Σταθερές παραμένουν οι τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες – Πόσες προσλήψεις θα γίνουν το 2024

φωτογραφία: Χριστίνα Αλεξοπούλου

«Ευχαριστούμε και επαινούμε δημόσια την Υφυπουργό Μεταφορών κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των ενεργειών της. Περιποιεί τιμή στην κυβέρνηση» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΠΟ με αφορμή την παρουσίαση του νέου λεωφορείου (βλ. παραπάνω) της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου το οποίο παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε διαδικαστικά για να ταξινομήσουν αυτό το σύγχρονο λεωφορείο» δήλωσε η κ. Αλεξοπούλου από την OPAP Arena και τον αγώνα της Εθνικής με τη Γαλλία.

Προσλήψεις στις συγκοινωνίες: 388 προσλήψεις σε φορείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, αναμένεται να πραγματοποιηθούν (ή τουλάχιστον να ξεκινήσουν) μέσα στο 2024, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων της κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία των προσλήψεων στις συγκοινωνίες αναμένεται να αφορά οδηγούς λεωφορείων και τεχνικούς:

  • Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ Α.Ε.) – 247 θέσεις
  • Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ Α.Ε.) – 2 θέσεις
  • Ελληνικό Μετρό Α.Ε. – 3 θέσεις
  • ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. – 6 θέσεις
  • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών – 12 θέσεις

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ακόμα η πραγματοποίηση προσλήψεων που έχουν προαναγγελθεί ήδη (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΟΣΕ).

Εν τω μεταξύ, η ΣΤΑ.ΣΥ. ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της προκήρυξης 2/2023 που αφορά την πρόσληψη 10 εργαζόμενων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διάφορα τμήματα. Εξελίξεις όμως έχουμε και με προσλήψεις από παλιούς συμμετέχοντες στην προκήρυξη 1/2020. Πριν από λίγες μέρες, με απόφαση διευθύνοντα συμβούλου έγινε η τοποθέτηση σε θέσεις τεχνιτών σε διάφορες διευθύνσεις της εταιρείας 12 επιλαχόντων.


Μην ξεχάσετε να γίνετε μέλη στην κοινότητα του Athens Transport στο Viber για να λαμβάνετε έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά νέα. Μπείτε εδώ από το κινητό σας


Οι τιμές των εισιτηρίων: Αμετάβλητες για το ορατό μέλλον αναμένεται να παραμείνουν οι τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη «μονιμοποίηση» του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές. Πρόκειται για τις τιμές που βρίσκονται σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2020 μετά τη μείωση του ΦΠΑ που επιβλήθηκε ως μέτρο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού και έλαβε στη συνέχεια αλλεπάλληλες παρατάσεις μέχρι και σήμερα. Το ενιαίο εισιτήριο επομένως θα εξακολουθεί να κοστίζει 1,20 ευρώ και η κάρτα 30 ημερών 27 ευρώ, μέχρι νεοτέρας. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών για άλλο λόγο. Αν και τα τελευταία χρόνια οι τιμές όλων των αγαθών λαμβάνουν την ανιούσα, η τελευταία αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ έγινε στα τέλη του 2015 λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23% με το ενιαίο εισιτήριο να κοστίζει 1,40 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των μέσων να προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση.

Ατύχημα με Τραμ: Ένας 51χρονος τραυματίστηκε βαριά όταν παρασύρθηκε από συρμό Τραμ σε διασταύρωση στο Νέο Κόσμο την περασμένη Τρίτη. Με αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντικό είναι οι οδηγοί να ελέγχουν πολύ καλά πριν διασχίσουν γραμμές Τραμ σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής. Οι συρμοί του Τραμ είναι πολύ πιο αθόρυβοι από οποιοδήποτε άλλο μέσο κυκλοφορεί στους δρόμους.

Λύση για την τηλεματική: Λύση στα προβλήματα που είχαν προκύψει με το σύστημα της νέας τηλεματικής του Τραμ προσπαθεί να δώσει η ΣΤΑ.ΣΥ. μέσω της προμήθειας ενός νέου συστήματος το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ηλεκτροδηγοί ώστε μέσα από το συρμό να ζητούν ασύρματα προτεραιότητα σε διασταυρώσεις γραμμών, ενώ μέχρι σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονταν να κατεβαίνουν από τους συρμούς ώστε να κάνουν τη διαδικασία χειροκίνητα. Ο προϋπολογισμός για την εγκατάσταση του νέου συστήματος ανέρχεται σε 5.100 ευρώ.

Παρολίγον ατύχημα στο Μετρό: Ένα παρολίγον ατύχημα στον σταθμό Ελληνικό του Μετρό με νεαρό τυφλό επιβάτη καταγγέλλει η ΕΣΚ Τυφλών. Ο νεαρός επιβάτης βρίσκονταν στον σταθμό μαζί με εκπαιδεύτρια στα πλαίσια εκπαίδευσης κινητικότητας. Ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε συρμό, «μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα οι πόρτες έκλεισαν, με αποτέλεσμα το μπαστούνι του συναδέλφου να βρεθεί ανάμεσα στην πόρτα και τον συρμό και να φύγει παίρνοντάς το μαζί του». Σύμφωνα με το σωματείο, το περιστατικό δείχνει για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στις αποβάθρες του Μετρό. Όπως μαθαίνουμε, η ΣΤΑ.ΣΥ. διερευνά το περιστατικό που αφορούσε συρμό πρώτης γενιάς, διότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να είναι δυνατή η κίνηση του συρμού ενώ ένα αντικείμενο έχει πιαστεί στις πόρτες.

Υπουργικές τοποθετήσεις: Ένας ακόμα μετακλητός συνεργάτης προσελήφθη στο ιδιαίτερο γραφείο της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Αλεξοπούλου. Η θητεία του θα διαρκέσει όσο και η θητεία της υφυπουργού.

Μίσθωση κτηρίου: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε τη μίσθωση στο Δήμο Πειραιά ακινήτου που βρίσκεται έναντι του σταθμού Νέο Φάληρο. Το ακίνητο έχει εμβαδό 155,42τ.μ. μετά υπογείου επιφάνειας 135,88 τ.μ. Ο εκμισθωτής θα αναλάβει το κόστος της ανακατασκευής με σκοπό να μετατραπεί σε ΚΑΠΗ για τους δημότες του Πειραιά και τους συνταξιούχους της ΣΤΑ.ΣΥ. Το μηναίο μίσθωμα θα ανέλθει σε 2.000 ευρώ και η εκμίσθωση θα φτάσει τα 15 χρόνια.

Υπερωρίες στον ΟΑΣΑ: Ποσό έως και 40.000 ευρώ θα διαθέσει μέσα στο 2024 ο ΟΑΣΑ για την πληρωμή υπερωριών του προσωπικού, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δυνατότητα να κάνουν υπερωρίες θα έχουν 43 υπάλληλοι του οργανισμού από διάφορες διευθύνσεις με το ανώτατο όριο για τον καθένα να μην ξεπερνά τις 120 ώρες το εξάμηνο.

Πληρωμή ΚΤΕΛ: Σε δαπάνη ύψους 2.159.666,65 ευρώ προχώρησε ο ΟΑΣΑ για την πληρωμή της προκαταβολής της μηνιαίας αποζημίωσης Νοεμβρίου 2023 προς τις εταιρείες ΚΤΕΛ που πραγματοποιούν αστικά δρομολόγια στην Αθήνα, βάση της μεταξύ τους σύμβασης. Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: 954.572,66 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Κορινθίας, 885.463,33 ευρώ προς τα ΚΤΕΛ Αττικής, 172.779,33 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Εύβοιας και 146.857,33 ευρώ προς το ΚΤΕΛ Θηβών.

Επιχορήγηση συγκοινωνιών: Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών εγκρίνεται η καταβολή στον ΟΑΣΑ ποσού ύψους 7.875.000 ευρώ με ΦΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο στο πλαίσιο της παροχής δικαιώματος μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες.


Ο γύρος του κόσμου με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στην Ελλάδα…

  • Θεσσαλονίκη: Επίθεση από ομάδα νεαρών δέχθηκε οδηγός του ΟΑΣΘ με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο

…και στον κόσμο


Από τη Διαύγεια

  • Δαπάνη ύψους 462.930,20 ευρώ με ΦΠΑ προς «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για την μηνιαία ενιαία χρέωση Αυγούστου 2023 της Τηλεματικής
  • Δαπάνη ύψους 462.799,52 ευρώ με ΦΠΑ για την μηνιαία ενιαία χρέωση Σεπτεμβρίου 2023 της Τηλεματικής
  • Δαπάνη ύψους 460.385,38 ευρώ με ΦΠΑ για την μηνιαία ενιαία χρέωση Ιουλίου 2023 της Τηλεματικής
  • Δαπάνη ύψους 10.295,10 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών μετακίνησης και αποκατάστασης λειτουργίας τηλεματικού εξοπλισμού στάσεων.
  • Δαπάνη ύψους 9.904,50 ευρώ με ΦΠΑ προς την «Advanced Transport Telematics Προηγμένες Μετακινήσεις Α.Ε.» για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης ζημιών κακής χρήσης της Τηλεματικής μηνός Ιουλίου 2023

  • Έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 29.404,75 ευρώ που αφορά εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στο σταθμό Ευαγγελισμός.
  • Το Δ.Σ. ενέκρινε την Χριστουγεννιάτικη καμπάνια της οργάνωσης Make a Wish και θα παραχωρήσει για την προβολή της δύο συρμούς Μετρό, ένα συρμό Τραμ και πλαίσια σε σταθμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων καθώς και μίας εορταστικής δράσης. Εγκρίθηκε και το αίτημα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και την προβολή της σε 10 σταθμούς, 1 συρμό Μετρό και τις οθόνες σταθμών. Εγκρίθηκε επίσης και η ανταποδοτική συνεργασία προβολή εκδηλώσεων και δράσεων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης μέσω προβολής βίντεο και παραχώρησης χώρου με αντάλλαγμα τη διοργάνωση εκδηλώσεων, την παροχή προσκλήσεων και εκπτώσεων.
  • Το Δ.Σ. της ΣΤΑ.ΣΥ. ενέκρινε την παραχώρηση χώρου στο Σύνταγμα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας για την πραγματοποίηση 4 διήμερων δράσεων αιμοδοσίας μέσα στο 2024. Εγκρίθηκε επίσης η παραχώρηση χώρου στο Δήμο Αμαρουσίου και η ηλεκτροδότησή του για περίοδο 2 μηνών στο σταθμό του Αμαρουσίου.

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*