Πράσινο φως για τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία της Αθήνας (αναμένονται τον Απρίλιο), προβληματισμός για τα λεωφορεία φυσικού αερίου

Πηγή: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
 • Πέρασε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η σύμβαση για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων, τα 140 εκ των οποίων για την Αθήνα
 • Σύμφωνα με τον υπουργό, τα λεωφορεία αυτά θα δεχτούν τους πρώτους επιβάτες ως τα τέλη Απριλίου 2024.
 • Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκάλεσε η αναφορά στη μη χρηματοδότηση της προμήθειας 200 λεωφορείων φυσικού αερίου από την Ε.Ε. καθώς από το 2024 θα θεωρούνται “μη πράσινα” με το υπουργείο να αναζητά νέα χρηματοδότηση. 

Την αναβάθμιση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε την σύμβαση για την προμήθεια διακοσίων πενήντα (250) ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων, σύγχρονης τεχνολογίας, σύμφωνα με το ΤΜΗΜΑ 5 διενεργηθέντος ηλεκτρονικού διαγωνισμού (υπ’ αρ. 6/2021 διακήρυξη) και το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών με 1.300 νέα λεωφορεία, στο τέλος της τετραετίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης του στόλου των συγκοινωνιακών φορέων, με βάση το οποίο έως το τέλος Απριλίου 2024 αναμένεται η άφιξη 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, εκ των οποίων τα 140 θα αξιοποιηθούν στην Αθήνα και τα 110 στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το αρχικό σκέλος του πρώτου διαγωνισμού που αφορά, αθροιστικά, 650 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, το σύνολο των οποίων  προβλέπεται να έχουν παραδοθεί σε κυκλοφορία έως τα μέσα του 2025.

Ενώ, άμεσα δρομολογείται και ο δεύτερος διαγωνισμός, με αντικείμενο επιπλέον 650 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καθώς ήδη προγραμματίστηκε η έναρξη σύνταξης Διακήρυξης, με εκτίμηση να ολοκληρωθεί η παράδοση και αυτών των οχημάτων στο τέλος της τετραετίας.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέθεσε αρχικά τα σημερινά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς στις δύο πόλεις διαθέτουν έναν γηρασμένο στόλο με μέση ηλικία οχημάτων τα 18,8 έτη, έναντι του μέσου όρου ηλικίας μεταξύ των συνόλου των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανέρχεται σε 12,7 έτη. Παράλληλα, επεσήμανε την άμεση επίπτωση της παλαιότητας του στόλου στην υψηλή συχνότητα των βλαβών και τον προσωρινό χαρακτήρα των λύσεων με συμβάσεις leasing και οικεία ΚΤΕΛ για την κάλυψη του συγκοινωνιακού έργου.

Στοιχειοθετώντας την επιχειρηματολογία για την απόφαση προμήθειας νέων οχημάτων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε, επιπλέον, την ανάγκη συμμόρφωσης στην Κοινοτική Οδηγία που επιβάλλει το 33%/47% των νέων αστικών λεωφορείων να είναι «καθαρά» έως το 2025/2030, αντίστοιχα.

Το χρονοδιάγραμμα για τα νέα λεωφορεία:

 1. Υπογραφή σύμβασης: Σεπτέμβριος 2023
 2. Επαύξηση ισχύος ΔΕΔΔΗΕ στα αμαξοστάσια: τέλος Ιανουαρίου 2024
 3. Ολοκλήρωση εργασιών ΟΣΥ εντός αμαξοστασίων: μέσα Μαρτίου 2024
 4. Έλευση οχημάτων – εκτελωνισμός: μέσα Φεβρουαρίου 2024
 5. Παράδοση οχημάτων με έγκριση τύπου: μέσα Μαρτίου 2024
 6. Θέση οχημάτων σε κυκλοφορία: τέλος Απριλίου 2024

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε κατά τη δευτερολογία τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συγκοινωνιακά προβλήματα που θα προκύψουν από την εκκίνηση των έργων του Flyover της Θεσσαλονίκης, ενώ τέλος, προανήγγειλε τη δημιουργία δύο Μητροπολιτικών Φορέων για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Απ΄ την πλευρά της η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου επεσήμανε, ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί τμήμα της στρατηγικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση για τη δημιουργία νέας κουλτούρας στον χώρο των Μεταφορών. Τόνισε μάλιστα πως οι κατευθύνσεις αυτές περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και στον σχεδιασμό που αναπτύσσεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προβληματισμός για τα λεωφορεία φυσικού αερίου

Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλεί η αναφορά στα υπόλοιπα τρία ενεργά τμήματα της συγκεκριμένης σύμβασης και ιδιαίτερα στο τμήμα 2 που αφορά την προμήθεια 200 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου από την Industria Italiana Autobus S.P.A.

Όπως αναφέρθηκε, διερευνάται η εξεύρεση νέας χρηματοδότησης για το τμήμα αυτό, καθώς από το 2024 τα λεωφορεία φυσικού αερίου θα θεωρούνται “μη πράσινα” από την Ε.Ε. με συνέπεια να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση για την προμήθειά τους, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το αν θα τελεσφορήσει η προμήθεια των συγκεκριμένων 200 οχημάτων (καθώς επίσης και από πότε αυτό ήταν εν γνώσει του υπουργείου).

Εν τω μεταξύ πάντως η σύμβαση για το τμήμα 2, όπως και αυτή για το τμήμα 3 που αφορά επίσης 100 αρθρωτά λεωφορεία φυσικού αερίου από την IVECO FRANCE παίρνει το δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την υποσημείωση πάντως πως δεν θα γίνει δυνατή η υπογραφή του τμήματος 2 αν δεν βρεθεί χρηματοδότηση. Η παράδοση των αρθρωτών λεωφορείων της IVECO αναμένεται στις αρχές του 2024.

Τέλος, όσον αφορά το τμήμα 4 με τα 100 ηλεκτρικά λεωφορεία αυτονομίας 135 χλμ. (στο διαγωνισμό έχει απομείνει μόνο η εταιρεία BYD), εκκρεμεί ακόμα το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς.

Όσον αφορά στη σύμβαση, η Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι προβλέπονται:

 • Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.
 • Προμήθεια παρελκόμενων, ήτοι ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης, ένα ανά όχημα ή ένα ανά δύο οχήματα, ανάλογα με τις δυνατότητες φόρτισης των φορτιστών, δηλαδή σύνολο 125 έως 250.
 • Προμήθεια επτά κινητών μονάδων με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για την φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων σε περίπτωση ανάγκης φόρτισης επιτόπου.
 • Κατάρτιση Έκθεσης Εγκατάστασης των Φορτιστών Αργής Φόρτισης στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Με αυτή τη σύμβαση προμήθειας των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σηματοδοτείται η έναρξη της προμήθειας συνολικά 1.300 νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, υλοποιώντας μια ακόμα δέσμευση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράμμισε η κ. Αλεξοπούλου, ενέργεια που συνιστά μια βαθιά φιλολαϊκή πολιτική, η οποία ωφελεί άμεσα εκατομμύρια πολίτες.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*