Στο έλεος των βανδάλων και της κρατικής αδιαφορίας ο σιδηρόδρομος στην Αττική, ποια γραμμή θέλει να πάρει από την Hellenic Train ο ΟΣΕ

ΕΡΓΟΣΕ

* * * Τον περασμένο Μάιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ είχε καταγγείλει δημόσια περιστατικά δολιοφθοράς στο δίκτυο του Προαστιακού της Αθήνας και συγκεκριμένα στο τμήμα Νερατζιώτισσα – Αεροδρόμιο. Ο κ. Τερεζάκης ανέφερε μάλιστα πως βιντεοληπτικό υλικό το οποίο απεικόνιζε πρόσωπα είχε παραδοθεί στην ΕΥΠ η οποία και θα διερευνούσε τα περιστατικά αυτά. Έξι μήνες αργότερα, η έρευνα την ΕΥΠ δε φαίνεται να έχει καταλήξει κάπου. Έτσι, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες και για τα νεότερο περιστατικό αυτής της εβδομάδας κοντά σε υποσταθμό στις Αχαρνές.

* * * Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη πως άγνωστοι κατέστρεψαν κάμερα ασφαλείας στο σημείο της δολιοφθοράς, 9 μέρες πριν γίνει η δολιοφθορά δείχνει ότι μάλλον δεν έχουν αλλάξει πολλά στον ΟΣΕ ως προς την κουλτούρα ασφάλειας που θα έπρεπε να διαθέτει. Ο οργανισμός πρέπει να απαντήσει για ποιο λόγο η συγκεκριμένη κρίσιμη εγκατάσταση έμεινε αφύλακτη επί 9 μέρες καθώς και γιατί δεν φυλάσσεται και από προσωπικό.

* * * Ο ΟΣΕ, επίσης, πρέπει να δώσει τέλος στην αδιαφορία, βρίσκοντας μία λύση στο πρόβλημα των πτώσεων δέντρων επί των γραμμών στους πρόποδες της Πάρνηθας, αφού ουδέποτε έχει γίνει η απομάκρυνση των καμμένων δέντρων μετά τη μεγάλη φωτιά της Βαρυμπόμπης. Το περασμένο Σάββατο 4 Νοεμβρίου ο νοτιάς έριξε στις γραμμές δέντρα στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων επί τουλάχιστον 5 ώρες. Την ίδια μέρα διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση για ώρες μεταξύ Θεσσαλονίκης – Λιτοχωρίου, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια Θεσσαλονίκη – Λάρισα να πραγματοποιούνται με λεωφορεία.

φωτογραφία: ΠΕΠΕ

* * * Σημαντικό ορόσημο ήταν η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των δρομολογίων του Προαστιακού Θεσσαλονίκης μέχρι και τη Λάρισα από την περασμένη Δευτέρα. Βεβαίως, στο κομμάτι της γραμμής βόρεια της Λάρισας τα προβλήματα που προκάλεσε ο Daniel ήταν μικρότερα. Η επόμενη πρόκληση είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων νότια της Λάρισας έτσι ώστε να ανοίξει ο ένας κλάδος της γραμμής από Λάρισα ως Τιθορέα σε ένα μήνα από σήμερα.

* * * Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο ΟΣΕ σκέφτεται να δημιουργήσει έναν νέο -μάλλον διαδημοτικό- φορέα ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία του Οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτό – Καλάβρυτα, αφού η Hellenic Train δεν έχει δεσμευτεί νομικά για τη συνέχιση των δρομολογίων στη γραμμή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Οδοντωτού πάντως δεν είναι η λειτουργία του αλλά οι υποδομές του με την περιφέρεια και τον ΟΣΕ να μην έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής για την πραγματοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων η απουσία των οποίων αναγκάζει τη γραμμή να κλείνει σε κάθε κακοκαιρία.

* * * Από τους 397.826 επιβάτες που χρησιμοποίησαν το Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αεροδρομίου το φετινό Σεπτέμβριο, οι 315.972 (79,4%) προτίμησαν το Μετρό, ενώ οι 81.854 τον Προαστιακό, σύμφωνα με έγγραφο του ΟΣΕ. Η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Hellenic Train καλούνται να αποζημιώσουν την εταιρεία του αεροδρομίου, στην οποία ανήκει ο σταθμός, με περίπου 1,03 ευρώ ανά επιβάτη.

* * * Προβλήματα ασφαλείας δεν υπάρχουν μόνο στις γραμμές αλλά και μέσα στα τρένα. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πριν λίγες μέρες άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε συρμό του Προαστιακού τις Αθήνας βάφοντας και ξηλώνοντας καθίσματα, ενώ προκάλεσαν μεγάλες φθορές και σε τουαλέτα, σπάζοντας την πόρτα και ξηλώνοντας ακόμα και τη βρύση.

ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * Ο ΟΣΕ προκήρυξε το διαγωνισμό για τις εργασίες αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης κτηρίων των σιδηροδρομικών σταθμών μεταξύ του Πειραιά και της Λιβαδειάς. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 450.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ ενώ τα έργα θα ολοκληρωθούν στον όχι και ιδιαίτερα σύντομο χρόνο των 4 ετών από την υπογραφή της σύμβασης.

* * * Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο ΟΣΕ τα τεύχη του έργου «Ανακαίνιση εξοπλισμού και αναβάθμιση λογισμικών του Συστήματος GSM-R καθώς και Παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης, Λειτουργίας, Συντήρησης με άρση βλαβών και αποκατάσταση ζημιών στο σύνολο του εγκατεστημένου εσωτερικού και παρά την σιδηροδρομική γραμμή εξωτερικού εξοπλισμού του Συστήματος Ραδιοκάλυψης GSM-R στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας στο ΣΚΑ, στον σιδηροδρομικό άξονα Πειραιάς-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, στην σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Αεροδρόμιο και των κλάδων γραμμής Θριάσιο-Ικόνιο και Οινόη Χαλκίδα»

* * * Ο κ. Χρήστος Παληός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, συμμετείχε ως ομιλητής στο συνέδριο «Green Deal Greece 2023» του ΤΕΕ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης της ΕΡΓΟΣΕ που προσβλέπει στην ολοκλήρωση έργων ζωτικής σημασίας, για τη δημιουργία ενός ασφαλούς σιδηροδρομικού δικτύου. Επιπλέον, τόνισε ότι οι ζημιές από την κακοκαιρία Daniel δημιούργησαν νέες προτεραιότητες για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη του σιδηρόδρομου. Ωστόσο, η εθνική γραμμή της ενίσχυσης του ρόλου του σιδηρόδρομου στις μεταφορές, παραμένει στρατηγική επιδίωξη.

* * * Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του σιδηροδρομικού τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα 57 νεκρούς και 85 και πλέον τραυματίες, προτείνει το ΚΚΕ.

* * * Γερμανία: Τέλος διαδρομής για τους συρμούς του S-Bahn του Βερολίνου που κυκλοφορούν από τη δεκαετία του 70 // Ηνωμένο Βασίλειο: Διασώθηκαν από το κλείσιμο τα εκδοτήρια εισιτηρίων σιδηροδρομικών σταθμών της Αγγλίας // Νέα κρατική χρηματοδότηση για σιδηροδρομική εταιρεία στην Ουαλία λόγω χαμηλών πωλήσεων εισιτηρίων // Τα γρηγορότερα τρένα ντίζελ του κόσμου βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία // Σουηδία: Νέα τρένα από την Stadler για προαστιακά δρομολόγια στη Στοκχόλμη // Νότια Αφρική: Τρία χρόνια μετά τη διακοπή δρομολογίων λόγω βανδαλισμών, τα τρένα ξεκίνησαν και πάλι δρομολόγια // ΗΠΑ: Χρηματοδότηση 14,6 δις δολαρίων για 25 έργα υποδομών στον Βορειοανατολικό Διάδρομο

Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*