Σε εξέλιξη η αφαίρεση των διαχωριστικών από τα λεωφορεία – Αντιδράσεις από οδηγούς

Εικόνα: ΕΡΤ

Την αντίδραση των οδηγών προκαλεί και πάλι ακόμα μία προσπάθεια για την αφαίρεση των νάιλον διαχωριστικών από το μπροστινό τμήμα των λεωφορείων, τα οποία τοποθετήθηκαν προς τριετίας ως ένα μέτρο προστασίας των οδηγών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας αφαίρεσης των διαχωριστικών, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ απέστειλε νέα επιστολή προς τη διοίκηση και άλλα στελέχη της ΟΣΥ ζητώντας την παραμονή των προστατευτικών, αφού «η [αφαίρεσή τους] ενδυναμώνει την ανησυχία μας ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα επιβατών και συναδέλφων».

Το σωματείο σημειώνει πως απαίτηση είναι η παροχή συγκοινωνιακού έργου τηρουμένων όλων των κανόνων ασφαλείας και πως σε περίπτωση κάποιου δυσάρεστου συμβάντος, την ευθύνη θα φέρει η διοίκηση της ΟΣΥ.

Όπως ανέφερε στο Athens Transport εργαζόμενος στην ΟΣΥ, η τοποθέτηση καμπίνας στη θέση οδηγού των λεωφορείων αποτελεί πάγιο αίτημα του σωματείου. Όσον αφορά το νάιλον διαχωριστικά, η διατήρησή τους κρίνεται απαραίτητη ιδιαίτερα στα λεωφορεία που ήρθαν μέσω leasing και δεν διαθέτουν μπάρες ασφαλείας καθώς προστατεύουν και τους επιβάτες από το να καταλήξουν στο παρμπρίζ σε περίπτωση φρεναρίσματος. Τέλος, η χρήση της πρώτης πόρτας για τον έλεγχο της εισόδου των επιβατών κρίνεται μη αποτελεσματικό μέτρο αφού οι οδηγοί δεν έχουν και νομικά το δικαίωμα να ελέγξουν τα εισιτήρια των επιβατών, κάτι που θα προκαλούσε και καθημερινές εντάσεις μεταξύ των οδηγών και των επιβατών.

Η προσπάθεια για αφαίρεση των προστατευτικών ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2022, προκαλώντας την αντίδραση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Τελικά η αφαίρεση προχώρησε μερικώς και έτσι κάποια λεωφορεία κυκλοφορούν χωρίς διαχωριστικά εδώ και ένα χρόνο ενώ σε άλλα παραμένουν ακόμα.

Με αφορμή τη λήξη των μέτρων κατά του κορωνοϊού στις συγκοινωνίες τον φετινό Μάρτιο, το σωματείο είχε αποστείλει και πάλι επιστολή προς τη διοίκηση της ΟΣΥ ζητώντας τη μόνιμη διατήρηση των διαχωριστικών για την προστασία των οδηγών.

Η τοποθέτηση των διαχωριστικών στο μπροστινό μέρος των λεωφορείων έγινε τον Μάιο του 2020 ως μέρος των μέτρων για την επανεκκίνηση των συγκοινωνιών ύστερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή ήδη οι οδηγοί ζήτησαν τα διαχωριστικά να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, κάτι που συνάδει και με το διαχρονικό αίτημα για την απομόνωση των οδηγών μέσω τοποθέτησης ειδικού κουβουκλίου στα λεωφορεία για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των οδηγών από παραβατικά στοιχεία.

Η τοποθέτηση των διαχωριστικών έφερε και τη λήξη της υποχρεωτικής εισόδου από την πρώτη πόρτα των λεωφορείων η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται τελευταία φορά -με αμφισβητούμενο ποσοστό επιτυχίας- από το καλοκαίρι του 2018. Οι οδηγοί είχαν και σε αυτή την περίπτωση ταχθεί κατά του μέτρου, το οποίο αν και εφαρμόστηκε σε σημαντικό βαθμό είχε αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την εισιτηριοδιαφυγή, αφού οι οδηγοί δεν έχουν δικαιοδοσία για έλεγχο των εισιτηρίων των επιβατών.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*