Λεωφορεία: Πρώτα μέτρα ασφαλείας και μετά αφαίρεση των διαχωριστικών

Φωτογραφία: Jean Housen/Wikimedia Commons

Τοποθετήθηκαν στα λεωφορεία στην αρχή της πανδημίας ως ένα μέτρο για την προστασία των οδηγών από τον κορωνοϊό. Τρία και πλέον χρόνια αργότερα και ενώ έχουν λήξει όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και έχουν ληφθεί δύο τουλάχιστον αποφάσεις για την αφαίρεσή τους, τα διαφανή διαχωριστικά παραμένουν στη θέση τους στα περισσότερα λεωφορεία.

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει περάσει σε επόμενη φάση, ο κύριος λόγος που οι οδηγοί ζητούν την παραμονή των διαχωριστικών δεν είναι οι ιοί και τα μικρόβια αλλά η προστασία τους από παραβατικά στοιχεία, επιβάτες και μη. Η ύπαρξη κουβουκλίων στη θέση του οδηγού προβλέπεται για τα καινούρια λεωφορεία τα οποία θα ενταχθούν στο στόλο της Ο.ΣΥ. όχι όμως και για αυτά που κυκλοφορούν ήδη. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα όπως επισημαίνει και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ σε παρεμβάσεις του με αφορμή τις αποφάσεις της Ο.ΣΥ. για αφαίρεση των πλαστικών διαχωριστικών.

Πλέον, και καθώς η τοποθέτηση κουβουκλίων δεν αποτελεί προς το παρόν πιθανή εξέλιξη για τα λεωφορεία που ήδη κυκλοφορούν, η ΟΣΥ προχωρά στη λήψη ενδιάμεσων μέτρων τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αφαίρεση των νάιλον διαχωριστικών το προσεχές διάστημα.

Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση πλαστικών αυτοκόλητων στο μπροστινό τμήμα των λεωφορείων τα οποία ζητούν από τους επιβάτες να μην πλησιάζουν στο μπροστινό τμήμα δίπλα στον οδηγό, ενώ προγραμματίζεται και η τοποθέτηση αναδιπλούμενων μπαρών στα λεωφορεία που αποκτήθηκαν μέσω leasing και δεν διαθέτουν ήδη.

Athens Transport

Τα διαχωριστικά πάντως έχουν αφαιρεθεί στις γραμμές των λεωφορείων του Αεροδρομίου όπου οι επιβάτες επιβιβάζονται από την πρώτη πόρτα αλλά και σε διάφορα λεωφορεία άλλων γραμμών.

Οι ανησυχίες των οδηγών βεβαίως δεν είναι αβάσιμες αφού είναι γνωστό ότι η σωματική ακεραιότητα συναδέλφων τους έχει επανειλημένως απειληθεί ενώ έχουν πέσει και θύματα κλοπής από παραβατικά στοιχεία που δρουν κυρίως στα περίχωρα της Αττικής τις βραδινές ώρες. Μόλις τον περασμένο μήνα, οδηγός κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχτηκε με σκοπό τη ληστεία σε στάση στα Άνω Λιόσια.

Όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα, υπάρχουν οδηγοί οι οποίοι αρνούνται να εργαστούν σε νυχτερινές βάρδιες ή σε δρομολόγια στη δυτική Αθήνα, ενώ αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης πως θα εξασφαλίσουν την αυτοπροστασία τους σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κάποιο κίνδυνο.

«Αθώωση» για τον οδηγό του Τρόλεϊ

Η είδηση του αστυνομικού ρεπορτάζ για τον οδηγό τρόλεϊ ο οποίος «απείλησε επιβάτες με όπλο» στην περιοχή του Πειραιά προκάλεσε ποικίλα σχόλια πριν από λίγες εβδομάδες. Αν και από την πρώτη στιγμή ο ίδιος φαίρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες, η μήνυση που κατατέθηκε εις βάρος του από τη διοίκηση της Ο.ΣΥ. έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο περιστατικό αυτό.

Πλέον, πηγές της Ο.ΣΥ. αναφέρουν πως δεν τίθεται ζήτημα ενοχής του οδηγού ο οποίος και έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του. Οι νεαροί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό κατέθεσαν ότι δεν απειλήθηκαν από τον οδηγό, ο οποίος απλά τους έκανε παρατήρηση για επικίνδυνη συμπεριφορά εντός του λεωφορείου, ενώ το «όπλο» που βρέθηκε στην κατοχή του ήταν ψεύτικο. Στην κατοχή του πάντως βρέθηκε και ένα γκλομπ ενώ σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουν οι ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει.

Διαφορετική πάντως είναι η περίπτωση του οδηγού σε γραμμή του Αεροδρομίου ο οποίος και φέρεται απείλησε ελεγκτές με μαχαίρι την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομο που και στο παρελθόν είχε επιδείξει αντισυναδελφική συμπεριφορά. Πλέον βρίσκεται σε διαθεσιμότητα ενώ το Δ.Σ. της εταιρείας πρόκειται να αποφασίσει για το ενδεχόμενο απόλυσής του.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*