Tα νέα λεωφορεία φυσικού αερίου της Αθήνας βρίσκονται υπό κατασκευή – Φωτογραφίες

φωτογραφία: Pierre Antoine A/flickr.com - Published with written permission

Στη μικρή πολη Ανοναί της Γαλλίας, μία ώρα έξω από τη Λυών, βρίσκεται το εργοστάσιο της Iveco Bus όπου κάθε χρόνο κατασκευάζονται εκατοντάδες αστικά και τουριστικά λεωφορεία για πόλεις της Ευρώπης και όχι μόνο.

Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκονται και τα πρώτα λεωφορεία φυσικού αερίου που θα αποκτήσει η Αθήνα εδώ και σχεδόν μία 15ετία. Η Iveco Bus France, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Iveco, πρόκειται να προμηθεύσει την Αθήνα με 100 αρθρωτά (διπλά) λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), και συγκεκριμένα το μοντέλο Urbanway 18, με τον αριθμό να αφορά το μήκος του οχήματος. Τα λεωφορεία αυτά είναι μέρος του μεγάλου διαγωνισμού για την προμήθεια 650 (αντί 770 αρχικά) αστικών λεωφορείων για τις συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Iveco έχει ήδη ανακηρυχθεί προσωρινός μειοδότης στο παραπάνω τμήμα του διαγωνισμού, ενώ η σύμβαση βρίσκεται στη διαδικασία του ελέγχου με στόχο να υπογραφεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το τίμημα αναμένεται να ανέλθει σε 385.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά μονάδα, δηλαδή συνολικά 38.500.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για το σύνολο των 100 λεωφορείων (ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 43 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ).

φωτογραφία: Pierre Antoine A/flickr.com – Published with written permission

Στο εργοστάσιο του Ανοναί έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή των παραπάνω λεωφορείων. Άλλωστε, η παράδοσή τους πρόκειται  να γίνει σταδιακά, με την άφιξη του πρώτου οχήματος να αναμένεται σχεδόν ταυτόχρονα με την υπογραφή της σύμβασης, ενώ είναι ευνόητο πως υπάρχει επιθυμία από ελληνικής πλευράς για την παράδοσή του συνόλου το συντομότερο δυνατό.

Όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 16 Ιουνίου, υπάρχει τουλάχιστον ένα ολοκληρωμένο λεωφορείο με αριθμό παραγωγής 88395 και αναρτημένο τον προορισμό του (Αθήνα) και το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το «πρωτότυπο» λεωφορείο που θα φτάσει στην Αθήνα ώστε να δοθεί έγκριση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τον συγκεκριμένο τύπο και βεβαίως τα χαρακτηριστικά του.

φωτογραφία: Pierre Antoine A/flickr.com – Published with written permission

Παράλληλα, στη γραμμή παραγωγής υπάρχουν λεωφορεία του ίδιου τύπου σε διάφορες φάσεις της κατασκευής.

φωτογραφία: Pierre Antoine A/flickr.com – Published with written permission

Ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι για τα νέα λεωφορεία φυσικού αερίου της Αθήνας έχει επιλεγεί ο ίδιος σχεδιασμός του εξωτερικού τους με τα λεωφορεία του ίδιου κατασκευαστή που κυκλοφορούν ακόμα στην Αθήνα τα οποία παραδόθηκαν το 2005 και το 2010 (Irisbus Agora και Irisbus Citelis αντίστοιχα – ως το 2013 η Iveco Bus ήταν γνωστή ως Irisbus).

Πώς συνεχίζεται ο διαγωνισμός για τα λεωφορεία

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο διαγωνισμός του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προμήθεια 650 λεωφορείων, ανάμεσα στα οποία και ηλεκτρικών, για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη αφορά το πέμπτο τμήμα τμήμα του διαγωνισμού, την προμήθεια δηλαδή 250 12μετρων ηλεκτρικών λεωφορείων με ελάχιστη αυτονομία 180 χλμ, όπως και του ανάλογου εξοπλισμού φόρτισής τους καθώς και τη συντήρησή τους για ένα χρόνο το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου. Με πρόσφατη απόφασή του, το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποφάσισε ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης για το συγκεκριμένο τμήμα του διαγωνισμού λόγω επιλογής εταιρείας από χώρα εκτός Ε.Ε. (δηλαδή την κινεζική Yutong Bus) χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Το υπουργείο πάντως κατέθεσε γρήγορα αίτηση ανάκλησης της απόφασης στο αρμόδιο δευτεροβάθμιο όργανο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα τρία τμήματα του διαγωνισμού, υπάρχουν προσωρινοί ανάδοχοι για δύο από αυτά, με τις συμβάσεις να βρίσκονται πλέον στη διαδικασία του ελέγχου. Πρόκειται για την IVECO France SAS η οποία θα προμηθεύσει 100 αρθρωτά (18 μέτρων) λεωφορεία με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και την ιταλο-τουρκική Industria Italiana Autobus S.P.A. από την οποία αναμένονται 200 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Πέρα από τα λεωφορεία της Yutong, εξελίξεις αναμένονται για το τμήμα του διαγωνισμού το οποίο αφορά την προμήθεια 100 ηλεκτρικών αστικών λεωφορεία 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ., το οποίο εκτός απροόπτου θα ανατεθεί στην BYD, αφού ήδη έχουν αποχωρήσει από τη διαδικασία οι Irizar, Van Hool και IVECO.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*