Μετ’ εμποδίων ακόμα τα δρομολόγια του Προαστιακού προς Πειραιά, προσεχώς εργασίες σε σταθμούς του Προαστιακού

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Τον περασμένο Ιούλιο, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών έκαναν μία διαδρομή με τον Προαστιακό της Αθήνας και μίλησαν με εκπροσώπους των εργαζομένων για τα προβλήματα του μέσου. Όπως μάθαμε, συζητήθηκε και η συνεχιζόμενη επί μακρόν μετεπιβίβαση στον σταθμό του Ρέντη λόγω προβλημάτων στην υποδομή. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΣΕ είχε ενημερώσει τους εργαζόμενους πως το πρόβλημα θα λυθεί από το φετινό Σεπτέμβριο. Ο Σεπτέμβριος όμως πέρασε και οι επιβάτες από και προς τον Πειραιά εξακολουθούν να μετεπιβιβάζονται στο Ρέντη. Μήπως θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η επίλυση του προβλήματος, ιδιαίτερα αν, όπως λέγεται, δεν είναι και τόσο μεγάλο που να δικαιολογεί την υποχρεωτική μετεπιβίβαση σε συρμούς ντίζελ;

* * * Οι θετικές ειδήσεις από τον Προαστιακό της Αθήνας είναι σπάνιες, αυτή την εβδομάδα όμως το σωματείο ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωσε πως τα φωτοσήματα των σταθμών Κάντζα και Παλλήνη, τα οποία δε λειτουργούσαν εδώ και καιρό, βρίσκονται και πάλι σε πλήρη λειτουργία.

* * * Ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της υπογραφής των τεσσάρων συμβάσεων για τα έργα αποκατάστασης των γραμμών στη Θεσσαλία, εικόνες από drone, δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής // Από το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, τα δρομολόγια του Προαστιακού Θεσσαλονίκης φτάνουν μέχρι τον σταθμό της Ραψάνης, εξυπηρετώντας και τους σταθμούς Νέων Πόρων και Λεπτοκαρυάς. Από χτες Τετάρτη, επαναλειτούργησε και ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτό – Καλάβρυτα.

* * * Ειδομένη: Θανατηφόρο ατύχημα με θύμα εργαζόμενο σε τεχνική εταιρεία που εκτελούσε εργασίες εκχόρτωσης των γραμμών για λογαριασμό του ΟΣΕ // Αλεξανδρούπολη: Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο του Γαλλικού Σιδηροδρομικού Σταθμού

* * * Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης απέστειλε επιστολή προς την ALE, την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ενημερώνοντάς την για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο και ζητώντας τη συμβολή της για την αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα ζητείται ενημέρωση για το αν έχουν προκύψει κατά το παρελθόν παρόμοια προβλήματα σε άλλες χώρες (πολύμηνη διακοπή δρομολογίων) και τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι κυβερνήσεις για την ενίσχυση των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων σε αυτή την περίπτωση.

** * * Συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ είχε την περασμένη εβδομάδα ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος. Ο υφυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία των εν εξελίξει έργων και τον προγραμματισμό των νέων.

* * * Ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος της ΝΔ με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ζητά ενημέρωση για το αν θα ληφθούν μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των σταθμών του ΟΣΕ κατά μήκος της γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης έως την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου. Με άλλη ερώτηση, ο βουλευτής Βασίλειος Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης ζητά ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της υπογειοποίησης των γραμμών στα Σεπόλια και το αν υπάρχει ενδεχόμενο έκπτωσης του αναδόχου ώστε να ολοκληρωθεί γρηγορότερα από άλλο ανάδοχο, καθώς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων στη Θεσσαλία.

* * * Πληροφορίες για την κατάθεση μηχανοδηγού του Προαστιακού που κινήθηκε στη Λάρισα το βράδυ του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη // Εξώδικο από συγγενείς νεκρού μηχανοδηγού προς δημοσιογράφου στην εφημερίδα Τα Νέα για δημοσιεύματα

* * * Η έγκριση πρωτογενούς αιτήματος για την πραγματοποίηση του έργου αποκατάστασης των βλαβών σε ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες των σταθμών και πεζογεφυρών του τμήματος Πειραιάς – Οινόη και Αεροδρόμιο – Κιάτο, δηλαδή στον Προαστιακό της Αθήνας, περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Δ.Σ. του ΟΣΕ. Πρόκειται για έργο κόστους 1,383 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Στο ίδιο Δ.Σ. θα ληφθεί απόφαση για την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για τη συντήρηση της μετρικής γραμμής Ρίο – Κάτω Αχαΐα.

* * * Σχεδόν 120 εκατ. ευρώ χρωστούσαν στον ΟΣΕ η ιδιωτική εταιρεία Hellenic Train και η κρατική ΣΤΑΣΥ στο τέλος του 2022 σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του οργανισμού. Έκτοτε, σύμφωνα με στελέχη του ΟΣΕ, έχουν αποπληρωθεί στους μήνες που μεσολάβησαν περί τα 20 εκατ. ευρώ με τις απαιτήσεις να ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ.

* * * Ενώ ακόμα περιμένουμε για το άνοιγμα του σιδηροδρομικού μουσείου του ΟΣΕ στον Πειραιά, τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, ο ΟΣΕ συνεχίζει τις διαδικασίες για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς του: με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου στο μουσείο της Λεύκας θα μεταφερθεί ένα παλιό χρηματοκιβώτιο του οργανισμού από τα παλιά εκδοτήρια εισιτηρίων της οδού Σίνα, θα πραγματοποιηθεί απεντόμωση στο αρχειακό υλικό που βρέθηκε στο Αμαξοστάσιο του Ρέντη και θα ενισχυθεί η ομάδα του Ιστορικού Αρχείου που αξιολογεί το αρχειακό υλικό του Σταθμού Πελοποννήσου.

* * * Τον Μάιο του 2021, μετά από δύο χρόνια έρευνας για τη σύμβαση «717» της ΕΡΓΟΣΕ, η επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αντικαταστάθηκε με αιφνιδιαστική απόφαση της τότε διοίκησης. Ο φάκελος της έρευνας τής αφαιρέθηκε, με την ίδια να υποβάλλει λίγο αργότερα την παραίτησή της και να αποχωρεί από την ΕΑΔ μέσα σε αρνητικό κλίμα. Προηγουμένως είχε εντοπίσει παρατυπίες στην υλοποίηση της σύμβασης.

* * * Πολωνία: Πέντε τραυματίες -όλοι σιδηροδρομικοί- μετά από σύγκρουση τρένων // Ηνωμένο Βασίλειο – Γαλλία: Τα τρένα Eurostar θα απολυμαίνονται στα σύνορα λόγω της επιδημίας κοριών στο Παρίσι // Βέλγιο – Λουξεμβούργο: Σχέδιο για μακροπρόθεσμο διπλασιασμό των σιδηροδρομικών δρομολογίων ανάμεσα στις δύο χώρες // Αυστρία: Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι παρουσίασαν τα νέα νυκτερινά τρένα που στοχεύουν να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη // Ηνωμένο Βασίλειο: Τα πρώτα τρένα με μπαταρίες στη χώρα κυκλοφορούν στην περιοχή του Λίβερπουλ // Ιταλία: Το πρώτο τρένο υδρογόνου της χώρας παρουσιάστηκε από την Alstom // Σαουδική Αραβία: Ξεκινούν δοκιμαστικά δρομολόγια για το πρώτο επιβατικό τρένο υδρογόνου

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*