Μπαίνουν μπάρες στα λεωφορεία του leasing για την ασφάλεια οδηγών και επιβατών

Athens Transport

Σε εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι εργασίες για την τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών στο μπροστινό μέρος των μεταχειρισμένων λεωφορείων που αποκτήθηκαν μέσω leasing για την ενίσχυση του στόλου της ΟΣΥ. Σκοπός είναι να αποφεύγεται η παραμονή επιβατών μπροστά από την  πρώτη πόρτα των λεωφορείων για την ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και των οδηγών.

Πρόκειται για μία εκκρεμότητα που έγινε πιο επικτακτική μετά από την αφαίρεση και των τελευταίων νάυλον διαχωριστικών που είχαν τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος των λεωφορείων από το 2020 ως μέρος των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι αίτημα των οδηγών ήταν είτε να παραμείνουν τα διαχωριστικά είτε να τοποθετηθούν κουβούκλια στη θέση του οδηγού έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να είναι πιο προστατευμένοι από επιθέσεις παραβατικών στοιχείων. Τελικά, ως συμβιβαστική λύση επιλέχθηκε η αφαίρεση των διαχωριστικών παράλληλα με την τοποθέτηση μπαρών σε λεωφορεία που δεν διαθέτουν (κυρίως τα μεταχειρισμένα λεωφορεία που αποκτήθηκαν μέσω leasing), καθώς και αυτοκόλλητων στα δάπεδα των λεωφορείων τα οποία ενημερώνουν τους επιβάτες πως δεν πρέπει να προσεγγίζουν την περιοχή του λεωφορείου δίπλα στη θέση του οδηγού.

Athens Transport

Τα νέα λεωφορεία που θα αγοραστούν και θα κυκλοφορήσουν από το 2024 πάντως θα διαθέτουν πλαστικά διαχωριστικά στη θέση του οδηγού, όπως φαίνεται και από στο ηλεκτρικό λεωφορείο της Yutong το οποίο αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

φωτογραφία: ΟΣΕΘ

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες, η βουλευτής Μαρία Αθανασίου της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία μεταφέρει καταγγελία εργαζόμενου «για την εκτέλεση δρομολογίων από χρονομισθωμένα λεωφορεία στο λεκανοπέδιο της Αττικής χωρίς προστατευτικές διαχωριστικές μπάρες μεταξύ πρώτης και δεύτερης θύρας εισόδου των λεωφορείων», ενώ όπως αναφέρει, εργαζόμενοι προχώρησαν σε ανάρτηση ανακοινώσεων για την επικινδυνότητα των λεωφορείων που δεν διαθέτουν τέτοιες μπάρες, με τον  ΟΑΣΑ όμως να υποστηρίζει με υπηρεσιακό έγγραφο πως δεν τίθεται ζήτημα επικινδυνότητας των συγγεκριμένων λεωφορείων.

Η βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για το αν θα υπάρξει παρέμβαση προς τον ΟΑΣΑ ώστε να τοποθετηθούν μπάρες στα λεωφορεία τα οποία δεν τις διαθέτουν ήδη.

Σκέψεις για την επέκταση του leasing

«Ευχή και κατάρα» είναι για τις συγκοινωνίες της Αθήνας η ένταξη στον στόλο της ΟΣΥ μεταχειρισμένων λεωφορείων τα οποία προήλθαν μέσω συμβάσεων leasing. Από τη μία πλευρά εξασφαλίστηκε η κυκλοφορία επιπλέον λεωφορείων, ωστόσο οι συχνές βλάβες των οχημάτων αυτών «πονοκεφαλιάζουν» τους εργαζόμενους της ΟΣΥ, ενώ τα χαρακτηριστικά τους σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε ασυμφωνία με τα υπόλοιπα λεωφορεία (π.χ. διαθέτουν σκαλοπάτια ή μη ανοιγόμενα παράθυρα).

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια 300 μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing (90 αρθρωτά και 210 κανονικά) για 3+1 χρόνια είχε ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021, με τα πρώτα λεωφορεία να φτάνουν στην Αθήνα τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Ένα όμως χρόνο αργότερα έγινε γνωστό πως η ΟΣΥ ενεργοποίησε ποινικές ρήτρες ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κατά των τριών εταιρειών αφού δεν είχαν διαθέσει το σύνολο του αριθμού των λεωφορείων για τα οποία είχαν δεσμευτεί, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει επισήμως γνωστό πόσα ακριβώς λεωφορεία κυκλοφορούν, με πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι σίγουρα λιγότερα από 300.

Πλέον, στον κυβερνητικό σχεδιασμό, βρίσκεται η επέκταση της συγκεκριμένης σύμβασης για τουλάχιστον ένα έτος, δηλαδή ως το 2025, αφού τότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η παράδοση του συνόλου των νέων λεωφορείων από το μεγάλο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν αποκλείεται επίσης και το ενδεχόμενο για νέο διαγωνισμό για προμήθεια επιπλέον μεταχειρισμένων οχημάτων αν προκύψει ανάγκη.

Σημειώνεται ότι η ΟΣΥ διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει κάποια από τα οχήματα μετά τη λήξη του leasing, ένα ενδεχόμενο που επίσης θα εξεταστεί εν καιρώ, δεδομένων και των ιδιαίτερα προσιτών τιμών που έχουν προκαθοριστεί (μέχρι και 12.000 ευρώ ανά κανονικό λεωφορείο ή 15.000 ευρώ για τα αρθρωτά). Αν και πρόκειται για μεταχειρισμένα λεωφορεία που καίνε ντίζελ, η παραμονή τους στο στόλο θα μπορούσε να λειτουργήσει ενισχυτικά έως ότου προχωρήσει και ο δεύτερος μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια «πράσινων» οχημάτων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*