Τα νέα του σιδηρόδρομου: αχνοφαίνονται τα τρένα μετά το φρένο στην επανεκκίνηση

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Την περασμένη Κυριακή, ο πρωθυπουργός έγραφε στο facebook για τη δέσμευση «να ξεκινήσουν και πάλι σταδιακά τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων με αυξημένα μέτρα ασφάλειας», προσθέτοντας πως «ανά πενθήμερο θα προστίθενται επιπλέον γραμμές, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη πριν από το Πάσχα.» Το μήνυμα του πρωθυπουργού όμως ήταν ήδη ανεπίκαιρο όταν ανέβηκε, αφού την ίδια ώρα είχε γίνει γνωστό πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέα δρομολόγια αυτή την εβδομάδα, λόγω των πολλών εκκρεμοτήτων σε ζητήματα ασφάλειας αλλά και του κάκιστου συντονισμού μεταξύ των φορέων στο σιδηρόδρομο.

* * * Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του μεταβατικού διευθύνοντα σύμβουλου του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη στο OPEN, ο οργανισμός βρισκόταν σε αναμονή επιστολής απο την Hellenic Train με την οποία θα ζητάει την έγκριση συγκεκριμένων δρομολογίων, λαμβάνοντας υπόψη όσα έχουν ζητηθεί και από τους εργαζόμενους. Όπως υποστήριξε, ο ΟΣΕ είναι σε θέση να εκπληρώσει όλα τα αιτήματα των εργαζομένων. Η έναρξη των εμπορικών δρομολογίων είναι δυνατή άμεσα, τα δρομολόγια προς Καλαμπάκα μπορούν να ξεκινήσουν από το Σάββατο 1/4, ενώ τα δρομολόγια στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη από την ερχόμενη Δευτέρα 3/4.

* * * Πράγματι, η επιστολή έφτασε στον ΟΣΕ το βράδυ της Τετάρτης και η Hellenic Train στη συνέχεια ανακοίνωσε την έναρξη των δύο πρώτων εμπορευματικών της δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα οποία πραγματοποιήθηκαν χτες το βράδυ, η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε δρομολόγιο στη γραμμή -έστω εμπορικό- εδώ και 29 μέρες. Πλέον αναμένουμε τις αποφάσεις για τα δρομολόγια που θα ακολουθήσουν.

* * * Μέχρι και πριν από μία μέρα πάντως ο ΟΣΕ όσο και η Hellenic Train δεν είχαν προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση για τα προβλήματα που υφίστανται. Έτσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα ασάφειας με ανεπίσημες αλληλοκατηγορίες, στο οποίο πέραν του ΟΣΕ και της Hellenic Train, συμμετείχαν τα σωματεία των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο αλλά και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Επιπλέον, κανείς δεν γνωρίζει αν υφίσταται κάποιος κεντρικός συντονισμός, αφού τίποτα δεν έχει ακουστεί εδώ και ένα δεκαήμερο και από την πλευρά του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, μετά από την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου το οποίο και τελικά δεν τηρήθηκε.

* * * Ποια όμως είναι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν προκειμένου να ξεκινήσουν περισσότερα δρομολόγια από την Hellenic Train; Η επικοινωνία των μηχανοδηγών μέσω του GSM-R και η αποκατάσταση των προβλημάτων στις σήραγγες του δικτύου. Σύμφωνα με τον σταθμάρχη Αθηνών (ο οποίος υποστηρίζει ότι η HT θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη δρομολόγια με ασφάλεια αλλά δεν το κάνει για άγνωστο λόγο) η αποκατάσταση των προβλημάτων -πυροπροστασία, φωτισμός κ.λπ.- στα τούνελ θα ολοκληρωθεί σε περίπου μία βδομάδα από σήμερα.

* * * Όσον αφορά το σύστημα GSM-R η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, με την Hellenic Train -και τους μηχανοδηγούς- να υποστηρίζουν πως το σύστημα δεν φέρει πιστοποίηση από την ΡΑΣ. Η δε ΡΑΣ αναφέρει πως ο ΟΣΕ έχει καταθέσει ελλιπή φάκελο αναφορικά με την πιστοποίηση ενώ αφήνονται και αιχμές για τη μη ενεργή συμμετοχή της ρυθμιστικής αρχής στις συζητήσεις για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου. Η πρόταση του κ. Τερεζάκη είναι να επιβαίνει στις αμαξοστοιχίες που διέρχονται από τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα πιστοποιημένος υπάλληλος του ΟΣΕ ο οποίος θα φέρει κινητό ραδιοτηλέφωνο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας.

* * * Ένα ακόμα ζήτημα που δεν έχει λυθεί, είναι τα πιστοποιητικά των μηχανοδηγών τα οποία και έχουν λήξει. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ και εργαζόμενο της Hellenic Train Νίκο Κιουστούκη, 140 μηχανοδηγοί διαθέτουν ληγμένα πιστοποιητικά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όπως σημειώνει, ένας μηχανοδηγός χωρίς πιστοποιητικό σε ισχύ δεν θα έπρεπε να διέρχεται μέσα από τούνελ.

* * * Όσον αφορά το ζήτημα των κλοπών και δολιοφθορών, η διακοπή των δρομολογίων φαίνεται πως έδωσε ώθηση στις συμμορίες που λυμαίνονται τον χαλκό. Μεταξύ άλλων, άγνωστοι έκλεψαν εξαρτήματα από 15 βαγόνια που ήταν σταθμευμένα στο κέντρο διαλογής στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 15-20 Μαρτίου. Κλοπές αναφέρθηκαν και στον Ασπρόπυργο, στη σήραγγα της Κακιάς Ώρας. Επιπλέον, στις 25 Μαρτίου άγνωστοι έκλεψαν καλώδια απ΄ το Ζευγολατιό μέχρι το Κιάτο σύμφωνα με τον κεντρικό σταθμάρχη Αθηνών. Το πρόβλημα αυτό αποκαταστάθηκε άμεσα.

* * * Έγγραφα και εξώδικα που είχαν σταλεί στις αρμόδιες αρχές σχετικά με την επικινδυνότητα των σιδηροδρομικών διαδρομών, κατέθεσαν στον εφέτη ανακριτή οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών σωματείων της Hellenic Train και του ΟΣΕ // Τεχνικούς συμβούλους διορίζουν οικογένειες των θυμάτων // Σε στρατόπεδο στο Βελεστίνο τα μοιραία βαγόνια // Έκθεση «5+5» σημείων για τις ευθύνες και τις παραλείψεις όλων των εμπλεκομένων στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών συνέταξαν δύο έμπειροι σιδηροδρομικοί

* * * Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία του, ο συμβασιούχος σταθμάρχης Λάρισας που είχε την απογευματινή βάρδια // Ελεύθερος με όρους και ο μόνιμος σταθμάρχης που έφυγε νωρίτερα – και οι δύο υποστηρίζουν πως δεν είχαν υποχρέωση να παραμείνουν παραπάνω χρόνο στο σταθμαρχείο // Ανατρέπεται το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο μοιραίος σταθμάρχης των Τεμπών δεν ήξερε να χειρίζεται τον πίνακα τηλεδιοίκησης, αφού σύμφωνα με έγγραφο, τον είχε χρησιμοποιήσει τις προηγούμενες μέρες // Τέμπη: 90χρονος υπέβαλε μήνυση γιατί του «πάτησαν» το χωράφι μετά το δυστύχημα // Τροχαίο στο Λαγονήσι με θύμα τον διευθυντή κυκλοφορίας του ΟΣΕ

* * * Προς ανανέωση οδεύουν οι 18μηνες συμβάσεις ι.δ.ο.χ. των φυλάκων ισόπεδων διαβάσεων και εγκαταστάσεων του ΟΣΕ από το 2017, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τους πληγέντες στο δυστύχημα των Τεμπών. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης θέσεων στον ΟΣΕ από τους πίνακες κατάταξης της 1/2022 προκήρυξης με σύμβαση εργασίας ι.δ.α.χ., για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε προσωπικό. Για την επίσπευση της διαδικασίας, προβλέπεται να παρακαμφθεί το στάδιο των ενστάσεων.

* * * Σημαντικά θέμα περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ. Μεταξύ αυτών, αίτημα για ενδεχόμενη ανάθεση του έργου συντήρησης του συστήματος GSM-R στο ΚΕΚ του ΣΚΑ, και στις γραμμές Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, Κιάτο – Αεροδρόμιο, Θριάσιο – Ικόνιο, Οινόη – Χαλκίδα, έγκριση του αποτελέσματος διαγωνισμού για την αποκατάσταση της πυρασφάλειας σε εγκαταστάσεις του Προαστιακού της Αθήνας, καθώς και ενημέρωση σχετικά με την απάντηση του ΟΣΕ προς τη ΡΑΣ για το ζήτημα της εκπαίδευσης των σταθμαρχών.

* * * Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους τρεις ηρωικούς επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας InterCity62 στα Τέμπη, που επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στον ύψιστο βαθμό, έτρεξαν να βοηθήσουν και να σώσουν ανήμπορους συνεπιβάτες τους, παρότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες // Να επεκταθούν σε βάθος 20ετίας τα μέτρα στήριξης συγγενών θυμάτων από σιδηροδρομικά δυστυχήματα και να συμπεριληφθεί η περίπτωση ξεκληρίσματος σχεδόν μιας οικογένειας σε αφύλακτη διάβαση στη Λάρισα από την 01/02/2004, ζήτησε στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

* * * Η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης της Hellenic Train με το ελληνικό δημόσιο θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της επερχόμενης επίσκεψης της Ιταλίδας πρωθυπουργού τον ερχόμενο Μάιο. Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε ότι οι επενδύσεις της ιταλικής εταιρείας θα αφορούν νέα τρένα και όχι στο δίκτυο.

* * * Σε κακούργημα μετατρέπεται η κλοπή, ο βανδαλισμός σιδηροδρομικού υλικού και η κλεπταποδοχή, σύμφωνα με ρύθμιση που εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε περίπτωση δε που προκληθούν θάνατοι, η ανώτατη ποινή θα είναι τα ισόβια // Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 10 μάντρες που δέχονται μαύρο χαλκό

* * * Δεκέλεια: Ο σταθμός Δεκέλεια του Προαστιακού δεν διαθέτει ούτε σταθμάρχη ούτε και εκδοτήριο, με την προμήθεια των εισιτηρίων να γίνεται από κοντινή ψησταριά // Πάτρα: Με καθυστερήσεις, τροποποιήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη ο προαστιακός σιδηρόδρομος της Πάτρας // Νυχτερινός εφιάλτης για οδηγό ΙΧ με το «ρομποτικό» τρένο // Πύργος: Ο δήμαρχος ανησυχεί για τις αφύλακτες διαβάσεις // Αφημένη στη μοίρα της η γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη – Κομμένα καλώδια, επικίνδυνη διαδρομή και «τυφλά» σημεία // Αυτοψία στο απαρχαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλονίκη – Φλώρινα

* * * Στα παλιά γραφεία, άγνωστο γιατί, εθεάθησαν οι παραιτηθέντες πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Ο δε πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Πατέρας φέρεται να έχει καθημερινή παρουσία στα γραφεία του οργανισμού γεγονός που γεννά ερωτήματα, ιδιαίτερα αφού η διερεύνηση και των δικών του πεπραγμένων βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Πατέρας μάλιστα φέρεται να εξακολουθεί να υπογράφει ακόμα αποφάσεις (!), μεταξύ των οποίων και μία απόφαση καταβολής αποζημίωσης 15.000 ευρώ από τον ΟΣΕ προς εργαζόμενο του οργανισμού η οποία φέρεται να υπεγράφη στις 24/3, επτά ολόκληρες μέρες μετά την απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΕ για απομάκρυνσή του και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παππάς.

* * * Μετά τον μεταβατικό Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Τερεζάκη ο οποίος είχε σχέση συμβούλου για την τηλεδιοίκηση με τον οργανισμό, και ο καθηγητής Χρήστος Πυργίδης, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη φέρεται να είχε οικονομική σχέση με τον ΟΣΕ αφού, όπως υποστηρίζει η ΕΦ.ΣΥΝ., φέρεται να αμειβόταν ως σύμβουλος του οργανισμού, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το ασυμβίβαστο της θέσης.

* * * Μετά την παραίτηση των επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, ανασυγκροτήθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια τον δύο οργανισμός. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ, η θητεία του οποίου λήγει στις 24 Οκτωβρίου 2024, έχει ως εξής:

  • Παναγιώτης Τερεζάκης, Συγκοινωνιολόγος – Διευθύνων Σύμβουλος,
  • Αθανάσιος Κοτταράς, Οικονομολόγος – Μη εκτελεστικό Μέλος
  • Γεράσιμος Κατσιγιάννης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος – Μη εκτελεστικό Μέλος
  • Ουρανία Σαγιάκου, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος – Μη εκτελεστικό Μέλος
  • Δημήτριος Γιαννουλάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός – Μη εκτελεστικό Μέλος
  • Αθανάσιος Λεβέντης, Τεχνικός Υπάλληλος- Σχεδιαστής, εκπρόσωπος των εργαζομένων – Μη εκτελεστικό Μέλος

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτταράς είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ.

* * * Νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει και η ΕΡΓΟΣΕ το οποίο είναι επίσης εξαμελές και έχει ως εξής:

  • Χρήστος Παληός, Πολιτικός Μηχανικός,, μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος.
  • Θεόδωρος Παπαφιλίππου, πολιτικός μηχανικός, Αντιπρόεδρος.
  • Ιωάννης Κανελλόπουλος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός, Μέλος.
  • Ιωάννης Ρουκάς του Γεωργίου, Οικονομολόγος, Μέλος.
  • Άγγελος Νάνος του Μιλτιάδη, Δημόσιος Υπάλληλος, Μέλος.
  • Μιχαήλ – Άγγελος Βαρελάς του Ιωάννη, Οικονομολόγος, Μέλος, εκπρόσωπος των
    εργαζομένων της «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

* * * Σήμερα Πέμπτη αναμένεται η υπογραφή της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης για το έργο «Κανονικοποίηση της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμού – Λουτρακίου με ηλεκτροκίνηση». Η συμπληρωματική σύμβαση αφορά έργα αντιστήριξης, υδραυλικά έργα, συμπληρωματικά έργα για την τηλεδιοίκηση και έργα στις αυτόματες διαβάσεις.

* * * Αρκετές ερωτήσεις κατατέθηκαν στη Βουλή το τελευταίο διάστημα σχετικά με το σιδηρόδρομο. Μεταξύ αυτών, ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την «παράνομη» μετάταξη του σταθμάρχη της Λάρισας, «αποτέλεσμα παράνομων και αυθαίρετων ενεργειών με ευθύνη της κυβέρνησης», καθώς και ερώτηση, επίσης από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γιοα «πλήρη αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) για την κάλυψη αναγκών φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων και εγκαταστάσεων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) Α.Ε.». Από την Ελληνική Λύση κατατέθηκε μία ερώτηση για την ακαταλληλότητα 15 από τις 18 σηράγγων των Σιδηροδρόμων της χώρας και μία ερώτηση για τις κλοπές σιδηροδρομικού υλικού και την αυστηροποίηση των ποινών.

* * * Οι ευθύνες της ΡΑΣ για την εγκατάλειψη του έργου της τηλεδιοίκησης και της σηματοδότησης και τι απαντά η πρόεδρος της Αρχής Ιωάννα Τσιαπαρίκου – Στα χαρτιά η Ακαδημία του ΟΣΕ // Αυτό είναι το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717 – Στο «κάδρο» των ευθυνών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και εργολάβοι

* * * Από το τρισάγιο που έγινε στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, κρατάμε και τα λόγια του Μητροπολίτη Νεαπόλως και Σταυρουπόλεως: «Φωνάζουμε ότι μυρίζει από μόνο του θάνατο το εμβληματικό αυτό κτίριο που μαραζώνει από αδιαφορία, από απουσία αγάπης».

* * * Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Λαμία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται τα 122 χιλιόμετρα της υφιστάμενης μονής γραμμής Τιθορέα – Δομοκός να αντικατασταθούν από διπλή γραμμή. Επανέλαβε επίσης πως ως το τέλος του φθινοπώρου θα έχει εγκατασταθεί η τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

* * * Κρήτη: Πολλά τα σχέδια και οι προτάσεις για τον κρητικό σιδηρόδρομο, όμως τι έγινε πράξη; // Ήπειρος: Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ανέφικτο της έλευσης του τρένου στην Ήπειρο // Εναλλακτικές διαδρομές για την έλευση του τρένου

* * * Για “πολύ καλή συζήτηση” μεταξύ των αξιωματούχων της Κομισιόν– που είχαν βρεθεί στην Αθήνα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη- και των ελληνικών αρχών, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανταλμπέρ Γιανζ.

* * * Δικαστική “καμπάνα” 200.500 ευρώ στον ΟΣΕ: Αποκλειστική ευθύνη για σιδηροδρομικό δυστύχημα το 2000 που οδήγησε σε ακρωτηριασμό επιβάτη // Τι πραγματικά συνέβη με τη σύμβαση 717 για τη σηματοδότηση

* * * Ιταλία: Η Trenitalia ανέθεσε στην Stadler την προμήθεια 50 κινητήριων οχημάτων // Ηνωμένο Βασίλειο: Ο αριθμός των επιβατών στο σιδηρόδρομο ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα // 7 χιλιάδες ήταν οι ενδιαφερόμενοι για μία μόνο ομαδική ξενάγηση 60 ατόμων στο κέντρο τηλεδιοίκησης του Μπέρμινχαμ // Γερμανία: Πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες απεργίες στο σιδηρόδρομο // Ιαπωνία: Εγκαινιάστηκε γραμμή μήκους 10 χλμ. στο Τόκιο η οποία ενώνει δύο άλλες σιδηροδρομικές γραμμές

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*