Tι πρέπει να αλλάξει στη γραμμή Πειραιάς – Αεροδρόμιο του Προαστιακού, επιπλέον προβλήματα στα τρένα από φωτιές & καύσωνα

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Όπως παρατήρησαν και εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο με αφορμή την επίσκεψη της Υφυπουργού Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου και του Γ.Γ. Μεταφορών κ. Ξιφαρά στον Προαστιακό της Αθήνας, μόνο θετικό είναι να υπάρχει ενδιαφέρον από την πολιτική ηγεσία για το σιδηρόδρομο μέσω επισκέψεων και επαφών με εργαζόμενους. Το γράψαμε και εμείς την τελευταία εβδομάδα, μετά τη μετακίνηση των υπουργών με τρένο, και ελπίζουμε οι επισκέψεις αυτές να συνεχιστούν και να αφορούν όλα τα μέσα.

* * * Συγκεκριμένα τώρα τη γραμμή Αεροδρόμιο – Πειραιάς του Προαστιακού η οποία τέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης, ο κ. Ξιφαράς προανήγγειλε συναντήσεις με ΟΣΕ και Hellenic Train προκειμένου να επέλθουν βελτιώσεις. Τι πρέπει λοιπόν να βελτιωθεί στη γραμμή; Αν και τα γράφουμε εδώ και 10+ χρόνια, να μία λίστα προς διευκόλυνση όσων ενδιαφέρονται:

  1. Επιτακτική κρίνεται η αύξηση των δρομολογίων καθώς αυτή τη στιγμή εκτελείται μόνο ένα δρομολόγιο την ώρα ως τον Πειραιά και ένα ως τα Άνω Λιόσια (συν 8 τοπικά δρομολόγια καθημερινά Λιόσια – Κάντζα). Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να επισπευστούν και τα έργα υπογειοποίησης στο τμήμα Τρεις Γέφυρες – Σταθμός Λαρίσης. Πρέπει επίσης να επεκταθεί και το ωράριο λειτουργίας του μέσου (το τελευταίο πρόγραμμα δρομολογίων έφερε μια μικρή βελτίωση) έτσι ώστε να είναι αντίστοιχο του Μετρό.
  2. Πρέπει να επανέλθει και πάλι το απευθείας δρομολόγιο ως τον Πειραιά χωρίς μετεπιβίβαση σε Ρέντη. Πριν λίγους μήνες, ο ΟΣΕ είχε απαντήσει σε εργαζόμενους πως αυτό θα συμβεί από το Σεπτέμβριο. Πληροφορούμαστε επίσης ότι πρόκειται για ζήτημα το οποίο τέθηκε επί τάπητος κατά τις συνομιλίες με τους σιδηροδρομικούς.
  3. Επιπλέον, για την αύξηση των δρομολογίων απαιτείται και η προμήθεια τροχαίου υλικού από την Hellenic Train (ή το δημόσιο, όπως είχε προαναγγελθεί) αλλά και η εύρεση κάποιας ενδιάμεσης λύσης μέχρι να συμβεί αυτό.
  4. Πρέπει -επιτέλους- να βελτιωθούν οι υποδομές σε όλους τους σταθμούς του Προαστιακού που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης. Ξεκινώντας από την πυρασφάλεια και τη διόρθωση βλαβών, την καθαριότητα, τον φωτισμό, πίνακες δρομολογίων (και τηλεματικής), ηχητική εγκατάσταση την οποία να μπορεί να χειρίζεται η Hellenic Train κλπ.
  5. Εξυπακούεται πως πρέπει να βελτιωθεί πολύ και η καθαριότητα εντός των συρμών του Προαστιακού. Θα το διαπίστωσαν και η υφυπουργός και ο Γ.Γ. αφού τόλμησαν να καθίσουν σε καθίσματα εντός του τρένου.
  6. Σημαντικές δράσεις απαιτούνται και για τη ενίσχυση της ασφάλειας σε σταθμούς και άλλες εγκαταστάσεις (αλήθεια, τι γίνεται με εκείνη την έρευνα της ΕΥΠ για τις δολιοφθορές;) αλλά και εντός των συρμών. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Προαστιακός είναι το μέσο μετακίνησης εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών αλλά και άλλων παραβατικών στοιχείων, αλλά κάνουν πως δεν το βλέπουν.
  7. Πρέπει να δοθεί μία λύση ως προς τη συμβατότητα των υπεραστικών εισιτηρίων της Hellenic Train με τα αστικά εισιτήρια του ΟΑΣΑ έτσι ώστε να γίνει πράξη το κλείσιμο των πυλών στους σταθμούς, αλλά και να σταματήσει το αλλαλούμ με τις πύλες στο σταθμό του Αεροδρομίου.

* * * Τέλος, αν και είναι κατανοητό γιατί το υπουργείο εστιάζει αρχικά στη γραμμή Πειραιάς – Αεροδρόμιο (που πλέον μειονεκτεί έναντι του Μετρό), πρέπει να δοθεί προσοχή και στις γραμμές της Χαλκίδας και του Κιάτου. Αυτό σημαίνει ολοκλήρωση των έργων υποδομών (εκκρεμεί και η πραγματοποίηση ενός σημαντικού έργου στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη ώστε να επιληθούν τα προβλήματα που οδηγούν ακόμα και σε μείωση της ταχύτητας όταν κάνει ζέστη), αύξηση των δρομολογίων, και επέκταση της αστικής ζώνης μέχρι τουλάχιστον τον Άγιο Στέφανο.

* * * Θα αλλάξει κάτι για τον Προαστιακό (Αθήνας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης) η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο στην Hellenic Train και της ζητήθηκε να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (για πληροφόρηση, αποζημίωση επιβατών κ.λπ.) όταν υπάρχουν προβλήματα στα δρομολόγια; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ας δούμε πρώτα αν θα πληρωθεί το πρόστιμο ή αν θα κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης.

* * * Δεν ήταν καλή μέρα για το σιδηρόδρομο η χτεσινή, κυρίως λόγω των φωτιών σε Μαγνησία και Φθιώτιδα, κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές. Δρομολόγια διακόπηκαν, καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν με λεωφορεία, ενώ οι τμηματικές αντικαταστάσεις με λεωφορεία συνεχίστηκαν και σήμερα Πέμπτη για δρομολόγια στο σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Πριν από λίγο (9:30 π.μ.) ανακοινώθηκε ότι άνοιξε η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Λάρισα – Βόλος

* * * Με ανακοίνωση της Hellenic Train, έγινε επίσης γνωστό πως οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών 54, 56, 55, 57 και 887, οι οποίοι χτες, 26 Ιουλίου μετακινήθηκαν με λεωφορεία της εταιρείας εξαιτίας της πυρκαγιάς που διέκοψε την κυκλοφορία, δικαιούνται αποζημίωσης, βάσει του ΕΚ 782/2021. Η αίτηση μπορεί να γίνει έως και 3 μήνες μετά το συμβάν, ενώ η αποζημίωση μετρητά αξίας ίσης με το 50% του εισιτηρίου ή με κουπόνι.

* * * Πολλά προβλήματα χτες Τετάρτη και εξαιτίας της κατάστασης των γραμμών μεταξύ ΣΚΑ – Οινόης και του καύσωνα. Είχαμε σημαντικές καθυστερήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού, και αντικατάσταση δρομολογίου από λεωφορείο. Τα προβλήματα όμως ξεκίνησαν νωρίς το πρωί όταν τα δρομολόγια 1534 και 1539 πραγματοποιήθηκαν με λεωφορεία λόγω τεχνικού προβλήματος στην αμαξοστοιχία 1534.

* * * Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αιγιαλεία, τα δρομολόγια του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτό – Καλάβρυτα διακόπηκαν από την περασμένη Κυριακή 23 Ιουλίου. Η Hellenic Train δρομολόγησε λεωφορεία στη θέση των τρένων.

* * * Βλάβη της αμαξοστοιχίας 12591 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λαρισα την Τρίτη 25 Ιουλίου. Το τρένο ακινητοποιήθηκε στο Πλατύ Ημαθίας και οι επιβάτες συνέχισαν στον προορισμό τους με εφεδρική αμαξοστοιχία.

* * * Σύγκρουση εμπορικής αμαξοστοιχίας με φορτηγό σημειώθηκε στο τελωνείο της Οινόης το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης 20 Ιουλίου. Υπήρξαν υλικές ζημιές αλλά όχι τραυματισμοί.

* * * Τις βασικότερες προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού για το σιδηρόδρομο έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο. Έτσι, μετά την υπογραφή σύμβασης με τον ΟΣΕ για την αύξηση της χρηματοδότησης και δέσμευση του φορέα για εποπτεία, λογοδοσία και μετρήσιμα αποτελέσματα, θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των απαραίτητων προσλήψεων, η στενή παρακολούθηση και τήρηση του χρονοδιαγράμματος για εγκατάσταση τηλεματικής, και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, Hellenic Train) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων και σύμφωνα με τεχνική έκθεση η οποία θα επιδοθεί το Σεπτέμβριο.

* * * Με αφορμή το τραγικό συμβάν με την πτώση γέφυρας στην Πάτρα, η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ζήτησε από τον ΟΣΕ να δώσει γραπτή διαβεβαίωση για το αν πληρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας στις σιδηροδρομικές γέφυρες.

* * * Σε γραπτή απάντησή της προς επιστολή τοης Π.Ε.Π.Ε., η Hellenic Train, ανέφερε πως οι εγκαταστάσεις συντήρησης τελούν υπό ένα ευρύ πρόγραμμα αναβαθμίσεων και διορθώσεων σχετιζόμενο και με την αδειοδότηση τους, ενώ όσον αφορά το τεχνικό προσωπικό, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη διαδικασία 63 συνολικά προσλήψεων νέων τεχνικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των συνταξιοδοτήσεων

* * * Θεσσαλονίκη: Ένας ανακαινισμένος συρμός MAN -χωρίς γκράφιτι- εκτελεί δρομολόγια στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης // Εικόνες εγκατάλλειψης στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης // Δράμα: Ενδιαφέρον του Μουσείου Τρένων Δράμας για τη μηχανή Α302 η οποία κυκλοφορούσε τη δεκατία του 1970. Η μηχανή βρίσκονταν σε υπόστεγο στον Πειραιά αλλά πλέον βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.

* * * Μία ακόμα παράταση έδωσε η ΓΑΙΑΟΣΕ για την υποβολή προσφορών στο διαγωνισμό για «Επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του συστήματος ETCS επί εκατόν είκοσι (120) κινητήριων μονάδων σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού». Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023. Η αρχική ημερομηνία ήταν η 22 Ιουνίου ενώ στη συνέχεια δόθηκε παράταση ως τις 7 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος της Hitachi Rail. Στη συνέχεια δόθηκε νέα παράταση ως τις 21 Ιουλίου.

* * * Νέες αποφάσεις της ΡΑΣ για εκπαιδευτές μηχανηδηγών. Σύμφωνα με αυτές, ένα άτομο διεγράφη από το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Μηχανοδηγών και Υποψηφίων Μηχανοδηγών, ενώ δύο ακόμη έλαβαν πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας.

* * * Ελβετία: Τα ελβετικά τρένα στην ώρα τους κατά 93% // Γαλλία-Βέλγιο-Ολλανδία: Σημαντική αύξηση στις πωλήσεις σιδηροδρομικών εισιτηρίων // Γαλλία: Πίσω η Γαλλία στην πρόοδο εγκατάστασης ERTMS σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη // Οι σιδηρόδρομοι ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι // Γερμανία: Σιδηροδρομικά εισιτήρια από 9,90 ευρώ στη Γερμανία για το καλοκαίρι // Ιταλία: Τρένα υδρογόνου για γραμμές μετρικού εύρους στην Ιταλία από την Stadler  // Ουκρανία: Ενδιαφέρον για ισπανική τεχνολογία για κίνηση τρένων σε γραμμές διαφορετικού εύρους // Ηνωμένο Βασίλειο: Δωρεάν μετακίνηση από σιδηροδρομική εταιρεία σε τουρίστες που επιστρέφουν από τη Ρόδο // ΑμεΑ αντιδρούν στο κλείσιμο εκδοτηρίων εισιτηρίων σταθμών // Ευρώπη: Τα τρένα στην Ευρώπη είναι δύο φορές πιο ακριβά από τα αεροπλάνα σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace // Τουρκία: Χρηματοδότηση 781 εκατ. ευρώ από το Ηνωμένο Βασίλειο για την κατασκευή νέας γραμμής υψηλών ταχυτήτων // Αργεντινή: Δρομολόγια ηλιακού τρένου στις Άνδεις

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*