Οι ειδήσεις της Παρασκευής: το μέλλον της συνεργασίας ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ και η κατάσταση των γεφυρών του ΗΣΑΠ

φωτογραφία: Βασίλης Κικίλιας/facebook

Το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Βοτανικό επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Τουρισμού και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας, Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του αμαξοστασίου από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΣΥ που ήταν παρόν στην επίσκεψη, και συνομίλησε με εργαζόμενους κυρίως για εργασιακά ζητήματα.

Μαθαίνουμε πως ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της παραχώρησης γραμμών του ΟΑΣΑ στα ΚΤΕΛ, το οποίο βρίσκει ως γνωστόν αντίθετους τους εργαζόμενους. Ο κ. Κικίλιας απάντησε πως κάποιες από τις γραμμές των ΚΤΕΛ θα επιστρέψουν και πάλι στον ΟΑΣΑ.

Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς είχε στο νου του ο κ. Κικίλιας, το μέλλον της συνεργασίας του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ θα είναι ένα από τα επείγοντα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετήσει ο επόμενος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (ή σκέτο “Υπουργός Μεταφορών”), αφού η τρέχουσα -δεύτερη- σύμβαση θα λήξει τον ερχόμενο Οκτώβριο ο οποίος δεν είναι και τόσο μακριά. Πρόκειται δε για μία συνεργασία με αρκετά προβλήματα, αφού τα ΚΤΕΛ δεν έχουν ακόμα δρομολογήσει λεωφορεία στο σύνολο των γραμμών που έχουν αναλάβει, ενώ έχουν υπάρξει και παράπονα από τα ΚΤΕΛ για οικονομικής φύσης ζητήματα.

Παράταση της ίδιας σύμβασης για ένα ακόμα χρόνο μάλλον αποκλείεται, δεδομένου ότι πλέον έχει εκλείψει η επείγουσα ανάγκη λόγω της πανδημίας την οποία είχε επικαλεστεί ο ΟΑΣΑ. Εξάλλου, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε βάλει εμπόδια για τον ίδιο λόγο και στην υπογραφή της προηγούμενης παράτασης. Ταυτόχρονα όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια να μειωθεί σημαντικά ο στόλος των λεωφορείων (όπως και οι οδηγοί) αφού αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση του μεταφορικού έργου. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η προμήθεια των νέων λεωφορείων από το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι ένα ζήτημα “λίγων μηνών” αλλά θα τραβήξει επί μακρόν.

Αν η λύση θα δοθεί μέσω ενός δημόσιου διαγωνισμού για μία μακροχρόνια συνεργασία και πάλι με ιδιώτες (δηλαδή τα ΚΤΕΛ) ή αν θα επιλεγεί κάποια άλλη προσωρινή λύση είναι κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί συν τοις άλλοις και από το ποιος θα επικρατήσει στις εκλογές της Κυριακής (ή τις επόμενες). Το σίγουρο πάντως είναι πως, όπως προανήγγειλε και ο μέχρι σήμερα Υπουργός Τουρισμού, θα δούμε σύντομα αλλαγές και ανακατατάξεις.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Οι γέφυρες του ΗΣΑΠ: Μία εκκρεμότητα ετών, που αφορά την αποκατάσταση της γέφυρας Πουλόπουλου από την οποία διέρχονται οι γραμμές του ΗΣΑΠ (ανάμεσα σε Θησείο και Πετράλωνα) οδεύει προς υλοποίηση από την ΣΤΑΣΥ. Η γέφυρα, η ηλικία της οποία ξεπερνάει τα 60 έτη, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση όπως είναι εμφανές και στην παρακάτω φωτογραφία από το newsbomb.gr, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των δρομολογίων. Πριν από λίγες μέρες, η ΣΤΑΣΥ ανέθεσε σε εταιρεία την «επικαιροποίηση της στατικής μελέτης αναβάθμισης, ανύψωσης φορέα και αντικατάστασης εφεδράνων Γέφυρας Πουλοπούλου μετά υποστηρικτικών μελετών», κόστους 35.913,44 ευρώ με ΦΠΑ. Η σύμβαση, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφής των τευχών δημοπράτησης του έργου θα διαρκέσει 120 μέρες ενώ στόχος της ΣΤΑΣΥ είναι το έργο να δημοπρατηθεί εντός του 2023.

φωτογραφία: newsbomb.gr

Εξελίξεις υπάρχου όμως και για άλλη μία γέφυρα της γραμμής, αυτή στο σταθμό Μαρούσι, με την ΣΤΑΣΥ να ζητά προσφορές για την επιθεώρηση και των έλεγχο των αποσβεστήρων. Στη συγκεκριμένη γέφυρα είχαν πραγματοποιηθεί προ 15ετίας εργασίες επισκευής και ενίσχυσής της καθότι βρίσκονταν επίσης σε κακή κατάσταση.

Τα αποτελέσματα της υπουργικής θητείας: «Το έργο που πραγματοποιήσαμε στο Υπουργείο Μεταφορών απέδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα στην ψηφιοποίηση, την ηλεκτροκίνηση, τα υδατοδρόμια, τις πράσινες μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα και φυσικά, την οδική ασφάλεια» ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις δράσεις με στόχο τη μείωση των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά 50% έως το 2030, την πρόοδο στην ηλεκτροκίνηση (2.000 σημεία φόρτισης σήμερα από 58 το 2019) και την προώθηση της εισαγωγής του υδρογόνου,

Βλάβη σε λεωφορείο: Καπνοί ή υδρατμοί έβγαιναν από τη μηχανή ακινητοποιημένου λεωφορείου στη λεωφόρο Ποσειδώνος το απόγευμα της Τρίτης. Επρόκειτο για ένα λεωφορείο της γραμμής Α1 που εκτελούσε το δρομολόγιο Βούλα – Πειραιάς. Σύμφωνα με μαρτυρία, «ο οδηγός σταμάτησε και αποβίβασε τον κόσμο, απέναντι από τον Φλοίσβο, στην πλατεία επί της Αγίου Αλεξάνδρου».

Οχήματα στην ΟΣΥ μέσω Leasing: Η ΕΘΝΙΚΗ LEASING, που έχει προμηθεύσει μέρος των μεταχειρισμένων λεωφορείων που προστέθηκαν στο στόλο της ΟΣΥ, φαίνεται πως θα είναι και η εταιρεία που θα προμηθεύσει, επίσης μέσω leasing, μέρος της προμήθειας των 4 υβριδικών SUV 4X4 και 6 ηλεκτρικίνητων SUV 4X2 οχημάτων για περίοδο 5 ετών. Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, εγκρίνεται το πρακτικό Αξιολόγησης Δικαιολογητικών Κατακύρωσης του διαγωνισμού το οποίο προβλέπει ότι η εταιρεία θα προμηθεύσει 3 από τα 4 (ζήτησε μείωση της ποσότητας) υβριδικά SUV 4×4 αντί ποσού 21.600 ευρώ ανά όχημα πλέον ΦΠΑ.

Προδιαγραφές αμαξοστασίων λεωφορείων: Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση που αφορά τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών για την ίδρυση και λειτουργία των αμαξοστάσιων στάθμευσης, συντήρησης και φύλαξης των αστικών ή ημιαστικών λεωφορείων. Με την απόφαση ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη χωροθέτηση των αμαξοστασίων (π.χ. δεν μπορούν να είναι σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από αρχαιολογικούς χώρους ή χώρους μνημείων), την κυκλοφοριακή σύνδεσή τους, τις προδιαγραφές των χώρων στάθμευσης, συντήρησης και λοιπών χώρων αλλά και τη διαδικασία αδειοδότησής τους από την οικία αρχή μεταφορών.

Μετακινήσεις εκτός έδρας: Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθορίζεται το ανώτατο όριο των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας για το προσωπικό της ΟΑΣΑ Α.Ε. για το έτος 2023. Για την πλειοψηφία του προσωπικού δικαιολογούνται 3 ημέρες μετακίνησης, εκτός από τους δικηγόρους (4), τον Πρόεδρο Δ.Σ. (5) και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο (10 μέρες).


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 1.751.356,31 ευρώ με ΦΠΑ προς «HELLAS SMARTICKET A.E.» για τη Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ΑΣΣΚ (ηλεκτρονικό εισιτήριο) Μαρτίου 2023.
  • Δαπάνη ύψους 457.621,65 ευρώ με ΦΠΑ προς «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για την μηνιαία ενιαία χρέωση Μαρτίου 2023 της Τηλεματικής.
  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 10.000 ευρώ που αφορά σε Διαγνωστική μελέτη Καταγραφής Υφιστάμενης Κατάστασης & Ανάπτυξης Ψηφιακής Στρατηγικής των εταιρειών
    του Ομίλου ΟΑΣΑ
  • Δαπάνη ποσού 3.850,20 ευρώ με ΦΠΑ προς «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Φεβρουαρίου 2023.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: δευτερεύον θέμα για τα κόμματα οι αστικές συγκοινωνίες και το λεωφορείο με τη χαλασμένη πόρτα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*