Ποιος ελέγχει ποιον στο σιδηρόδρομο, συνεχείς βλάβες στα τρένα, στην «αφετηρία» ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής

ΕΡΓΟΣΕ

Ενημέρωση ώρα 20:30 

Με νεότερη ανακοίνωση, η Hellenic Train ενημερώνει πως η επανέναρξη των δρομολογίων στον Προαστιακό της Πάτρας αναβάλλεται ως το Σάββατο 8 Ιουλίου για λόγους υποδομής.


Ενημέρωση ώρα 18:30

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, από αύριο Παρασκευή 7 Ιουλίου ενεργοποιούνται τα ακόλουθα δρομολόγια αμαξοστοιχιών του Προαστιακού Πάτρας, τα οποία είχαν αντικατασταθεί με λεωφορεία:   

  • 11351-11355-11359-12353-12357-13351 (Κάτω Αχαΐα-Άγιος Ανδρέας)   
  • 11350-11354-11358-12352-12356-13350 (Άγιος Ανδρέας- Κάτω Αχαΐα)   
  • 11352-11356-12350-12354-12358-13352 (Άγιος Ανδρέας-Καμίνια)   
  • 11353-11357-12351-12355-12359-13353 (Καμίνια-Άγιος Ανδρέας)  

Τα δρομολόγια του Προαστιακού βρίσκονται σε αυτό το pdf


* * * Ποιος ελέγχει ποιον στο σιδηρόδρομο; Με αφορμή δύο περιστατικά στο σιδηροδρομικό δίκτυο την περασμένη εβδομάδα, την «μη ολοκλήρωση διπλής σύζευξης μεταξύ αμαξοστοιχιών» στη Λάρισα που έδωσε και ώθηση σε fake news περί «παρολίγον τραγωδίας» αλλά και την ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας στο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, λόγω τεχνικού προβλήματος στη σήραγγα «Όθρυς», το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας πως ζητήθηκε από τον ΟΣΕ η διερεύνηση των δύο συμβάντων. Κατανοητό το ότο οι νέοι υπουργοί δεν γνωρίζουν ακόμα πολλά για τις αρμοδιότητες των διάφορων φορέων στο σιδηρόδρομο και τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί, αλλά είναι δύσκολο να καταλάβουμε τη λογική με την οποία ζητείται από το διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ να ελέγξει ζητήματα που ενδεχομένως να αφορούν και την ίδια την υποδομή, αλλά και τον έλεγχο της Hellenic Train η οποία με τη σειρά συχνά επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΣΕ για τα όποια προβλήματα.

* * * Έχουμε κουραστεί να το επαναλαμβάνουμε, αλλά η διερεύνηση των περιστατικών στον ελληνικό σιδηρόδρομο θα έπρεπε να γίνεται από πιο ανεξάρτητα, αρμόδια όργανα (ένα παράδειγμα είναι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων). Το ίδιο το υπουργείο έχει -τουλάχιστον στα χαρτιά- εδώ και μήνες προχωρήσει στην σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων. Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει στην στελέχωση και ενεργοποίησή του ή θα συνεχίσει να αποτελεί οργανισμό-φάντασμα;

* * * Όσον αφορά την ακινητοποίηση τρένου στη σήραγγα της Όθρυος και συγκεκριμένα την αμαξοστοιχία 53, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα την περασμένη Πέμπτη, επισημαίνουμε και πάλι ότι αυτή τη φορά η Hellenic Train ενημέρωσε σχετικά έγκαιρα για το περιστατικό, το οποίο σε κάθε περίπτωση ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο για τους επιβάτες οι οποίοι αρχικά έμειναν για αρκετή ώρα στη σήραγγα χωρίς φωτισμό και κλιματισμό και στη συνέχεια έφτασαν στην Αθήνα με πολλές ώρες καθυστέρηση. Η εταιρεία ενημέρωσε τους επιβάτες για την αποζημίωση του εισιτηρίου τους. Θα ήταν καλό να υπήρχαν βέβαια και περισσότερες πληροφορίες για το τι πήγε στραβά και τις ενέργειες της Hellenic Train ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι πρόμοιο.

* * * Και νέο περιστατικό με ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας συνέβη χτες Τετάρτη 5 Μαΐου, όταν συρμός του Προαστιακού της Λάρισας που εκτελούσε το δρομολόγιο 12591 από Θεσσαλονίκη με 58 επιβάτες ακινητοποιήθηκε στην Κατερίνη, καθώς βγήκε εκτός λειτουργίας ένας παντογράφος από κλαδιά στη γραμμή και έσπασε ο υαλοπίνακας στην καμπίνα μηχανοδήγησης. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στον προορισμό τους με λεωφορεία. Ίσως με ευκαιρία το περιστατικό αυτό κάποιοι στον ΟΣΕ να καταλάβουν πως επείγει ο καθαρισμός των γραμμών από τη βλάστηση και όταν οι μηχανοδηγοί το ζητούν επίμονα δεν το κάνουν για αισθητικούς λόγους αλλά για λόγους ασφαλείας. (Ελπίζουμε επίσης να μη ζητηθεί από τον ΟΣΕ να διερευνήσει γιατί ο ΟΣΕ δεν κλάδεψε τα δέντρα…)

* * * Μία από τις πρώτες -ίσως και η πρώτη- κίνηση της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών υπεύθυνης για τις υποδομές, Χριστίνας Αλεξοπούλου, ήταν να συγκαλέσει σύσκεψη το πρωί της περασμένης Παρασκευής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Hellenic Train του ΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ σχετικά με τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτό – Καλάβρυτα τα οποία είχαν διακοπεί λόγω κατολίσθησης από τη Δευτέρα. Λίγο αργότερα, η Hellenic Train ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των δρομολογίων από το Σάββατο 1 Ιουλίου. Η άποψη του Athens Transport είναι πως οι φορείς του σιδηρόδρομου πρέπει να κάθονται στο ίδιο τραπέζι τακτικά προκειμένου να διευκολύνεται η επίλυση των προβλημάτων. Ας ελπίσουμε επόμένως η νέα υφυπουργός να λάβει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, και για σιδηροδρομικές γραμμές σε άλλες περιοχές της χώρας.

* * * Τρένο σταμάτησε να κινείται λόγω μηχανικής βλάβης στην Λεπτοκαρυά το περασμένο Σάββατο 1 Ιουλίου, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να απομακρυνθούν οι επιβάτες με λεωφορεία για να φτάσουν στον προορισμό τους.

* * * Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου αναφέρεται στα προβλήματα που παραμένουν στον Προαστιακό της Πάτρας τα οποία αποδίδει στην έλλειψη προσλήψεων τεχνικού προσωπικού από τον ΟΣΕ αλλά και στην έλλειψη επενδύσεων από την Hellenic Train εδώ και χρόνια σε συνδιασμό με την αδιαφορία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εν τω μεταξύ, μέσα της Πάτρας αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες μέρες υπάρχει πιθανότητα να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια στη νότια γραμμή Άγιος Ανδρέας – Καμίνια – Κάτω Αχαγιά. Εννοείται ότι επισήμως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

* * * Ανεβαίνει η πληρότητα των τρένων του Προαστιακού Λάρισας – Θεσσαλονίκης αφού στα δρομολόγια, πέραν από όσους μετακινούνται για την εργασία τους, επιβιβάζονται και όσοι μετακινούνται προς τις παραλίες. Η έλλειψη όμως μηχανοδηγών δημιουργεί προβλήματα και οι καθυστερήσεις δρομολογίων είναι συχνές.

* * * Για τις 18 Ιουλίου πήρε νέα προθεσμία ο γενικός διευθυντής της γενικής διεύθυνσης δικτύου ΟΣΕ από το 2017 έως το 2019. Στο μεταξύ, ο δικηγόρος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών και πατέρας θύματος ο ίδιος, επισκέφθηκε τον ειδικό εφέτη ανακριτή προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των ερευνών.

* * * Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει η υπόθεση της σύμβασης 717 του ΟΣΕ για τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στα τρένα, η οποία δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς που ερευνούσαν τη σύμβαση για κακοδιαχείριση, «σκόνταψαν» σε τυχόν ευθύνες των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

* * * Από το σημερινό Δ.Σ. του ΟΣΕ αναμένεται να περάσει και η κατακύρωση του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του Προαστιακού Δυτικής Αττικής (πρώην μετρική γραμμή Άνω Λιόσια – Μέγαρα)

* * * Σε «δοκιμαστική λειτουργία» βρίσκονται από αυτές τις μέρες τα φωτοσήματα στο τμήμα Αχαρνές – Οινόη. Κάτι που θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο εδώ και χρόνια συμβαίνει μόλις τώρα. Ας ελπίσουμε μέσα στους επόμενους μήνες να δούμε τα φωτοσήματα (όπως και την τηλεδιοίκηση) να λειτουργούν σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο.

* * * Η μάχη με τα περιστέρια συνεχίζεται και στον Προαστιακό. Πριν λίγες μέρες, ο ΟΣΕ προχώρησε σε δέσμευση πίστωσης ύψους 8.400 ευρώ προ ΦΠΑ για το έργο «Τοποθέτηση 70 αποτρεπτικών περιεκτών (δοχείων), εφαρμογή και επαναπλήρωση κατάλληλων απωθητικών αιθέριων ελαίων για την αντιμετώπιση αποικιών περιστεριών στον Σ.Σ. Κάντζας & στον Σ.Σ. Μεγάρων.” Καλή επιτυχία, δεδομένου του ότι όποιος χρησιμοποιεί τους δύο σταθμούς προς το παρόν αισθάνεται σαν να μπαίνει σε περιστερώνες.

* * * Την οργανική θέση του Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου επιθυμεί να καλύψει η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. βγάζοντας σχετική προκήρυξη. Αιτήσεις για τη θέση με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου θα γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά ως τις 21 Ιουλίου.

* * * Την ολοκλήρωση των εγκρίσεων για το υποσύστημα ETCS (European Train Control System) στο τμήμα Δομοκός-Λάρισα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων. Με σχετική απόφαση της ολομέλειας της αρχής, δόθηκε η άδεια ώστε το σύστημα αυτό [σύμβαση «Προμήθεια Συστήματος γραμμής ETCS επιπέδου 1 με συναφείς υπηρεσίες» (Α.Π.10005/2007/ΕΡΓΟΣΕ)] να λειτουργήσει.

* * * Ιταλία: Η Σαρδινία θα αγοράσει 12 τρένα υδρογόνου από τη Stadler για τις μετρικές γραμμές της // Τα πρώτα τρένα με μπαταρίες στην Ευρώπη ξεκινούν δρομολόγια στην Ιταλία // Τσεχία: Η κυβέρνηση κατήργησε τη ρυθμιστική αρχή για το σιδηρόδρομο // Ηνωμένο Βασίλειο: Κρατικοποιούνται τα δρομολόγια Caledonian Sleeper στη Σκωτία μετά τη λήξη της παραχώρησής τους // Τα τρένα επέστρεψαν στο ψηλότερο βουνό της Ουαλίας // Οι σιδηροδρομικές εταιρείες αναμένεται να κλείσουν πολλά εκδοτήρια εισιτηρίων μέσα στην επόμενη τριετία // Αίγυπτος: Η Škoda θα αναλάβει την αναβάθμιση 280 μηχανών των αιγυπτιακών σιδηροδρόμων κόστους 1 δις ευρώ // Ιορδανία: Ο ξεχασμένος σιδηρόδρομος της Χετζάζ // Ινδονησία: Ξεκίνησαν δοκιμαστικά δρομολόγια στην πρώτη γραμμή υψηλών ταχυτήτων της χώρας // Καναδάς: Ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια το πρώτο τρένο υδρογόνου της χώρας

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*