Ατυχήματα σε διαβάσεις, αγνοείται η πυρασφάλεια στον Προαστιακό, ασάφειες από την κυβέρνηση για το σιδηρόδρομο

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Ένα μικρό αλλαλούμ είχαμε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας σχετικά με την επανέναρξη των δρομολογίων στο νότιο κλάδο του Προαστιακού Πάτρας. Αρχικά, η Hellenic Train ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων από την Παρασκευή 7 Ιουλίου. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα έλαβε πίσω την απόφαση παρατείνοντας την έναρξη των δρομολογίων κατά μία μέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε προηγηθεί η αντίδραση του ΟΣΕ, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί νωρίτερα ώστε να προηγηθεί έλεγχος των γραμμών. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες κατασκευής νέου σκεπάστρου στο αμαξοστάσιο της Πάτρας ώστε οι επισκευές να γίνονται με ασφάλεια. Παράλληλα, η ΓΑΙΑΟΣΕ ανέθεσε σε εταιρεία την κατεδάφιση «επικινδύνως ετοιμόρροπου κτηρίου» εμβαδού 1.086,05 τ.μ. στο μηχανοστάσιο της Πάτρας.

* * * Στην Πάτρα υπήρξαν και αντιδράσεις καθώς ο ΟΣΕ συνέχισε να πληρώνει αδρά τον εργολάβο της φύλαξης των διαβάσεων, με το προσωπικό να εξακολουθεί να φυλά διαβάσεις από τις οποίες δεν περνούσαν τρένα κατά το διάστημα διακοπής των δρομολογίων. Δεν είμαστε σίγουροι ότι συμφωνούμε, αφού αφενός μία γραμμή χωρίς δρομολόγια δεν είναι απαραίτητα ανενεργή (μπορεί να περάσουν συρμοί έργων ή κάποιο δοκιμαστικό δρομολόγιο) και αφετέρου ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι να ήταν οι φύλακες, θα εξακολουθούσαν να πληρώνονται για το διάστημα που δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια.

* * * Μοτοσικλέτα παραβίασε τις προστατευτικές μπάρες στη διάβαση των Μελισσατίκων στη Νέα Ιωνία Βόλου το μεσημέρι της Πέμπτης και συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 11575, που εκτελούσε το δρομολόγιο Βόλος – Λάρισα, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο οδηγός του δίκυκλου οχήματος.

* * * Τα μικρο-προβλήματα με τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας συνεχίστηκαν πάντως και αυτή την εβδομάδα με τα αίτια να ποικίλουν: από τεχνικά προβλήματα και μία πυρκαγιά κοντά στις γραμμές στο Ζευγολατιό, μέχρι μία σύγκρουση συρμού με όχημα σε διάβαση στην Ιερά Οδό. Το συγκεκριμένο ατύχημα μας θύμισε το σχεδιασμό για υπογειοποιήση των γραμμών και νότια του σταθμού Λαρίσης ως το Ρουφ, ένα έργο που έχει μάλλον παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες αφού δεν το βλέπουμε σε κανένα κυβερνητικό σχεδιασμό αν και πριν λίγους μήνες ο ΟΣΕ επέμενε πως θα υλοποιηθεί ως το 2026 (ουδέν σχόλιο για το χρονοδιάγραμμα).

* * * Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών δεν έχει μπει σε λεπτομέρειες (ούτε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων ούτε και σε επόμενη συνέντευξη) όσον αφορά τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί για την αποκατάσταση της ασφαλούς λειτουργίας του Ελληνικού Σιδηρόδρομου αλλά και την εμπιστοσύνης του επιβατικού κοινού. Ο σιδηρόδρομος προφανώς και αναφέρθηκε ως μία από τις προτεραιότητες, ωστόσο ακούσαμε ακόμα και εξαγγελία για επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου τη στιγμή που οι εκκρεμότητες της συντήρησης φτάνουν από εδώ μέχρι τον Έβρο κι ακόμα παραπέρα.

* * * Κρατούμε πάντως και τη δήλωση του υπουργού για τις συχνές διακοπές κυκλοφορίας οι οποίες «δεν γίνονται αποδεκτές». Ελπίζουμε επιπλέον, πως σύντομα θα υπάρξει και κάποια εξέλιξη όσον αφορά το διεθνή διαγωνισμό για τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ. Γιατί μέχρι στιγμής, ουδέν μονιμότερο του προσωρινού…

* * * Για το αδίκημα της «ευρωαπάτης» καλεί σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική ευρωπαϊκή εισαγγελία περισσότερα από 25 μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν σχέση με την σύμβαση «717» που αφορά στη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στους σιδηροδρόμους // Ύστερα από την απολογία του στον εφέτη – ανακριτή στη Λάρισα σήμερα το μεσημέρι της Τετάρτης, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Συστημάτων του ΟΣΕ, από 1-10-2021 έως και σήμερα // Στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για παράβαση καθήκοντος, έπειτα από μήνυση επιζήσασας του δυστυχήματος των Τεμπών.

* * * Πριν από ένα χρόνο γράφαμε πως ο ΟΣΕ πρόκειται να διενεργήσει διαγωνισμό (όπως θα συζητούταν στο Δ.Σ.) για την αποκατάσταση των βλαβών – ζημιών και την πλήρη προληπτικής συντήρηση στο σύνολο του εγκατεστημένου εξοπλισμού μέτρων και μέσων πυροπροστασίας των σταθμών στη γραμμή Αεροδρόμιο – Λιόσια – Κιάτο και Άγιοι Ανάργυροι – ΣΚΑ, καθώς και άλλων κτηρίων του ΟΣΕ στα ίδια τμήματα της γραμμής. Πρόκειται για ένα ζήτημα που χρονίζει αφού εδώ και πάνω από μία δεκαετία οι σταθμοί του Προαστιακού της Αθήνας έχουν εμφανείς ελλείψεις όσον αφορά τα συστήματα πυρασφάλειας. Ο διαγωνισμός αυτός μέχρι σήμερα αγνοείται, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΣΕ ενέκρινε δέσμευση πίστωσης ύψους 30.000 ευρώ που αφορά την καταγραφή και τον έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας στους σιδηροδρομικών σταθμούς Αθηνών – Πελοποννήσου. Οι γνωστές ταχύτητες ΟΣΕ…

* * * Τρία νέα έργα πέρασε από το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ: πρόκειται για την έγκριση διακήρυξης διαγωνισμού για τη συντήρηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή της Λάρισας, την έγκριση πρακτικού του διαγωνισμού για τη συντήρηση της μετιρκής σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ρίου – Κάτω Αχαΐας και την έγκριση αιτήματος για το έργο αποκατάστασης προσβασιμότητας και τεχνικών δωματίων στις σιδηροδρομικές σήραγγες στο τμήμα ΣΚΑ – Κιάτο.

* * * Με τρεις οικονομικούς φορείς που κατέθεσαν προσφορά (ΟΤΕ, Τερνα και Glovbitel) θα συνεχίσει η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΕΕ για την ανάπτυξη έξυπνων υποδομών γεφυρών στις 13 περιφέρειες της χώρας, έργο προϋπολογισμού 180,3 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης).

* * * Δεν είναι η πρώτη φορά, όπως γράψαμε και στο σχετικό άρθρο, που η ΓΑΙΑΟΣΕ προσπαθεί να αξιοποιήσει εμπορικά το σιδηροδρομικό σταθμό του Πειραιά. Κι όμως φαίνεται ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αφού δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει ο σχεδιασμός. Θα πρέπει να επισημάνουμε πάντως πως πρόκειται για ένα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν επιλεγεί η κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου όπως προέβλεπε προηγούμενο σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση ο σταθμός του Πειραιά, όπως και ο σταθμός της Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσουν και ένα «πείραμα» από την επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθούν και μελλοντικά εγχειρήματα. Το πλέον φιλόδοξο; Η αξιοποίηση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας, του Σταθμού Λαρίσης έκτασης 110 στρεμμάτων μελλοντικά.

* * * Θράκη: Να προχωρήσει στην μεταφορά της Σιδηροδρομικής γέφυρας στον Κομψάτο, από το σημείο που βρίσκεται σήμερα, δίπλα στην πεσμένη γέφυρα, μερικά χιλιόμετρα πιο νότια, κοντά στην γέφυρα της Εγνατίας, θέλει ο ΟΣΕ, μέσω διαγωνισμού για την ολοκλήρωση των μελετών και την σύνταξη τευχών δημοπράτησης που βρίσκεται αυτές τις μέρες στον αέρα // Λάρισα: Ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης ηχοπετασμάτων κατά μήκος των γραμμών επί 10 χλμ.

* * * Με επιστολή της προς τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έδωσε συγχαρητήρια στο νέο Υπουργό και τους δύο Υφυπουργούς και ζήτησαν τον ορισμό συνάντησης ώστε να συζητηθούν τα ζητήματα πρωτίστης σημασίας. Την περασμένη Δευτέρα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών μετά των δύο Υφυπουργών πραγματοποιήσε και συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα μεταξύ αυτών τα εργασιακά, η υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ και η ανάγκη για προσλήψεις.

* * * Απόπειρα διάρρηξης των γραφείων του σωματείου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά κατήγγειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης

* * * Η ΓΑΙΑΟΣΕ ενέκρινε την υπογραφή 12μηνης σύμβασης με Μηχανικό Ηλεκτρονικό με αντικείμενο την υποστήριξη της εταιρείας σε θέματα παρακολούθησης και παραλαβής των εργασιών της
Εκτεταμένης Συντήρησης του Τροχαίου υλικού που έχει μισθωθεί στην Hellenic Train. Ο ανάδοχος θα υποβάλλει μηνιαίες εκθέσεις αλλά και άλλες εκθέσεις που απαιτούνται. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 21.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

* * * Με νέα απόφαση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, χορηγείται πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτή μηχανοδηγών και υποψηφίων μηχανοδηγών σε 15 άτομα, καθώς και ανανέωση της πιστοποίησης σε δύο ακόμα άτομα. Επιπλέον, απορρίπτεται η χορήγηση πιστοποιητικού σε άλλα 4 άτομα λόγω μη έγκυρων πιστοποιητικών/μη συναφών τίτλων σπουδών/μη επαρκούς επαγγελματικής εμπειρίας.

* * * Βέλγιο: Το 90% του σιδηροδρομικού δικτύου έχει ηλεκτροδοτηθεί // Αυστρία: Διώροφα τρένα από την Stadler προμηθεύονται οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι λόγω αύξησης της επιβατικής κίνησης // Ιρλανδία: Ελεγκτές εισιτηρίων-μαϊμού εισπράτουν πρόστιμα από επιβάτες τρένων // ΗΠΑ: Χρηματοδότηση ύψους 6,27 δις ευρώ από την αμερικανική κυβέρνησης για ένα νέο υποθαλάσσιο τούνελ μεταξύ Νέας Υόρκης – Νιου Τζέρσεϊ

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*