Οι δυσκολίες των ΑμεΑ στις συγκοινωνίες, πόσα εισιτήρια αγοράζονται με τραπεζικές κάρτες και ένας αρχηγός κόμματος στο Μετρό

Φωτογραφία: ΣΤΑΣΥ

ΑμεΑ και ΜΜΜ: Το να ζητήσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συγγνώμη από τον επιβάτη που δέχθηκε την προσβλητική (το λιγότερο) συμπεριφορά από οδηγό λεωφορείου και να αναζητηθούν οι ευθύνες του οδηγού από την ΟΣΥ είναι το αυτονόητο και ευκολότερο κομμάτι. Το δύσκολο μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι να υπάρξει ένας ανοικτός διάλογος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες (αλλά και γενικότερα όσοι έχουν δυσκολίες στη μετακίνηση) στις συγκοινωνίες της Αθήνας και να γίνουν ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Θα περιμέναμε για παράδειγμα να ακούσουμε από τις διοικήσεις των φορέων ή το υπουργείο κάτι σχετικά με την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του προσωπικού ή για άλλες ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Ας ελπίσουμε να δούμε κάτι τέτοιο προσεχώς με αφορμή το πρόσφατο άσχημο περιστατικό.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Πρόσβαση των ΑμεΑ στο σταθμό Ειρήνη: Πριν από λίγες εβδομάδες γράψαμε για την ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Χάιδω Ασημακοπούλου της Ελληνικής Λύσης σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης στο σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ από άτομα με δυσκολία στη μετακίνηση, καθώς ο ανελκυστήρας που συνδέει το επίπεδο του δρόμου με το (χαμηλότερο) επίπεδο της εισόδου του σταθμού βρίσκεται μέσα σε ιδιωτικό δρόμο της σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ.

Στη βουλευτή απάντησε (μέσω του Υπουργού Παιδείας) ο Πρόεδρος της σχολής, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι ο μοναδικός ανελκυστήρας μέσω του οποίου είναι δυνατή η πρόσβαση βρίσκεται εντός του ιδιωτικού χώρου της ΑΣΠΑΙΤΕ. Για το σκοπό αυτό, έχει ζητηθεί από τους υπαλλήλους της φύλαξης στην πύλη της σχολής να επιτρέπουν την πρόσβαση σε όσους αναφέρουν ρητά πως θέλουν να προσελκύσουν τον ανελκυστήρα. Παρόλα αυτά, άτομα εισέρχονται στη σχολή, αναφέρει ο Πρόεδρος, με πρόσχημα την προσέγγιση στον ανελκυστήρα, παρεμποδίζοντας την προσέγγιση οχημάτων του προσωπικού και των σπουδαστών. Όσο για το επίμαχο περιστατικό (το οποίο επισημαίνεται πως είναι το πρώτο ανάλογο εδώ και μία εικοσαετία), ο Πρόεδρος της ΑΣΠΑΙΤΕ το αποδίδει στη συμπεριφορά της οδηγού η οποία δεν εξήγησε το λόγο για τον οποίο ζητούσε είσοδο στη σχολή και στη συνέχεια κάλεσε την αστυνομία.

Σχόλιο: Εμείς πάντως επιμένουμε πως πρέπει να βρεθεί μία λύση προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση στον σταθμό Ειρήνη. Από την πλευρά του ΟΑΚΑ, υπάρχει κεκλιμένο δάπεδο από το επίπεδο της οδού προς το σταθμό, αλλά όχι και ανελκυστήρας, αν και ο χώρος επαρκεί. Ας συνεργαστούν οι φορείς για να γίνει το αυτονόητο. Η ισότητα στην πρόσβαση δεν είναι δυνατό να συνεπάγεται με καθημερινά τετ α τετ με υπαλλήλους σεκιούριτι για κατ’ εξαίρεση είσοδο σε ιδιωτικό χώρο.

Νέος διευθυντής και εργαζόμενοι στην ΣΤΑΣΥ: Η ΣΤΑΣΥ δημοσιοποίησε τους επιλαχόντες της προκήρυξης 2/2023 για την πρόσληψη 10 εργαζόμενων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (7) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (3). Παράλληλα, η ΣΤΑΣΥ προχώρησε στην προκήρυξη μίας θέσης ευθύνης Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής & Ανάπτυξης. Η σύμβαση θα είναι τριετούς διάρκειας ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 15ετή εργασιακή εμπειρία και τουλάχιστον 7 έτη σε θέσεις ευθύνης και 4 σε θέσεις διεύθυνσης.

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής: Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής του διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης «Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής» σύμφωνα με το οποίο η σύμβαση κατακυρώνεται στην εταιρεία «ΝΑΜΑ Α.Ε.» με συνολική οικονομική προσφορά ύψους 2.060.570 ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ και απρόβλεπτα 15%). Σύμφωνα με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, το έργο πρόκειται να διαρκέσει 23 μήνες και μέσω αυτού θα προκύψουν οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο δίκτυο λεωφορείων -και όχι μόνο- της Αττικής.

Οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες: Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη χρήση πιστωτικών καρτών σε εκδοτήρια εισιτηρίων, αυτόματα μηχανήματα και διαδίκτυο για την αγορά εισιτηρίων του ΟΑΣΑ περιλαμβάνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών και είσπραξης εσόδων κομίστρου του ΟΑΣΑ που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα. Ο ΟΑΣΑ αναζητεί εταιρεία η οποία θα αναλάβει το σύνολο των διαδικασιών πληρωμών με κάρτες στο δίκτυό του, περιλαμβανομένων και αυτών που θα γίνονται απευθείας με «ανέπαφη συναλλαγή» πάνω στα ακυρωτικά μηχανήματα.

Όσον αφορά τα στοιχεία για τις αγορές εισιτηρίων με τη χρήση τραπεζικών καρτών, το 2020 αγοράστηκαν 3.874.142 εισιτήρια αξίας 29.248.602,19 ευρώ και το 2021 5.902.890 εισιτήρια αξίας 35.695.824,68 ευρώ. Σημαντική ήταν η αύξηση το 2022 με αγορά 10.754.296 εισιτηρίων αξίας 61.244.342,45 ευρώ, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως αύξηση θα έχουμε και το 2023, αφού μέσα στο πρώτο εξάμηνο με τη χρήση τραπεζικών καρτών αγοράστηκαν 7.010.548 εισιτήρια αξίας 39.055.212,81 ευρώ.

Φωτιά στην πεζογέφυρα: Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου σε κυλιόμενη σκάλα της πεζογέφυρας που συνδέει την Πλατεία Οδησσού, δίπλα στο Μέγαρο των ΗΣΑΠ, με το λιμάνι του Πειραιά (και όχι στις “κυλιόμενες σκάλες του Μετρό” όπως γράφτηκε αριστερά και δεξιά). Στην πεζογέφυρα, η οποία ανήκει στον ΟΛΠ, εκτελούνταν εργασίες ανακαίνισης το τελευταίο διάστημα, αφού άνοιξε πριν από λίγους μήνες μετά από πολυετές κλείσιμο λόγω των έργων του Μετρό και η αλήθεια είναι ότι όταν την χρησιμοποιήσαμε μέσα στο καλοκαίρι, την βρήκαμε βρώμικη και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου.

Στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ: Το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στα Άνω Λιόσια επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως έγραψε στη σχετική δημοσίευση «είναι ανάγκη να στηρίξουμε τους εργαζομένους, αλλά και την καλή λειτουργία των οχημάτων, για να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι της Αττικής θα απολαμβάνουν τα σύγχρονα και ασφαλή μέσα μεταφοράς που αξίζουν». Την τελευταία φορά πάντως που η Περιφέρεια Αττικής επιχείρησε να ασχοληθεί με τα λεωφορεία (διαγωνισμός για προμήθεια 92 οχημάτων επί των ημερών της κ. Δούρου), αυτό δεν πήγε και τόσο καλά

Ένας αρχηγός κόμματος στο Μετρό: Ακούσαμε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασσελάκης μπήκε στο Μετρό για να φτάσει στο Σύνταγμα (όπου τυχαία τον περίμεναν και οι κάμερες των καναλιών) και για μια στιγμή παραλίγο να πιστέψουμε ότι έφτασε η εποχή που θα δούμε έναν πολιτικό πρώτης γραμμής να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις του προς τη Βουλή, απαρνούμενος τον προσωπικό οδηγό και την κρατική λιμουζίνα. Βέβαια, αμέσως μετά, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε πως κατέβηκε στο Σύνταγμα για να βάλει μονάδες στο κινητό (!) και καταλάβαμε  ότι το Μετρό χρησιμοποιήθηκε, προσώρας, σαν σκηνικό σε σήριαλ.

Η απεργία στο Μετρό: Για το αλαλούμ με την απεργία στις συγκοινωνίες γράψαμε αναλυτικά την περασμένη εβδομάδα. Στον Ελεύθερο Τύπο διαβάσαμε ότι από τους 2.434 εργαζομένους στα μέσα σταθερής τροχιάς, στην απεργία της Πέμπτης συμμετείχαν 556 και οι 1.205 εργάστηκαν κανονικά. Ως προσωπικό ασφαλείας δηλώθηκαν μόλις 32 εργαζόμενοι, ενώ 641 έλλειπαν σε προγραμματισμένες άδειες οι οποίες, όπως τονίζουν εργαζόμενοι, είχαν δηλωθεί εδώ και καιρό. Αληθεύει πάντως και το ότι αν δεν εργαστεί ένας σημαντικός αριθμός εργαζόμενων σε κρίσιμες ειδικότητες, τα μέσα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Φοιτητική συγκοινωνία Ηρακλείου: Ξεκίνησαν από αυτή την εβδομάδα τα δρομολόγια μεταφοράς φοιτητών από το Δήμο Ηρακλείου προς την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου με ένα πρωινό δρομολόγιο που αναχωρεί στις 8 π.μ. Όσοι δημότες (αποκλειστικά) ενδιαφέρονται, καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο δημαρχείο.

Προσλήψεις στο υπουργείο: Μία ακόμα μετακλητή συνεργάτης προσλήφθηκε στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ξιφαρά

Πληρωμή leasing: Σε πληρωμές για το leasing των αστικών λεωφορείων που έχουν ενταχθεί στο στόλο της προχωρά η ΟΣΥ. Οι πληρωμές αφορούν την 27η, 28η και 29η συμβατική περίοδο και έχουν αναλυτικά ως εξής: 1.476.572,16 ευρώ με ΦΠΑ προς την MED BUS & TRUCK CENTER, 819.010,08 ευρώ με ΦΠΑ προς την ΕΘΝΙΚΗ LEASING ΑΕ και 589.962,24 ευρώ προς την ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Σε δαπάνη ύψους 1.482.270,33 ευρώ προχώρησε ο ΟΑΣΑ για την πληρωμή των εταιρειών ΚΤΕΛ που έχουν δρομολογήσει αστικά λεωφορεία στην Αθήνα βάση της μεταξύ τους σύμβασης και συγκεκριμένα για την εκκαθάριση Β’ τριμήνου 2023. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 637.976,17 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 622.356,81 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 120.132,96 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 101.804,39 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 1.759.678,26 ευρώ με ΦΠΑ προς την «HELLAS SMARTICKET A.E.» για τη Μηνιαία Ενιαία Χρέωση ΑΣΣΚ (ηλεκτρονικού εισιτηρίου Ιουλίου 2023.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ ενέκρινε το διαγωνισμό για την «Καταγραφή γεωμετρικών στοιχείων της Γραμμής 1 και μετρήσεων παραμορφώσεων της «παλαιάς» σήραγγας ΟΜΟΝΟΙΑ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ» με τίμημα 59.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
  • Το Δ.Σ. ενέκρινε την προβολή εκδήλωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε σταθμούς του Μετρό

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Οι ειδήσεις της Παρασκευής: τα λεωφορεία υδρογόνου και λεωφορειακές γραμμές με 3 δρομολόγια τη μέρα

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*