Οι ειδήσεις της Παρασκευής: ο διαγωνισμός των λεωφορείων, οι τιμές των εισιτηρίων και οι προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Αρχίζει να ξεκαθαρίζει η υπόθεση του διαγωνισμού για την προμήθεια 650 λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πριν από λίγες μέρες, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε το αίτημα της επιτροπής του διαγωνισμού με το οποίο τρεις εταιρείες αποκλείονται από τη συνέχεια του διαγωνισμού, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην κατακύρωση των τριών τελευταίων τμημάτων του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία IVECO FRANCE SAS αποκλείστηκε από δύο τμήματα του διαγωνισμού, η εταιρεία IRIZAR από δύο τμήματα επίσης και η εταιρεία VAN HOOL από ένα τμήμα του διαγωνισμού.

Το αίτιο του αποκλεισμού των τριών εταιρειών, σύμφωνα με την απόφαση, είναι ότι οι τρεις εταιρείες δεν παρέτειναν την ισχύ της προσφοράς τους, δηλαδή επέλεξαν να αποχωρήσουν από το διαγωνισμό.

Έτσι, οι εταιρείες που απομένουν στο διαγωνισμό (και εκτός απροόπτου θα αναδειχθούν σε προσωρινούς αναδόχους μετά το άνοιγμα των προσφορών) είναι η Karsan, στο τμήμα που αφορά την προμήθεια 200 λεωφορείων φυσικού αερίου, η BYD στο τμήμα που αφορά την προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων αυτονομίας 135 χλμ. και η Yutong στο τμήμα που αφορά την προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων αυτονομίας 180 χλμ.

Όσον αφορά το τμήμα των 100 αρθρωτών λεωφορείων φυσικού αερίου (CNG) έχει ήδη κατακυρωθεί στην εταιρεία IVECO France SAS, ενώ την περασμένη άνοιξη ματαιώθηκε το πρώτο τμήμα που αφορούσε την προμήθεια 120 υβριδικών λεωφορείων καθώς δεν κατετέθηκε καμία σχετική προσφορά.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Παράταση για τις τιμές των εισιτηρίων: Μέχρι το τέλος του 2023 θα παραταθούν οι σημερινές, χαμηλότερες τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε αυτή τη βδομάδα πως θα λάβει παράταση ενός ακόμα εξαμήνου η εφαρμογή του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε μία σειρά από δραστηριότητες όπως οι μεταφορές, οι υπηρεσίες εστίασης, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια κ.ά.

Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση σε Ωρωπό και Μαραθώνα: Στη Βουλή επανέρχεται το ζήτημα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης περιοχών των Δήμων Βαρνάβα και Μαραθώνα, μέσω ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου. Ο βουλευτής αναφέρεται σε συναντήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των δημάρχων των περιοχών αυτών και των διοικήσεων του ΟΑΣΑ και τη ΟΣΥ και ζητά ενημέρωση για το πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στους Δήμους Μαραθώνα και Ωρωπού.

Οι προτάσεις για νέες γραμμές Μετρό: Κάποιοι λένε πως είναι φυσικό να υπάρχουν εξαγγελίες ή προτάσεις για νέα έργα μέσα στην προεκλογική περίοδο και μάλλον έχουν δίκιο. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, αφού κανένα έργο δεν προωθείται, τουλάχιστον όχι άμεσα, αν δεν το διεκδικήσει κανείς. Νομίζουμε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ανάγκη κατασκευής κάποια στιγμή μίας γραμμής Μετρό κατά μήκος του άξονα της λεωφόρου Αθηνών από το Χαϊδάρι, ενώ και η πρόταση για κατασκευή γραμμής Μετρό στην περιοχή του Πειραιά, έχει ένα ενδιαφέρον, αν και μοιάζει περισσότερο με ένα έργο από το μακρινό μέλλον, όταν το δίκτυο του Μετρό θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το σημερινό. Επιπλέον αυτή η πρόταση φανερώνει ίσως και την ανάγκη καλύτερης συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στην ευρύτερη περιοχή.

Αναζητούνται οδηγοί λεωφορείων: Η εφαρμογή της νέας σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΑ και των ΚΤΕΛ έχει οδηγήσει τις εταιρείες να αναζητούν νέους οδηγούς στην Αττική για επιπλέον δρομολόγια. Έτσι, οδηγούς με δίπλωμα Δ Κατηγορίας με έδρα το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες αναζητεί το ΚΤΕΛ Μαγνησίας ενώ το ΚΤΕΛ Κορινθίας αναζητά κι αυτό οδηγούς με έδρα το Θριάσιο και τους Θρακομακεδόνες.

Το WiFi στο Μετρό: Η ιστορία της εγκατάστασης ασύρματου ίντερνετ WiFi στους σταθμούς του Μετρό είναι τόσο παλιά όσο και το Athens Transport. Θυμόμαστε το έργο να εξαγγέλλεται πριν από μία δεκαετία αλλά να μην προχωρά, στη συνέχεια τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά να εξαγγέλλει κι αυτός ότι θα τοποθετήσει WiFi σε όλη την Ελλάδα το οποίο όμως δεν είδαμε, θυμόμαστε και την ΣΤΑΣΥ να σκοπεύει  πέρυσι να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για πιλοτική λειτουργία WiFi που τελικά δεν προχώρησε. Ας ελπίσουμε το φετινό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ίδιων φορέων να οδηγήσει κάπου…

Έργα υποδομών στην ΣΤΑΣΥ: Δεν είναι μόνο το WiFi και οι οθόνες στους σταθμούς που θα αλλάξουν προσεχώς στο δίκτυο της ΣΤΑ.ΣΥ., αφού η εταιρεία προωθεί μία σειρά έργων που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια. Μετά το βάψιμο των σταθμών που αναφέραμε πριν από λίγες εβδομάδες (παρεμπιπτόντως, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έλαβε παράταση για δεύτερη φορά ως τις 3 Μαρτίου), ακολουθεί ένα έργο αντιολισθητικής προστασίας µε ειδική χημική επεξεργασία στα δάπεδα και τις κλίμακες των σταθμών (σε όλους τους σταθμούς της γραμμής 1 και σε τρεις σταθμούς της γραμμής 3), προϋπολογισμού 191.270 ευρώ με ΦΠΑ με το σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, άλλα έργα που προωθεί η εταιρεία, είναι η σύνταξη τευχών δημοπράτησης μελέτης επιθεώρησης πεζογεφυρών (έγκριση πίστωσης 11.160 ευρώ με ΦΠΑ), η μελέτη προσβασιμότητας του σταθμού Καλλιθέα (έγκριση πίστωσης 14.880 ευρώ με ΦΠΑ) και η αξιολόγηση του περιβαλλοντικού θορύβου της γραμμής 1 και του Τραμ (έγκριση πίστωσης 74.400 ευρώ με ΦΠΑ).

Θέσεις εργασίας ΑμεΑ: Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ορίζονται οι θέσεις εργασίας σε εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου, οι οποίες πρέπει να καλύπτονται από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%. Ενδεικτικά, στο υπουργείο προβλέπονται 10 θέσεις, στην Αττικό Μετρό Α.Ε. 13 θέσεις, στην ΕΡΓΑΟΣΕ Α.Ε. 3 θέσεις, στον Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε. 1 θέση, στον Ο.Σ.Ε. Α.Ε. 8 θέσεις, στην Ο.ΣΥ. Α.Ε. 7 θέσεις και στην ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. 2 θέσεις.

Συμφωνία για την προμήθεια εισιτηρίων: Η σύναψη συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ των 3 εταιρειών του ομίλου ΟΑΣΑ (ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) προωθείται ως λύση για την εξομάλυνση των διαδικασιών προμήθειας εισιτηρίων μετά τις τελευταίες ελλείψεις που παρατηρήθηκαν. Με βάση το συμφωνητικό αυτό, ο ΟΑΣΑ θα προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις για λογαριασμό της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ ενώ η δαπάνη θα χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους των φορέων, βαρύνοντας κατά 50% τους προϋπολογισμούς τους και το συμβατικό τίμημα θα καταβάλλεται τμηματικά στον ανάδοχο.

Προσλήψεις στις συγκοινωνίες: Ενώ την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 38 προσλήψεις στην ΣΤΑΣΥ, συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις προσλήψεις του 2021 (!) από την προκήρυξη 1/2020 της ΟΣΥ. Μόλις αυτή την εβδομάδα, βγήκε απόφαση για πρόσληψη 9 ακόμα εργαζόμενων -8 οδηγών και ενός τεχνίτη οχημάτων- από τη συγκεκριμένη προκήρυξη.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έλαβε απόφαση για καταβολή επιχορήγησης στον ΟΑΣΑ με ποσό, ύψους 2.970.368,93 ευρώ με ΦΠΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, με σκοπό την κάλυψη της δαπάνης στο πλαίσιο της σύμβασης ανάθεσης έργου στα ΚΤΕΛ. Επιπλέον, εγκρίθηκε η καταβολή ποσού ύψους 20.712.300 ευρώ στην Ο.ΣΥ. που αφορά την 1η και 2η μηνιαία δόσης της τακτικής επιχορήγησης, για το έτος 2023 για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών καθώς και η καταβολή ποσού ύψους 4.189.500 ευρώ στην ΣΤΑ.ΣΥ. για τον ίδιο λόγο.

Τα αποσυρθέντα λεωφορεία της ΟΣΥ: Ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, πέρα από τα οχήματα που βρίσκονται στα αμαξοστάσια και βγαίνουν καθημερινά για δρομολόγια περιλαμβάνει και οχήματα τα οποία είτε λόγω της πολύ κακής κατάστασής τους είτε λόγω της παλαιότητάς τους δεν δύναται να κυκλοφορήσουν. Η ΟΣΥ πριν από λίγες μέρες προχώρησε στη σύσταση μίας επταμελούς επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η αξιολόγηση της κατάστασης των αποσυρθέντων θερμικών οχημάτων, καθώς και η εκτίμηση της αξίας αυτών ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Ο ΟΑΣΑ πραγματοποίησε δαπάνη ύψους 1.965.155,89 ευρώ για την πληρωμή της προκαταβολής της μηνιαίας αποζημίωσης Φεβρουαρίου 2023 προς τα ΚΤΕΛ που έχουν αναλάβει αστικά δρομολόγια στην Αθήνα. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 868.598,90 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 797.853,29 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 163.107,94 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Εύβοιας και 135.595,76 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 1.661.513,25 ευρώ για την Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ηλεκτρονικού εισιτηρίου Δεκεμβρίου 2022 προς την εταιρεία «HELLAS SMARTICKET A.E.»
  • Δαπάνη ύψους 457.621,65 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την μηνιαία ενιαία χρέωση Δεκεμβρίου 2022 της Τηλεματικής.
  • Δέσμευση πίστωσης ύψους 50.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών Τηλεματικής για τη χρονική περίοδο Α’ εξαμήνου 2023.
  • Ανάθεση υπηρεσιών υποστήριξης Γραμματείας Διευθύνοντος Συμβούλου, διάρκειας 6 μηνών σε εταιρεία με αμοιβή 17.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Δαπάνη ύψους 7.630,10 ευρώ με ΦΠΑ που αφορά την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Νοεμβρίου 2022 την παροχή υπηρεσιών
    επανεγκατάστασης εξοπλισμού.

  • Απόφαση Δ.Σ. για δωρεάν παραχώρηση χώρων στο δίκτυο για ζωντανή μετάδοση ραδιοφωνικού σταθμού το διάστημα 13-17 Φεβρουαρίου 2023. Από κοινού θα προωθηθούν οι έννοιες της επικύρωσης εισιτηρίων καθώς και της «πράσινης» μετακίνησης με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού δύο εργαζόμενων λόγω μεταφοράς.

  • Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ΟΣΥ και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας για διάθεση 7 λεωφορείων καθώς και γερανού για τη μεταφορά επιβατών της τελετής έναρξης με κόστος 2.532 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού μίας διοικητικής υπαλλήλου λόγω μετάταξής της στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Διαγραφή από τη δύναμη του προσωπικού ενός οδηγού από τις 10/02/2023, λόγω αδικαιολόγητης απουσίας από 23/07/2021

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: Πύκνωση δρομολογίων λεωφορείων λόγω των ΚΤΕΛ, αλλαγές στην πώληση εισιτηρίων και τα έλατα του Μετρό


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*