Τη διατήρηση των διαχωριστικών στα λεωφορεία -παρά τη λήξη των υγειονομικών μέτρων- ζητούν οι οδηγοί

Εικόνα: ΕΡΤ

Τη διατήρηση των αυτοσχέδιων διαχωριστικών που τοποθετήθηκαν στις αρχές της πανδημίας στο μπροστινό μέρος των λεωφορείων για την απομόνωση του οδηγού, και τα οποία μεταξύ άλλων έφεραν και κατάργηση της χρήσης της πρώτης πόρτας των οχημάτων, και μετά τη λήξη των υγειονομικών μέτρων στις συγκοινωνίες ζητούν οι οδηγοί.

Σήμερα εν τω μεταξύ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει λήξη των υγειονομικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας (πλην όσων ισχύουν στις μονάδες υγείας και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από τις 6:00 π.μ. της Δευτέρας 27 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΟΣΥ ζητά την παραμονή των προστατευτικών των οδηγών, «μιας και σε μεγάλο βαθμό συμβάλλουν στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και του επιβατικού κοινού».

«Το γεγονός ότι, σε πολλά λεωφορεία -κυρίως leasing- δεν υπάρχουν οι προστατευτικές μπάρες, ενδυναμώνει την πλέον απαίτηση διατήρησης των ως άνω προστατευτικών» προσθέτει το σωματείο στην επιστολή του. Όπως σημειώνεται, κύριο μέλημα του σωματείου είναι η τήρηση των κανόνων ασφαλείας των οδηγών και κατ’ επέκταση των επιβατών.

Η ΟΣΥ είχε λάβει απόφαση για την αφαίρεση των διαχωριστικών και το καλοκαίρι του 2022 προκαλώντας και πάλι την αντίδραση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, αν και τα διαχωριστικά αυτά τελικά αφαιρέθηκαν από λεωφορεία αρκετών γραμμών.

Η τοποθέτηση των διαχωριστικιών στο μπροστινό μέρος των λεωφορείων έγινε τον Μάιο του 2020 ως μέρος των μέτρων για την επανεκκίνηση των συγκοινωνιών ύστερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή ήδη οι οδηγοί ζήτησαν τα διαχωριστικά να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που συνάδει και με το διαχρονικό αίτημα για την απομόνωση των οδηγών μέσω τοποθέτησης ειδικού κουβουκλίου στα λεωφορεία για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των οδηγών από παραβατικά στοιχεία και άλλους επιβάτες.

Η τοποθέτηση των διαχωριστικών έφερε και τη λήξη της υποχρεωτικής εισόδου από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται τελευταία φορά -με αμφισβητούμενο ποσοστό επιτυχίας- από το καλοκαίρι του 2018. Οι οδηγοί είχαν και σε αυτή την περίπτωση ταχθεί κατά του μέτρου, αφού εκτός των άλλων, δεν έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου της επικύρωσης των εισιτηρίων, ενώ και τα επικυρωτικά μηχανήματα είναι τοποθετημένα σε σημεία τα οποία ο οδηγός δεν έχει οπτική επαφή.

  Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*