, χωρίς παύσεις ανάμεσά τους και από διαφορετικές εκφωνήτριες με ομολογουμένως εκνευριστικό τόνο και αμφισβητήσιμη γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Από τις παραδοσιακές για την απομάκρυνση από τις πόρτες και την απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού και ποτού μέχρι οδηγίες για το εδώ και χρόνια πλέον ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στις ανακοινώσεις για βλάβες σε ανελκυστήρες που πριν από λίγο καιρό έφτασαν τις ΟΚΤΩ!!! και οι οποίες καταλήγουν πάντα με την απίστευτη εξήγηση: “για τεχνικούς λόγους”, λες και θα μπορούσε να υπάρξει άλλος λόγος. Χαρακτηριστικό είναι πως η παραπάνω φράση ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ σε αντίστοιχες ανακοινώσεις στις γραμμές του ΜΕΤΡΟ, προφανώς γιατί εκεί δε θεωρούν τους επιβάτες ηλίθιους… Όσο για τις ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα της μάσκας ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ!!!, μόνο θυμηδία προκαλούν…Κάποιος στις δημόσιες σχέσεις της ΣΤΑΣΥ πρέπει να αναθεωρήσει…

Μπορείς και εσύ να στείλεις το κείμενό σου στο Athens Transport μέσα από την ενότητα ‘Στείλε Ό,τι Βλέπεις’

Πιερρακάκης και συγκοινωνίες: Όλο και πιο κοντά φαίνεται ότι έρχεται στις συγκοινωνίες της Αθήνας (αλλά και τις μεταφορές γενικότερα) ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Λίγες μέρες μετά την είδηση για την επερχόμενη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΣΤΑ.ΣΥ. για δράσεις ψηφιοποίησης που περιλαμβάνουν και το WiFi σε όλους τους σταθμούς του Μετρό, ο υπουργός επισκέφτηκε το αμαξοστάσιο των Τρόλεϊ στην πλατεία Αττικής. Ο ίδιος συνέδεσε την επίσκεψη αυτή με την τεχνολογία, αναφέροντας σε ανάρτησή του: «Η τεχνολογία δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών. Μέσα από τον σχεδιασμό μας δημιουργούμε το πλαίσιο που θα φέρει τις μεταφορές στην ψηφιακή εποχή», χωρίς πάντως να ανακοινώσει κάποια συγκεκριμένη δράση. Είναι ενδιαφέρον ότι ο υπουργός «τίμησε» τα παραμελημένα τρόλεϊ (το αμαξοστάσιο βέβαια βρίσκεται εντός της εκλογικής περιφέρειας του κ. Πιερρακάκη), ελπίζουμε όμως πως μελλοντικά θα θιχτούν και τα ζητήματα της εξίσου παραμελημένης τηλεματικής και του κολλημένου στο παρελθόν ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Πιο κοντά η Δημοτική Συγκοινωνία Παιανίας: Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας του Δήμου Παιανίας, μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, μεταξύ των οποίων και τεσσάρων ηλεκτρικών λεωφορείων. Όπως ενημερώνει ο Δήμος, ήδη είναι έτοιμη και η απαραίτητη συγκοινωνιακή μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα επιτρέψει τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία να βγουν στους δρόμους χωρίς καθυστέρηση, εξυπηρετώντας τους δημότες και συνδέοντας τις δύο κοινότητες του Δήμου Παιανίας αλλά και τον δήμο με τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Νομοσχέδιο για συγκοινωνίες: Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών». Εντός αυτού υπάρχουν άρθρα που ενδιαφέρουν και τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Ορίζεται έτσι ότι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ. θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνιαία ενίσχυση 2% (και όσοι δουλεύουν σε βάρδιες 4%) του βασικού μισθού, ενώ δεν θα αναζητηθούν μισθολογικές διαφορές ως το 2022. Επίσης, παρατείνεται ως το τέλος της χρονιάς η δυνατότητα σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ για προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ειδικοτήτων Οδηγών και Τεχνιτών και υπό τους όρους ειδικής δοκιμαστικής υπηρεσίας ενός έτους.

Η συγκοινωνία σε Σπάτα-Αρτέμιδα: Απάντηση του ΟΑΣΑ προώθησε στη Βουλή το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετά από ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τα προβλήματα των λεωφορειακών γραμμών στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Στην απάντησή του ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ αναφέρει πως τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια οφείλουν με βάση της σχετική σύμβαση να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και να περνούν από ελέγχους, ενώ οι όποιες επίσημες καταγγελίες κατά οδηγών ερευνώνται αν τα στοιχεία είναι πλήρη. Ο κ. Σπηλιόπουλος αναφέρει επίσης σε ποιες γραμμές της Ανατολικής Αττικής πραγματοποιούν δρομολόγια τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ ενώ προσθέτει πως με την εκπόνηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής που θα ξεκινήσει φέτος, θα εξεταστεί πως μπορεί να βελτιωθεί η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση. Στο πλαίσιο της εκπόνησης του σχεδίου θα πραγματοποιηθούν και δύο δημόσιες διαβουλεύσεις στις οποίες δήμοι αλλά και άλλοι φορείς (ΑμεΑ, ποδηλάτες) θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ποσού 339.000 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής που αφορά υπηρεσίες εκτέλεσης αστικών και ειδικών τοπικού χαρακτήρα δρομολογίων στην περιοχή αρμοδιότητας ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τη σχετική σύμβαση και συγκεκριμένα την συμπληρωματική προκαταβολή μηνιαίας αποζημίωσης Φεβρουαρίου 2023.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 37.200 ευρώ για καμπάνια επαναφόρτισης ATHENA TICKET & ATHENA CARD

  • Δωρεάν παραχώρηση διαφημιστικού χώρου στην AMKE MEΛISΜΑ EVENTS για 14 μέρες στο πλαίσιο ανταποδοτικής συνεργασίας.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ο διαγωνισμός των λεωφορείων, οι τιμές των εισιτηρίων και οι προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*