Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Έκλεισε νωρίτερα ο σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό – Συρμός έβγαζε καπνούς λόγω βλάβης

0
Ενημέρωση ώρα 9:20 Επανήλθε η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό μέχρι το σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας ενώ πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο. Μεταξύ των σταθμών Δημοτικό Θέατρο - Δουκίσσης Πλακεντίας διεξάγεται η κυκλοφορία στη γραμμή 3 του Μετρό το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024. Σύμφωνα με τη...

Προχωρούν οι διαδικασίες για την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον

Share

    Η επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό από την Ανθούπολη ως το Ίλιον είναι το επόμενο έργο Μετρό που αναμένεται να δημοπρατηθεί με το σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη (αν και για μία ακόμα φορά δεν λείπουν οι καθυστερήσεις), ενώ τις τελευταίες μέρες σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο.

    Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση του διαγωνισμού που έχει προϋπολογισμό 550 εκατ. ευρώ ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς, με τέσσερις εταιρείες (Τέρνα, Άκτωρ, Άβαξ και Intrakat) να καταθέτουν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος ύστερα από τέσσερις παρατάσεις. Ενώ η β’ φάση του διαγωνισμού αναμένονταν να ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου, τελικά φαίνεται πως αυτό θα γίνει προς τις αρχές της νέας χρονιάς. Δεδομένων των αντίστοιχων ρυθμών με τους οποίους κινήθηκαν προηγούμενοι διαγωνισμοί, δεν αναμένεται υπογραφή της σύμβασης πριν από το 2025, το νωρίτερο.

    Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία της επέκτασης της Γραμμής 2 μετά τον σταθμό “Ανθούπολη” προς την περιοχή του Ιλίου και Αγίου Νικολάου. Η Επέκταση της Γραμμής 2 προς το Ίλιον αρχίζει από τη σήραγγα του επίσταθμου του Σταθμού “Ανθούπολη” και ολοκληρώνεται με το πέρας της σήραγγας του επίσταθμου του Σταθμού “Άγιος Νικόλαος”.

    Η επέκταση της Γραμμής 2 πέραν του Σταθμού “Ανθούπολη” θα είναι συνολικού μήκους 4,18 χλμ και περιλαμβάνει τρεις νέους σταθμούς και τα αντίστοιχα φρέατα αερισμού αυτών. Οι σταθμοί είναι οι εξής:

    • Σταθμός “Παλατιανή”, στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου. Θα διαθέτει δύο εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών.
    • Σταθμός “Ίλιον”, στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών. Θα διαθέτει δύο εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για σύνδεση με τον μελλοντικό ομώνυμο σταθμό της επέκτασης της γραμμής 4 προς Πετρούπολη.
    • Σταθμός “Άγιος Νικόλαος”, κάτω από την ομώνυμη λεωφόρο και τμήμα της διαμορφωμένης πλατείας και χώρου πρασίνου, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσας και Αγ. Νικολάου. Το όρυγμα του σταθμού θα χρησιμοποιηθεί και ως ο χώρος εκκίνησης του TBM (μετροπόντικα) που θα πραγματοποιήσει την εκσκαφή με κατεύθυνση προς το σταθμό της Ανθούπολης.

    Όπως πάντως έχουμε σημειώσει αρκετές φορές στο παρελθόν, είναι εκτός κάθε λογικής ο τερματικός σταθμός του Αγίου Νικολάου να έχει το ίδιο όνομα με τον ομώνυμο σταθμό της γραμμής 1 που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά. Στο παρελθόν βέβαια έχουμε πραγματοποιηθεί αρκετές μετονομασίες σταθμών οι οποίοι βρίσκονταν ακόμα στη φάση της κατασκευής.

    Χάρτης: Ελληνικό Μετρό

    Όλοι οι σταθμοί θα έχουν πλευρικές αποβάθρες μήκους 110 μ. και πλάτους 4,5 μ. και θα είναι πλήρως προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ.

    Πέραν των σταθμών, θα κατασκευαστούν και τα εξής ενδιάμεσα φρεάτια κατά μήκος της γραμμής: “Αγίου Σώστη”, “Αντίπαξων”, “Φιλοκτήτη”, “Ερμιόνης”, “Πλάτωνος” και “Αγίας Γλυκερίας”.

    Το νέο τμήμα της Γραμμής 2 μέχρι την περιοχή του Αγίου Νικολάου εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί τουλάχιστον 67.000 επιβάτες ημερησίως ως το 2040, ενώ ο αριθμός των πολιτών που θα εξυπηρετούνται ως προς την κατοικία τους σε ακτίνα 500 μ. από τους 3 νέους σταθμούς εκτιμάται σε περίπου 42.000 και οι αντίστοιχες εξυπηρετούμενες θέσεις εργασίας θα είναι περίπου 5.000.

    Θα υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τη μελλοντική επέκταση του της γραμμής προς τις Αχαρνές, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης με τον σταθμό Ζεφύρι του Προαστιακού.

    Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα